Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Βάλσαμο ψυχής χαρακτηρίζουν πολλοί σινεφίλ το "News of the World" με τον Τομ Χανκς

Βάλσαμο ψυχής χαρακτηρίζουν πολλοί σινεφ...

Η ταινία σε σκηνοθεσία του Paul Greengrass προβάλλεται ήδη από τις 10 Φεβρουαρίου 2021 στην πλατφόρμα του Netflix

Εδώ και περίπου 2 εβδομάδες προβάλλεται στην πλατφόρμα του Netflix, το γουέστερν «News of the World» του Βρετανού σκηνοθέτη Πολ Γκρίνγκρας-Paul Greengrass με τον δύο φορές βραβευμένο με Όσκαρ, Τομ Χανκς και την πιτσιρίκα ηθοποιό – αποκάλυψη Helena Zengel, η οποία είναι υποψήφια για την Χρυσή Σφαίρα καλύτερου β’ γυναικείου ρόλου.

Πατρινοί σινεφίλ που ήδη είδαν την ταινία, τη σχολίασαν θετικά λέγοντας πως στις συνθήκες της πανδημίας & του εγκλεισμού που βιώνουμε, φιλμ όπως αυτό μοιάζουν με βάλσαμο ψυχής. Ο Τομ Χανκς στα 65 του χρόνια σήμερα από τους τελευταίους μεγάλους σταρ και σημαντικούς ηθοποιούς όπως εύστοχα έγραψε η εφημερίδα «Τα Νέα», στον πρώτο του ρόλο σε γουέστερν, υποδύεται στο «News of the World» πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Αμερικάνικου Εμφυλίου, το 1870, τον βετεράνο του πολέμου, λοχαγό Jefferson Kyle Kidd, ο οποίος πλέον ασχολείται ως «αφηγητής» των νέων των εφημερίδων από πόλη σε πόλη για αναλφάβητους προφανώς ντόπιους κατοίκους. Ο Κιντ θα συναντήσει κάποια στιγμή ένα 10χρονο ορφανό κορίτσι μεταναστών από τη Γερμανία, την Johanna Leonberger που είχε μεγαλώσει από τη φυλή Ινδιάνων Kiowa και θα αναλάβει να την μεταφέρει και να την παραδώσει στους θείους της, μίλια μακριά, όπως ορίζει ο νόμος.

Στο δρόμο, στις ερημιές του Τέξας θα έρθουν αντιμέτωποι με απρόοπτα και περιπέτειες ενώ ο Κιντ θα συμπαθήσει το απρόθυμο αρχικά να επιστρέψει στους συγγενείς του κορίτσι, και θα του φερθεί στοργικά και πατρικά. «Αυτού του είδους η ιστορία είναι βαθιά ριζωμένη στην παράδοση της Αμερικάνικης Δύσης», ανέφερε ο Paul Greengrass, θαυμαστής των παλιών φιλμ γουέστερν του John Ford.

Το σενάριο βασίστηκε στη νουβέλα του 2016 γραμμένη από την Paulette Jiles ενώ ο σκηνοθέτης Γκρίνγκρας έκανε και τη δική του έρευνα για παιδιά που είχαν αρπάξει ή είχαν βρει και τα μεγάλωσαν Ινδιάνοι (Native Americans όπως πλέον αποκαλούνται).

Στην ταινία δεσπόζει ο Τομ Χανκς (Φιλαδέλφεια, Φόρεστ Γκαμπ, Ο Ναυαγός) με την παρουσία και ερμηνεία του ενώ την παράσταση κλέβει σχεδόν η μικρούλα Helena Zengel που κατάγεται από το Βερολίνο και το 2019 είχε παίξει στο Γερμανικό δραματικό φιλμ «System Crasher» σε σκηνοθεσία της Nora Fingscheidt.

Ο Χανκς είχε ξαναδουλέψει πριν από 8 χρόνια με τον Greengrass, το 2013 στην περιπέτεια «Captain Philips». Το ενδιαφέρον με το «News of the World» είναι οι παραλληλισμοί και η επικαιρότητα του με το σημερινό κοινωνικοπολιτικό χάος στην Αμερική.

«Το 1870 λίγο μετά το τέλος του Εμφυλίου, το Τέξας δεν είχε ακόμη συμφωνήσει με την Ένωση και επικρατούσαν μίσος και οργή για τους Βόρειους. Ο διχασμός που παρατηρήθηκε σήμερα στις ΗΠΑ θα λέγαμε ότι παραπέμπει και στο τότε, στον Εμφύλιο. Έτσι για μένα το στόρι του “News of the World” έμοιαζε απίστευτα σημερινό και επίκαιρο», ανέφερε στο Βρετανικό περιοδικό Total Film ο σκηνοθέτης προσθέτοντας πως όπως τότε έτσι και σήμερα οι Αμερικανοί καλούνται να προχωρήσουν μπροστά, να γιατρέψουν τις πληγές τους και να αποφασίσουν για το μέλλον και την ταυτότητα τους.

Όπως έγραψε και ο Αιμίλιος Χαρμπής για την ταινία στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (21/2/2021), «ο παραλληλισμός με τον σύγχρονο Αμερικάνικο εμφύλιο που είδαμε να κορυφώνεται πριν από μερικές εβδομάδες (με την επιδρομή στο Καπιτώλιο) είναι προφανής ενώ ο τρόπος με τον οποίο το επιδιώκει το φιλμ μοιάζει αυθεντικός και όχι επιτηδευμένος».

Εντυπωσιακή είναι και η δουλειά του διευθυντή φωτογραφίας Dariusz Wolski. Το φιλμ όπου παίζουν και οι Mare Winningham και Ray McKinnon, βγήκε σε όσες Αμερικάνικες κινηματογραφικές αίθουσες ήσαν ανοιχτές, τα Χριστούγεννα του 2020 και έπειτα & έχει κάνει εισπράξεις σχεδόν 12 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στις Χρυσές Σφαίρες που θα απονεμηθούν την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021, είναι υποψήφια και η μουσική της ταινίας που υπογράφει ο συνθέτης James Newton Howard.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture