Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ψάχνουν για αγορές ακινήτων οι Πατρινοί, «στενάζουν» οι μισθώσεις- Τέσσερις μεσίτες εξηγούν

Ψάχνουν για αγορές ακινήτων οι Πατρινοί,...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Πώς επηρέασε η πανδημία

Σε τεράστιο βαθμό έχει επηρεάσει η πανδημία τις αγοροπωλησίες αλλά και τις μισθώσεις ακινήτων στην Πάτρα. Οι ενοικιάσεις ακινήτων έχουν πέσει κατακόρυφα, δεδομένου ότι από την πόλη λείπουν οι φοιτητές οι οποίοι πλέον δεν πηγαίνουν στις σχολές τους αλλά παρακολουθούν τα μαθήματά τους, μέσω διαδικτύου. Κι ενώ οι μισθώσεις ακινήτων «στενάζουν», οι αγοροπωλησίες κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Πατρινών που αναζητούν ευκαιρίες για σωστές και κερδοφόρες κινήσεις.

  • Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr o Δημήτρης Παπαπροκοπίου του μεσιτικού γραφείου της Brokers Housing:

 «Ό,τι σχετίζεται με πωλήσεις έχει αποκτήσει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αυτό που υπήρχε πριν κάποιους μήνες. Ειδικά σε κατοικίες. Αρκετός κόσμος ενδιαφέρεται για αγορές, ίσως γιατί πληροφορούνται ότι και οι τράπεζές πλέον δίνουν πιο εύκολα στεγαστικά δάνεια. Ειδικά λοιπόν για τις αγορές κατοικιών σημειώνεται ενδιαφέρον.

Στις αγοροπωλησίες εκτός από τις ευκαιρίες, συνεχίζεται και μία ανοδική πορεία η οποία είχε ξεκινήσει, προ covid. Υπήρχαν αισιόδοξα μηνύματα ότι θα υπάρξει μία άνθιση στις αγοροπωλησίες. Βάσει συγκριτικών στοιχείων από συμβολαιογράφους και το κτηματολόγιο πρόκειται για μία άνοδο του 25-30%.

Στις μισθώσεις και εξαιτίας της έλλειψης των φοιτητών λόγω της πανδημίας, υπάρχει μία κάμψη. Εκεί δεν υπάρχει μόνο μείωση αλλά και ακυρώσεις συμφωνιών. Πολλοί φοιτητές που είχαν μισθωμένα σπίτια, ζητούν να διακοπούν οι συμβάσεις τους. Βλέπουν άλλωστε ότι για αρκετό καιρό δε θα επιστρέψουν στην πόλη και ότι θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση, μέσω διαδικτύου. Η αγορά, ειδικά της Πάτρας, «πονάει» σε αυτό το κομμάτι γιατί στηρίζεται χρόνια στην φοιτητική κατοικία. Υπάρχουν πελάτες που από τα επτά σπίτια έχουν μισθωμένα τα δύο ή τα τρία. 

Θα ήθελα όμως να τονίσουμε ότι η Πάτρα μπορεί να γίνει πυλώνας για τους ξένους μικρούς επενδυτές. Επειδή η Πάτρα δεν είναι νησί αλλά ένας εκπληκτικός τόπος που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, θα μπορούσε να υποδεχθεί μικρομεσαίους ευρωπαίους που θα έμεναν στην Πάτρα ως μόνιμοι κάτοικοι για έξι με επτά μήνες, λόγω κλίματος».

  • O ιδιοκτήτης του γραφείου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Keller Williams West, Θάνος Δούρος, αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr:

«Η παρούσα κατάσταση στον κλάδο των ακινήτων στην Πάτρα παραμένει δύσκολη και ρευστή. Η αγορά των ακινήτων αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλη δυσκολία. Για τις μεν αγοραπωλησίες το ενδιαφέρον του κόσμου είναι υπαρκτό, παραμένει ωστόσο σε φιλολογικό επίπεδο και δεν μεταφράζεται τις περισσότερες φορές σε πράξεις.

Για τις μισθώσεις στην πόλη μας, το τοπίο έχει αλλάξει μετά την απελευθέρωση μεγάλου όγκου μικρών διαμερισμάτων από τους φοιτητές, απόρροια της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι φοιτητές θα επανακάμψουν μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης με την πανδημία. Οι υπόλοιπες ενοικιάσεις κατοικιών που γίνονται είναι οι απολύτως αναγκαίες και έχουν να κάνουν με αλλαγή κατοικίας λόγω διαφοροποίησης των μελών της οικογένειας, μετακόμισης από άλλη πόλη, αλλαγή των οικονομικών του νοικοκυριού κ.α.

Στα επαγγελματικά ακίνητα υπάρχει μετατόπιση στην αγορά από τη ζήτηση για εμπορικούς χώρους καταστημάτων σε αυξημένη ζήτηση για χώρους για αποθηκευτική ή διαμετακομιστική χρήση, είτε για μίσθωση είτε για αγορά. Συνολικά, η ζήτηση για τα επαγγελματικά ακίνητα είναι μειωμένη. Γενικότερα, έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν το φαινόμενο στον κλάδο των ακινήτων της καθυστέρησης μεταξύ των εξελίξεων στην πραγματική οικονομία και της μετακύλισης αυτών στις αγοραπωλησίες και μισθώσεις ακινήτων. Η καθυστέρηση αυτή ορίζεται χρονικά στους έξι μήνες περίπου. Θεωρητικά, η δυσκολία που παρατηρείται σήμερα θα επιδεινωθεί, χωρίς ωστόσο να αποκλείουμε και το ενδεχόμενο η ψυχολογία να παίξει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις για τα ακίνητα. Δηλαδή, μια καλή εξέλιξη με την πανδημία πιθανόν να παρασύρει θετικά την ψυχολογία του κόσμου».

  • Όπως εξηγεί η μεσίτρια Λαμπρινή Μπάτζιου από το γραφείο Oikia4u:

«Η τρέχουσα κατάσταση στην Αχαΐα, στον κτηματομεσιτικό χώρο, μπορεί να σχολιαστεί μέσα από τρεις σκοπιές. Αρχικά από αυτή του ιδιοκτήτη ακινήτου.  Εκεί διανύουμε μία περίοδο ανάκαμψης γιατί τα ολοκληρωμένα ακίνητα όλο και μειώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων να ακολουθούν ανοδική πορεία, παρά την παλαιότητα ή την μέτρια  κατάστασή τους. Έχουμε οδηγηθεί σε μία αυξανόμενη ζήτηση από τη σκοπιά των ενδιαφερομένων οι οποίοι λόγω της άσχημης ψυχολογίας και των δύσκολων οικονομικά συγκυριών ευελπιστούν να βρουν την λεγόμενη ευκαιρία, είτε στη μίσθωση είτε στην αγορά. Αποτέλεσμα είναι να απογοητεύονται όταν έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα. Οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν σπίτια σε φοιτητές παραμένουν υπομονετικοί ενώ ο αριθμός των ακινήτων που είναι διαθέσιμα είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Ωστόσο οι τιμές δεν πέφτουν καθώς οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι η κατάσταση είναι παροδική και ότι την επόμενη σαιζόν θα ανακάμψουν.  Οι τιμές θα πέσουν αν δεν αλλάξει κάτι το επόμενο διάστημα. Τότε, θα υπάρχει μεγάλη προσφορά, και καθόλου ζήτηση.

Από την άλλη η ακατάπαυστη εισροή επαγγελματιών στο χώρο φέρνει και όλο πιο ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Παρατηρείται να προχωρούν αγοροπωλησίες όπου οι τιμές είναι κάτω από το μέσο όρο της αγοράς. Σε γενικές γραμμές υπάρχει η τάση δημιουργίας νέων οικοδομών ενώ η πόλη απλώνεται προς το βορειοανατολικό και βορειοδυτικό κομμάτι της. Είναι σημαντικό όλοι οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται σε επαγγελματίες μεσίτες και όχι σε διαφόρους κομήτες προκειμένου να καρπώνονται τη μεγαλύτερη δυνατή αξία του ακινήτου τους  ή της προσφερόμενης δυνατότητας τους. Για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου αλλά και των ενδιαφερομένων θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας σύλλογος.

  • Όπως επισημαίνει, ο Θόδωρος Παπαβασιλείου από το μεσιτικό γραφείο On step:

«Ενώ κατά την περίοδο πριν τον κορωνοϊό υπήρχε μεγάλη κινητικότητα σε αγοραπωλησίες, με την έναρξη της πανδημίας υπάρχει μια αναβλητικότητα και αναμονή. Οι πωλήσεις έχουν παγώσει και οι αγοραστές αναζητούν μόνο πολύ μεγάλες ευκαιρίες. Η αγορά είναι σε μια παρατεταμένη αναμονή της λήξης της πανδημίας.».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις