Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Η Ιταλία με την alternative rock μπάντα Måneskin στα φαβορί για την πρωτιά στην φετινή Eurovision

Η Ιταλία με την alternative rock μπάντα ...

Η Ιταλία έχει να κερδίσει από το 1990 και τον Τότο Κουτούνιο

Λέτε να ήρθε πάλι η ώρα να νικήσει η Ιταλία στη Γιουροβίζιον. Στον α’ ημιτελικό που έγινε την Τρίτη 18/5/2021 στην Ahoy arena του Ρότερνταμ της Ολλανδίας μπροστά σε live κοινό περίπου 3.500 θεατών και μεταξύ των 10 χωρών που προκρίθηκαν στον τελικό ήταν και η Κύπρος με την εντυπωσιακή Έλενα Τσαγκρινού, παρουσιάστηκαν και τα τραγούδια 3 εκ των 6 χωρών που περνούν απευθείας στον τελικό, της Ολλανδίας που φιλοξενεί τον 65ο διαγωνισμό, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Η Ιταλία λοιπόν έχει πάρει φόρα τις τελευταίες μέρες και παίζει πολύ ψηλά στα στοιχήματα ακόμα και για τη νίκη. Εκπροσωπείται όπως καθιερωμένα κάνει από τραγούδι και καλλιτέχνη που θριάμβευσαν στο δικό της Fεστιβάλ τραγουδιού του Σαν Ρέμο και αυτοί είναι η 4μελής alternative rock μπάντα από τη Ρώμη, Måneskin που νίκησε στο Sanremo Music Festival 2021 και εκπροσωπεί την γειτονική Ιταλία στη Eurovision 2021 με το κομμάτι "Zitti e buoni" που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση, «Σκάσε και συμπεριφέρσου σωστά». Παρότι στην αρχή πολλοί δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην συμμετοχή της Ιταλίας μετά την πρόβα που έκαναν οι Måneskin επί Oλλανδικού εδάφους τράβηξαν τα βλέμματα. Έτσι και η Ιταλία μαζί με την πολύ ποιοτική φετινή συμμετοχή της Γαλλίας με την Μπαρμπαρά Πραβί και το «Voila» θεωρούνται πλέον απόλυτα φαβορί ακόμα και για την κατάκτηση της πρωτιάς στη Eurovision 2021 μαζί φυσικά και με την εξαιρετική Destiny από τη Μάλτα με το «Je mes casse» που ενθουσίασε στον α’ ημιτελικό.

Οι Måneskin που είναι μία μπάντα που δημιουργήθηκε το 2016, φιλοδοξεί να χαρίσει την πρωτιά στην Ιταλία, 31 χρόνια μετά την τελευταία νίκη της χώρας στον διαγωνισμό Eurovision που ήταν το 1990 με το «Insieme: 1992» που είχε ερμηνεύσει ο Τότο Κουτούνιο. Η Ιταλία πάντα πήγαινε με προσεγμένες εμφανίσεις και τραγούδια στη Γιουροβίζιον. Είχε πρωτοκερδίσει το μακρινό 1964 με την Τζιλιόλα Τσινκουέτι και την μπαλάντα "Non ho l'età" ενώ για αρκετά χρόνια είχε αποτραβηχτεί από τον διαγωνισμό. Πιο συγκεκριμένα δεν συμμετείχε από το 1998 έως το 2010 και ξαναγύρισε στην οικογένεια της Eurovision μετά από δεκατέσσερα σχεδόν χρόνια απουσίας, στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του 2011. Στη Γιουροβίζιον του 1997 με τη Jalisse και το «Fiumi di parole» η Ιταλία είχε πάρει την 4η θέση. Από τις καλύτερες συμμετοχές της Ιταλίας αλλά και γενικότερα της Γιουροβίζιον που έγραψαν μουσική ιστορία ήταν το 1958, με τον Ντομένικο Μοντούνιο που τερμάτισε 3ος με το τραγούδι "Nel blu, dipinto di blu - Volare", το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία διεθνώς, φτάνοντας και στο νούμερο ένα των τσαρτ στις ΗΠΑ.

Πολύ κοντά στη νίκη έφτασε η Ιταλία στον ακριβώς προηγούμενο διαγωνισμό της Eurovision το 2019 (αυτός του 2020 που ακυρώθηκε λόγω κορωνοϊού γίνεται φέτος) με το χορευτικό «Soldi» και τον Ιταλοαιγύπτιο Μαχμούντ, παίροντας τη 2η θέση πίσω από τον Ολλανδό Ντάνκαν Λόρενς.

Εξαιρετική ήταν και η συμμετοχή της Ιταλίας το 2015 το «Grande Amore» και τους τρεις τενόρους Il Volo που πήραν την 3η θέση. Το τραγούδι αυτό το διασκεύασε στα ελληνικά και το τραγούδησε ο Αντώνης Ρέμος. Όπως είδαμε στην Wikipedia, η Τζιλιόλα Τσικουέντι είχε ξαναεκπροσωπήσει την Ιταλία στο διαγωνισμό το 1974 και είχε πάρει τη 2η θέση με το τραγούδι "Si", χάνοντας το τρόπαιο και τη νίκη από τους θρυλικούς Abba που χάρισαν τότε την 1η νίκη της Σουηδίας στο διαγωνισμό με το «Waterloo». Η Σουηδία κέρδισε έκτοτε άλλες 5 φορές και έχει πλησιάσει απειλητικά την πολυνίκη Ιρλανδία με τις 7 νίκες.

Η Ιταλία είχε ακόμα ένα καλό αποτέλεσμα στη Eurovision τη δεκαετία του 1980 όταν ο Umberto Tozzi και ο Raf ήρθαν τρίτοι το 1987 (τότε που κέρδισε ο Τζόνι Λόγκαν με το «Hold me now»)  με το“Gente di mare”, ένα εξαιρετικό τραγούδι.

Φέτος λοιπόν οι Måneskin, που κατά δήλωσή τους παίζουν alternative rock/funk rock, φαίνεται να είναι κοντά στη νίκη, φιλοδοξώντας να δώσουν στην Ιταλία την τρίτη πρωτιά στα χρονικά του διαγωνισμού της Eurovision. Πάντως η διοργάνωση που είχαν κάνει οι Ιταλοί το 1991 στη Ρώμη, τότε που η Ελλάδα είχε πάει με την «Άνοιξη» του Ανδρέα Μικρούτσικου με τη Σοφία Βόσσου και αδικήθηκε πασιφανώς, δεν ήταν και η καλύτερη!

*Να προσθέσουμε πως δύο φορές είχαν εκπροσωπήσει την Ιταλία στη Eurovision και οι εξαιρετικά δημοφιλείς και στη χώρα μας, Al Bano and Romina Power. Είχαν πάει το 1976 στη Χάγη με το «We'll Live It All Again» (την ίδια χρονιά η Ελλάδα είχε συμμετάσχει με τη Μαρίζα Κωχ και το τραγούδι μοιρολόι για την Κύπρο, «Παναγιά μου Παναγιά μου») και στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας το 1985 με το «Magic, Oh Magic» και είχαν πάρει και τις 2 φορές την ίδια θέση, την 7η.

*H φωτ. των Måneskin έχει credit Gabriele Giussani & είναι από το eurovision.tv.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture