Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Προβάλλεται ήδη στο Netflix το σινεφίλ "γράμμα αγάπης" του Ντέιβιντ Φίντσερ στον "Πολίτη Κέιν"

Προβάλλεται ήδη στο Netflix το σινεφίλ &...

Ο τίτλος της ταινίας με πρωταγωνιστή τον Γκάρι Όλντμαν που οδεύει προς τα βραβεία Όσκαρ, είναι "Mank"

Στο ασπρόμαυρο, αριστουργηματικό όπως λέγεται, φιλμ του Ντέιβιντ Φίντσερ, “Mank” που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 στο Netflix, του οποίου και είναι παραγωγή, είναι στραμμένα τα φώτα της κινηματογραφικής δημοσιότητας. Το Βρετανικό περιοδικό Total Film (τεύχος Δεκεμβρίου 2020) κυκλοφόρησε με τον πρωταγωνιστή του φιλμ, Γκάρι Όλντμαν στο εξώφυλλο ενώ επιφύλαξε και πεντάστερη κριτική για την ταινία που ενδεχομένως να χαρίσει στον 62χρονο Φίντσερ το βραβείο Όσκαρ, έναν αναμφίβολα σημαντικό δημιουργό των τελευταίων 25 ετών με ταινίες όπως το «The Social Network», το «Se7en», το «Zodiac», την «Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» του 2008, το «Fight club» αλλά και το «Κορίτσι που εξαφανίστηκε» του 2014 με τον Μπεν Άφλεκ και την Ρόζαμουντ Πάικ που προτάθηκε για το Όσκαρ καλύτερου α’ γυναικείου ρόλου.

Η ταινία «Mank» που μάλιστα ήταν τέλη Νοεμβρίου 2020 να έβγαινε και στη χώρα μας από την εταιρεία Odeon αλλά η πρεμιέρα της αναβλήθηκε καθώς οι αίθουσες προβολής έκλεισαν λόγω των μέτρων κατά του covid-19, έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον Herman J. Mankiewich – Χέρμαν Μάνκιεβιτς, έναν «γιατρό» ή καλύτερα διορθωτή σεναρίων που έβαλε το χέρι του στο σενάριο του εξαιρετικού φιλμ του ιδιοφυούς Όρσον Ουέλς, «Πολίτης Κέιν» το 1941 κι ας πήγε το Όσκαρ τότε και η δόξα μόνο στον ιδιόρρυθμο Ουέλς.

Στο σενάριο του «Mank» που κυκλοφορούσε ως ιδέα για να γίνει ταινία από τον Φίντσερ, από το 1997, υπάρχει και η καθοριστική συμβολή του εκλιπόντα δημοσιογράφου και συγγραφέα Τζακ Φίντσερ, πατέρα του Ντέιβιντ, ο οποίος και είχε γράψει το αρχικό σενάριο αλλά δεν πρόλαβε να το δει να γίνεται ταινία καθώς απεβίωσε το 2003.

Στα credits της ταινίας «Mank» πάντως περιλαμβάνεται τ’ όνομα του μαζί με του Ντέιβιντ Φίντσερ ενώ ο βετεράνος σεναριογράφος Έρικ Ροθ είναι εδώ συμπαραγωγός. Το “Mank” με πολλά φλάσμπακ μας μεταφέρει σε μία θρυλική περίοδο του κινηματογράφου και μας βάζει στα άδυτα και τους μηχανισμούς του Χόλυγουντ, προσφέροντας μας το παρασκήνιο της δημιουργίας του «Πολίτη Κέιν», με τον 62χρονο Γκάρι Όλντμαν που πριν 3 χρόνια ως Τσώρτσιλ στο «Darkest Hour» κέρδισε το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου, να βάζει πλώρη για μία νέα υποψηφιότητα και γιατί όχι και για ένα 2ο Όσκαρ.

Το «Μank» όπως εύστοχα τονίζει ο κριτικός του περιοδικού Τotal Film «απογυμνώνει» ως ένα σημείο τη μυθολογία του Χόλυγουντ ενώ θίγει και θέματα όπως την παρέμβαση των μεγιστάνων των μίντια (τον William Randolph Hearst υποδύεται ο ηθοποιός Charles Dance), την πίστη και αφοσίωση των συνεργατών μίας ταινίας αλλά και το πρόβλημα αλκοολισμού και τον φόβο της αποτυχίας. Μία ταινία που μοιάζει επίκαιρη, η οποία συνδυάζει τη "βαναυσότητα" μίας κατά τα’ άλλα λαμπερούς και επικερδούς βιομηχανίας όπως το Χόλυγουντ με το ψυχαγωγικό και πιο ευχάριστο κομμάτι, με τρομερή δουλειά στη διεύθυνση φωτογραφίας, στο σάουντρακ, στις κινήσεις της κάμερας και στα σετ και κοστούμια και με ένα καστ που συμπληρώνεται από τους Ferdinand Kingsley ως ο τιτάνας των Χολυγουντιανών executives, Irving Thalberg, Arliss Howard στο ρόλο του επικεφαλής του κινηματογραφικού στούντιο, Louis B. Mayer και την Αμάντα Σέιφριντ ως την ηθοποιό – ερωμένη Marion Davies.

Είναι άραγε απαραίτητο οι σινεφίλ να έχουν δει τον «Πολίτη Κέιν» για να καταλάβουν καλύτερα το στόρι και την εξέλιξη του “Mank”. Σίγουρα θα βοηθούσε, αναφέρει το Total Film, αλλά η δυναμική του χαρακτήρα του Μάνκιεβιτς και των άλλων ηρώων είναι έτσι κι αλλιώς καθηλωτική και παρασέρνει το θεατή.

Ο Γκάρι Όλντμαν δήλωσε πως είδε τον ήρωα του και το στόρι του «Mank» ως μία «προσευχή» σε μία εποχή και τους ανθρώπους της και σε μία κουλτούρα που έφυγαν σχεδόν ανεπιστρεπτί.

Στο «Mank» έδωσε κριτική 5 αστέρων και το Βρετανικό κινηματογραφικό περιοδικό Empire.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture