Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ξεκινά την Πέμπτη 28/1 το φετινό Φεστιβάλ του Sundance - Αυτές είναι οι πιο αναμενόμενες ταινίες του

Ξεκινά την Πέμπτη 28/1 το φετινό Φεστιβά...

Το φετινό Φεστιβάλ που πάντα έχει ορμητήριο του τη χιονισμένη Γιούτα θα γίνει αναγκαστικά σε ψηφιακή μορφή με πάνω από νέες 72 ταινίες στο πρόγραμμα του

Το φετινό Φεστιβάλ Ανεξάρτητου κινηματογράφου του Sundance που ξεκινά την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021 με σχεδόν αμιγώς ψηφιακή μορφή λόγω των συνθηκών της πανδημίας, αποτελεί το θέμα πολλών άρθρων και αναρτήσεων σε Αμερικανικά και όχι μόνο Μέσα ενημέρωσης όπως η υψηλού κύρους εφημερίδα Washington Post, το περιοδικό Entertainment Weekly, το thewrap.com, κ.α. Μάλιστα αυτό που επισημαίνεται είναι ότι όπως λέει και το όνομα του Φεστιβάλ που είναι δημιούργημα του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, φέρνει τον ήλιο και το φως που μόνο ελπίδα χαρίζουν. Μπορεί λοιπόν η φετινή διοργάνωση που θα διαρκέσει έως τις 3 Φεβρουαρίου (η virtual τελετή απονομή των βραβείων έχει καθοριστεί για τις 2/2 και την ίδια μέρα θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα η τελευταία ταινία του Τζέιμς Ρέντφορντ, εκλιπόντα γιου του Ρόμπερτ Ρέντφορντ με τίτλο «Amy Tan: Unintended Memoir») να αφήνει ουσιαστικά το γνώριμο τοπίο του χιονισμένου Παρκ σίτι της Γιούτα, ωστόσο οι σινεφίλ και θαυμαστές των λεγόμενων indie φιλμ ανά την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο θα μπορούν να χαρούν τις digital προβολές του.

Το φετινό Φεστιβάλ όπως γράφτηκε είναι πιο σύντομο χρονικά, γίνεται σε national/εθνικό, έχει νέα καλλιτεχνική διευθύντρια την Τάμπιθα Τζάκσον ωστόσο η βασική του φιλοσοφία που είναι να παραμένει το προπύργιο της ανεξάρτητης κινηματογραφικής δημιουργίας και ένας χώρος όπου προβάλλονται νέες indie ταινίες, δεν αλλάζει.

Το thewrap.com στην ανάρτηση του έκανε λόγο για τις 14 πιο πολυαναμενόμενες ταινίες του φετινού Sundance Film Festival ενώ και το Entertainment Weekly ανήρτησε στην ιστοσελίδα του άρθρο για τους 12 τίτλους ταινιών που θα τραβήξουν την προσοχή.

H λίστα λοιπόν με τα φιλμ που αναμένονται με ενδιαφέρον στο φετινό Σάντανς ξεκινά με το «Captains of Zaatari» για δύο καλούς φίλους σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στην Ιορδανία που ονειρεύονται να γίνουν ποδοσφαιριστές. Θα προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του World Doc και φέρει την υπογραφή του Ali El Arabi που έχει κάνει ντοκιμαντέρ για το National Geographic.

Ακολουθεί το «Mass», σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Fran Kranz με τον Jason Isaacs, την Martha Plimpton και την Ann Dowd. Το στόρι αφορά τους γονείς δύο τινέιτζερ (θύμα και θύτη ενός περιστατικού πυροβολισμού σε σχολείου) που συναντιούνται χρόνια μετά την τραγωδία για μία συζήτηση που κρύβει εκπλήξεις. Θα προβληθεί ως πρεμιέρα το Σάββατο 30/1.

Το «Coda» της Sian Heder έχει να κάνει με ένα έφηβο κορίτσι (Emilia Jones) που είναι το μόνο μέλος της οικογένειας της που δεν έχει πρόβλημα ακοής. Θα γραφτεί στη χορωδία του σχολείου της και θα παρακινηθεί από τον καθηγητή της (Eugenio Derbez) να κυνηγήσει μία καριέρα στη μουσική. Παίζει και η κωφάλαλη ηθοποιός Μάρλι Μάτλιν που έχει τιμηθεί με Όσκαρ το 1987. Το φιλμ θα προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα US Dramatic.

Το ντοκιμαντέρ «Gusp» των Parker Hill, Isabel Bethencourt μιλά για τρία νέα κορίτσια σε μία μικρή πόλη του Τέξας που συζητούν για θέματα σεξουαλικής βίας. Θα προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα του Αμερικανικού Ντοκιμαντέρ.

Το «Eight for Silver» είναι ένα φιλμ με τον Βoyd Holbrook ως κυνηγό και βαρώνο – ιδιοκτήτη γης στη Γαλλία του 19ου αιώνα που «απελευθερώνει» μία κατάρα που έχει να κάνει με λυκάνθρωπους. H σκηνοθεσία είναι του 51χρονου Εγγλέζου Sean Ellis που ήταν υποψήφιος για Όσκαρ με το μικρού μήκους φιλμ «Cashback». Παίζει και η Kέλι Ράιλι.

Το «How it ends» σε σκηνοθεσία Daryl Wein, Zoe Lister-Jones είναι μία μετα-αποκαλυπτική κωμωδία για μία γυναίκα που προσπαθεί να πάει σ’ ένα μαζικό πάρτι την τελευταία νύχτα πριν ένας αστεροειδής χτυπήσει τη γη. Παίζει και η ίδια η Lister-Jones, η Cailee Spaney, η Ολίβια Γουάιλντ, ο Νικ Κρολ, ο Fred Armisen, ο Lamorne Morris και η  Έλεν Χαντ του «Καλύτερα δεν γίνεται» του 1997 με τον Τζακ Νίκολσον.

Το «John and the Hole» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ για ένα 13χρονο αγόρι που θα κρατήσει όμηρους τους γονείς και την αδελφή του προκειμένου να κάνει ότι θέλει. Τους γονείς στην ταινία αυτή σε σκηνοθεσία του Ισπανού visual artist Πασκουάλ Σίστο παίζουν οι Michael C. Hall και Jennifer Ehle & τον προβληματικό γιο ο Charlie Shotwell.

To «On the Country of Three», σκηνοθετικό ντεμπούτο του κωμικού Jerrod Carmichael χαρακτηρίζεται ως μία ρομαντική, υπαρξιακή όσο και σκοτεινή κωμωδία. Παίζει ο ίδιος μαζί με τον Christopher Abbott, δύο φίλους που οπλοφορούν και αποφασίζουν στο τέλος μίας μέρας να «καθαρίσουν» ο ένας τον άλλο. Παίζει και η Tiffany Haddish.

To “Passing” είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Rebecca Hall & χαρακτηρίζεται ως ένα ψυχολογικό θρίλερ με τις Tessa Thompson, Ruth Negga στους ρόλους 2 μαύρων γυναικών που έχουν καταφέρει να θεωρούνται λευκές λόγω του πιο λάιτ, «έγχρωμου» δέρματος του. Βασίζεται σε νουβέλα του 1929 της Aμερικανίδας συγγραφέως Nella Larsen.

To “Prisoners of the ghostland” έχει για πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ ως ληστή τραπεζών με αποστολή του να σώσει μία γυναίκα (στο ρόλο η Sofia Boutella). Πρόκειται όπως λέγεται για ένα βίαιο, αιματοβαμμένο φιλμ που θα παιχθεί στο Σάντανς εκτός συναγωνισμού, σε σκηνοθεσία του 59χρονου Ιάπωνα δημιουργού Sion Sono. Η ταινία συνδυάζει γουέστερν, περιπέτεια Σαμουράι και μετα-αποκαλυπτικό θρίλερ.

Το «R#J» μας παρουσιάζει το Σαιξπηρικό ρομάντζο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας στην μοντέρνα εποχή των smart phones & του Tik Tok. Η ταινία θα προβληθεί στο τμήμα του Φεστιβάλ, Next. Σε σκηνοθεσία Carey Williams & παραγωγή Timur Bekmambetov.  

Το «Rebel Hearts» αφορά ένα γκρουπ καλογριών του Λος Άντζελες που έχουν παλέψει εναντίον της πατριαρχίας της Καθολικής εκκλησίας και έχουν μεταβληθεί σε απρόσμενες ακτιβίστριες της κοινωνίας. Οι συγκεκριμένες καλόγριες είχαν διαδηλώσει και στο Women’s march στο Λος Άντζελες. Σε σκηνοθεσία Pedro Kos το ντοκιμαντέρ αυτό συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα των Αμερικάνικων Docs.

To “Sparks Brothers” είναι ταινία του 46χρονου Edgar Wright του «Baby Driver» και αφορά στους δύο αδελφούς της ποπ, ροκ μπάντας των 70ς, Sparks Brothers, Ron και Russell Mael. Πρόκειται για μία «μουσική οδύσσεια» που διατρέχει σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Το «Summer of Soul…or when the Revolution could not be televised» είναι ένα ντοκιμαντέρ (στο τμήμα US Doc) για το Harlem Cultural Festival του 1969 που είχαν παρακολουθήσει 300.000 κόσμος αλλά επισκιάστηκε από το περίφημο Γούνστοκ. O 50χρονος Questlove ντράμερ και frontman του hip hop συγκροτήματος των Roots, παρουσιάζει στην ταινία σπάνιο υλικό από τις εμφανίσεις στο φεστιβάλ αυτό, των Νίνα Σιμόνε, B.B. King, Στίβι Γουόντερ, Mahalia Jackson, Gladys Knight, κ.α.

Το «Wild Indian» είναι ένα δράμα επιβίωσης για έναν άνδρα που έρχεται αντιμέτωπος με παλιές αμαρτίες όπως ήταν ο φόνος που είχε διαπράξει σε παιδική ηλικία. H σκηνοθεσία είναι του Lyle Mitchell Corbine Jr, ο οποίος έχει γράψει και το σενάριο και έχει κάνει και το μοντάζ. Παίζουν ο Michael Greyeyes, ο Τζέσε Άιζενμπεργκ και η Κέιτ Μπόσγουορθ. Ένα φιλμ που εκπροσωπεί στο Σάντανς στο σινεμά των γηγενών Αμερικανών – Native American Cinema & θα προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα της καλύτερης δραματικής ταινίας.

Τέλος μεταξύ των αξιοπρόσεκτων φιλμ του φετινού Φεστιβάλ του Σάντανς είναι και το «Together Together» της Nikole Beckwith με τον Ed Helms του «The Hangover», μία δραμεντί για τη φιλία μεταξύ ενός εργένη άνδρα του Ματ και μίας μοναχικής κοπέλας, της Άννας που θα μπει ως «αναπληρώτρια» σύντροφος στη ζωή του (την υποδύεται η Patti Harrison). Παίζουν και οι Tig Notaro, Julio Torres και Anna Konkle. Θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 31/1.

Φυσικά δεν θα παραλείψουμε και το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ηθοποιού Ρόμπιν Ράιτ, «Land» που ακούγεται θετικά και στα Όσκαρ, όπου επίσης παίζει το ρόλο μίας απογοητευμένης γυναίκας που απομονώνεται στην Αμερικάνικη άγρια φύση.  Χαρακτηρίζεται ως μία βαθιά ανθρώπινη ιστορία με καταπληκτική φωτογραφία.

Μεταξύ των μελών της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ του Σάντανς είναι και η ηθοποιός Cynthia Erivo του περσινού φιλμ "Ηarriet".

Oι φωτ. είναι από το Sundance Institute.

H φωτ. έχει credit: Tiffany Roohani/Sund...

H φωτ. έχει credit: Tiffany Roohani/Sundance Institute.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture