Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ο Ζακ Σνάιντερ χαμογελά ξανά - Προβάλλεται η 4ωρη βερσιόν της ταινίας του "Justice League"

Ο Ζακ Σνάιντερ χαμογελά ξανά - Προβάλλετ...

Στην πλατφόρμα HBO Max από τις 18/3/2021 - Ο σκηνοθέτης είχε φύγει πριν το τέλος των γυρισμάτων και τον είχε αντικαταστήσει ο Joss Whedon

Για τους φαν των ταινιών βασισμένων σε κόμικ ήρωες και δη με υπερήρωες της DC Comics όπως Batman, Superman, Wonder Woman, Aquaman, αυτό που συνέβη με την πολύκροτη ταινία του 2017, «Justice League», το παρασκήνιο ήταν μάλλον γνωστό, όχι όμως και για όλους τους υπόλοιπους. Η μπλοκμπάστερ ταινία του στούντιο της Warner Bros θέλησε να είναι ένα επικό αντίπαλο δέος στους «Avengers-Εκδικητές» της Μάρβελ, με τον 55χρονο Zack Snyder στο τιμόνι της σκηνοθεσίας.

Ο βασικός σχεδιασμός ήθελε το «Justice League» να συνεχίζει το στόρι που ο Σάιντερ είχε επιτυχημένα αρχίσει στα φιλμ «Μan of Steel» (ριμέικ του Σούπερμαν με τον Χένρι Καβίλ, το 2013) και «Batman v Superman: Dawn of Justice» το 2016. Ωστόσο ο συνδυασμός της οικογενειακής τραγωδίας που χτύπησε τον Snyder (τον τραγικό θάνατο της κόρης του, Autumn στις 12 Μαρτίου 2017 στα 20 της μόλις χρόνια) και των δημιουργικών διαφορών του Snyder με το στούντιο ώθησε τον σκηνοθέτη των «300» και του «Watchmen» να φύγει από την ταινία, την οποία τότε κλήθηκε ως αντικαταστάτης να ολοκληρώσει και να παραδώσει ο 56χρονος Joss Whedon, σκηνοθέτης των 2 πρώτων «Avengers» ταινιών. Ο Whedon ως «ανεπίσημος – uncredited» σκηνοθέτης της ταινίας παρέδωσε ένα δίωρης διάρκειας φιλμ όπου η περίπου μία ώρα ήταν reshoots-γυρίσματα εκ νέου σκηνών ενώ χάρισε και στο σενάριο ορισμένες πιο light πινελιές, γνώριμο στοιχείο των Avengers.

Το στούντιο εξάλλου το ήθελε αυτό μιας και η ματιά του Σνάιντερ ήταν πιο σκοτεινή και ζοφερή. Το «Justice League» λοιπόν βγήκε στις αίθουσες το Νοέμβριο του 2017 (το είδαμε και στην Πάτρα στη Βέσο Μάρε) έκανε επιτυχία αλλά όχι την αναμενόμενη φτάνοντας σε εισπράξεις τα 658 εκατομμύρια δολάρια, όπως θυμίζει σε άρθρο του το Αγγλικό περιοδικό Total Film που περιλαμβάνει και συνέντευξη του Zack Snyder ενώ και οι κριτικές δεν ήσαν ιδιαίτερα ένθερμες (στο imdb έχει 6.2 και στο rotten tomatoes μόλις 40%).

Τι ακολούθησε λοιπόν, οι φαν συνασπίστηκαν δημιουργώντας το hashtag #ReleaseTheSnyderCut, το «κύμα» δυνάμωσε μέσα από τα social media (η καμπάνια μάλιστα δεν περιορίστηκε στην ταινία αλλά συγκέντρωσε και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τον Οργανισμό πρόληψης και αποτροπής αυτοκτονιών – The American Foundation for Suicide Prevention) και το αποτέλεσμα ήταν η Warner να πειστεί για την εναλλακτική, ορίτζιναλ βερσιόν της ταινίας διάρκειας 4 ωρών που μετά τη νέα επεξεργασία από τον Snyder, ήδη από τις 18 Μαρτίου 2021 προβάλλεται στην πλατφόρμα HBO Max και την έχουν δει και Έλληνες (και Πατρινοί σινεφίλ).

Μπορεί ο Σνάιντερ να είχε όνειρα και για 2 ακόμη ταινίες των Justice League αλλά πλέον αυτό φαντάζει απραγματοποίητο. Όπως ο ίδιος ομολόγησε στο Total Film (τεύχος Μαρτίου 2021) το «Justice League» μοιάζει μ’ ένα ταξίδι που τελείωσε και που η μοίρα του ήταν να μείνει στη μέση. Η ικανοποίηση του πάντως είναι πως η ταινία όπως σκόπευε ο ίδιος να είναι, με την υπογραφή του και με το ύφος που επιθυμούσε, προβάλλεται αυτή τη στιγμή  σχεδόν 4 χρόνια μετά και πως το κύριο υλικό της ταινίας είναι αυτό που είχε γυρίσει έως το τέλος Δεκεμβρίου 2016, αρχές Ιανουαρίου 2017.

Πάντως όπως είπαμε, ο Snyder χρειάστηκε να κάνει κάποια νέα ειδικά εφέ ενώ κάλεσε και το διάσημο καστ των ηθοποιών του για το γύρισμα ορισμένων σκηνών. «Ήταν μία παράξενη επανένωση», ανέφερε με χιούμορ ο Σνάιντερ, «γυρίσαμε ουσιαστικά 2-3 επιπλέον μικρές σκηνές. Στο σύνολο των 4 ωρών διάρκειας της ταινίας, ζήτημα είναι αν τα νέα πλάνα κρατούν 8 με 10 λεπτά. Τα γυρίσματα έγιναν μέσα σε μόλις 3 μέρες και σε στούντιο. Ήταν υπέροχο να είμαι μαζί με το υπέροχο αυτό καστ ξανά».

Μία μάλιστα από τις «προσθήκες» είναι η εμφάνιση του Τζάρεντ Λέτο ως Joker που τον είχαμε δει ως κεντρικό χαρακτήρα στο «Suicide Squad» το 2016. Το γεγονός αυτό έχει και την αξία του μιας και ουσιαστικά πρόκειται για την τελευταία φορά που είναι μαζί σε ταινία ο Batman του Ben Affleck (ο οποίος άφησε πλέον το ρόλο και τον πήρε ο Ρόμπερτ Πάτινσον) με τον Τζόκερ του Τζάρεντ Λέτο.

Οι υπερήρωες της Justice League (τους υποδύονται οι ηθοποιοί Χένρι Καβίλ, Μπεν Άφλεκ, Γκαλ Γκαντότ, Τζέισον Μομόα, κ.α.) αντιμετωπίζουν στην ταινία τον υπέρτατο κακό, τον ογκώδη εξωγήινο Steppenwolf.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το κόστος του final cut του Zack Snyder’s Justice League, δεν ήταν αμελητέο και άγγιξε τα 70 εκατομμύρια δολάρια ωστόσο το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα δικαιώνει το δημιουργό του.

Πάντως έχει ξαναγίνει, μία ταινία να επανακυκλοφορήσει αργότερα στη βερσιόν που αρχικά ήθελε ο σκηνοθέτης της όπως με το «Blade Runner» του Ρίντλει Σκοτ που μάλιστα κυκλοφόρησε σε 2 director’s cut, το 1992, δέκα χρόνια μετά την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες, και το 2007. Αντίστοιχη προσπάθεια έκανε και ο Ρίτσαρντ Ντόνερ με το «Superman II» του 1980 (όπου ο Ντόνερ είχε αντικατασταθεί από τον Richard Lester) στο dvd που κυκλοφόρησε το 2006 και περιελάμβανε και χαμένο υλικό με σκηνές του μεγάλου Μάρλον Μπράντο από το 1ο "Σούπερμαν" του 1978 καθώς και το screen test του Κρίστοφερ Ριβ με την Μάργκοτ Κίντερ.

*Στη χώρα μας η ταινία "Justice League" προβάλλεται στην Cosmotetv μέσω της on demand υπηρεσίας, MoviesClub.  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture