Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ο Αμερικανός σταρ Ρόμπερτ Ρέντφορντ αποφάσισε να πουλήσει το θέρετρο του Sundance

Ο Αμερικανός σταρ Ρόμπερτ Ρέντφορντ αποφ...

Η είδηση προξένησε έκπληξη - Το πανέμορφο καταφύγιο στα βουνά της Γιούτα έχει ιστορία 50 και πλέον χρόνων

Έκπληξη προξένησε μόλις δημοσιοποιήθηκε, η είδηση ότι ο 84χρονος Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης και μάχιμος οικολόγος Robert Redford αποφάσισε να πουλήσει το Sundance Mountain Resort στη Γιούτα σε 2 εταιρείες που σύμφωνα με ξένα ρεπορτάζ είναι οι Broadreach Capital Partners και Cedar Capital Partners.

Ο αγαπητός ηθοποιός και θρύλος του κινηματογράφου Robert Redford έχει ως γνωστόν ως «ορμητήριο» του το περίφημο πια Sundance – Σάντανς στις χιονισμένες πλαγιές των Mount Timpanogos, όπου είχε πρωταγοράσει λίγα εκτάρια γης στις αρχές του ’60 και μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας «Οι Δύο Ληστές – Butch Cassidy & the Sundance Kid» του Τζορτζ Ρόι Χιλ όπου έπαιζε με τον αξέχαστο Πολ Νιούμαν, προχώρησε στην αγορά κι άλλης γης φτιάχνοντας εκεί όχι μόνο το σπίτι του αλλά και στην πορεία το Sundance Mountain Resort, εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, το οποίο είχε χαρακτηριστεί από τα πιο ξεχωριστά και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και πολυτέλειας χιονοδρομικά resort.

Από τα πιο αγαπημένα στέκια εκεί είναι το ρεστωράν «Tree Room» που φτιάχτηκε γύρω από τον κορμό ενός γέρικου πεύκου. Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ που στα βουνά της Γιούτα είχε γυρίσει και το γουέστερν «Τζερεμάια Τζόνσον» σε σκηνοθεσία του καλού του φίλου Σίντνει Πόλακ το 1972, στην πορεία οργάνωσε το resort - θέρετρο με πίστες χιονοδρομίας, με ξύλινα σαλέ που έφτασαν σε αριθμό τα 95 ενώ ακόμα από τη δεκαετία του ’80 κι έπειτα οργάνωσε και το Ινστιτούτο Σάντανς και από το 1985 το Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Σάντανς που έφτασε να θεωρείται το σημαντικότερο σινε-Φεστιβάλ των ΗΠΑ αναδεικνύοντας πολλά ταλέντα νεότερων σκηνοθετών και σεναριογράφων.  

“Ως υπεύθυνος αυτού του μοναδικού τόπου, ήταν πάντα όραμα μου, το Sundance Mountain Resort να αποτελούσε ένα μέρος όπου η τέχνη, η φύση και η δημιουργία θα συνδυάζονταν με σκοπό να ομορφύνουμε τον κόσμο μας και να τον κάνουμε καλύτερο, τώρα και στο μέλλον”, δήλωσε ο Redford, ο οποίος να θυμίσουμε πως το 2018 προέβη στην πώληση του εξοχικού του σπιτιού στη Napa Valley στην Καλιφόρνια. Πριν περίπου 2 μήνες δυστυχώς ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης βίωσε μία μεγάλη τραγωδία χάνοντας το γιο του, Τζέιμς, σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ σε ηλικία 58 ετών.

Mάλιστα στο πρόγραμμα του ερχόμενου Φεστιβάλ του Σάντανς που λόγω των συνθηκών της πανδημίας του covid-19 θα είναι πιο σύντομο και θα γίνει από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου 2021, διαδικτυακά στο μεγαλύτερο του μέρος, περιλαμβάνεται μεταξύ των 72 ταινιών που θα προβληθούν και η τελευταία ταινία που πρόλαβε να κάνει ο Τζέιμς Ρέντφορντ, με τίτλο «Amy Tan: Unintended Memoir» (ένα ντοκιμαντέρ για την συγγραφέα Amy Tan).

Όπως γράφτηκε σε σάιτ όπως το forbes.com, η πώληση του Sundance Resort δεν αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή αλλά είναι το αποτέλεσμα ενός στρατηγικού σχεδίου και ετοιμαζόταν καιρό με στόχο το σεβασμό και διατήρηση της κληρονομιάς και του καλού ονόματος που αφήνει ο Redford στην περιοχή. Το συνολικής έκτασης των 2,600-acre resort περιλαμβάνει 1,845 acres – εκτάρια γης που θεωρείται προστατευμένη.  Μάλιστα μαζί με την ανακοίνωση της πώλησης που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 12/12, ο Redford και η οικογένεια του σε συνεργασία με την Utah Open Lands θα κρατήσουν 300 εκτάρια γης φυσικού κάλλους με ποτάμια, άγρια ζώα όπως λύκους, κ.α. υπό μόνιμη προστασία και έλεγχο.

Το Sundance κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια με την ομορφιά του αλλά και την αρχιτεκτονική που βασίζεται στο ξύλο και τις ινδιάνικες παραδόσεις να προσελκύει κόσμο όχι μόνο από το κοντινό Provo και τη Γιούτα αλλά απ' όλη την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε χώρους του ορεινού αυτού «καταφυγίου» όπως το «Tree Room» ή το Owl bar, η διακόσμηση περιλαμβάνει και φωτογραφίες από ταινίες του Ρέντφορντ όπως οι «Δύο Ληστές». Ο Redford λέγεται πως ανακάλυψε την βουνίσια αυτή περιοχή ενώ ταξίδευε με την μοτοσυκλέτα του από το πατρικό του σπίτι στην California για το κολέγιο στο Πανεπιστήμιο του Colorado το 1955. Λίγο αργότερα το 1958 παντρεύτηκε ένα κορίτσι από το Provo, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Μορμόνοι, τη Λόλα που ήταν η πρώτη του σύζυγος και μητέρα των παιδιών του και το ’61 αγόρασε έναντι τότε 500 δολαρίων, 2 μόλις εκτάρια γης από μία ντόπια οικογένεια κτηνοτρόφων. Λέγεται πως ο Ρέντφορντ ονόμασε την περιοχή Sundance όχι μόνο λόγω του ήρωα της ταινίας «Δύο Ληστές» αλλά και γιατί στο σημείο είναι τόσο καθαρή η ατμόσφαιρα που μοιάζει σαν ο ήλιος να χορεύει πάνω από τις βουνοκορφές.

“Η αλλαγή ήταν αναπόφευκτη. Για πολύ καιρό σκεφτόμουν με την οικογένεια μου να μεταφέρουμε την ιδιοκτησία του resort. Ξέραμε πως στη σωστή στιγμή και με τους σωστούς ανθρώπους θα το κατορθώναμε. Οι Broadreach και Cedar μοιράζονται με εμάς τις ίδιες αξίες όσον αφορά στη διατήρηση της μοναδικής φυσιογνωμίας, της ιστορίας και φυσικής ομορφιάς του Σάντανς», ανέφερε τέλος ο Redford, στην σχετική ανακοίνωση.

Η φωτ. είναι από το facebook του sundanceresort.

Η φωτ. είναι από ανάρτηση του skimag.com.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture