Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Ο Γιάννης Στάνκογλου «Προμηθέας Δεσμώτης» στην Επίδαυρο, συμπρωταγωνιστές Συσσοβίτης- Παπαζήσης

Ο Γιάννης Στάνκογλου «Προμηθέας Δεσμώτης...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Συμπαραγωγή Θεάτρου Πορεία και ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, είναι το πρώτο σκηνικό δέλεαρ που γνωστοποιήθηκε με ημερομηνία 20-22 Αυγούστου

Σας έλειψαν οι κερκίδες της Επιδαύρου; Οι θίασοι έχουν ανακοινωθεί, αλλά ή πρώτη παράσταση που έδωσε ημερομηνία και πλήρη ανακοίνωση συντελεστών είναι ο «Προμηθέας Δεσμώτης» που σηματοδοτεί το ντεμπούτο του δημοφιλούς αθηναικού θεάτρου «Πορεία» στο επιβλητικό αργολικό θέατρο. Σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και πρωταγωνιστή τον περιζήτητο Γιάννη Στάνκογλου, μας δίνει ραντεβού το τριήμερο 20-22 Αυγούστου στην Επίδαυρο ενώ θα προηγηθεί πρεμιέρα στην Κρήτη και σχεδιάζεται ακόμα το πρόγραμμα της περιοδείας στην υπόλοιπη περιφέρεια. Ο Προμηθέας θα παρουσιαστεί ως σύμβολο αντίστασης στην εξουσία. Ο σκηνοθέτης Αρης Μπινιάρης, που θα τον δούμε επί σκηνής στο ρόλο του Κράτους, αντιμετωπίζει την ιστορία του μυθικού ήρωα του Αισχύλου «Ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον». Παίζουν ακόμα Κωνσταντίνος Γεωργαλής (Βία), Δαυίδ Μαλτέζε (Ήφαιστος), Αλέκος Συσσοβίτης (Ωκεανός), Ηρώ Μπέζου (Ιώ), Ιωάννης Παπαζήσης (Ερμής). Η εικόνα του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα λόγω της τιμωρίας του από τον Δία, επειδή έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους, είναι διαχρονική. Ο δυναμικός ημίθεος- προφήτης έδωσε τη μάχη για την ελεύθερη βούληση και την αυτοπραγμάτωση ενάντια στην τυραννική εξουσία, που κάθε άνθρωπος οφείλει να δώσει.

Ο χαρακτηριστικός παλλόμενος ρυθμός των σκηνικών του προσεγγίσεων ακολουθεί τον Άρη Μπινιάρη στην παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» και τη συνέχεια της έρευνας του πάνω στο αρχαίο δράμα, με όχημα την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Φώτη Σιώτα (που ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής από τον Νίκο Παπαϊωάννου),  τη φωνή και το σώμα των ηθοποιών. Η μετάγραση είναι του Γιώργου Μπλάνα. Τα σκηνικά είναι της Μαγδαληνής Αυγερινού, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, οι φωτισμοί είναι του Αλέκου Αναστασίου και η Εύη Οικονόμου επιμελείται την κίνηση και τις χορογραφίες. Στο χορό συμμετέχουν οι Αντριάνα Αντρέοβιτς, Δήμητρα Βήτα, Φιόνα Γεωργιάδη, Κατερίνα Δημάτη, Γρηγορία Μεθενίτη, Νάνσυ Μπούκλη, Δώρα Ξαγοράρη, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Αλεξία Σαπρανίδου. Αναμένουμε μια πλατφόρμα αναπαράστασης σαν παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον με σπαρακτική και με συνεχή κλιμάκωση,. Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι έργο αχρονολόγητο. Ειδικοί θεωρούν πως ο σπουδαίος ποιητής το έγραψε στον απόηχο της έκρηξης της Αίτνας περί το 470 π.Χ., άλλοι, μεταξύ 467 και 458 π.Χ. κι άλλοι το θεωρούν όψιμο έργο του, γραμμένο μετά την Ορέστεια, συγκεκριμένα όταν διένυε την τελευταία περίοδο της διαμονής του στη Σικελία. Είναι ένα έργο, που  αναμφίβολα αποκαλύπτει και τη βαθειά θρησκευτική ιδιοσυγκρασία του Αισχύλου.

 

*Eισιτήρια 15- 70 ευρώ- Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, aefestival.gr, www.ticketservices.gr, www.poreiatheatre.com.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View