Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η Weirdwave φέρνει στις αίθουσες 17 Ιουνίου τη συναρπαστική ταινία από το Ιράν, "Γιάλντα, η νύχτα της συγχώρεσης"

Η Weirdwave φέρνει στις αίθουσες 17 Ιουν...

Το φιλμ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, στο Φεστιβάλ του Sundance τον Ιανουάριο του 2020

Στις 17 Ιουνίου 2021 από την εταιρεία διανομής Weirdwave θα βγει στις Ελληνικές θερινές αίθουσες μια συναρπαστική ταινία από το Ιράν με τίτλο «Γιάλντα, η νύχτα της συγχώρεσης» που έχει τιμηθεί με το Βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, στο Φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου του Sundance 2020.

Στην άκρως αποκαλυπτική για τα ήθη της ιρανικής κοινωνίας ταινία του Μασούντ Μπακσί, μια φτωχή κοπέλα που παντρεύεται έναν εύπορο ηλικιωμένο με προσωρινό γάμο, τον σκοτώνει κατά λάθος. Η τύχη της καταδικασμένης σε θάνατο χήρας είναι πλέον στα χέρια της κόρης του μακαρίτη. Ο τόπος όπου θα δοθεί (ή δεν θα δοθεί), αυτή η συγχώρεση για το φόνο, είναι το πλατό ενός τηλεοπτικού στούντιο, και ο χρόνος είναι η «νύχτα της συγχώρεσης», που στην ιρανική παράδοση ονομάζεται «Γιάλντα»...

Ένα συγκλονιστικό κοινωνικό - δικαστικό δράμα από το Ιράν, για την αγάπη, τη συχώρεση και τη δύναμη της τηλεόρασης, που εκτός από το Φεστιβάλ Sundance, προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Βερολίνου στο τμήμα Generation.

Ελάχιστοι άνθρωποι της Δύσης γνωρίζουν πως ο νόμος στο Ιράν δίνει τη δυνατότητα στους συγγενείς του θύματος να αποφασίσουν για τη ζωή ή το θάνατο του δολοφόνου αφενός, και αφετέρου πως υπάρχει ο θεσμός του προσωρινού γάμου, μέσω γαμήλιου συμβολαίου που καθορίζει αυστηρά τόσο την αμοιβή της νύφης, όσο και την ημερομηνία λήξεως της κοινής συμβίωσης...

Ο Ιρανός σκηνοθέτης Μασούντ Μπακσί αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις ιδιαιτερότητες της ιρανικής κοινωνίας, συνδυάζοντάς τις με το επίσης ανήκουστο γεγονός της ύπαρξης ενός δημοφιλέστατου ριάλιτι σόου, όπου το «παιχνίδι» είναι η συγχώρεση του φονιά από τον συγγενή του δολοφονημένου – ή όχι.

Ο Μασούντ Μπακσί είναι γεννημένος στην Τεχεράνη το 1972, εργάστηκε ως κινηματογραφικός κριτικός, σεναριογράφος και παραγωγός, πριν γυρίσει 12 ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ταινίες που απέσπασαν διεθνείς διακρίσεις. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «A Respectable Family» προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ των Καννών το 2012. 

Το «Γιάλντα, η νύχτα της συγχώρεσης» είναι η 2η μεγάλη ταινία του, η οποία παρουσιάστηκε στο 70ο Φεστιβάλ Βερολίνου (διαγωνιστικό Generation 14+, 2020) και διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου Σάντανς – Sundance 2020 με έδρα τη Γιούτα, όπου και απέσπασε το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας.

Διάρκεια: 89 λεπτά.

Σκηνοθεσία και σενάριο: Μασούντ Μπακσί

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σαντάφ Ασγκαρί, Μπενάκ Τζαφαρί, Μπαμπάκ Καριμί.

Η ταινία σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα προβληθεί αρχικά στους θερινούς κινηματογράφους «Στέλλα» (Κυψέλη), «Κάρμεν» (μετρό Κατεχάκη), «Δάφνη»(Δάφνη) της Αθήνας και σε άλλες επιλεγμένες αίθουσες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture