Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Χωρίς τον Γιάννη Μουγγολιά φέτος το Jazz + Πράξεις

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Χωρίς τον Γιάνν...

Ο συμπολίτης μουσικόφιλος που κατάφερε χρόνο με το χρόνο και με σκληρή δουλειά να εδραιώσει στο πανελλήνιο την συγκεκριμένη ενότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, αποχώρησε

Πάνε δύο χρόνια από τις 6, 7 και 8 Ιουνίου 2019 όταν στο καθιερωμένο στους μουσικόφιλους ανά την Ελλάδα με ευρεία προβολή και στον Αθηναϊκό Τύπο, Jazz + Πράξεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας είχαν εμφανιστεί σημαντικοί καλλιτέχνες του χώρου όπως ο εξαιρετικός Νορβηγός τζαζ τρομπετίστας, μπασίστας, βιμπραφωνίστας, πιανίστας και κιθαρίστας Mathias Eick που μάλιστα είχε τότε έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας.

Πρόπερσι στο Jazz + Πράξεις, μία μουσική ενότητα που «χτιζόταν» και καλυτέρευε χρόνο με το χρόνο με αποτέλεσμα κάθε αρχές καλοκαιριού ολοένα και περισσότεροι να την αποζητούν, είχε εμφανιστεί και ο σπουδαίος σαξοφωνίστας Gilad Atzmon, ο οποίος πέρα από μουσικός είναι και κοινωνικοπολιτικός ακτιβιστής και συγγραφέας, έχοντας απαρνηθεί πλήρως την ισραηλινή και εβραϊκή του ταυτότητα και όντας πλέον ένας διεθνής βρετανός πολίτης, ταγμένος με τα δίκαια του αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Η δε πρώτη μέρα του προπέρσινου Jazz + Πράξεις ήταν αφιερωμένη σ’ έναν από τους πιο σημαντικούς συνθέτες μας σύγχρονης μουσικής, τον Κυριάκο Σφέτσα και στην πρωτοποριακή του δουλειά στην εθνική μας jazz fusion, την οποία έχει καλλιεργήσει ήδη από την δεκαετία του '70.

Εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια και για το τριήμερο του 2018 όπου το elculture.gr είχε γράψει ότι το Jazz + Πράξεις μεταμορφώνει την Πάτρα σε τόπο συνάντησης και δημιουργικού γόνιμου διαλόγου, επιφυλάσσοντας τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού μια ανεπανάληπτη γιορτή της τζαζ. Από τα δυνατά χαρτιά της διοργάνωσης του 2018 ήταν η εμφάνιση του κοντραμπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη, ο οποίος έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και του κορυφαίου Ισραηλίτη με έδρα τη Νέα Υόρκη, διεθνώς αναγνωρισμένου πιανίστα και συνθέτη Shai Maestro σε μια ειδική παραγωγή του Jazz+Πράξεις 2018 όπου μάλιστα είχαν συμπράξει με το Κουαρτέτο εγχόρδων αποτελούμενο από τους Γιάννη Μαυρίδη (βιολί), Νίκο Μαυρίδη (βιολί), Ρόμπερτ Σμαγκούλοφ (βιόλα) που έχουν έδρα την Πάτρα και Αλέξανδρο Μποτίνη (τσέλο).

Είναι αλήθεια πως το Jazz + Πράξεις έλειψε σε πολλούς και φέτος στην ανακοίνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας του Πολιτιστικού Οργανισμού είδαμε πως επιστρέφει μετά την περσινή αναγκαστική διακοπή λόγω της πανδημίας που είχε δυσχεράνει και απαγορεύσει τις μετακινήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο κυρίως και από το εξωτερικό.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, το Jazz + Πράξεις ναι μεν επιστρέφει,  ωστόσο με δύο βασικές αλλαγές. Η πρώτη και κυριότερη έχει να κάνει με τον άνθρωπο που κάθε χρόνο έστηνε με μεράκι, όρεξη και γνώσεις αυτήν την ενότητα, τον δημοσιογράφο και μουσικόφιλο και συγγραφέα Γιάννη Μουγγολιά, ο οποίος αποχώρησε μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια συμβολής στο τριήμερο της Τζαζ που καθιερωμένα άνοιγε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Δεν έχει γίνει γνωστό γιατί ο Γιάννης Μουγγολιάς αποφάσισε να αποχωρήσει από το πηδάλιο της οργάνωσης της ενότητας, ειδικά όταν το Jazz + Πράξεις έφτασε στο ζενίθ του. Σίγουρα το δυσάρεστο για όλους «διάλειμμα» του 2020 λόγω πανδημίας να έπαιξε ένα ρόλο. Πάντως καθότι καλός γνώστης της τζαζ και γενικότερα της μουσικής και του κινηματογράφου, ο Γιάννης Μουγγολιάς φρόντιζε να κάνει πάντα σωστές επιλογές, με πρωτοποριακό χαρακτήρα που χάριζαν έναν όντως διεθνή αέρα στη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας που ξεκίνησε ο αείμνηστος Θάνος Μικρούτσικος το 1986.

Φέτος το Jazz + Πράξεις αλλάζει και γειτονιά, αφήνοντας τον ειδυλλιακό χώρο του αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην άνω πόλη και πηγαίνοντας στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων στην Ακτή Δυμαίων.

Η εναρκτήρια συναυλία θα είναι την Πέμπτη 1/7, με «τα Μπλουζ του Θάνου Μικρούτσικου»  με ερμηνευτή το Χρήστο Θηβαίο ενώ θ’ ακολουθήσουν την Παρασκευή 2/7, οι Γιώργος Μανωλάκης, Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος και το Mihalis Kalkanis Group, ενώ το Σάββατο 3/7, οι Sotiris Ntouvas & the G.O.A.T.S. και ο Τυνήσιος τζαζ τραγουδιστής και σολίστ στο ούτι, Dhafer Youssef.

Το Jazz & Πράξεις, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, μετά από ένα χρόνο αναγκαστικής διακοπής του, θα επανέλθει φέτος με ένα τριήμερο στο νέο Πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων και θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 3 Ιουλίου. Ο διεθνούς φήμης Νταφέρ Γιουσέφ ζει από το 1990 στην Ευρώπη και έχει κυκλοφορήσει 4 άλμπουμ ενώ έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς όπως τον τρομπετίστα Paolo Fresu από τη Σαρδηνία και τον Νορβηγό κιθαρίστα Eivind Aarset. Περισσότερα για τον Τυνήσιο μουσικό στην σελίδα του στο ιντερνετ.

Διαβάστε επίσης: Πάτρα: Με ούριο άνεμο η έναρξη του «Jazz+Πράξεις 2018» -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Mathias Eick Quintet

Mathias Eick Quintet

Πέτρος Κλαμπάνης.

Πέτρος Κλαμπάνης.

Ο Γιάννης Μουγγολιάς με τον Πέτρο Κλαμπά...

Ο Γιάννης Μουγγολιάς με τον Πέτρο Κλαμπάνη στο Jazz + Πράξεις του 2018.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture