Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Tο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας στο thebest.gr- Tι θα δούμε, τι θα ακούσουμε, πόσο κοστίζει

Tο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρα...

«Οθέλλος», με Γιάννη Μπέζο και Αιμίλιο Χειλάκη, «Ιφιγένεια εν ταύροις» με Λένα Παπαληγούρα και «1821 η επιθεώρηση» ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα

Μουσική, θέατρο και χορό περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας το οποίο έρχεται σήμερα προς ψήφιση στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Το thebest.gr εξασφάλισε την πλήρη εισήγηση με τις εκδηλώσεις που θα δούμε φέτος, στο μετά covid πολιτιστικό καλοκαίρι αλλά και το κόστος τους.

Παρατήρηση: Σε κάποιες εκδηλώσεις υπάρχει αναφορά μόνο στα έσοδα και όχι στα έξοδα, γεγονός που προκαλεί αν μη τι άλλο προβληματισμό, ενώ οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Εργοστάσιο Τέχνης Θάνος Μικρούτσικος.

**********

ΠΕΜΠ.24/6,       «ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ» ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Ο ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΑΡ.  25/6          ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ, ΩΡΑ 21.30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 Στο πλαίσιο της επετείου  για τα  200 χρόνια  από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας θα παρουσιάσει το έργο «Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων». Η παράσταση στηρίζεται στα κείμενα του Διονύσιου Σολωμού: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «’Ύμνος  στην Ελευθερία», καθώς και στα απομνημονεύματα του οπλαρχηγού Σπυρομήλιου.

Με την παράσταση αυτή το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα οργανώσει καλοκαιρινή περιοδεία σε φεστιβάλ, πόλεις και χωριά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Συντελεστές:

Συγγραφή θεατρικού κειμένου ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΡΕΠΚΟΣ 

Σκηνοθεσία ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΡΕΠΚΟΣ

Σκηνογραφία -Ενδυματολογία KENNY MACLELLAN

Σχεδιασμός Φωτισμών

Χορογραφία -ΜΑΡΙΜΙΛΛΗ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ηθοποιοί

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

ΜΑΡΚΙΑΝΟΣ-ΠΑΠΑΚΑΛΟΥΣΗΣ -ΦΟΙΒΟΣ-ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΝΑΤΣΗ ΕΛΕΝΗ

ΚΟΥΚΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΤΡΙΧΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Η παράσταση:

Πέντε ηθοποιοί επί σκηνής ζωντανεύουν τις μεγάλες στιγμές της δεύτερης πολιορκίας  του Μεσολογγίου. Βασισμένοι στην   συνταρακτική περιγραφή των γεγονότων από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Σπύρου  Μήλιου που έζησε  την πολιορκία μέσα από τα τείχη, οι ηθοποιοί της παράστασης αφηγούνται και αναπαριστούν όλη την  ένδοξη και ηρωική αντίσταση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου  μέχρι τον αποκλεισμό του από το οθωμανικό στόλο.

Επί σκηνής  βλέπουμε την αγωνία και το πάθος των ηρώων, να δίνουν μάχες σώμα με σώμα, παιδιά να  συμμετέχουν στις μάχες με πετροπόλεμο,  γυναίκες να βοηθούν  την νύχτα στην επισκευή των προμαχώνων και όλοι μαζί να αρνούνται να συνθηκολογήσουν στις δελεαστικές προτάσεις των πολιορκητών για  προσκύνημα και υποταγή στον τουρκικό ζυγό.

Μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια, κερδίζοντας  όλες σχεδόν τις συμπλοκές με τους εχθρούς σε στεριά και σε θάλασσα,  οι πολιορκημένοι λυγίζουν  από το καθεστώς του αποκλεισμού και της πείνας. Τότε, κάνοντας  Δεύτερη Παναγιά τους την Ελευθερία,  αψηφούν τις κακουχίες και το θάνατο και αποφασίζουν την Ένδοξη Έξοδό τους.

Αυτή η Έξοδος, που άλλη τέτοια δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία και είναι από μόνη της  «λογοτεχνία» της  Ελληνικής Επανάστασης και της Παγκόσμιας Ιστορίας,  φωτίζεται επί σκηνής με το ποιητικό λόγο του Διονύσιου Σολωμού .

 Οι στίχοι των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» και ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» είναι η άλλη γλώσσα των ηρώων του Μεσολογγίου.

Επί σκηνής βλέπουμε πως ο ένας εμψυχώνει τον άλλον, πως αψηφούν τις κακουχίες, πως νικούν τον τρόμο και τον φόβο,  πως «Δεν κλαίνε για το σκοτωμό, που θε να σκοτωθούνε, μόν΄ κλαίνε για το σκλαβωμό, που θε να σκλαβωθούνε» και  τέλος πως αψηφούν  και την ύστατη στιγμή, παρά την δεινή τους κατάσταση, το προσκύνημα στον Σουλτάνο.   

 ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

------------------------------
 TΡΙΤ. 29/6 &           William Shakespeare «ΟΘΕΛΛΟΣ»

ΤΕΤ. 30/6            Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Στον «Οθέλλο» ο Σαίξπηρ μιλάει για τον παράφορο έρωτα που αντιβαίνει σε φυλετικές, ηλικιακές και κοινωνικές διαφορές. Είναι μια τραγωδία για τη ζήλια, την προδομένη εμπιστοσύνη και το φόβο για οτιδήποτε ξένο και διαφορετικό. Ο έρωτας του έμπειρου και γενναίου Μαυριτανού στρατηγού με τη νεαρή και ευγενικής καταγωγής Βενετσιάνα καταρρίπτει τα στερεότυπα της εποχής, αλλά, αντί να γεφυρώσει τις διαφορές, κλονίζει τις βεβαιότητες και διαταράσσει τις κοινωνικές ισορροπίες.

Ο Οθέλλος, παρόλο που έχει διακριθεί χάρη στη γενναιότητα και το ήθος του και έχει ανέλθει σε αξιώματα, δεν καταφέρνει να ενταχθεί στην κοινωνία που ζει ως ισότιμο μέλος: εκτός από το χρώμα του δέρματός του και την καταγωγή του, τον εμποδίζει η ίδια του η ανασφάλεια. Παραμένει ο μαύρος, ο ξένος, ο κατώτερος.

Το έργο του Σαίξπηρ μιλάει ακόμα για την άσβεστη μανία του ανθρώπου να καταστρέψει οτιδήποτε ιδεατό, διαφορετικό ή ικανό να καταρρίψει τις υπάρχουσες κοινωνικές νόρμες, ενώ παράλληλα ασκεί κριτική στην υποκρισία της κοινωνίας που στην πρώτη ευκαιρία θα αποκαθηλώσει τους ευεργέτες της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Διασκευή: Μανώλης Δούνιας

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας

Πρωτότυπη Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Σύλληψη σκηνικού χώρου: Αιμίλιος Χειλάκης

Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Κατερίνα Χάρου

Κοστούμια: Makis Tselios Atelier

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός Σκηνοθετών: Νίκος Τσιμάρας

ΔΙΑΝΟΜΗ

Οθέλλος: Γιάννης Μπέζος

Ιάγος: Αιμίλιος Χειλάκης

Αιμιλία: Μυρτώ Αλικάκη

Βραβάντιος: Κώστας Κορωναίος

Κάσσιος: Αλέξανδρος Βάρθης

Δυσδαιμόνα: Μάιρα Γραβάνη

Ροδρίγος: Κωνσταντίνος Γαβαλάς

Μοντάνος: Κρις Ραντάνοφ

Δόγης: Μανώλης Δούνιας

Μπιάνκα: Ελευθερία Κοντογεώργη

Λουδοβίκος: Νίκος Τσιμάρας

ΕΣΟΔΑ (1.000,00€ ανά ημέρα) πλέον  ΦΠΑ (για δυο ημέρες) = 2.480,00€

 ------------------------------------------------

JAZZ + ΠΡΑΞΕΙΣ – ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ

ΠΕΜΠ. 1/7 «τα ΜΠΛΟΥΖ του ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ», ώρα 21.30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Η συγκεκριμένη συναυλία είναι ένα απάνθισμα από μουσικές και τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου, σε ύφος μπλουζ-τζαζ με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, από μια μπάντα σολίστ μουσικών καταξιωμένων σε αυτό το είδος.

Παίζουν οι σολίστ :

Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά, ενορχηστρώσεις)

Γιώτης Κιουρτσόγλου (μπάσο)

Μάξιμος Δράκος (πιάνο)

David Lynch  (σαξόφωνο)

Καλλίστρατος Δρακόπουλος (τύμπανα)

Τα τραγούδια ερμηνεύει ο Χρήστος Θηβαίος

Καλλιτεχνική αμοιβή 17.500,00€ πλέον Φ.Π.Α. (4.200,00€) = 21.700,00€

(στην τιμή περιλαμβάνονται οι αμοιβές όλων των συντελεστών, ενορχηστρώσεις, ασφαλιστικές καλύψεις, πλήρης ηχητική και φωτιστική κάλυψη, μετακίνηση και διαμονή)

 ------------------------------------------------

ΠΑΡ. 2/7    

1) Γιώργος Μανωλάκης – Νίκος Σιδηροκαστρίτης-Ανδρέας Πολυζογόπουλος, ώρα 21.00

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Ο Γιώργης Μανωλάκης και ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης, ενώνουν τις μουσικές τους καταβολές με παραδοσιακές μελωδίες. Έχοντας ως βάση το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, παίζουν και ερμηνεύουν με μοναδικό τρόπο, συνθέσεις του Γιώργη Μανωλάκη και μουσικές από την Κρήτη.

2)  Mihalis Kalkanis Group, ώρα 10.45

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Ο κοντραμπασίστας Μιχάλης Καλκάνης ξεχωρίζει ανάμεσα στους εκπροσώπους της νέας γενιάς Ελλήνων μουσικών της τζαζ – και όχι μόνο. Προέρχεται από μουσική οικογένεια, και, πέραν του ότι συμμετέχει στα πιο σημαντικά σχήματα του είδους, είναι ιδιαίτερα τολμηρός

σαν δημιουργικός μουσικός και συνθέτης και πειραματίζεται με επιτυχία, δίνοντάς μας μουσική απρόβλεπτη.  Ντύνει  με ηλεκτρονική μουσική το παραδοσιακό τραγούδισμα της ….γιαγιάς του και κάνει επιτόπιες ηχογραφήσεις σε θρησκευτικές τελετές μεταναστών, δίνοντάς μας ένα αμάλγαμα ήχων του κόσμου στο δίσκο του World Echoes in Athens.

Το συγκρότημά του επιλέχθηκε ως «η νέα μουσική πρόταση» του Athens Technopolis Jazz Festival 2018, ενώ την επόμενη χρονιά συμμετείχε με μια ξεχωριστή εμφάνιση στο Summer Nostos Festival του ΚΠΙΣΝ με καλεσμένο τον κορυφαίο συνθέτη από τη Σιβηρία Nadishana.

Κορυφαία στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία του σχήματος αποτελούν οι δυο παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου με καλεσμένους δυο ξεχωριστούς καλλιτέχνες, τον Αρμένιο δεξιοτέχνη στο ούτι Χάικ Γιαζιτζιάν και τον ηλεκτρικό κιθαρίστα Γιάννη Αναστασάκη.

 Το σχήμα αποτελείται από τους Λευτέρη Ανδριώτη (κρητική λύρα), Μιχάλη Καλκάνη (κοντραμπάσο), Χρήστο Καλκάνη (κλαρινέτο), Βασίλη Μπαχαρίδη (ντράμς), Ορέστη Μπενέκα (πλήκτρα,πιάνο)

 --------------------------------------------------------

ΣΑΒ. 3/7

1) Sotiris Ntouvas & the G.O.A.T.S., ώρα 21.00

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ  

Είναι το καινούργιο πρότζεκτ του πατρινού ντράμερ Σωτήρη Ντούβα όπου αποτελείται κυρίως από δικές του συνθέσεις που δημιουργήθηκαν στο σαλόνι του κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ο ήχος της μπάντας είναι ένα συνονθύλευμα μουσικών ακουσμάτων που υπάρχει χρόνια μέσα του και βρήκε απλά την κατάλληλη περίοδο για να εκδηλωθεί.  Η μουσική συνδυάζει τα ραπ φωνητικά με την γυναικεία μελωδική χροιά όπως επίσης τον αυτοσχεδιασμό με την ποπ αισθητική και τα επαναλαμβανόμενα ρυθμικά μοτίβα.

Τα μέλη της μπάντας είναι οι : Πάνος Πλουμάκης (φωνή), Νεφέλη Φασουλή (φωνή), Ερίκ Παναγόπουλος (κιθάρα), Γιώργος Κωνσταντίνου (μπάσο), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο), Κωστής Χριστοδούλου (πλήκτρα), Σωτήρης Ντούβας (ντράμς)

2) Dhafer Youssef

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Ο Νταφέρ Γιουσέφ (γεν. 1967 στο Teboulba, Τυνησία), είναι συνθέτης, τραγουδιστής και παίκτης ούτι. Το ενδιαφέρον του για την τζαζ αναπτύχθηκε σε νεαρή ηλικία όταν την άκουγε κρυφά κατά την διάρκεια της εκπαίδευσής του στο ισλαμικό σχολείο όπου φοιτούσε. Το 1990 έφυγε από την Τυνησία για να ζήσει στην Ευρώπη (κυρίως Παρίσι και Βιέννη) ξεκινώντας μια καριέρα ως μουσικός τζαζ, εθνικ, ηλεκτρονικής κ.λ.π. Ως μουσικός έθνικ (world music) και avant garde έχει προταθεί αρκετές φορές για βραβεία σε μουσικούς διαγωνισμούς. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ και έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς όπως τον Σαρδήνιο τρομπετίστα Paolo Fresu και τον Νορβηγό κιθαρίστα Eivind Aarset.

Tα μέλη του σχήματος είναι : Dhafer Youssef (ούτι, φωνή), Eivind Aarset (κιθάρα), Raffaele Casarano (σαξόφωνο), Adriano Dos Santos (κρουστά)

Καλλιτεχνική Αμοιβή (για τα 4 συγκροτήματα στις 2 και 3/7) είναι 21.000,00€ πλέον Φ.Π.Α. (5.040,00€) = 26.040,00€

(Στην τιμή περιλαμβάνονται οι αμοιβές των καλλιτεχνών και των τεσσάρων συγκροτημάτων, μεταφορικά, αεροπορικά εισιτήρια, διαμονές, πλήρης ηχητικός και φωτιστικός εξοπλισμός, ασφαλιστικές εισφορές) 

 ------------------------------------------------

ΔΕΥΤ. 5/7  Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

 Οπερέτα «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη

 Κάστρο Ρίου, ώρα 21.30

(στήσιμο και γενική πρόβα Κυριακή 4/7)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

H Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσιάζει στο Κάστρο του Ρίου, την αξεπέραστη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Ο Βαφτιστικός και τις «Επτά Ωδές από τον Ύμνο εις την Ελευθερία» του Νικολάου Μάντζαρου.

Σε μια Αθήνα στο απόηχο των Βαλκανικών Πολέμων και στην δίνη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, μία σειρά από διασκεδαστικές παρεξηγήσεις προκύπτουν όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας, τον οποίο όμως εκείνη δεν θυμάται οπτικά. Ο Χαρμίδης επισκέπτεται τη Βιβίκα στο σπίτι όπου μένει με το σύζυγό της και στο οποίο φιλοξενεί, συμπτωματικά, τη φίλη της Κική.

Το έργο θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή, "κοντσερτάντε", από 4 υπέροχους λυρικούς τραγουδιστές και αφηγητή τον ηθοποιό Λευτέρη Ελευθερίου, ερμηνεύοντας άριες και ντουέτα της μεταξύ των οποίων οι μεγάλες επιτυχίες «Στο στόμα», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και το εμβληματικό πολεμικό εμβατήριο «Ψηλά στο μέτωπο»!

Ο Βαφτιστικός 100 και πλέον χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση αριθμεί εκατοντάδες παραστάσεων και αποτελεί δικαίως την δημοφιλέστερη ελληνική οπερέτα.

Ο Θ. Σακκελαρίδης (1883 - 1950), από τους θεμελιωτές της Ελληνικής οπερέτας, συνέθεσε τον "Βαφτιστικό " το 1918 υπογράφοντας και το έξυπνο γεμάτο ανατροπές λιμπρέτο. Το δημοφιλές έργο, επηρεασμένο από την βιεννέζικη οπερέτα, συνταιριάζει τη λεπτή ανώδυνη σάτιρα και τα επίκαιρα θέματα με μια μουσική κατ' εξοχήν ρομαντική, συχνά χρωματισμένη από ανατολίτικα μοτίβα μεταφέροντας την χαρούμενη και ερωτική ατμόσφαιρα της αθηναϊκής «Μπελ Επόκ». Βιεννέζικα βαλς, πόλκες, μαζούρκες και ταγκό στροβιλίζονται σε ήχο ελληνικό. Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα παρουσιάσει το έργο με 30μελή σύνθεση.

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Μίνα Πολυχρόνου

Αντώνης Κορωναίος

Μαρία Κατσούρα

Νίκος Καραγκιαούρης

Αφηγητής: Λευτέρης Ελευθερίου

Ενορχήστρωση: Samy Elgazzar.

Μουσική Διεύθυνση Γιώργος Αραβίδης

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός αναλαμβάνει την τεχνική διαμόρφωση (πατάρι, καρέκλες, καμαρίνια κ.λπ.) και επιμέλεια του χώρου της εκδήλωσης, την πλήρη ηχητική και φωτιστική κάλυψη, την καθαριότητα πριν και μετά την συναυλία, την διάθεση του απαραίτητου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου (είσοδο, φροντιστές σκηνής, εθελοντές-ταξιθέτες, φύλαξη χώρου κ.λπ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

----------------------------------------

 
ΤΡΙΤ. 6/7    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ «1821 η επιθεώρηση»

              Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει μια επιθεώρηση με την υπογραφή των Φοίβου Δεληβοριά και Δημήτρη Καραντζά γεμάτη μουσική, χρυσόσκονη, κριτική, χιούμορ και ιστορία.

Πρωταγωνιστούν  Ελένη Κοκκίδου, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Γάλλος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Νιάρος, Μιχάλης Οικονόμου και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Guests Λυδία Φωτοπούλου, Μαρία Καβογιάννη, Μάρθα Φριντζήλα και Χρήστος Λούλης.

ΕΣΟΔΑ (1.000,00€ πλέον  ΦΠΑ (240,00€) = 1.240,00€

Νόμιμος Εκπρόσωπος Μάριος Τάγαρης και Γιαννούζος Δεμέστιχας

 ------------------------------------------------------------------------------

ΤΕΤ.  7/7    Μουσικο θεατρική παράσταση «ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ»

              με τους Κώστα Καζάκο, Χρήστο Θηβαίο, Ανδριάνα Μπάμπαλη,

              Κώστα Τριανταφυλλίδη και Βιολέττα Ικαρη

              Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ / ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΜΠΑΜΠΑΛΗ /

ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ / ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΙΚΑΡΗ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΚΕΙΜΕΝΑ: ΤΖΕΝΗ ΚΟΛΛΙΑ

ΕΝΟΡΧΗΣΡΩΣΕΙΣ – ΔΙΕΥΘ.ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΚΗΣ

Μία μικρή ιστορία για 'κείνα τα ζωηρά μεγάλα παιδιά που δεν αγνόησαν την Ιστορία μας, την άκουσαν και πρόσθεσαν τα δικά τους χρώματα σ’ αυτήν. Σχεδίασαν το ταξίδι τους με κάθε λεπτομέρεια ώστε να βρουν την Ιθάκη τους....Τη βρήκαν;Εμείς μπορούμε σήμερα, μέσα από τα δικά τους λόγια, μέσα από τα δικά τους δάκρυα, το φόβο και τον πόνο τους, να θυμηθούμε, να ψελλίσουμε, να αρθρώσουμε, να τραγουδήσουμε, τις μεγάλες των Γενναίων αρετές, των Σοφών τις ρήσεις, των Σωστών το δύσκολο το δρόμο, των Ποιητών τις σκέψεις, των Ερωτευμένων το αιώνιο πάθος...

Η Οδύσσεια των Λαών, ο Πόλεμος, η Πείνα, ο Ξεριζωμός και η «Κακούργα η Ξενιτειά», μέσα από διαχρονικά τραγούδια που μας έρχονται από διαφορετικές εποχές και τόπους, τραγούδια της παράδοσης και τραγούδια μεγάλων μας συνθετών, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Μάνος Λοϊζος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δήμος Μουτσης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ερμηνευμένα από τέσσερις σπουδαίους τραγουδιστές και μια εξαιρετική ορχήστρα υψηλών προδιαγραφών. Ο Κώστας Καζακος επι σκηνής, αφηγείται και μας ταξιδεύει στην διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να ονειρεύεται, να αγωνίζεται, να

διεκδικεί, να ερωτεύεται, να αγαπάει, να ελπίζει. Μια μουσικό θεατρική παράσταση σταθμός και ορόσημο. Μια Μουσικό θεατρική παράσταση που θα συζητηθεί.

ΕΣΟΔΑ 1.000,00€ πλέον Φ.Π.Α. (240,00€) = 1.240,00€

 -----------------------------------------------------------------------

ΠΑΡ. 9/7     Συναυλία-αφιέρωμα στον I. STRAVINSKY και στον ASTOR PIAZOLLA

                     Πολυχώρος Δημοτικών Σφαγείων, ώρα 21.30

                     (στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημοτικού Ωδείου)

ΕΡΓΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

Α’ ΜΕΡΟΣ

Ι. STRAVINSKY – “Italian Suite” (Pulcinella) for violin and piano

                                  «Ιστορία του Στρατιώτη» for violin, piano and clarinet

Β’ ΜΕΡΟΣ               Histoire Du Tango for violin and guitar

                                  (4) Seasons in Buenos-Ayres για κουιντέτο εγχόρδων

Συμμετέχουν οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου: Γ. Μουλουδάκης (κιθάρα), Στ. Δελλαπόρτας (κλαρινέτο), Γ. Μαυρίδης (βιολί), Ν. Μαυρίδης (βιολί), Ρ. Σμαγκούλοβ (βιόλα), Ν. Κομισσάροβ (βιολοντσέλο), Β. Καραπετιάν (κοντραμπάσο), Ν. Μεταξά (πιάνο), Ανδρ. Ζαφειρόπουλος (πιάνο)

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός αναλαμβάνει την τεχνική διαμόρφωση (πατάρι, καρέκλες, καμαρίνια κ.λπ.) και επιμέλεια του χώρου της εκδήλωσης, την πλήρη ηχητική και φωτιστική κάλυψη, την διάθεση πιάνου και χορδιστή, την καθαριότητα πριν και μετά την συναυλία, την διάθεση του απαραίτητου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου (είσοδο, φροντιστές σκηνής, εθελοντές-ταξιθέτες, φύλαξη χώρου κ.λ.π.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
 -----------------------------------------------------

ΣΑΒ. 10/7   Έργα για πιάνο (Vals, Nocturne) του F. CHOPIN σε μεταγραφή

                     Μ. ΤΡΑΥΛΟΥ για κουιντέτο εγχόρδων και φλάουτο

                     Πολυχώρος Δημοτικών Σφαγείων, ώρα 21.30

                     (στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημοτικού Ωδείου)

Συμμετέχουν οι : Ιβόνα Γκλίνκα (φλάουτο), Μ. Σαφάροβα (βιολί), Γ. Τόκαρεβ (βιολί), Ρ. Σμαγκούλοβ (βιόλα), Ν. Κομισσάροβ (βιολοντσέλο), Β. Καραπετιάν (κοντραμπάσο)

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός αναλαμβάνει την τεχνική διαμόρφωση (πατάρι, καρέκλες, καμαρίνια κ.λπ.) και επιμέλεια του χώρου της εκδήλωσης, την πλήρη ηχητική και φωτιστική κάλυψη, την καθαριότητα πριν και μετά την συναυλία, την διάθεση του απαραίτητου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου (είσοδο, φροντιστές σκηνής, εθελοντές-ταξιθέτες, φύλαξη χώρου κ.λπ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

----------------------------------------------------------

ΠΑΡ. 9/7, ΣΑΒ. 10/7,    Πολυχώρος Πολιτισμού ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ

ΚΥΡ. 11/7,ΔΕΥΤ. 12/7 «Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ» του Κ. ΒΑΡΝΑΛΗ

                     Θεατράκι Μαρίνας, ώρα 21.30

                     (υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Ο Βάρναλης διασκευάζει την πλατωνική απολογία του Σωκράτη και χρησιμοποιεί την παρηκμασμένη αθηναϊκή δημοκρατία και την καταδίκη  του ιδεαλιστή φιλόσοφου ώστε να μιλήσει για τα προβλήματα της εποχής του 30’. Η «ΑΠΟΛΟΓΙΑ» γράφτηκε σαν ένα είδος διαμαρτυρίας ενάντια στην « δημοκρατία» του ιδιώνυμου και των διάφορων στρατιωτικών κινημάτων που είχαν προσβάλει σοβαρά τις συνταγματικές ελευθερίες του πολίτη και είχανε διαφθείρει το δημόσιο βίο, καθώς και την «κοινή γνώμη» του κοπαδιού, των «προδομένων Ελλήνων» που η άρχουσα τάξη αποπροσανατολίζει ώστε να μην μπορούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα. Ο Σωκράτης στο τέλος αφού περάσει από την κριτική της κοινωνίας στην αυτοκριτική για τα λάθη και της ζημίες της φιλοσοφίας του, θα γίνει κήρυκας της  ελευθερίας .

Στην παράσταση θα παιχτούν μελοποιημένα ποιήματα των: Μ. Άμβλιχου , Κ.Βάρναλη, Γ. Σουρή , Π. Πανά ,Α. Γιαλαμά, Α. Λασκαράτου, Χ. Κουκουσούρη, Π. Παπαδούκα, Γ. Μολφέτα, Α. Σούτσου κ.α.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία : Γεράσιμος Ντάβαρης

Μελοποίηση σατιρικής ποίησης : Γιώργος Αθανασακόπουλος

Εικαστική επιμέλεια – κατασκευή γλυπτών : Αλέξης Φραγκούλης

Διανομή:

Σωκράτης : Γεράσιμος Ντάβαρης

Λαός – Μουσικοί-Τραγουδιστές: Γιώργος Αθανασακόπουλος, Αγγελική Ζαρειφίδου Παρασκευή Μίγκλη

 -----------------------------------------

ΠΑΡ.  9/7 &      Παράσταση «ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ» του Άκη Δήμου

ΣΑΒ. 10/7   Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Μια παράσταση για την Πόλη της καρδιάς μας

Ένα εξαιρετικό επιτελείο συντελεστών κι ένας δυνατός θίασος πρωταγωνιστών θα ζωντανέψουν την ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης στα μισά του περασμένου αιώνα, ανακαλώντας μνήμες με σημείο αναφοράς τις μουσικές και τα τραγούδια μιας ολόκληρης εποχής. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία για πρώτη φορά να παρακολουθήσει έργο, με αφορμή τα γεγονότα του 1955, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε προϋπάρξει ανάλογη παράσταση ή ταινία.

Οι ήρωες του έργου έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν και το παρόν τους, κάτω από τις απειλές του τουρκικού κράτους, που θα οδηγήσουν τελικά στα τραγικά γεγονότα της 1955 και τον αφανισμό των Ελλήνων της Πόλης.

Οικογενειακά δράματα και πολιτικά παιχνίδια, μυστικά και ψέματα, αντιπαλότητες και χωρισμοί, έρωτες και φιλοδοξίες, γέλια και δάκρυα, στο φόντο μιας από τις τραγικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας  που, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, οφείλουμε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε.

 Συγγραφέας: Άκης Δήμου

Σκηνοθεσία - χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου

Σκηνικά - κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης

Μουσική επιμέλεια - πρωτότυπη μουσική και τραγούδια: Νίκος Κυπουργός

Στίχοι Πρωτότυπων Τραγουδιών: Σταμάτης Δαγδελένης

Video art (βασισμένο σε ντοκουμέντα της εποχής): Νίκος Σούλης

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Φωτογράφος: Γιώργος Καπλανίδης

Πρωταγωνιστούν : Αντώνης Καφετζόπουλος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Δημήτρης Πιατάς, Θεοφανία Παπαθωμά, Ευαγγελία Μουμούρη, Παρθένα Χοροζίδου και Ελένη Καρακάση.  Στο τραγούδι ο Γιάννης Διονυσίου. Συμμετέχουν ακόμα 8 χορευτές-ηθοποιοί. Σκηνοθεσία Σοφία Σπυράτου, Σκηνικά-κοστούμια Μανώλης Παντελιδάκης, Μουσική Νίκος Κηπουργός.

ΕΣΟΔΑ (1.000,00€ ανά ημέρα) πλέον  ΦΠΑ (για δυο ημέρες) = 2.480,00€

 --------------------------------------------------------------------------------
 

ΤΡΙΤ. 13/7  Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Τους προβολείς στήσε»

              Μουσικές και τραγούδια από το θέατρο

              Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Μια παράσταση αφιερωμένη στις θεατρικές δουλειές του Θάνου Μικρούτσικου. Μουσικές και τραγούδια επιλεγμένα από τις δουλειές του στο θέατρο. 

Στην παράσταση αυτή, θα ακούσουμε αυτά τα τραγούδια που έντυσαν μοναδικά παραστάσεις, αλλά και ξεπέρασαν τα όρια του θεάτρου και έγιναν γνωστές επιτυχίες. Κάποια από αυτά θα είναι το θέμα της Ειρήνης, που έγραψε για την αριστοφανική Ειρήνη που σκηνοθέτησε ο Σπύρος Ευαγγελάτος, το πολυτραγουδημένο «Μηδέν» που έγραψε για την «Κυριακή των παπουτσιών» του Λάκη Λαζόπουλου, το «Άννα μην κλαις» που έγραψε για το «Συντροφιά με τον Μπρεχτ» του Ζυλ Ντασσέν και ερμήνευσε μοναδικά η Μαρία Δημητριάδη.  Την μουσική διεύθυνση της ξεχωριστής βραδιάς θα έχει ο Θύμιος Παπαδόπουλος, ο άνθρωπος που ο Θάνος Μικρούτσικος αποκαλούσε alter ego του.

Ερμηνεύουν : Χρήστος Θηβαίος, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Θωμαίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου. Συμμετέχει η ηθοποιός Ρένια Λουιζίδου.

Καλλιτεχνική αμοιβή 24.000,00€ πλέον Φ.Π.Α. (5.760,00€) = 29.760,00€

(Στην τιμή περιλαμβάνονται οι αμοιβές όλων των συντελεστών, ενορχηστρώσεις, μεταφορά, διαμονή, πλήρης ηχητική και φωτιστική κάλυψη, ασφαλιστικές εισφορές)

 ----------------------------------------------------------

ΤΡΙΤ. 20/7,                   

ΤΕΤ.  21/7          ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ  Η ΕΝ ΤΑΥΡΟΙΣ

                     Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Στην πρώτη του σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ο Γιώργος Νανούρης ανεβάζει την «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του Ευριπίδη, στις 2,3 και 4 Ιουλίου, σε μετάφραση Γιώργου Ιωάννου.

Επιλέγει να συναντηθεί και πάλι με την Λένα Παπαληγούρα, τον Μιχάλη Σαράντη, αλλά και με την Χάρις Αλεξίου που επιστρέφει ξανά στο θέατρο για την πρώτη της εμφάνιση στην Επίδαυρο. Ο Νίκος Ψαρράς, ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, η Κίττυ Παϊταζόγλου και ένας εξαμελής χορός πρωταγωνιστούν επίσης σε αυτόν τον εξαιρετικό θίασο.

Τι σημαίνει να είσαι εξόριστος και ξένος; Πώς ξεφεύγει ο άνθρωπος από το παρελθόν και τη μοίρα του; Μέσα στα συντρίμμια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μια περίοδο κρίσης - που θυμίζει, με έναν τρόπο, τη σημερινή - ο Ευριπίδης γράφει την Ιφιγένεια η εν Ταύροις, εξυμνώντας το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης και τις μεγάλες αξίες που βλέπει να χάνονται.

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Ιωάννου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης

Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδάκης

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

Λένα Παπαληγούρα | Ιφιγένεια

Μιχάλης Σαράντης | Ορέστης

Νίκος Ψαρράς | Θόας

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης | Αγελαδάρης - Αγγελιοφόρος

Προμηθέας Αλειφερόπουλος | Πυλάδης

Κίττυ Παϊταζόγλου | Κορυφαία Χορού

και η Χάρις Αλεξίου στον ρόλο της Αθηνάς

 ΕΣΟΔΑ (1.000,00€ ανά ημέρα) πλέον  ΦΠΑ (για δυο ημέρες) = 2.480,00€

-----------------------------------------------------------------------------
 

ΣΑΒ. 24/7   Γλέντι στο πλαίσιο του «χορευτικού ανταμώματος» με το συγκρότημα

              «ΑΡΤΥΜΑ» - Νότιο Πάρκο, ώρα 21.30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Μετά το τέλος του χορευτικού ανταμώματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 22/7 έως και στις 24/7  θα γίνει γλέντι το Σάββατο 24/7 με την συμμετοχή όλων των χορευτικών με το συγκρότημα «ΑΡΤΥΜΑ» με δημοτικούς χορούς και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα. Το συγκρότημα θα απαρτίζεται από κλαρίνο, βιολί, ακορντεόν, λαούτο, κορνέτα και κρουστά.

Καλλιτεχνική αμοιβή 3.500,00€ πλέον Φ.Π.Α. (840,00€) = 4.340,00€

(Στην τιμή περιλαμβάνονται οι αμοιβές των συντελεστών και ασφαλιστικές εισφορές)

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός αναλαμβάνει την τεχνική διαμόρφωση (πατάρι, καρέκλες, καμαρίνια κ.λ.π.) και επιμέλεια του χώρου της εκδήλωσης, την πλήρη ηχητική και φωτιστική κάλυψη, την καθαριότητα πριν και μετά την συναυλία, την διάθεση του απαραίτητου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου (είσοδο, φροντιστές σκηνής, εθελοντές-ταξιθέτες, φύλαξη χώρου κ.λ.π.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
 ---------------------------------------------------------------

ΠΑΡ. 30/7   Νατάσα Μποφίλιου  Θέμης Καραμουρατίδης Γεράσιμος Ευαγγελάτος «Η Εποχή του Θερισμού»

              Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης»

              ανοίγει τη συναυλία παίζοντας διάφορα κομμάτια με την Νατάσα Μποφίλιου

Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Η Νατάσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος και η «Εποχή του Θερισμού». Η νέα παράσταση της πλέον καταξιωμένης δημιουργικής ομάδας της ελληνικής μουσικής, μια παράσταση βασισμένη στον τελευταίο ομότιτλο δίσκο τους που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και θεωρήθηκε το καλύτερο έργο τους έως τώρα, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ζωντανά στο κοινό, ύστερα από το δύσκολο χειμώνα που προηγήθηκε.

Τα καινούργια πολυαναμενόμενα τραγούδια τους ήρθαν με φόρα για να μεταφέρουν το φως, τη λάμψη και την αισιοδοξία τους αλλά ταυτόχρονα και το ρεαλισμό και τα κοινωνικοπολιτικά μηνύματά τους σε μια παράξενη και σκοτεινή εποχή. Η Νατάσα Μποφίλιου θα τα παρουσιάσει με το μοναδικό φλεγόμενο τρόπο της στη σκηνή, μαζί με όλες τις μεγάλες επιτυχίες που τους καθιέρωσαν.

 Καλλιτεχνική αμοιβή 17.000,00€ πλέον Φ.Π.Α. (4.080,00€) = 21.080,00€

( Στην τιμή περιλαμβάνονται οι αμοιβές όλων των συντελεστών, ενορχηστρώσεις, μεταφορά, διαμονή, πλήρης ηχητική και φωτιστική κάλυψη, ασφαλιστικές εισφορές)

 ----------------------------------------------------------------------------------------

ΣΑΒ. 31/7   ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ν «ΤΑ ΚΛΕΦΤΙΚΑ», μια μουσική παράσταση

              με την ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ και τον ΓΙΩΡΓΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

              Πολυχώρος Παλαιών Σφαγείων, ώρα 21.30

              (υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τα κλέφτικα ως διακριτό είδος των επικών δημοτικών τραγουδιών πήραν το όνομά τους από το περιεχόμενο των στίχων τους. Σε ότι αφορά τον ελλαδικό χώρο τα κλέφτικα τραγούδια είναι δημιουργήματα μιας συγκεκριμένης περιόδου της Τουρκοκρατίας μετά τον 16ο αιώνα και στα θέματά τους διαφαίνεται η επαναστατική δράση των κλεφτών και των αμαρτωλών.

Συμμετέχουν οι μουσικοί : Περικλής Κατσώτης (κρουστά), Μανώλης Κοττόρος (βιολί), Παναγιώτης Τσάκος (κιθάρα), Θεοδόσης Συκιώτης (λαγούτο).Σκηνοθεσία  Μαίρη Τσιρώνη

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΣΑΒ. 31/7          Η ΠΑΓΙΔΑ του ΡΟΜΠΕΡ ΤΟΜΑ

ΚΥΡ. 1/8            Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

      Πρόκειται για αστυνομικό έργο, που παγκοσμίως μετρά περισσότερες από 30.000 παραστάσεις και θεωρείται σταθμός στην ιστορία του είδους.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο δημοφιλή την ΠΑΓΙΔΑ  ανά τον κόσμο από το 1960 μέχρι σήμερα;

      Φυσικά, η δαιμονική μαστοριά της κατασκευής της! Ο Ρομπέρ Τομά δημιουργεί μοναδικό σκηνικό παιχνίδι συγκινήσεων και ανατροπών, που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή του έργου.

      Άνθρωπος του θέατρου, ηθοποιός κι ο ίδιος, στήνει μια σκηνική μηχανή, παίζοντας με το «είναι» και το «φαίνεσθαι», την αλήθεια και το ψέμα, τη λογική και τη φαντασία. Υφαίνει, σαν μια ευφάνταστη αράχνη, κωμικές και απρόβλεπτες καταστάσεις με έντονο το στοιχείο του μυστηρίου. Με άλλα λόγια, δημιουργεί ένα ψυχολογικό δράμα που σε κάνει να γελάς και μια κωμωδία, που συχνά σε συγκινεί μέχρι δακρύων.

      Όπως τη χαρακτήρισε ο μέγας θαυμαστής της, Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Η ΠΑΓΙΔΑ» είναι ένα πρωτότυπο μίγμα από βιτριόλι και μαρμελάδα, που κάνει το συγγραφέα της να μοιάζει γιος της Αγκάθα Κρίστι απ’ τη μια και του Κάρλο Γκολντόνι από την άλλη!

      Σε αυτή την τόσο γοητευτική και παράδοξη ισορροπία μεταξύ δυο θεατρικών κόσμων, στέκει και ο σημερινός σκηνοθετικός στόχος του ανεβάσματος. Θέλει να αναδείξει το τόσο διαφορετικό ύφος και τις μεθόδους, που κάνουν το έργο αξιαγάπητο και αξεπέραστο στο χρόνο. Ο Τομά θέλει το κοινό απόλυτα συμμέτοχο στη σκηνική του δημιουργία. Παρασύρει την πλατεία σε μια μοναδική μονομαχία και θέλει να συμμετέχει διαρκώς στον αγώνα για τη λύση του αινίγματος, που της βάζει.

     Δημιουργεί εντυπώσεις για να τις ανατρέψει μετά. Μπλοφάρει ο συγγραφέας και φτιάχνει ένα συνεχές πάρε - δώσε με το μυαλό και την ψυχή του θεατή - συμπαίχτη.

      Διασκεδαστική και πολυσύνθετη «Η ΠΑΓΙΔΑ» ξέρει να δημιουργεί συνεχώς «θέατρο εν θεάτρω», έτσι που τίποτα να μην είναι αυτό που φαίνεται. Έτσι, που όλα και όλοι να ’ναι διπλά. Οι αθώοι, ένοχοι, το δράμα, κωμωδία, η λογική, τρέλα και φαντασία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Γιώργος Κωνσταντίνου

Έφη Μουρίκη

Μαρία Αντουλινάκη

Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος

Και ο Τάκης Παπαματθαίου

ΕΣΟΔΑ (1.000,00€ ανά ημέρα) πλέον  ΦΠΑ (για δυο ημέρες) = 2.480,00€

---------------------------------------------------

 ΜΕΡΕΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ

Από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν μουσικές παραστάσεις με σύνολα της πόλης μας, στον Αρχαιολογικό Χώρο της Βούντενης, στην Achaia Clauss, στο Κάστρο Πάτρας και στο Κάστρο Ρίου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΠΕΜΠ. 26/8            Συναυλία του συνθέτη ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΗ με τους

                     ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ, ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ και ΛΙΖΕΤΑ

                     ΚΑΛΗΜΕΡΗ

                     Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

                     (στήσιμο και πρόβα Τετάρτη 25/8)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Ένα διαχρονικό πέρασμα από τη μουσική και τα τραγούδια του Γιώργου Καζαντζή. Με εξαμελή ορχήστρα και τον ίδιο στο πιάνο, ο συνθέτης μάς ταξιδεύει στον κόσμο της μουσικής του με τις  φωνές εξαίσιων ερμηνευτών. Από το "Ήταν μια στιγμή”, την πρώτη του επιτυχία το 1986 μέχρι  σήμερα, το ταξίδι περνάει από τραγούδια-σταθμούς της δισκογραφικής του πορείας. Ήτανε αέρας,  Χειμωνανθός, Μέλισσες, Το πέταγμα σου, Κατάρτι και ατμός, Το Μυστικό, Φωτιά κι αλμύρα, Στα μισά του έρωτα βγαίνει ο δολοφόνος, Εσπερινό, μερικά από τα αγαπημένα τραγούδια που θα ακουστούν.

Ο Γιώργος Καζαντζής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, που δεν εγκατέλειψε ποτέ μέχρι σήμερα. Σπούδασε Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα, Οργανολογία δίπλα στον αείμνηστο μαέστρο, Θεόδωρο Μιμίκο. Έχει γράψει μουσική για θέατρο, κινηματογράφο,  τηλεόραση. Η δισκογραφική του σοδειά κομίζει μέχρι σήμερα δεκαεννέα προσωπικούς δίσκους και πάνω από εκατό συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών και σε Συλλογές. Η οργανική του μουσική έχει επενδύσει πολλά ντοκιμαντέρ και έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας συμμετέχοντας σε γνωστές συλλογές του εξωτερικού.

Καλλιτεχνική αμοιβή 14.500,00€ πλέον Φ.Π.Α. (3.480,00€) = 17.980,00€

(στην τιμή περιλαμβάνονται οι αμοιβές όλων των συντελεστών, ενορχηστρώσεις, ασφαλιστικές καλύψεις, πλήρης ηχητική και φωτιστική κάλυψη, μετακίνηση και διαμονή)

 (υπό την αιγίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας)

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Ο Γιάννης Χαρούλης και η μουσική του παρέα, μας προσκαλούν να αισθανθούμε, να μοιραστούμε και κυρίως να ξανασμίξουμε, υπό τον ήχο αγαπημένων μας τραγουδιών.

Μπορεί τα φιλιά, οι αγκαλιές και ο χορός να απουσιάζουν, η ανάγκη μας όμως να ιδωθούμε ξανά, μοιάζει μεγαλύτερη από ποτέ αυτό το καλοκαίρι. Το ραντεβού μας ανανεώνεται κάτω από τον έναστρο ουρανό, ώστε να θυμηθούμε όλοι τη σημασία του να «είμαστε μαζί» και να δημιουργήσουμε μια μεγάλη «μουσική αγκαλιά».

Ας γεμίσουν λοιπόν οι αποστάσεις μεταξύ μας με τις φωνές και τα τραγούδια μας.

Μαζί του οι μουσικοί:

Λευτέρης Ανδριώτης/Λύρα

Βασίλης Μπαχαρίδης/Κρουστά

Θανάσης Τζίνγκοβιτς/Ηλεκτρική Κιθάρα

Πάνος Τόλιος /Κρουστά

Ορέστης Μπενέκας/Πλήκτρα

Mark Nieuwenhuis/Τρομπέτα

----------------------------------------------------------------------

             
ΠΕΜΠ. 2/9        Συναυλία με την ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΤΣΗ

                     «Εφ’ όλης της ύλης»

                     Χώρος Σκαγιοπουλείου Ιδρύματος, ώρα 21.30

                     (στήσιμο και πρόβα Τετάρτη 1/9)

                     (η συναυλία είναι αφιερωμένη στην αλληλεγγύη)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Η εκφραστική ερμηνεύτρια υπόσχεται να παρασύρει το κοινό σ’ ένα μουσικό ταξίδι μ’ ένα πρόγραμμα ανατρεπτικό, με τραγούδια σε ελληνικούς και ξένους ήχους και στίχους και με έντονο το θεατρικό στοιχείο. Ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Θάνος Μικρούτσικος συνδιαλέγονται αρμονικά με τον Bruce Springsteen  και τον Bob Dylan ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης συναντάει τον Leonard Cohen και τον Μάνο Λοίζο. Στην παράσταση συμπεριλαμβάνονται και τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της ερμηνεύτριας και την πορεία της στο χώρο της μουσικής και του Θεάτρου.

Συνοδοιπόροι της στο μουσικό αυτό ταξίδι έξι καταξιωμένοι μουσικοί που θα δώσουν με τον ήχο τους το δικό τους στίγμα στην παράσταση.

 Καλλιτεχνική αμοιβή 5.000,00€ πλέον Φ.Π.Α. ( 1.200,00€) = 6.200,00€

(Στην τιμή περιλαμβάνονται οι αμοιβές των συντελεστών, οι ασφαλιστικές εισφορές, η μεταφορά καθώς και η πλήρης φωτιστική και ηχητική κάλυψη)

 --------------------------------------------------------------------------

ΣΑΒ. 4/9     ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ «ΚΑΝΤΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»

              Ρήγας   Σολωμός   Μακρυγιάννης

              Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 Η «ΚΑΝΤΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»  είναι το μοναδικό σύγχρονο λαϊκό μουσικό έργο, που αναφέρεται στην επανάσταση του 1821 και είναι γραμμένο σε μελοποιημένα ποιήματα από τον Χρήστο Λεοντή, καθώς και κείμενα των Ρήγα, Σολωμού και Μακρυγιάννη.

Γράφτηκε το 1970, ηχογραφήθηκε με τη φωνή του ίδιου του συνθέτη, με την Άννα Συνοδινού να διαβάζει και κυκλοφόρησε, με δυσκολία, σε μικρό δίσκο βινυλίου.

Ολόκληρο το έργο, στη τελική του μορφή, εκδόθηκε σε λεύκωμα από τη Βουλή των Ελλήνων με την ευκαιρία των 200 χρόνων από το θάνατο του Ρήγα και τη γέννηση του Σολωμού. Το λεύκωμα εκτός από τα διάφορα κείμενα και ιστορικά στοιχεία, περιλάμβανε ένα CD με την ηχογράφηση ολόκληρου του έργου, καθώς επίσης και με τις νότες των τραγουδιών, σε Χορωδιακή μορφή.

Η επιθυμία του συνθέτη να παρουσιάσει ο ίδιος το έργο του, σε νέα εμπλουτισμένη μορφή, κατ’ αρχήν στις πόλεις εκείνες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με την επανάσταση του 21, χωρίς βέβαια να εξαιρούνται άλλες πόλεις και σε μια εποχή που η ιστορική μνήμη είναι απόλυτα αναγκαία, τον οδήγησε στην πρωτοβουλία της ακόλουθης πρότασης.

Για τη ζωντανή παρουσίαση από τον ίδιο του έργου του, με τους σολίστες και τη λαϊκή ορχήστρα, η σκέψη να συνεργαστεί και να συμπεριλάβει σε ένα ενιαίο σύνολο τις κατά τις τόπου χορωδίες, βρήκε μεγάλη  ανταπόκριση, κι αυτό γιατί ο γιορτασμός παίρνει ένα ομαδικό και παλαϊκό χαρακτήρα, που αγκαλιάζει και ευαισθητοποιεί, ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Εκτός από την ΚΑΝΤΑΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και άλλα τραγούδια από την μακροχρόνια συνθετική του δραστηριότητα.

Το καλλιτεχνικό σχήμα που διαμορφώνεται αποτελείται από:α] 7 μουσικούς,β] 3 τραγουδιστές - Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Τριανταφύλλου, Ιωάννα Φόρτη,γ] 2 αφηγητές και τον συνθέτη.

Καλλιτεχνική αμοιβή 18.850,00€ πλέον Φ.Π.Α. (4.524,00€) = 23.374,00€

(στην τιμή περιλαμβάνονται οι αμοιβές όλων των συντελεστών, ενορχηστρώσεις, ασφαλιστικές καλύψεις, πλήρης ηχητική και φωτιστική κάλυψη, μετακίνηση και διαμονή)

------------------------------------------------------

 ΠΕΜΠ. 9/9 Φορώντας χρώματα ανοικτά

              Μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη

              Συναυλία με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την αποδημία του ποιητή

Ερμηνεύουν: Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Θηβαίος, Γιώτα Νέγκα, Δήμητρα    Σελεμίδου

Αφηγητής: Γιάννης Στάνκογλου

Το μουσικό μέρος θα αναλάβει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας

«Θανάσης Τσιπινάκης»

Διεύθυνση Ορχήστρας Τάσος Συμεωνίδης

              Εργοστάσιο Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», ώρα 21.30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 «Φορώντας χρώματα ανοιχτά» λοιπόν, και σιγοτραγουδώντας «ανάμεσα στην ισημερία της άνοιξης και την ισημερία του φθινοπώρου» ποιήματα του πρώτου νομπελίστα ποιητή μας, συντονιζόμαστε με το εύρωστο πνεύμα αισιοδοξίας, υπομονής και παρότρυνσης που διατρέχει όλο το έργο του Γιώργου Σεφέρη. Συντονιζόμαστε με αυτό το «λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα», κρατώντας κι εμείς τη ζωή μας, όπως κράτησε ο ποιητής τη δική του, «ψιθυριστά μέσα στην απέραντη σιωπή». Ερμηνευτές πρώτης γραμμής, όπως είναι ο Γιάννης Κότσιρας, η Γιώτα Νέγκα, ο Χρήστος Θηβαίος, και η Δήμητρα Σελεμίδου θα τραγουδήσουν ποιήματα του Σεφέρη που πέρασαν στον κόσμο σαν τραγούδια, σε μουσική των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μούτση, Ανδριόπουλου, Μαρκόπουλου, Πασχαλίδη, Ρεμπούτσικα και άλλων Ελλήνων συνθετών. Στην πρώτη γραμμή και ο Γιάννης Στάνκογλου θα αποδώσει ποιήματα και αποσπάσματα από τα πεζά του Σεφέρη, συνδέοντας τα τραγούδια μεταξύ τους και φωτίζοντας για το κοινό την εικόνα του ποιητή. Η επιμέλεια του προγράμματος είναι της Αγαθής Δημητρούκα. Η συναυλία πραγματοποιείται με την άδεια της κυρίας Άννας Λόντου, κληρονόμου του Γιώργου Σεφέρη.

Καλλιτεχνική αμοιβή 24.000,00€ πλέον Φ.Π.Α. (5.760,00€) = 29.760,00€

(στην τιμή περιλαμβάνονται οι αμοιβές όλων των συντελεστών, ενορχηστρώσεις, ασφαλιστικές καλύψεις, μετακίνηση και διαμονή

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός αναλαμβάνει την τεχνική διαμόρφωση (πατάρι, καρέκλες, καμαρίνια κ.λπ.) και επιμέλεια του χώρου της εκδήλωσης, την πλήρη ηχητική και φωτιστική κάλυψη σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που έχει προωθήσει το γραφείο παραγωγής των καλλιτεχνών, την καθαριότητα πριν και μετά την συναυλία, την διάθεση του απαραίτητου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου (είσοδο, φροντιστές σκηνής, εθελοντές-ταξιθέτες, φύλαξη χώρου κ.λπ.

 ----------------------------------------------------------------------

ΣΑΒ. 18/9,  Παράσταση του Σωματείου Χορωδία ΑΝΤΗΧΩ

ΚΥΡ. 19/9         «Τρείς συνθέτες στο Νοσοκομείο» 

Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ώρα 21.30

(στήσιμο και πρόβα Παρασκευή 17/9)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Μία παράσταση που γεννήθηκε κατά την εκτεταμένη περίοδο του εγκλεισμού και των περιορισμών της πανδημίας από τις συνθέτριες Σοφία Καμαγιάννη και Δώρα Παναγοπούλου και τον συνθέτη/video artist Tim Ward. Η παράσταση περιλαμβάνει τραγούδια γραμμένα ή διασκευασμένα ειδικά για τη χορωδία «Αντηχώ», και πρωτότυπη μουσική, σε συνδυασμό με videoart και αφήγηση.

Σημείο αναφοράς αλλά και έμπνευση αποτελεί το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο της Πάτρας και η θέση του στην ιστορία της πόλης αλλά και γενικότερα ο κόσμος των νοσοκομείων που, και την εποχή της πανδημίας, αναδείχθηκαν ως χώροι ενός συνεχούς αγώνα όπου ξεδιπλώνεται όλη η γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων. Το αφηγηματικό αλλά και το μουσικό μέρος θα στηρίζεται σε κείμενα λογοτεχνών (όπως Βιζυηνός, Καβάφης, Μπρεχτ, Κοσμόπουλος, Γώγου, κ.α.) αλλά και σε αποσπάσματα αρχειακού υλικού (ιατρική επιστολογραφία, κείμενα συμβουλίων, αφηγήσεις ιατρών κ.α.)

Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης θα ερμηνεύσουν η χορωδία «Αντηχώ» σε διδασκαλία και διεύθυνση της Μέλπως Βικάτου και τρεις επί σκηνής μουσικοί. Τα αφηγηματικά μέρη θα παρουσιάσει ένας ηθοποιός. Την επεξεργασία των κειμένων και τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει η μουσικός και θεατρολόγος Μαρία Ιατρίδου.

Καλλιτεχνική αμοιβή   4.500,00€ πλέον Φ.Π.Α. (1.080,00€) = 5.580,00€

(Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται οι αμοιβές συνθετών, μουσικών, στούντιο ηχογράφησης, έξοδα μετακίνησης καλλιτεχνών)

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός αναλαμβάνει την τεχνική διαμόρφωση (πατάρι, καρέκλες, καμαρίνια κ.λπ.) και επιμέλεια του χώρου της εκδήλωσης, την πλήρη ηχητική και φωτιστική κάλυψη, την καθαριότητα πριν και μετά την συναυλία, την διάθεση του απαραίτητου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου (είσοδο, φροντιστές σκηνής, εθελοντές-ταξιθέτες, φύλαξη χώρου κ.λπ.
ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ  149.850,00€ πλέον Φ.Π.Α. (35.964,00€) = 185.814,00€.  Η δαπάνη θα βαρύνει τον ΚΑ 10-6471.0000 (Έξοδα Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων-Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Για τις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας οι τιμές των εισιτηρίων προτείνονται ως εξής:   γενική είσοδος 10,00€, άνεργοι, φοιτητές, άνω των 65 κ.λ.π. 7,00€ και για το τριήμερο Τζάζ και πράξεις ατομικό εισιτήριο (για τις τρείς ημέρες) 20,00€,ανά ημέρα 10,00€, φοιτητικό, άνεργοι, άνω των 65 ετών κ.λ.π. 7,00€.

Με ελεύθερη είσοδος είναι οι εκδηλώσεις όπως αναφέρονται στην ανωτέρω εισήγηση.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΕΧΝΗΣ «ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ»

Σχετικά με τις παραστάσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2021 και οι εισπράξεις είναι δικές τους στο χώρο του Εργοστασίου Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος», προτείνουμε το ποσό των 1.000,00€ πλέον Φ.Π.Α. (240,00€) ήτοι 1.240,00€ που θα περιλαμβάνει  την διάθεση καμαρινιών εξοπλισμένα με καρέκλες, καθρέπτες, ψυγείο κ.λπ., την διάθεση χημικών τουαλετών για τους συντελεστές και το κοινό, την διάθεση των καρεκλών που βρίσκονται στον χώρο, την καθαριότητα του χώρου πριν και μετά την παράσταση/συναυλία, την διάθεση του απαραίτητου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου (είσοδο, φροντιστές σκηνής, εθελοντές-ταξιθέτες, φύλαξη χώρου κ.λπ.

Σε περίπτωση που, κατά την εκτέλεση του προγράμματος εκδηλώσεων υπάρξει πρόβλημα ακραίων και εκτάκτων καιρικών φαινομένων, καθώς και οτιδήποτε μη προβλέψιμο που θα προκύψει και θα μπορούσε να δυσκολέψει ή να ακυρώσεις εκδηλώσεις, να εξουσιοδοτηθεί η Πρόεδρος του Δ.Σ. να ορίσει πιθανές καινούργιες ημερομηνίες ή/και χώρους για την διενέργεια των εκδηλώσεων

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture