Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Τηλεργασία: Παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου στο 50% για όλες τις επιχειρήσεις

Τηλεργασία: Παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρί...

Νέα υπουργική απόφαση

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου παρατείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία για τις επιχειρήσεις όλης της χώρας στο 50% των εργαζομένων που μπορούν να δουλέψουν από απόσταση. 
Σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας και για τους υπαλλήλους των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από απόσταση.  

Όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οφείλουν να προαναγγείλουν στο σύστημα «Εργάνη» την τηλεργασία πριν την έναρξή της με το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» για την δήλωση της εξ αποστάσεως εργασίας. 

 

Όλες οι επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας υποχρεούνται έως 31/12/2020 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

Όλες οι επιχειρήσεις από τον Έβρο έως την Κρήτη, υποχρεούνται να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» την εξ αποστάσεως απασχόληση για το 50% των εργαζομένων τους υποβάλλοντας πριν την έναρξη της εργασίας το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού». Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ. 

Οι εργοδότες μπορούν να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό.

Κυλιόμενο ωράριο
Έως 31/12 παρατείνεται σε όλη την χώρα το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Εφαρμόζεται, δηλαδή, προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα στον ιδιωτικό τομέα. 

Για παράδειγμα κι εφόσον σε μια επιχείρηση το 8ωρο ξεκινά στις 08:00 το πρωί και τελειώνει τις 16:00 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:

Το ¼ στις 08:00 π.μ.
Το ¼ στις 08:30π.μ.
Το ¼ στις 09:00 π.μ.
Το ¼ στις 09:30 π.μ.
Εναλλακτικά μπορούν να πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:

Το ¼ στις 07:00 π.μ.
Το ¼ στις 07:30π.μ.
Το ¼ στις 08:00 π.μ.
Το ¼ στις 08:30 π.μ.
κ.ο.κ.

Στην πρώτη περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:

Το ¼ στις 16:00 μ.μ.
Το ¼ στις 16:30 μ.μ.
Το ¼ στις 17:00 μ.μ.
Το ¼ στις 17:30 μ.μ.
 
Στην δεύτερη περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:

Το ¼ στις 15:00 μ.μ.
Το ¼ στις 15:30 μ.μ.
Το ¼ στις 16:00 μ.μ.
Το ¼ στις 16:30 μ.μ.
Για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, αλλά συνεχίζει να υφίσταται η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης πριν την πραγματοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις