Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Απόψε στο σινε-Παντάνασσα από τον Νίκο Καββαδία το φιλμ "Ο Αντρές δεν θέλει να κοιμηθεί το μεσημέρι"

Απόψε στο σινε-Παντάνασσα από τον Νίκο Κ...

Ένα κοινωνικό δράμα παραγωγής 2009 - Στις 21.30

Με 2 ταινίες από την Αργεντινή κλείνουν οι προβολές στο Σινέ Παντάνασσα (στον πεζόδρομο Καραϊσκάκη και Παντανάσσης) από τον Κινητό Κινηματογράφο Πατρών του Νίκου Καββαδία, επικεφαλής του «Γυμνού Οφθαλμού».

Εκτάκτως, απόψε Τετάρτη 9/9/2020 στις 9.30 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία «Ο Αντρές δεν θέλει να κοιμηθεί το μεσημέρι» ενώ θ’ ακολουθήσει την Πέμπτη 17/9 το φιλμ «Τσε, Ένας Νέος Άνθρωπος».  

Όπως ο ίδιος ο Νίκος Καββαδίας αναφέρει, αρχικά, νοιώθω την ανάγκη, από τα βάθη της καρδιάς μου, να σας ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία όλο αυτό το παράξενο καλοκαίρι. Θα είμαι πολύ σύντομος, γιατί τα λόγια δεν μπορούν να κρύψουν την λύπη μου, που αυτό το τόσο γοητευτικό κινηματογραφικό ταξίδι μέσα στον Σεπτέμβριο θα φτάσει στο τέλος του.

Συνειδητά, λοιπόν, επιλέγω ο τελευταίος προορισμός αυτού του υπέροχου αυτού ταξιδιού να είναι μια λατρεμένη χώρα, σαν την Αρχεντίνα. Η Αρχεντίνα του οκτάχρονου Αντρές, που δεν θέλει να κοιμηθεί το μεσημέρι και η Αρχεντίνα του Τσε, που δεν κοιμόταν, σχεδόν, ποτέ, ξαγρυπνώντας και παλεύοντας γιά το δίκιο των αδυνάτων και των αδικημένων όπου Γης.

Το Σινέ Παντάνασσα θα μας αποχαιρετήσει με 2 εξαιρετικές Αρχεντίνικες ταινίες: “Ο Αντρές δεν θέλει να κοιμηθεί το μεσημέρι” του Ντανιέλ Μπουσταμάντε την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου και “Τσε, Ένας Νέος Άνθρωπος” του Τριστάν Μπάουερ, την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου. Ένας αποχαιρετισμός, που πολλά οφείλει στην Αργεντίνικη Πρεσβεία στην Αθήνα, που ευγενικά μας προσέφερε τις ταινίες.

Μετά, ποιός ξέρει; Μπορεί να ξανασυναντηθούμε, μπορεί κι όχι. Ότι και να συμβεί, κανείς δεν μπορεί να πει, ότι δεν προσπαθήσαμε…

Ο ΑΝΤΡΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

(Andres No Quiere Dormir La Siesta, Daniel Bustamante, κοινωνικό δράμα, Αργεντινή, 2009, έγχρωμο)

ΣΥΝΟΨΗ

Σάντα Φε. Αρχεντίνα. 1977/1978

Ο Αντρές ζει στην Σάντα Φε με τον μεγαλύτερο αδερφό του και την χωρισμένη μητέρα του, η οποία έχει τεταμένες σχέσεις με τον πατέρα των παιδιών και πρώην σύζυγό της.

Η μητέρα σκοτώνεται σε τροχαίο και τα δυό αδέρφια αναγκάζονται να μετακομίσουν στο πατρικό σπίτι για να ζήσουν με τον πατέρα και την γιαγιά τους.

Η σχέση ανάμεσα στον πατέρα και τα παιδιά δεν είναι εύκολη με αποτέλεσμα η γιαγιά να προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες.

Το κάθε παιδί θα προσπαθήσει με τον δικό του τρόπο να αντιμετωπίσει την απουσία της μάνας.

Ο οκτάχρονος θα δεθεί ακόμα περισσότερο με την γιαγιά του.

Από την άλλη πλευρά, απέναντι από το σπίτι των παιδιών λειτουργεί ένα μυστικό κέντρο κράτησης, όπου οι αγωνιστές ενάντια στην Χούντα του Βιντέλα μεταφέρονται και βασανίζονται.

Ένα μυστικό, που όλη η γειτονιά γνωρίζει και προτιμάει να κρατάει κρυφό…Κανείς δεν είδε, ούτε άκουσε κάτι…

Ο Αντρές θα αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση μ’ έναν από τους μυστικούς αστυνομικούς του απέναντι “σπιτιού”.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον ο Αντρές μεγαλώνει, έξω και μέσα του.

Η ταινία είναι ένας τρυφερός ύμνος στην παιδική ηλικία και στην Ελευθερία.

Ο σκηνοθέτης Ντανιέλ Μπουσταμάντε, μέσα από τον αξιολάτρευτο πιτσιρικά Αντρές (που δεν θέλει να κοιμάται τα μεσημέρια γιά να βλέπει στην τηλεόραση την αγαπημένη του σειρά κουνγκ-φου) φωτίζει τον αγώνα μιας χώρας για Ελευθερία και μας θυμίζει, ότι η μόνη πραγματική ελεύθερη πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία…

Το «Andrés no quiere dormir la siesta» γυρισμένο το 2009, είναι ένα κοινωνικό δράμα, διάρκειας 108 λεπτών, σε σενάριο και σκηνοθεσία: Daniel Bustamante.

Παίζουν οι: Conrado Valenzuela, Norma Aleandro, Fabio Aste, Nontué Bautista, Alicia Aller, Ezequiel Diaz, Celina Font, María José Gabín, Marcelo Melingo, Lautaro Puccia Sagardoy, Brian Sichel, Juan Manuel Tenuta.

Εισιτήριο: ελεύθερη είσοδος (με σειρά προτεραιότητας)

Διοργανωτές: “γυμνός οφθαλμός” και NS Sound.

Υποστηρίζουν: cinepatra.gr, Βιβλιοπωλείο NOUVEAU, MOTEL VINTAGE STORE, CANTO, ΚΕΤΣΟΓΙΑΝ, καφέ ΜΑΚΙΝΑ, έπιπλα Μανωλόπουλος και

Πρεσβεία της Αργεντινής στην Αθήνα.

Αφίσα προβολής: Έλενα Φωτακέλη (Fotakeli Design).

*Η 84χρονη Αργεντίνα ηθοποιός Νόρμα Αλεάνδρο που παίζει στην ταινία αυτή, είχε πρωταγωνιστήσει και στο φιλμ «Επίσημη Ιστορία», σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λούις Πουένσο το 1985 που απέσπασε πλήθος βραβείων, ανάμεσά τους το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, τη Χρυσή Σφαίρα στην ίδια κατηγορία και το Βραβείο Ερμηνείας για την Αλεάντρο στο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture