Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Ιωάννα είναι νοσηλεύτρια στον «Άγιο Ανδρέα» και μιλάει στο thebest για τη ζωή της με τον διαβήτη

Η Ιωάννα είναι νοσηλεύτρια στον «Άγιο Αν...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημερα Διαβήτη

Για τη ζωή της με τον διαβήτη, μίλησε στο thebest.gr, η Ιωάννα, η οποία εργάζεται ως νοσηλεύτρια στο Γενικό νοσοκομείο της Πάτρας « Άγιος Ανδρέας», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τον διαβήτη που έχει θεσμοθετηθεί το Σάββατο 14 Νοεμβρίου. Το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι αφιερωμένο στο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό που καθημερινά έρχεται σε επαφή με τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη με τίτλο «Νοσηλευτές και Διαβήτης».

Η Ιωάννα ανακάλυψε ότι έχει διαβήτη σε ηλικία 23 ετών. Και μπορεί αρχικά να σοκαρίστηκε, ωστόσο η ίδια συνέχισε τη ζωή της, χωρίς ο διαβήτης να της στερήσει απολύτως τίποτα. Μοιράζει τη ζωή της μεταξύ νοσοκομείου και της οικογενειακής της ζωής αφού είναι μητέρα και έχει τη δική της οικογένεια. Στέλνει μέσα από τo thebest το δικό της αισιόδοξο μήνυμα, τονίζοντας ότι «ο διαβήτης δεν είναι πάθηση, είναι πλέον συνήθεια και τρόπος ζωής. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν και να προσέχουμε για να μας προσέξει».

Μεταξύ άλλων μίλησε και για τον σύλλογο για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ» , που υπάρχει στην Πάτρα. 

«Εδώ και μία επταετία (από το 2013) υπάρχει στην πόλη μας ο σύλλογος για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη "ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ" και είμαστε πραγματικά πολύ τυχεροί .Τα μέλη του με πρωτοπόρο την Πρόεδρο κυρία Γούλα Βάσω, είναι όλα πολύ δραστήρια και ενεργά .Διαθέτει η αλήθεια είναι ένα πολύ μικρό γραφείο αλλά με πολύ μεγάλο έργο.

Το σημαντικότερο για εμένα είναι οι συναντήσεις που γίνονται μεταξύ των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και μπορούμε να μοιραζόμαστε φόβους, άγχη, ανασφάλειες ,απορίες .Πέρα από αυτό γίνονται πολλές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια και ομιλίες από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Παρουσιάζονται οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Ευχαριστούμε πολύ όλα τα μέλη για τον αγώνα που δίνουν και ελπίζουμε να συνεχίσουν το ίδιο δυναμικά» μας λέει.

Όταν έμαθα ότι έχω σακχαρώδη διαβήτη, δεν ήθελα να το πιστέψω. Έλεγα, «γιατί σε μένα;»

Πότε και πώς βρεθήκατε αντιμέτωπη με τον διαβήτη;

Ήταν το 2000, σε ηλικία 23 ετών. Το ανακάλυψα σε μία εντελώς τυχαία πρωινή μέτρηση που έκανα με μηχανάκι μέτρησης γλυκόζης αίματος στο νοσοκομείο καθώς εκείνο το χρονικό διάστημα έκανα την πρακτική μου άσκηση ως τελειόφοιτη των ΤΕΙ. Ήμουν νηστική και το σάκχαρο μου ήταν 327mg/dl%. Επαναλάμβανα συνεχώς τη μέτρηση αλλά δεν υπήρχε μεγάλη απόκλιση στις μετρήσεις.

Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις;

Δεν ήθελα να το πιστέψω. Έλεγα, «γιατί σε μένα;». Αν και είχα κάποια συμπτώματα, όπως πολυδιψία και συχνοουρία-και ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες- δεν είχα βάλει καθόλου στο μυαλό μου ότι μπορεί να είναι από σακχαρώδη διαβήτη. Παρόλη την άρνησή μου όμως, ξεκίνησα μία σειρά εξετάσεων ώσπου επιβεβαιώθηκε ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένα διαβητικό άτομο;

Οι δυσκολίες όλες έχουν να κάνουν με το ότι από τη μία μέρα στην άλλη πρέπει να μάθεις να τρως σωστά και σε σωστές ώρες, δηλαδή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν μάλιστα το άτομο με σακχαρώδη διαβήτη χρήζει ινσουλινοθεραπείας τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο. Χρειάζεται πολλές ώρες εκπαίδευση, μεγάλη πειθαρχία στον προληπτικό έλεγχο και επιμελής προσοχή. Βέβαια αυτό αργότερα γίνεται τρόπος ζωής.

Η μεγαλύτερη αγωνία για κάθε άτομο με σακχαρώδη διαβήτη πιστεύω πως είναι οι επιπλοκές

Υπήρξε κάτι που σας έχει στερήσει ο διαβήτης;

Όσον αφορά εμένα όχι, δεν νομίζω πως έχω στερηθεί κάτι σημαντικό και μάλιστα επειδή εδώ και αρκετά χρόνια (από το 2008 )φοράω αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης υπάρχει σίγουρα μία «ελευθερία κινήσεων», κατά κάποιο τρόπο με τα ωράρια γευμάτων και την αντιμετώπιση της υπο- υπεργλυκαιμίας. Είναι αλήθεια βέβαια πως δεν είναι λίγες οι φορές που εμείς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον σακχαρώδη διαβήτη, πεισμώνουμε και θέλουμε να κάνουμε όλα αυτά που απαγορεύονται.

Πώς αποφασίσατε να γίνεται νοσηλεύτρια ;

Αρχικά τελειώνοντας το Γενικό Λύκειο ακολούθησα την Τρίτη δέσμη στις πανελλήνιες και σαν επιλογή μου δεν ήταν από τις πρώτες η Νοσηλευτική.όμως παρακολουθώντας τα εξάμηνα μου άρεσε σαν αντικείμενο και δεν μπορώ να πω πως το έχω μετανιώσει.Πρόκειται στην πραγματικότητα για λειτούργημα αυτό της νοσηλεύτριας και όχι για επάγγελμα κατά τη γνώμη μου.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας γενικότερα;

Η μεγαλύτερη αγωνία για κάθε άτομο που έχει σακχαρώση διαβήτη,  πιστεύω πως είναι οι επιπλοκές. Ο σακχαρώδης διαβήτης δυστυχώς είναι μία ύπουλη πάθηση που προσβάλλει μεγάλα και μικρά αγγεία και μάλιστα τα πιο ζωτικά .Όλοι μας ακούμε καθημερινά για μικρό και μεγάλο αγγειοπάθειες, για διαβητικά κάτω άκρα, έλκη κάτω άκρων, για νευροπάθειες κ.ά. λόγω του σακχαρώδη διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι πάθηση, είναι πλέον συνήθεια και τρόπος ζωής. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν και να προσέχουμε για να μας προσέξει

Πόσο δυσκολεύουν τα πράγματα λόγω του κορωνοϊού;

Τα πράγματα με την εμφάνιση του Covid 19 ,που μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας και πρόκειται να μείνει για πολύ ακόμα, είναι σίγουρα πολύ πιο δύσκολα και επικίνδυνα για κάποιον που έχει σακχαρώδη διαβήτη. Ανήκουμε στις ευπαθείς- ευάλωτες ομάδες που σημαίνει πως η άμυνα του οργανισμού μας είναι μειωμένη απέναντι σε ιούς και μικρόβια και άρα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πόσο μάλιστα εμείς οι νοσηλευτές που είμαστε στην πρώτη γραμμή. Ας παλέψουμε με εφόδια τα προστατευτικά μας μέτρα και την ελπίδα να βγούμε από όλη αυτή την δοκιμασία όσο πιο αλώβητοι γίνεται.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που ανακαλύπτει τώρα ότι έχει διαβήτη και αισθάνεται ότι έχει «να ανέβει ένα βουνό»;

Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι πάθηση, είναι πλέον συνήθεια και τρόπος ζωής. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν και να προσέχουμε για να μας προσέξει. Εξάλλου όπως είπε και ο Ιπποκράτης « το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν». Η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε η ζωή των διαβητικών να γίνεται όλο και πιο εύκολη αρκεί να βάλουμε στη ζωή μας τον τακτικό έλεγχο, τη σωστή διατροφή σε τακτά χρονικά διαστήματα, την άσκηση και «πολύ μεράκι» γιατί όπως και να το κάνουμε είμαστε... «Γλυκύτατοι» και αυτό δεν αλλάζει.

Πώς θα γιορταστεί στην Πάτρα η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο μπλε κύκλος είναι το παγκόσμιο σύμβολο του διαβήτη· ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την ενότητα, ενώ το μπλε επιλέχθηκε ως το χρώμα των Ηνωμένων Εθνών μετά την ψήφιση της Διακήρυξης 61/225, με την οποία η 14η Νοεμβρίου έγινε μία από τις επίσημες Ημέρες των Ηνωμένων Εθνών. Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον Μακ Λίοντ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2020 είναι οι Νοσηλευτές και ο Διαβήτης .

Καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη συνεχίζει να αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, ο ρόλος των νοσοκόμων και του λοιπού προσωπικού επαγγελματικής υγείας γίνεται όλο και πιο σημαντικός στη διαχείριση των επιπτώσεων της πάθησης. Οι νοσηλευτές  είναι συχνά οι πρώτοι και μερικές φορές οι μόνοι επαγγελματίες υγείας με τους οποίους αλληλεπιδρά ένα άτομο και έτσι η ποιότητα της αρχικής αξιολόγησης, φροντίδας και θεραπείας είναι ζωτικής σημασίας.

Στα πλαίσια λοιπόν των παραπάνω ο σύλλογός «Ζωή Γλυκιά» αναγνωρίζοντας και τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, θα τιμήσει τη μέρα αυτή  με διαφορετικές δράσεις ,που μπορεί να μην έχουν  προσέλευση κόσμου αλλά έχει να κάνει με το οπτικό ερέθισμα όλων όσων το  παρακολουθήσουν.

Οι δράσεις  για φέτος του συλλόγου έχουν ως εξής :

·        Ένδυση λεωφορείου του Αστικού ΚΤΕΛ ΠΑΤΡΑΣ, με μηνύματα ενημέρωσης, πρόληψης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με την χορηγία της Novo Nordisk Hellas . Το λεωφορείο θα εκτελεί κανονικά δρομολόγια της γραμμής σε κάθε γωνιά της πόλης.

-      Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια θα φωταγωγήσει το Κεντρικό Κτίριο Διοίκησης το Σαββάτο 14 Νοεμβρίου

·       «ΒΡΕΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ» .Μια υπέροχη συζήτηση για το πώς μπορούμε να βρούμε τη δύναμή μας μέσα από το Διαβήτη με την Life Stragestic  Κα. Μάρεα Λαουτάρη ,με την υποστήριξη της εταιρείας Menarini Diagnostics Hellas.Θα προβληθεί την Παρασκευή 13/11/2020 από τη σελίδα Facebook  του συλλόγου μας και το κανάλι μας στο Youtube .

·        Φωταγώγηση των Διοικητηρίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ,(Αχαΐα ,Αιτωλοακαρνανία ,Ηλεία )με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος από τις 13/11/2020 έως 15/11/2020 τις βραδινές ώρες.

·        Φωταγώγηση του Δημοτικού Θεάτρου «ΑΠΟΛΛΩΝ» και οι σκάλες της οδού Αγίου Νικολάου με την υποστήριξη του Δήμου Πατρέων από τις 13/11/2020 έως 15/11/2020 ,τις βραδινές ώρες.

·        Φωταγώγηση και των δύο νοσοκομείων της πόλης μας του ΠΓΝΠ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ και του ΠΓΝ ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ  ,με μηνύματα για το Διαβήτη ,σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδος & Νοτίων Ιονίων Νήσων (ΠΟΜΑμεΑ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΟΣ & Ν.Ι.Ν) ,από τις 13/11/2020 έως 15/11/2020 ,τις βραδινές ώρες.

·       Το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι αφιερωμένο στο  εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό που καθημερινά έρχεται σε επαφή με τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη με τίτλο «Νοσηλευτές και Διαβήτης». Έτσι λοιπόν, δεν θα μπορούσε να λείπει από τους συμμετέχοντες φορείς και η Κεντρική Διοίκηση των Νοσηλευτικών Μονάδων. Με πρωτοβουλία της Διοίκησης της 6ης Υ.ΠΕ.  το κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης θα φωταγωγηθεί με μπλε χρώμα, το χρώμα-σύμβολο του Διαβήτη, το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου ως ένδειξη στήριξης και προάσπισης όλων των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται και προσφέρουν στους πάσχοντες με Σακχαρώδη Διαβήτη.

Όλες οι παραπάνω δράσεις τελούνται υπό την Αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη .

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις δράσεις από τη σελίδα Facebook του συλλόγου: (https://www.facebook.com/zwiglikiapatras)

Και στο κανάλι του Youtube του συλλόγου: (https://www.youtube.com/channel/UCOb_Ked1aY5KVc1mSF6pG1w).

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις