Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Ένα ψηφιακό συμπόσιο για το περιβάλλον και την βιωσιμότητα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Ένα ψηφιακό συμπόσιο για το περιβάλλον κ...

Από τις 7 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021 στο Onassis Channel στο YouTube

Περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Τι ρόλο μπορεί να παίξουν οι πολιτισμικοί οργανισμοί σε αυτό τον αγώνα; Ένα υβριδικό συμπόσιο, με σπουδαίες συμμετοχές από τα πεδία των τεχνών, του πολιτισμού και της περιβαλλοντικής πολιτικής, με ομιλίες, πάνελ συζητήσεων και ένα οπτικοακουστικό πρόγραμμα, με ταινίες, ντοκιμαντέρ, βίντεο και ηχητικά καλλιτεχνικά έργα, αναζητά απαντήσεις και βέλτιστες πρακτικές για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Δύο μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (που είναι στις 5 Ιουνίου), η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα ανοίγει την κουβέντα για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη θέση των πολιτιστικών οργανισμών σε αυτό τον αγώνα, στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση, με το υβριδικό συμπόσιο Climate Culture, από τις 7 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021. Πώς πρέπει να λειτουργούν σε όλα τα επίπεδα οι πολιτιστικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται σε μια εποχή στην οποία η ανθρώπινη επιρροή στο κλίμα και το οικοσύστημα γίνεται ραγδαία καταστροφική; Έχουν τη δύναμη να φέρουν την αλλαγή; Το περιβάλλον και η προστασία του είναι και θέμα πολιτισμού.

Τέσσερα χρόνια (4) μετά την έναρξη του προγράμματος βιωσιμότητας που η Στέγη ανέπτυξε σε συνεργασία με το Julie’s Bicycle –μια φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο, η οποία υποστηρίζει τη δημιουργική κοινότητα να δράσει για την κλιματική και την περιβαλλοντική κρίση– παρουσιάζει τώρα μια σημαντική εκδήλωση για τον ρόλο που μπορούν και οφείλουν να παίξουν οι πολιτιστικοί οργανισμοί στην επείγουσα κλιματική συγκυρία. Καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές, σχεδιαστές πολιτικής και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου παίρνουν μέρος σε ένα διεπιστημονικό συμπόσιο που, εξαιτίας των συνθηκών, αναβλήθηκε πέρσι. Ο χώρος του πολιτισμού χτυπήθηκε όσο λίγοι από την πανδημία. Ωστόσο, δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ μεγαλύτερη ανάγκη προκειμένου οι οργανισμοί του να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για να εμπνεύσουν την κοινωνία να αλλάξει, μέσα από τα ίδια τους τα παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών και δυνατών αφηγήσεων των έργων που παρουσιάζονται στους χώρους τους.

Ενόψει των συνεχιζόμενων περιορισμών στα ταξίδια και της ταυτόχρονης ελαχιστοποίησης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, η Στέγη έχει οργανώσει μια υβριδική δράση αντλώντας από τα όσα μάθαμε την περασμένη χρονιά –μια δράση που θα εγείρει συζητήσεις και θα καλλιεργήσει δεξιότητες που θα χρησιμοποιήσουν άλλοι στο μέλλον–, η οποία αποτελείται από ένα διαδικτυακό συνέδριο, μια ψηφιακή έκθεση των σχετικών έργων τέχνης, όπως και μια σειρά εργαστηρίων στην Αθήνα.

Το ψηφιακό συμπόσιο, που θα είναι διαθέσιμο από τις 7 Ιουνίου στο YouTube Channel του ιδρύματος Ωνάση, περιλαμβάνει 4 κεντρικές ομιλίες με τη συμμετοχή σημαντικών μορφών από τα πεδία των τεχνών, του πολιτισμού και της περιβαλλοντικής πολιτικής, 4 πάνελ συζητήσεων σχετικά με τα θέματα της κλιματικής δικαιοσύνης, των περιβαλλοντικών πολιτικών, των βέλτιστων πρακτικών και του ρόλου της τέχνης στην καταπολέμηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, καθώς και ένα οπτικοακουστικό πρόγραμμα, στο οποίο θα παρουσιαστούν σχετικές με το θέμα ταινίες, ντοκιμαντέρ, βίντεο και ηχητικά καλλιτεχνικά έργα.

Επιμέλεια: Χρήστος Καρράς, Ιφιγένεια Ταξοπούλου, Πάσκουα Βοργιά

Συντονισμός παραγωγής: Πάσκουα Βοργιά

Επεξεργασία περιεχομένου: Κωνσταντίνα Μελαχροινού

Διαδικτυακή έκθεση: συνεπιμέλεια της Ιωάννας Ζούλη

Μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Julie’s Bicycle

Με την υποστήριξη: The British Council.

Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 στις 12:00 με θέμα Climate Culture: Πολιτικές μετάβασης προς ένα βιώσιμο πολιτιστικό οικοσύστημα.

Βιώσιμη ανάπτυξη, πολιτικές και συστήματα, και παραγωγή τέχνης. Μπορούν οι τρέχουσες πολιτικές να διαχειριστούν την κλιματική κρίση και την παγκόσμια ανισότητα;

Ομιλητές:

Nancy Duxbury, Ανώτερη Ερευνήτρια στο Κέντρο Κοινωνικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Κούιμπρα

Robert Palmer, Διεθνής Πολιτιστικός Εμπειρογνώμονας, πρώην Διευθυντής Πολιτισμού και Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς του Συμβουλίου της Ευρώπης

Anaïs Roesch, Υπεύθυνη πρότζεκτ – Πολιτιστικού τομέα, Κλίμα και Ενέργεια, The Shift Project

Συντονίστρια: Alison Tickell, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Julie’s Bicycle

KEYNOTE 1:

Alison Tickell, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Julie’s Bicycle

«Από τις πολιτικές στην πρακτική: Σημειώσεις από το πεδίο»

Οπτικοακουστικό πρόγραμμα, 7-13 Ιουνίου 2021

- Ana Vaz & Tristan Bera, A Film, Reclaimed

   2015 | Διάρκεια: 19΄36΄΄ | Dolby Digital 5.1

- Ursula Biemann, Subatlantic

   2015 | Διάρκεια: 11´ | Video Essay

- Michele Koppes & Susie Ibarra, Water Rhythms: Listening to Climate Change

  2021 | Διάρκεια: 26΄12΄΄ | Podcast.

Περισσότερες πληροφορίες και για τις υπόλοιπες προγραμματισμένες δράσεις - ομιλίες στην διεύθυνση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Μαρίνα Γιώτη, As to Posterity.

Μαρίνα Γιώτη, As to Posterity.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture