Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το "Nomadland" με τη Φράνσις Μακ Ντόρμαντ ως νομάδα του δρόμου διεκδικεί 4 Χρυσές Σφαίρες

Το "Nomadland" με τη Φράνσις Μ...

Η ταινία της Chloe Zao έχει για ηρωίδα, μία γυναίκα που χάνει σπίτι, δουλειά και άνδρα και με το φορτηγάκι της περιδιαβαίνει τις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής

Την έξοδο της στις Αμερικάνικες κινηματογραφικές αίθουσες, μέσα στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας που βιώνουμε, έκανε το φιλμ της Chloe Zao, “Nomadland” το περασμένο 3ήμερο, 19 με 21 Φεβρουαρίου 2021. Το φιλμ με πρωταγωνίστρια την βραβευμένη με 2 Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου, Frances McDormand (το 1997 για το «Fargo» και το 2018 για το «Three Billboards outside Ebbing, Missouri») στο ρόλο της Φερν, μίας γυναίκας που χάνοντας τη δουλειά της, το σπίτι και το σύζυγο της θα βρεθεί μ’ ένα τροχόσπιτο στο δρόμο να περιδιαβαίνει τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, θεωρείται ίσως η πιο αγαπημένη ταινία των κριτικών, την περίεργη αυτή χρονιά και εκτιμάται πως θα λάβει σημαντικές υποψηφιότητες στα Όσκαρ (στις 15 Μαρτίου 2021 η ανακοίνωση τους). Το «Νomadland» βγήκε σε 1175 αίθουσες των ΗΠΑ και οι εισπράξεις του το τριήμερο της πρεμιέρας του, ήσαν 503.000 δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του boxofficemojo.

Προς το παρόν το «Nomadland» που έχει το «κύρος» της βράβευσης του με τον Χρυσό Λέοντα του περασμένου Διεθνούς Φεστιβάλ της Βενετίας αλλά και το βραβείο κοινού στο ψηφιακό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο (προβλήθηκε και σε drive-in στο Λος Άντζελες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Telluride που έχει έδρα το Κολοράντο αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια) δοκιμάζει την τύχη και δύναμη του στις Χρυσές Σφαίρες-Golden Globes, η απονομή των οποίων είναι την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 (ξημερώματα Δευτέρας 1η Μαρτίου, ώρα Ελλάδος).

Το «Nomadland» της γεννημένης στην Κίνα Chloe Zao, δημιουργού ταινιών όπως το συγκινητικό «The Rider – Καλπάζοντας με το όνειρο» το 2017 και το «Songs my Brothers taught me» το 2015, το σενάριο του οποίου είχε δουλευτεί στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Sundance του Ρόμπερτ Ρέντφορντ στη Γιούτα, είναι υποψήφιο για τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας – δράμα όπου θα κονταροχτυπηθεί με το «Mank» του Ντέιβιντ Φίντσερ καθώς και για τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας, σεναρίου και α’ γυναικείου ρόλου – δράμα για την αντιστάρ Μακ Ντόρμαντ. Η Φράνσις Μακ Ντόρμαντ έχει αντιπάλους τις Βαιόλα Ντέιβις για τη «Θρυλική Ma Rainey», τη Βανέσα Κίρμπι για τα «Θραύσματα μίας γυναίκας», την Κάρει Μάλιγκαν για το «Promising Young Woman» και την Άντρα Ντέι ως Μπίλι Χολιντέι στην ταινία «The United States vs Billie Holiday».

Όπως έγραψε το Βρετανικό περιοδικό Total Film, η Chloe Zao όπως και στις προηγούμενες δουλειές της καταφέρνει να «αιχμαλωτίσει» με το φακό της τη ψυχή και το πνεύμα των ανθρώπων αυτών με φόντο περιοχές όπως η Νότια Ντακότα, η Νεμπράσκα και η Αριζόνα.

Το σενάριο της βασίστηκε στο βιβλίο της Jessica Bruder “Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century” και η ιστορία που περιγράφει, νομάδων Αμερικανών που ειδικά μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008, πλήθυναν, αναζητώντας μία λύση επιβίωσης  και τη χαμένη ελευθερία τους ζώντας σ’ ένα τρέιλερ-βαν στο δρόμο, αποτέλεσε ίσως την ιδανική διέξοδο και μαζί ένα επίκαιρο μήνυμα σε όλους όσους είμαστε αναγκαστικά λόγω της πανδημίας, κλεισμένοι και περιορισμένοι στα σπίτια μας.

Στην ταινία εμφανίζονται & πραγματικοί νομάδες όπως η Linda May ενώ η Μακ Ντόρμαντ μπήκε απόλυτα στο πετσί του ρόλου της πλησιάζοντας και αγγίζοντας την βαθιά ουσία της ηρωίδας της. «Η Chloe Zao δεν προσπαθεί να περάσει κάποιο πολιτικό μήνυμα, ωστόσο σου δείχνει μία κοινότητα μ’ έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής που απαρτίζεται από ανθρώπους που πήραν δύσκολες αποφάσεις για την επιβίωση και καθημερινότητα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η Frances McDormand στο Total Film, η οποία είναι πολύ πιθανό να κερδίσει με το «Nomadland» το 3ο της Όσκαρ. Η ίδια προσθέτει ότι το «Nomadland» είναι κάτι περισσότερο από ένα φιλμ για ανθρώπους που τους ρήμαξε η κρίση και πήραν τους δρόμους. Η ταινία μοιάζει με μία «επιστολή αγάπης» στο ανθρώπινο, μχαητικό πνεύμα και την ευγένεια. «Νομίζω ότι το Nomadland σου δημιουργεί την αίσθηση σαν ένα δροσιστικό Τόνικ στη δύσκολη περίοδο που όλοι περνάμε τώρα», σχολίασε ο παραγωγός Peter Spears.

Τέλος η Chloe Zao που αμέσως μετά το «Nomadland» σκηνοθέτησε το «Eternals» της Marvel, το post production του οποίου «κόλλησε» στην πανδημία και θα κάνει πρεμιέρα αν όλα πάνε καλά τον Νοέμβριο του 2021, ανέφερε σχετικά με τους σύγχρονους νομάδες-dwellers της ταινίας της πως η συνήθεια να βλέπεις ανθρώπους να βγαίνουν & να ζουν στο δρόμο με τα βαν τους, ήταν πάντα ένα κομμάτι του dna της Αμερικάνικης ψυχολογίας & κουλτούρας.

Εξαιρετική δουλειά στην ταινία έχει κάνει και ο Joshua James Richards, σύντροφος στη ζωή της Zao, ο οποίος ήταν ο διευθυντής φωτογραφίας και «κάδραρε» μοναδικά την απέραντη ομορφιά των αχανών εκτάσεων της σχεδόν μυθικής Αμερικάνικης Δύσης.

Στο «Nomadland» παίζει και ο David Strathairn το ρόλο ενός 70χρονου συνταξιδιώτη της Φερν (της 63χρονης ΜακΝτόρμαντ) ανάμεσα στους οποίους θα γεννηθεί και ένα ώριμο ειδύλλιο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture