Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το θαμένο ιστορικό παρελθόν φέρνει στο φως η "Ανασκαφή" με τον Ρέιφ Φάινς και την Κάρει Μάλιγκαν

Το θαμένο ιστορικό παρελθόν φέρνει στο φ...

Η αξιόλογη Βρετανική ταινία του Σάιμον Στόουν προβάλλεται ήδη στην πλατφόρμα του Netflix

Μία από τις νέες ταινίες που έχουν ξεχωρίσει και έχουν πάρει καλές κριτικές είναι το φιλμ «The Dig – Η Ανασκαφή» σε σκηνοθεσία του Simon Stone που ήδη εδώ και πάνω από 1 μήνα (από τις 29/1/2021) προβάλλεται στην δημοφιλή πλατφόρμα του Νetflix. To «The Dig» έχει για πρωταγωνιστές τον εξαιρετικό Βρετανό ηθοποιό Ralph Fiennes που καθιερώθηκε τη δεκαετία του ’90 χάρη στις ταινίες «Η Λίστα του Σίντλερ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Quiz Show» του Ρόμπερτ Ρέντφορντ και «Ο Άγγλος ασθενής» του Άντονι Μινγκέλα, και την Carey Mulligan που φέτος έχει παίξει και στο «Promising Young woman» που μετά την υποψηφιότητα για την Χρυσή Σφαίρα ενδεχομένως να την δούμε υποψήφια και στα Όσκαρ.

Στην «Ανασκαφή» που έχει βασιστεί στη νουβέλα/χρονικό του John Preston που εκδόθηκε το 2007, ο 58χρονος Ρέιφ Φάινς υποδύεται το υπαρκτό πρόσωπο Basil Brown που ήταν ένας αυτοδίδακτος λάτρης της αρχαιολογίας χωρίς σπουδές και επίσημη ακαδημαϊκή γνώση πάνω στο αντικείμενο, ο οποίος το 1939 έφερε στο φως εκπλήσσοντας τους πάντες και δη τους αρχαιολόγους του British Museum, ένα σημαντικό εύρημα, ένα Αγγλοσαξονικό καράβι που χρονολογείται από τον 5ο μ.Χ. αιώνα, το οποίο «κρυβόταν» κάτω από έναν λοφίσκο στην περιοχή του Suffolk, εντός της έπαυλης της Edith Pretty (Κάρει Μάλιγκαν).

Η σκηνογράφος της ταινίας Maria Djurkovic έφτιαξε μία ρέπλικα του καραβιού του Sutton Hoo στο Godalming του Surrey της Αγγλίας ενώ οι δύο πρωταγωνιστές εκτός του ότι επισκέφθηκαν το αυθεντικό σημείο της ανακάλυψης, έκαναν και τη δική τους έρευνα πάνω στα πρόσωπα και τα γεγονότα. Το 1939 όταν και οι τελευταίοι «θησαυροί» του Sutton Hoo έρχονταν στην επιφάνεια, η Αγγλία βρισκόταν στην «αυγή» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της απειλής του Χίτλερ. «Με την ταινία αυτή ένιωσα ιδιαίτερα φορτισμένος με το γεγονός ότι η σύνδεση μας με το παρελθόν είναι πάντα παρούσα. Το παρελθόν είναι συνεχώς μαζί μας», ανέφερε σε συνέντευξη του στο Βρετανικό περιοδικό Total Film, ο Ralph Fiennes προσθέτοντας ότι ο Basil Brown προερχόταν από μία αγροτική οικογένεια της εργατικής τάξης, ότι από πιτσιρικάς ασχολήθηκε με την αρχαιολογία και πως ήταν πράγματι ένας ασυνήθιστος, χαρισματικός άνθρωπος.

Στο φιλμ που όσοι σινεφίλ έχουν ήδη δει και έχουν ενθουσιαστεί, υπάρχει και μία αρκετά αληθοφανής σκηνή όπου ο Basil (Ρέιφ Φάινς) σε μία στιγμή της ανασκαφής θάβεται από το χώμα. Όπως ομολόγησε ο Ρέιφ Φάινς για μερικά δευτερόλεπτα καλύφθηκε όντως ως και το πρόσωπο του από χώμα κι αυτό που θυμάται έντονα είναι πως ένιωσε να κρυώνει από την αίσθηση που του άφηναν το χώμα και οι πέτρες στο σώμα του.

Τα κοστούμια της ταινίας επιμελήθηκε η Alice Babidge (ο Φάινς κράτησε ως αναμνηστικό ένα χαρακτηριστικό καπέλο που φορούσε ο Basil) ενώ αξίζει να προσθέσουμε ότι το ρόλο που τελικά ανέλαβε η Κάρει Μάλιγκαν ήταν αρχικά να τον υποδυθεί η Νικόλ Κίντμαν αλλά αποσύρθηκε λόγω προβλημάτων με το πρόγραμμα της.

Παίζουν ακόμα η Lily James ως η αρχαιολόγος Peggy Piggott (επίσης υπαρκτό πρόσωπο) και ο Μπεν Τσάπλιν. Ο Δ. Δανίκας στο περιοδικό Gala, έγραψε ότι «ο σκηνοθέτης Σάιμον Στόουν πιστός στη Βρετανική παράδοση, χειρίζεται με υποδειγματική κομψότητα το σεναριακό του υλικό με άριστους συμπαραστάτες, δύο από τα καλύτερα ονόματα της Αγγλικής υποκριτικής, τον πειστικότατο σε όλα Ρέιφ Φάινς και την Κάρει Μάλιγκαν, το άκρο της ευαισθησίας που τα έχει όλα, ευάλωτη, εύθραυστη και με τον αριστοκρατικό της τρόπο μαχητική».

Όπως τέλος είπε η Μάλιγκαν στο περιοδικό Total Film, αυτή ήταν και η τελευταία ταινία που πρόλαβε να κάνει πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του covid-19 (έκτοτε δεν έχει ξαναπαίξει) ενώ ήταν και η 1η φορά που συμπρωταγωνίστησε σε ταινία με τον Ρέιφ Φάινς, κάτι που το ήθελε πολύ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture