Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Με ούριο άνεμο η έναρξη του «Jazz+Πράξεις 2018» -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Πάτρα: Με ούριο άνεμο η έναρξη του «Jazz...

Ζεστό το χειροκρότημα για τον Πέτρο Κλαμπάνη, τον Shai Maestro & τους άλλους μουσικούς

Μια σπάνια βραδιά από αυτές όπου η τζαζ γίνεται ο πρωταγωνιστής συνεπαίρνοντας με τη μαγευτική, εθιστική ομορφιά της τις αισθήσεις του κοινού, έζησαν όσοι βρέθηκαν και ήσαν στον ειδυλλιακό χώρο του Αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου Πατρών, στην άνω πόλη, την Πέμπτη 7 Ιουνίου στην έναρξη του «Jazz+Πράξεις 2018», το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, με τη διοργανωτική φροντίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης με την εξαιρετική παρέα του προσέφερε μια μοναδική μουσική εμπειρία στην ιδιαίτερων υψηλών αξιώσεων παραγωγή του Jazz+Πράξεις, που αποζημίωσε με το παραπάνω τους πολυάριθμους θεατές. Το Petros Klampanis Group συστάθηκε ειδικά για τις ανάγκες της εκδήλωσης αυτής και με αυτή τη μορφή παρουσιάστηκε μόνο στην Πάτρα.

Η ονειρική, λυρική και μελωδική μουσική όπου ο ήχος της τζαζ διασταυρώθηκε με τον ήχο της κλασικής μουσικής και με τα μεσογειακά ηχοχρώματα, ενθουσίασε το κοινό.

Η συναυλία άρχισε με ένα εκφραστικό σόλο του κοντραμπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη και μετά οι εκλεκτοί μουσικοί συνοδοιπόροι του ανέβηκαν στη σκηνή. Ο διάσημος πιανίστας και συνθέτης Shai Maestro, γεννημένος στο Ισραήλ και με έδρα τη Νέα Υόρκη και το υπέροχο κουαρτέτο εγχόρδων αποτελούμενο από τους Γιάννη Μαυρίδη (βιολί), Νίκο Μαυρίδη (βιολί), Αλέξανδρο Σμαγκούλοβ (βιόλα) και Αλέξανδρο Μποτίνη (βιολοντσέλο) αλλά και την Ελευθερία Δαουλτζή (κανονάκι) που έδωσαν έντονο άρωμα Πάτρας στην εκδήλωση, μαζί με τον Πέτρο Κλαμπάνη αποτέλεσαν τη «μαγιά» για το τελικό σπουδαίο αποτέλεσμα.

Συνθέσεις του Πέτρου Κλαμπάνη από τους δίσκους του «Minor Dispute» και «Chroma» αλλά και συνθέσεις του Shai Maestro ήταν η βάση του ρεπερτορίου από την οποία αναδείχτηκαν η δεξιοτεχνία, η εκφραστικότητα, η μελωδία και η ατμοσφαιρική διάσταση της μουσικής. Ιδιαίτερες στιγμές αποτέλεσαν η διασκευή του Πέτρου Κλαμπάνη στο παραδοσιακό κομμάτι «Thalassaki» όσο και η στιγμή που κάλεσε διευθύνοντας ως μαέστρος το κοινό να συμμετάσχει τραγουδώντας, χωρίζοντάς το σε δυο ομάδες.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης με την εκτελεστική και αυτοσχεδιαστική του δεινότητα όσο και με τον υψηλό βαθμό επικοινωνίας που καλλιέργησε με το κοινό, απέδειξε πως δίκαια κατατάσσεται στους περιζήτητους μουσικούς της Νέας Υόρκης. Όσο για τον Shai Maestro κι αυτός, πρόσφερε σημαντικά τεκμήρια της μεγάλης του φήμης και της βαθιάς εκτίμησης που χαίρει σε διεθνές επίπεδο.

Μουσική για την ψυχή και το μυαλό, χωρίς ταμπέλες και στυλιστικούς περιορισμούς, με έντονα ριζωμένη την ελληνικότητα ως έμφυτη συνιστώσα και ανοιχτούς προσανατολισμούς που παίρνουν αφορμή από την ελευθερία της τζαζ αφορώντας ένα πολύ πιο διευρυμένο και ουσιαστικό πεδίο. Ένα εξαιρετικά δεμένο σχήμα με εμπνεύσεις και ελευθερία που έκανε πράξη με τον πιο ιδανικό τρόπο την ιδέα της μείξης μουσικών στοιχείων από διαφορετικούς μουσικούς χώρους δημιουργώντας ένα σπάνιο τελικό αποτέλεσμα, το οποίο  είχε την προσωπική ανεξίτηλη σφραγίδα του, αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου - απόηχος.

Καθ’όλη τη διάρκεια της συναυλίας το κοινό ήταν εκδηλωτικό χαρίζοντας στο τέλος το ηχηρό του χειροκρότημα.

Ήταν η πιο ιδανική έναρξη για το Jazz+Πράξεις 2018, που συνεχίζεται απόψε Παρασκευή 8 Ιουνίου στις 9.30 μμ με τη συναυλία των Michael Wollny-Vincent Peirani και ολοκληρώνεται το Σάββατο 9 Ιουνίου στις 9 μμ με τους The HusBand (Μιχάλη Σιγανίδη-Χάρη Λαμπράκη) και Nat Birchall Quartet.

*Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους που χειροκρότησαν και συνεχάρηκαν τους συντελεστές της μουσικής βραδιάς ήταν και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Τομέα του Δήμου Πατρέων Βασίλης Θωμόπουλος και ο δημοσιογράφος Γιάννης Μουγγολιάς που είναι η "ψυχή" της διοργάνωσης του "Jazz+ Πράξεις".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture