Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στην βραβευμένη με Όσκαρ και Emmy Αμερικανίδα ηθοποιό Κλόρις Λίτσμαν

Αντίο στην βραβευμένη με Όσκαρ και Emmy ...

Είχε κερδίσει Όσκαρ το 1971 για την "Τελευταία Παράσταση" - Πέθανε στα 94 της χρόνια στις 27 Ιανουαρίου 2021

Σε ηλικία 94 ετών έσβησε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 η γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός Κλόρις Λίτσμαν - Cloris Leachman που είχε τιμηθεί με βραβείο Όσκαρ καλύτερου β’ γυναικείου ρόλου για το «The Last Picture Show» του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς το 1971.

Όπως έγραψε το flix.gr, πέθανε μια από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές ηθοποιούς του Χόλιγουντ, μετά από σχεδόν 7 δεκαετίες παρουσίας στο σινεμά και την τηλεόραση, ρεκόρ στα βραβεία Emmy και μεγάλες της στιγμές τον βραβευμένο με Όσκαρ ρόλο της στην «Τελευταία Παράσταση» του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς και τις συνεργασίες της με τον Μελ Μπρουκς.

Θα μπορούσε να θυμάται κανείς την Κλόρις Λίτσμαν για αυτό το αξεπέραστο μείγμα μελαγχολίας και χιούμορ που αναδείκνυε μοναδικά τόσο στους κωμικούς όσο και στους δραματικούς της ρόλους, μέσα και έξω από τα πλατό του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Σε μια καριέρα που δεν σταμάτησε πάρα στην ένατη δεκαετία της ζωής της, η αμίμητη Κλόρις Λίτσμαν κατέχει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ των περισσότερων υποψηφιοτήτων στα τηλεοπτικά βραβεία Emmy και είναι μαζί με την Τζούλια Λούις-Ντρέιφους, η πιο πολυβραβευμένη στην ιστορία με συνολικά 8 βραβεία στα Emmy, συν ένα στα Daytime Emmy Awards.

Ο τηλεοπτικός ρόλος που πραγματικά την απογείωσε και την έκανε γνωστή και αγαπητή στο ευρύ Αμερικανικό κοινό ήταν της θρυλικής Φίλις Λίντστρομ, γειτόνισσας με άποψη, στιλ και σνομπ γοητεία της Μέρι Τάιλερ Μουρ στο δημοφιλές «The Mary Tyler Moore Show» της δεκαετίας του ’70 ενώ τη δεκαετία του 2010 η Λίτσμαν ήταν και πάλι υποψήφια για 19η φορά για το ρόλο της στο τηλεοπτικό «Raising Hopes». Ενδιάμεσα ήταν υποψήφια και βραβεύθηκε για τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, από το «Promised Land» και το «Malcolm in the Middle» μέχρι το δικό της «Phyllis» και το «Cher».

«Δεν είχα ποτέ έτοιμο κάποιο ευχαριστήριο λόγο γιατί πραγματικά ποτέ δεν πίστευα ότι θα κερδίσω. Αλλά αν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις - και αυτό κάνω πάντα - τότε η αναγνώριση απλά ακολουθεί. Τα βραβεία ωστόσο είναι μια υπέροχη αίσθηση», είχε πει η ίδια.

Η τηλεόραση μπορεί να υπήρξε η μεγάλη της αγάπη αλλά η Κλόρις Λίτσμαν άφησε το καλλιτεχνικό της στίγμα και στο σινεμά.

Ξεκίνησε την καριέρα της στο ρόλο της femme-fatale στο αριστουργηματικό «Kiss me Deadly» του Ρόμπερτ Όλντριτς το 1955, έπαιξε στο γουέστερν «Butch Cassidy and the Sundance Κιd – Οι Δύο Ληστές» το 1969 σε σκηνοθεσία του Τζορτζ Ρόι Χιλ με τους Πολ Νιούμαν και Ρόμπερτ Ρέντφορντ το ρόλο της πόρνης Άγκνες και σφράγισε τον ερχομό των 70s με τη συγκλονιστική της ερμηνεία στο «The Last Picture Show» του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς το 1971, κερδίζοντας ένα από τα πιο δίκαια Όσκαρ β' Γυναικείου Ρόλου. Στο ρόλο της Ρουθ Πόπτερ, της μοναχικής συζύγου του προπονητή του σχολείου, η Λίτσμαν μπόλιασε με τις σωστές δόσεις μελαγχολίας το αμερικανικό όνειρο, σε μια ερμηνεία λιτή, από αυτές που δύσκολα ξεχνάς μετά τους τίτλους τέλους, σύμφωνα με το flix.gr.

Η Λίτσμαν συνεργάστηκε στενά στο σινεμά και με τον Μελ Μπρουκς. Ήταν η Φράου Μπλούχερ στο «Young Frankenstein» το 1974, μία παρανοϊκή κακή νοσοκόμα στο «High Anxiety» το 1977 και η Μαντάμ Ντεφάρζ στο «History of the World: Part 1» ενώ το 1989, η Λίτσμαν έπαιξε στο αποτυχημένο σίτκομ του Μελ Μπρουκς «The Nutt House» σε πολλαπλούς ρόλους ενώ θα αναβίωνε & το ρόλο της στο «Young Frankenstein» το 2007 στο θέατρο στο Μπρόντγουεϊ μετά την τεράστια επιτυχία που είχε στα 80 της στο «Dancing with the Stars» ωστόσο η παραγωγή έκλεισε πριν προλάβει να ανέβει στη σκηνή.

«Τόσο στενάχωρα νέα. Η Κλόρις ήταν παρανοϊκά ταλαντούχα. Μπορούσε να σε κάνει να γελάσεις ή να κλάψεις με μια της κίνηση. Πάντα μια ευτυχία να την έχεις στο πλατό. Κάθε φορά που ακούω ένα άλογο να χλιμιντρίζει σκέφτομαι πάντα την αξέχαστη Φράου Μπλούχερ της Κλόρις. Είναι αναντικατάστατη και θα μας λείψει πολύ», έγραψε στο twitter μετά την είδηση του θανάτου της ο 94χρονος σήμερα Μελ Μπρουκς.

Η Cloris Leachman είχε γεννηθεί 30 Απριλίου του 1926 στην πολιτεία της Αϊόβα και συμμετείχε στο διαγωνισμό ομορφιάς Miss America το 1946, ενώ συνεργάστηκε στα πρώτα της βήματα στο θέατρο με την θρυλική Κάθριν Χέπμπορν. Χορτοφάγος, υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των ζώων & βραβευμένη από την Peta, ακούραστη μαμά και γιαγιά, με μια αμίμητη αίσθηση του χιούμορ αλλά και ευαισθησία, η Κλόρις Λίτσμαν έγραψε την αυτοβιογραφία της το 2009 μαζί με το σύζυγό της, παραγωγό, Τζορτζ Ινγκλαντ και έσβησε πλήρης ημερών στην Καλιφόρνια όπου ζούσε.

Οι τρεις υπέροχες γυναίκες του «The Mary...

Οι τρεις υπέροχες γυναίκες του «The Mary Tyler Moore Show» - η Κλόρις Λίτσμαν πάνω δεξιά.

Με τον Πολ Νιούμαν στους "Δύο Ληστέ...

Με τον Πολ Νιούμαν στους "Δύο Ληστές" του 1969.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture