Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Πέτρος Βάης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας επισκέφθηκε τις Αιγές Αιγιαλείας

Ο Πέτρος Βάης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας επισκέφθ...

Ξεναγήθηκε στον χώρο του τουμπίστα Γιάννη Ζουγανέλη, ο οποίος ήταν το πρόσωπο του έργου "Οι Τόποι είναι Ήχοι" που είχε παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Πέτρος Βάης που εκτελεί και χρέη προσωρινού καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου μιας και δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης της κενής θέσης με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού που δεν έχει δώσει το πράσινο φως, επισκέφθηκε τις Αιγές Αιγιαλείας την περασμένη Κυριακή 27 Σεπτέμβρη, κατόπιν πρόσκλησης του ΔΣ του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγών «Βλωβοκάς» ο Βράχος και της οικογένειας του τουμπίστα Γιάννη Ζουγανέλη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Γιάννη Ζουγανέλη, στην πλούσια βιβλιοθήκη του και στον χώρο μελέτης και εργασίας του, με την παρουσία του γιου του, Ανδρέα Ζουγανέλη και της συζύγου του.

Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ξεναγηθήκαμε στον χώρο, αγγίξαμε την τούμπα του Γιάννη Ζουγανέλη, το πιάνο του, ακούσαμε τη φωνή του, είδαμε τα γραπτά του, σταθήκαμε σε κάθε συλλογή βιβλίων, για την ιστορία, το θέατρο, τη λογοτεχνία, ξεφυλλίσαμε με σεβασμό ανεκτίμητες παλιές εκδόσεις προσεκτικά φυλαγμένες, γνωρίσαμε λεπτομέρειες από τη ζωή, το έργο, τις διακρίσεις του κορυφαίου τουμπίστα. Ένα πραγματικό μουσείο, άγνωστο όμως ακόμα και στην γύρω περιοχή».

Εν συνεχεία ο κ. Βάης επισκέφτηκε τον ξενώνα του χωριού και το παλιό σχολείο, έδρα του Συλλόγου και  συζήτησε εκτενώς με τα μέλη του «για την ανάγκη να αναδειχτεί ο σπουδαίος μουσικός, να γίνει γνωστό και επισκέψιμο το μουσείο στο σπίτι του και να γνωρίσει ο κόσμος ένα μικρό γραφικό, εντυπωσιακό χωριό στους πρόποδες του Χελμού».

 Ήταν μία φιλική και γόνιμη συζήτηση όπου παρουσιάστηκαν δυνατότητες και σκέψεις για συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ, για εκδηλώσεις που μπορούν να προταθούν, να δρομολογηθούν, να ωριμάσουν, και να υλοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Το ΔΗΠΕΘΕ θα αξιοποιήσει αυτή τη συνεργασία για την πολιτιστική ανάδειξη θησαυρών της περιοχής μας, «για να ανοιχτούμε στον κόσμο, για να εκπληρώνεται ουσιαστικά ο ρόλος μας ως δημοτικού και περιφερειακού θεάτρου».

Να θυμίσουμε πως το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είχε παρουσιάσει την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2019, στο πλαίσιο της ενότητας «Για ένα Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης», την παράσταση «Οι Τόποι είναι Ήχοι» σε σκηνοθεσία της ηθοποιού Μάριας Φλωράτου. Στο έργο που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την πορεία του τουμπίστα Γιάννη Ζουγανέλη από το αναμορφωτήριο του Κορυδαλλού έως την ανάδειξή του σε έναν διεθνούς φήμης μουσικό.

Η παράσταση επικεντρωνόταν στην παραμονή του Γιάννη Ζουγανέλη στην Πάτρα, όπου είχε έρθει ως υπαξιωματικός του στρατού. Η ιστορία εξελίσσεται στα τέλη του 1950, μετά το πέρας του πολέμου, όταν η πόλη εισέρχεται στη περίοδο αντιπαροχής, της αστικοποίησης και της ραγδαίας εκβιομηχάνισης. Μια χαρτογράφηση των τόπων και των ήχων της Πάτρας του παρελθόντος.  

Το πρωτότυπο κείμενο ήταν του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Μάγνη με τίτλο «Όλα Τούμπα»  και συμμετείχε ο γνωστός ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς.     

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture