Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

H «Μπανάνα» του αιρετικού Μαουρίτσιο Κατελάν μόλις εισέβαλε στον Guggenheim Museum της Νέας Υόρκης

H «Μπανάνα» του αιρετικού Μαουρίτσιο Κατ...

Πρόκειται για ένα κανονικό φρούτο με κολλητική ταινία, τίτλο Comedian και τιμή 120.000 δολάρια, αλλά έχει την ιστορία του...

Στον περισσότερο κόσμο, η εννοιολογική διάσταση της σύγχρονης τέχνης φαντάζει παράδοξη και ακατανόητη. Για παράδειγμα, μια απλή μπανάνα στερεωμένη με κολλητική ταινία στον τοίχο μπορεί να κοστίζει 120.000 δολάρια όταν φέρει την υπογραφή του ριζοσπαστικού, 60χρονου ιταλού εικαστικού Μαουρίτσιο Κατελάν. Ανώνυμος δωρητής χάρισε στο περίφημο Solomon R. Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη  το συγκεκριμένο έργο με τίτλο «Comedian»  ενθουσιάζοντας βέβαια τη διοίκηση του ιδρύματος.

«Είμαστε οι ευγνώμονες αποδέκτες του δώρου Comedian, μιας επιπλέον απόδειξης της επιτήδειας σύνδεσης του καλλιτέχνη με την ιστορία της σύγχρονης τέχνης» δήλωσε, στους Times της Νέας Υόρκης, ο διευθυντής του Γκουγκενχάιμ Ρίτσαρντ Άρμστρονγκ.

Το έργο έγινε πρωτοσέλιδο κατά την περυσινή Art Basel Miami Beach, όταν είχε εκτεθεί στην γκαλερί Perrotin. Κόσμος συνέρρεε για να παρακολουθήσει την μπανάνα να ωριμάζει (και από κίτρινη να γίνεται καφέ).

Ο καλλιτέχνης Ντέιβιντ Ντάτουνα απογείωσε το έργο σε περφόρμανς, τρώγοντας την μπανάνα. Η γκαλερί κατάφερε να πωλήσει και τις τρεις εκδοχές του έργου, ανέβασε μάλιστα την τιμή του τελευταίου αντίγραφου στα 150.000 δολάρια.

Στην ουσία το εξαψήφιο νούμερο αγοράζει πιστοποιητικό αυθεντικότητας και εγχειρίδιο χρήσης το οποίο ορίζει την ακριβή γωνία και το ακριβές ύψος για να τοποθετηθεί το φρούτο στον τοίχο (37 μοίρες και περίπου 172 εκατοστά από το πάτωμα). Ο κάτοχος του έργου έχει την ευθύνη της προμήθευσης της δικής του μπανάνας και της υλοποίησης της εγκατάστασης.

Οι δύο από τους αγοραστές του έργου δήλωσαν δημόσια ότι το έργο είναι στη συλλογή τους: η ιδιοκτήτρια της διάσημης γαλλικής μπουτίκ «Colette» και το ζεύγος Μπίλι και Μπέατρις Κόξ από το Μαϊάμι.

Το Γκουγκενχάιμ πάντως ανέκαθεν θαύμαζε τη δουλειά του Κατελάν. Εχει παρουσιάσει την αναδρομική έκθεση  «Maurizio Cattelan: All», ενώ το 2016 ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε το έργο «America», μια πλήρως λειτουργική τουαλέτα από χρυσό 18 καρατίων που τοποθετήθηκε σε λουτρό του Γκουγκενχάιμ. Το αξίας 5.000.000 δολαρίων έργο εκλάπη τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν εγκαταστάθηκε στο Blenheim Palace στο Ηνωμένο Βασίλειο (οι δράστες δεν έχουν εντοπιστεί). Βεβαίως, το ενδεχόμενο κλοπής του «Comedian» δεν απασχολεί το νεοϋορκέζικο μουσείο καθώς η μπανάνα θα αντικαθίσταται κάθε επτά με δέκα μέρες, ανάλογα με την εμφάνισή της. Ετσι, όποτε καταφέρουμε να ξαναταξιδέψουμε, δεν ανησυχούμε μήπως δεν πετύχουμε το έργο φρέσκο. 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View