Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 2021: Η σταρ Τζόντι Φόστερ θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο

Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 2021: Η σταρ Τζό...

Στην τελετή έναρξης - «Οι Κάννες είναι ένα Φεστιβάλ στο οποίο χρωστάω πολλά», αναφέρει η 58χρονη ηθοποιός και σκηνοθέτιδα

Τη θέση της είχαν, στο παρελθόν, ονόματα της 7ης τέχνης όπως η Ζαν Μορό, ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, η Τζέιν Φόντα, ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό, ο Μανοέλ ντε Ολιβέρια, ο Ζαν-Πιερ Λεό, η Ανιές Βαρντά αλλά και ο αλλοτινός γόης του Γαλλικού σινεμά Αλέν Ντελόν. Φέτος, στο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών που ξεκινά στις 6 και θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιουλίου 2021, είναι η σειρά της Αμερικανίδας σταρ του σινεμά Τζόντι Φόστερ ν' αποτελέσει το τιμώμενο πρόσωπο της τελετής έναρξης και να παραλάβει και τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα – Palm d’ Or του 74ου Φεστιβάλ Καννών.

 «Οι Κάννες είναι ένα Φεστιβάλ στο οποίο χρωστάω πολλά,» λέει η Τζόντι Φόστερ, «μου άλλαξε εντελώς τη ζωή. Παρότι είχα ήδη σκηνοθετήσει ταινία, η πρώτη μου φορά στην Κρουαζέτ ήταν μια καθοριστική στιγμή για μένα. Το να δείξω εδώ τη δουλειά μου ήταν ανέκαθεν όνειρό μου. Μάλιστα, είχα πολλές ευκαιρίες να πραγματοποιήσω αυτό το όνειρο. Οι Κάννες είναι ένα Φεστιβάλ κινηματογράφου από auteurs, που τιμά τους καλλιτέχνες. Αυτό το εκτιμώ πολύ».

Η γεννημένη το Νοέμβριο του 1962 στην Καλιφόρνια, Τζόντι Φόστερ πάτησε για πρώτη φορά τα σκαλιά του Παλέ Κρουαζέτ το 1976. Ήταν 13 χρόνων και έπαιζε στον «Ταξιτζή» του Μάρτιν Σκορσέζε, ταινία που θριάμβευσε και έφυγε με τον Χρυσό Φοίνικα, τότε. Σαράντα πέντε χρόνια αργότερα, όπως αναφέρει το flix.gr, η Φόστερ που έχει τιμηθεί με 2 Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου, επιστρέφει για έναν Χρυσό Φοίνικα ολόδικό της.

«Με κολακεύει που οι Κάννες με σκέφτηκαν,» συμπληρώνει η Τζόντι Φόστερ, η οποία είχε μία γενικά καλή χρονιά κερδίζοντας μάλιστα και τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου β’ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Ο Μαυριτανός», αν και δεν κατάφερε να μπει και στην αντίστοιχη Οσκαρική 5άδα. «Είναι για μένα μεγάλη τιμή να μπορέσω να μοιραστώ λίγα λόγια σοφίας, ή να αφηγηθώ μια-δυο περιπέτειες, στη νέα γενιά δημιουργών», αναφέρει.

Με επτά από τις ταινίες της, ως ηθοποιού ή σκηνοθέτη, να έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ, ανάμεσα σε αυτές ήταν και το “Money Monster – Το Παιχνίδι του χρήματος” το 2016 με πρωταγωνιστές τον Τζορτζ Κλούνει και την Τζούία Ρόμπερτς, η Τζόντι Φόστερ είναι πάντα καλοδεχούμενη στις Κάννες.

«Η Τζόντι δεν παύει να επανεφευρίσκει τον εαυτό της,» δήλωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών, Τιερί Φρεμό. «Αμφισβητεί με το διαπεραστικό βλέμμα της, μαθαίνει από τους άλλους κι είναι πρόθυμη να κάνει πίσω στις πεποιθήσεις της για να διαμορφώσει μια νέα ηθική. Να κάνει το δίκαιο. Μια ιδέα που προσπαθεί να ακολουθεί στις αποφάσεις της ως ηθοποιός και σκηνοθέτης και που την καθιστά τόσο πολύτιμη, σ' αυτούς τους περίπλοκους καιρούς. Θα την τιμήσουμε με ζεστασιά και θαυμασμό!».

Η Τζόντι Φόστερ πιτσιρίκα, στις Κάννες το 1976.

Η Τζόντι Φόστερ πιτσιρίκα, στις Κάννες το 1976.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture