Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Φένελ, Κινγκ, Ζάο: Γιατί ανυπομονούμε για τα πιο… «γυναικεία» Golden Globes ever

Φένελ, Κινγκ, Ζάο: Γιατί ανυπομονούμε γι...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Μια βρετανίδα, μια αφροαμερικανή και μια κινέζα κυριαρχούν στην παραδοσιακά ανδροκρατούμενη κατηγορία της σκηνοθεσίας, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού

Τρεις στις πέντε! Για πρώτη φορά οι γυναικείες υποψηφιότητες στη σκηνοθεσία υπερτερούν αριθμητικά των ανδρικών στις 78ες Χρυσές Σφαίρες, που θα απονεμηθούν live στα τέλη του μήνα. Πρωτόγνωρη στην ιστορία του super glam θεσμού η αναγνώριση της συμβολής των γυναικείων ταλέντων στη συγκεκριμένη- «απλησίαστη» για το ωραίο φύλο- κατηγορία, όπως επισημαίνουν τα διεθνή media. Τρεις χαρισματικές κυρίες του σινεμά απέναντι στα δυνατά «χαρτιά» του Netfix, το ασπρόμαυρο «Mank» του Ντέιβιντ Φίντσερ και τη «Δίκη των 7 του Σικάγο» του Ααρον Σόρκιν. Πρόκειται για τις Εμεραλντ Φένελ, Ρετζίνα Κινγκ, Κλόε Ζάο, οι οποίες εντυπωσίασαν στα φιλμ «Promising Young Woman», «One Night in Miami», «Nomadland» αντίστοιχα.

 Είναι γεγονός ότι από την παρθενική τελετή των Golden Globes το 1944, ελάχιστες φορές οι γυναίκες διεκδίκησαν τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Ο ζωντανός θρύλος Μπάρμπρα Στράισαντ, η οποία ήταν δύο φορές υποψήφια, κατάφερε να επικρατήσει  με το συγκινητικό «Γεντλ» το 1984. Όμως  η Τζέιν Κάμπιον για τα αιθέρια «Μαθήματα Πιάνου», η Σοφία Κόπολα για το αγαπημένο «Χαμένοι στη Μετάφραση», η Κάθριν Μπίγκελοου για τις πολεμικές περιπέτειες «The Hurt Locker» και «Zero Dark Thirty» και τέλος η Άβα Ντουβερνάι για την ιστορική «Σέλμα», προσπάθησαν να διακριθούν αλλά απέτυχαν. Τα κάστρα υπάρχουν όμως για να γκρεμίζονται...

 Ποιες είναι λοιπόν οι φετινές εκπλήξεις;

 

ΕΜΕΡΑΛΝΤ ΦΕΝΕΛ

 Με σπουδές αγγλικής φιλολογίας στην Οξφόρδη ως γόνος επιφανούς καλλιτεχνικής φαμίλιας, πλούσια τηλεοπτική καριέρα και ενασχόληση με τη συγγραφή, φλερτάρει δυναμικά το βάθρο η 35χρονη βρετανίδα ηθοποιός Έμεραλντ Φένελ. (Φέτος μάλιστα τη γνωρίσαμε ως Καμίλα, στο πολύκροτο σήριαλ The Crown). H πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία «Promising Young Woman» θίγει το ζήτημα του αλκοόλ και της συναίνεσης, εστιάζοντας σε μια 30χρονη πρώην φοιτήτρια Ιατρικής (Κάρεϊ Μάλιγκαν) που αντιμετωπίζει ένα παλιό τραύμα.

ΡΕΤΖΙΝΑ ΚΙΝΓΚ

Διάσημη και πολυβραβευμένη ηθοποιός και φεμινίστρια, η 50χρονη αμερικανίδα Ρετζίνα Κινγκ παίζει στην tv από έφηβη. Ανάμεσα στις διακρίσεις της συγκαταλέγονται το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, το 2019, για τη συμμετοχή της στην κοινωνική ταινία «Αν η οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει»  του Μπάρρυ Τζένκινς καθώς και τέσσερα τηλεοπτικά βραβεία Έμμυ.

Στο «One Night in Miami», που είναι και το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στον κινηματογράφο, ζωντανεύει μια μυθοπλαστική συνάντηση τεσσάρων εμβληματικών προσωπικοτήτων του Μοχάμεντ Άλι, του Τζιμ Μπράουν, του Σαμ Κουκ και του Μάλκολμ Χ, βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Kemp Powers. Τα κοινά βιώματα των αφροαμερικανών είναι το βασικό ερέθισμά της. Με τη συγκεκριμένη ταινία η Κινγκ έγινε η πρώτη  μαύρη σκηνοθέτιδα της οποίας το έργο προβλήθηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

ΚΛΟΕ ΖΑΟ

 Δεν μπορεί να μην έχετε ήδη διαβάσει ότι το φευγάτο «Nomanland» της Κλόε Ζάο «παίζει» ήδη πολύ δυνατά στα προγνωστικά των Οσκαρ! Η 38χρονη σκηνοθέτιδα από το Πεκίνο (που πλέον ζει στο Λος Αντζελες έχοντας σπουδάσει με δάσκαλο το Σπάικ Λι) έχει ήδη κατακτήσει σημαντικά βραβεία και το σεβασμό των ειδημόνων του Χόλιγουντ. 

Στο «Nomadland», η Ζάο για πρώτη φορά στην πορεία της σκηνοθετεί μια star, την αντισυμβατική Φράνσις ΜακΝτόρμαντ. Aφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας η οποία, κατά τη διάρκεια της αμερικάνικης οικονομικής κρίσης, χάνει τα πάντα και αποφασίζει να ζήσει όπως οι νομάδες, περιπλανώμενη στην Αμερικάνική Δύση.  Με την ταινία αυτή, η Ζάο έγινε η πρώτη Ασιάτισσα υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View