Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σαν σήμερα 25 Μαΐου: Ένας χρόνος από το θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd

Σαν σήμερα 25 Μαΐου: Ένας χρόνος από το ...

Από αστυνομική βία

Ο Geroge Floyd Τζορτζ Φλόιντ συνελήφθη έπειτα από κατηγορία ότι χρησιμοποίησε πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων σε mini market στη Μινεάπολη, στην πολιτεία Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο Φλόιντ αντιστάθηκε κατά την σύλληψή του, όμως κάμερα ασφαλείας δεν έδειξε αντίσταση από μέρους του Φλόιντ.

Πολλοί ήταν οι αυτόπτες μάρτυρες που κατέγραψαν το γεγονός στα κινητά τους τηλέφωνα, και ένα βίντεο που έδειχνε τον Φλόιντ να επαναλαμβάνει «I can't breathe» (Δεν μπορώ να αναπνεύσω) και «Μαμά» και «Μην με σκοτώσετε», κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο γεγονός απολύθηκαν την επόμενη ημέρα.

σε ένα αστυνομικό τμήμα, δυο καταστήματα πυρπολήθηκαν και πολλά άλλα λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν. Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις διασήμων καλλιτεχνών, αλλά και απλού κόσμου. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανήλθε το ακτιβιστικό κίνημα Black Lives Matter, το οποίο είχε γεννηθεί το 2013 μετά έναν θάνατο Αφροαμερικανού από αστυνομικούς.

Ο τότε πρόεδρος των Η.Π.Α., Ντόναλντ Τραμπ, δίχασε με τις απόψεις του την κοινή γνώμη, δημιουργώντας κύμα αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ένωση που εκπροσωπεί την Αστυνομία της Μινεάπολη δήλωσε «πλήρη υποστήριξη στους αστυνομικούς που εμπλέκονται.

Τον Απρίλιο που μας πέρασε, ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, που σκότωσε τον Φλόιντ, κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού. Ο Σόβιν αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 12,5 ετών, αλλά η ποινή του μπορεί να είναι μεγαλύτερη εάν ο δικαστής καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία. Η ποινή του Σόβιν θα του ανακοινωθεί στις 16 Ιουνίου. Ενδεικτικό της σημασίας της δίκης, είναι ότι, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρακολούθησε την ετυμηγορία από την προεδρική κατοικία αλλάζοντας τον προγραμματισμό του για την ημέρα. Ήταν μια από τις πιο σημαντικές δίκες τόσο της νεότερης αμερικανικής Ιστορίας, όσο και για το κίνημα του Black Lives Matter.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις