Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Σπεύστε τώρα: Tα Παλαιά Σφαγεία «ξύπνησαν» και οι εικόνες έχουν κάτι από Φελίνι

 Σπεύστε τώρα: Tα Παλαιά Σφαγεία «ξύπνησ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Μη χάσετε ως τις 27/9 τις δυο εκθέσεις «Εκμαγεία» και «Μεταμόρφωσις-Μέθεξις» με έμπνευση το Καρναβάλι

Οργασμός προετοιμασίας το τελευταίο διάστημα και χαμόγελα εγκαινίων το βράδυ της Δευτέρας. Τα Παλαιά Σφαγεία της Ακτής Δυμαίων «ζωντάνεψαν» πάλι χάρη σε χρηματοδοτούμενο διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας -Ιταλίας (έργο SPARC) και το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού. Oι χώροι έχουν αναπλαστεί από τμήματα εργαζομένων του Δήμου μετά από περίοδο εγκατάλειψης και φιλοξενούν δυο εκθέσεις με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, που μακάρι να επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

Με στόχο να μετατραπούν τα Παλαιά Σφαγεία σε μόνιμο πολιτιστικό χώρο για το Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, έχει συσταθεί ειδική ομάδα λειτουργίας με επικεφαλής συντονιστή το γνωστό πατρινό σκηνοθέτη Βασίλη Κοσμόπουλο. Στο πλευρό του οι Ιωάννης Κοψίνης- εικαστικός, Γεωργία Μανωλοπούλου- μουσειολόγος, Παναγιώτης Παπαδάτος-  μηχανικός Η/Υ, Ξενοφώντας Παπαευθυμίου-  συντηρητής έργων τέχνης, Παναγιώτης Φαφούτης- σκηνοθέτης και Γιάννης Μουγγολιάς- δημοσιογράφος, εκπρόσωπος του Δήμου Πατρέων.  

Οι πρώτες εικόνες των εκθέσεων διαθέτουν μια γοητεία υπερβατική.

-Τα «Εκ- μαγεία» αποτελούν μια πολυμορφική εγκατάσταση. Φωταγωγημένα προσωπεία του Καρναβαλικού Συνεργείου, έχουν στηθεί με σκηνογραφική αισθητική ως πρωτογενή υλικά στοιχεία της συλλογικής και δημιουργικής μνήμης της καρναβαλικής Πάτρας. Πρόκειται για ημιδιάφανα «θραύσματα» από άρματα και άλλες κατασκευές. Το όλο θέαμα είναι πραγματικά μοναδικό. Στα χθεσινά εγκαίνια η πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας», Ήρα Κουρή υπογράμμισε ότι στα Σφαγεία θα στεγάζεται στο εξής η έμπνευση των καρναβαλιστών και πως σηματοδοτούν μια νέα αρχή για το Πατρινό Καρναβάλι».

Ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο ξεκίνησε η έκθεση «Μεταμόρφωσις-Μέθεξις». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ευθύμης Αργυράτος, Σοφία Βαγενά, Χρυσάνθη Βανταράκη, Αντωνία Γρίβα,  Ιφιγένεια Δημητροπούλου, Άρης Ζησιμάτος,  Βασίλης Καραβασίλης, Άννα Καρατζά, Δημήτρης Κάσδαγλης, Αστέριος Λάμπρου, Κώστας Μηνάς,  Δώρα Μόρφη, Έλλη Μπαρμπαγιάννη, Demian, Διονύσιος Παντελής, Άννα Πίττα, Χριστίνα Σφακιανάκη, Δημήτρης Τριανταφυλόπουλος, Βάσω Φατούρου, Παναγιώτης Φερεντίνος. Η  Silvia Grandi κριτικός και επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης, καθηγήτρια στο τμήμα Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια αναφέρει: «Το σύγχρονο  Καρναβάλι δανείζεται πολλά στοιχεία από  έθιμα και τελετές οι οποίες ήταν  αφιερωμένες στην λατρεία του Διονύσου αλλά  και από τα Ρωμαϊκά Saturnalia. Η Πάτρα η οποία από το 1829 φημίζεται σε όλο τον κόσμο για το σημαντικό της Καρναβάλι,  δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί την πιο κατάλληλη πόλη  για τη διοργάνωση μιας έκθεσης σύγχρονης τέχνης. Η εν λόγω έκθεση η οποία  «πατάει» πάνω στις αρχαίες  τελετές και  τα έθιμα που συνδέονται με την αρχαία πρακτική της μεταμόρφωσης  και του μετασχηματισμού, έχει σαν στόχο  να προβάλει την σύγχρονη εικαστική ματιά γύρω από την συγκεκριμένη  θεματική».  

Επισκεφθείτε τις δυο εκθέσεις 7-12 μ.μ. κάθε βράδυ ως την Κυριακή 27 του μηνός. Η πόλη έχει ένα νέο σημείο καλλιτεχνικής αναφοράς!

 *Στο εταιρικό σχήμα του έργου  συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Θεάτρων της Απουλίας και η Περιφέρεια της Απουλίας, καθώς και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων – Πατρινό Καρναβάλι ως συνδεδεμένος εταίρος».

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΗΣ

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Λόγω του καλοκαιρινού καρναβαλικού φεστιβάλ γίνονται και σε άλλους χώρους διάφορες εκδηλώσεις αλλά στα Παλαιά Σφαγεία έχουν ακόμα προγραμματιστεί:

-Τετάρτη 23/9: ώρα 20.00 Συναυλία του «Ευήκοον Μέλος» «Ηχοχρώματα του περασμένου αιώνα στο Καρναβάλι της Πάτρας» με παλαιά καρναβαλικά τραγούδια, Σολίστ Λίνα Γερονικολού, Νίκος Παπακώστας  

-Πέμπτη 24/9: ώρα 21.30  Απονομή Βραβείων 55ου Παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού 

-Παρασκευή 25/9 ώρα  21.30  «Ως Πότε»: Παράσταση από τον Σπινθήρα. Πρόκειται για θεατρική σύνθεση σατιρικών ποιημάτων του Γιώργου Σουρή, ένα πολιτικό σχόλιο για την ιστορία μας. Σκηνοθεσία, σύνθεση κειμένων, μουσική επιμέλεια: Μίλτος Νίκας

-Σάββατο 29/9: 11.00 – 14.00 «Η μάσκα και η φωνή ως σωματικά φαινόμενα: η ζωντανή τελετουργία»: Βιωματικό εργαστήρι. Επιμέλεια: Γιάννης Μήτρου

17.00-20.00 Ευρωπαϊκές Ημέρες  Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020

21.30 «Σαρανταπέντε Κορωνοϊωάννηδες» από την ομάδα «Κάνθαρος- Θέατρο act». Κωμική επιθεώρηση για την τρελή ελληνική πραγματικότητα Κείμενα και στίχοι: Κωνσταντίνος Μάγνης, σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

-Κυριακή 27/9: 22.00 Συναυλία των Encardia με ταραντέλες, ερωτικά και κοινωνικά τραγούδια 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View