Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στη Σίσελι Τάισον, μία σημαντική Αφροαμερικανίδα καλλιτέχνιδα

Αντίο στη Σίσελι Τάισον, μία σημαντική Α...

Έφυγε από τη ζωή στα 96 της χρόνια την περασμένη Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών η Αμερικανίδα ηθοποιός και μουσικός Σίσελι Τάισον η Cicely Tyson, μια από τις πιο επιβλητικές Αφροαμερικανίδες καλλιτέχνιδες που μάλιστα είχε υπάρξει υποψήφια για το βραβείο Όσκαρ καλύτερου Α’ γυναικείου ρόλου για το αντιρατσιστικό δράμα «Sounder» το 1973.

Μια από τις τελευταίες ταινίες της που είδαμε στην Ελλάδα ήταν το πολυβραβευμένο, επίσης αντιρατσιστικό δράμα εποχής «Οι υπηρέτριες – The Help» (2011) ενώ πιο τελευταία την είδαμε στο τηλεοπτικό «How to Get Away with Murder» όπου υποδύθηκε τη μητέρα της Annalise Keating (Viola Davis).

 Όπως διαβάσαμε στο tovima.gr και στο φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα» (1η Φεβρουαρίου 2021), η εκλιπούσα ήταν κόρη μεταναστών από την Καραϊβική και είχε γεννηθεί το 1924 στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης ενώ αρχικά έγινε γνωστή ως μοντέλο (δούλεψε επίσης ως γραμματέας). Στην δεκαετία του 1950 άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο, στον κινηματογράφο με πρώτη της εμφάνιση στην ταινία «Twelve Angry Men – Δώδεκα ένορκοι» του Σίντνει Λουμέτ το 1957 ενώ ο πρώτος της επίσημος ρόλος ήταν στο «Odds Against Tomorrow» δύο χρόνια αργότερα.

Ένα χρόνο μετά την μεγάλη της επιτυχία, το «Sounder» σε σκηνοθεσία Martin Ritt (1914-1990) η Τάισον έγινε η πρώτη έγχρωμη ηθοποιός που κέρδισε ποτέ βραβείο Εmmy χάρη στην δουλειά της στην τηλεταινία «Η αυτοβιογραφία της μις Τζέιν Πιτμαν» (1974). Έπαιξε επίσης στην σημαντική τηλεοπτική σειρά «Ρίζες» που είχε προβληθεί παλιότερα και στην ΕΡΤ.

Το 2013 η Τάισον πρωταγωνίστησε στο θεατρικό έργο «Ταξίδι στο Μπάουντιφουλ» για το οποίο κέρδισε το βραβείο Τony (ήταν η γηραιότερη ηθοποιός που κέρδισε ποτέ το συγκεκριμένο βραβείο) ενώ επανέλαβε τον ρόλο της στην ομότιτλη ταινία της τηλεόρασης που γυρίστηκε το 2014 με την ίδια να έχει φτάσει τα 90 της χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 22 Νοεμβρίου 2016, η Τάισον βραβεύτηκε από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα με την ύψιστη τιμή που δίνεται σε Αμερικανό πολίτη, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας (στην ίδια τελετή είχαν τιμηθεί και οι Τομ Χανκς, Νταιάνα Ρος, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, κ.α.).

Τέλος να αναφέρουμε πως η Σίσελι Τάισον που απεβίωσε στις 28 Ιανουαρίου 2021 είχε παντρευτεί την περίοδο από το 1981 μέχρι το διαζύγιό τους, το 1988, τον θρύλο της τζαζ μουσικής, Μάιλς Ντέιβις (1926-1991).

Τη μεγάλη λύπη της για το θάνατο της Σίσελι Τάισον εξέφρασε με μήνυμα της στο instagram η Βαιόλα Ντέιβις ενώ και η Αφροαμερικανή σκηνοθέτις Ava DuVernay της ταινίας «Σέλμα» εξέφρασε τη θλίψη και συγκίνηση της. Η Ava DuVernay όπως ανέφερε η Usa Today, απ’ όπου η φωτ. η Σίσελι Τάισον, είχε σκηνοθετήσει την σπουδαία μαύρη ηθοποιό στη σειρά "Cherish the Day" το 2020.

Με θερμά λόγια εκφράστηκαν για τη μεγάλη αυτή μορφή της Αφροαμερικανικής καλλιτεχνικής κοινότητας και οι Όπρα Γουίνφρει και Λένι Κράβιτς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture