Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Πέθανε από κορωνοϊό η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου

Πέθανε από κορωνοϊό η σκηνογράφος και εν...

Η τελευταία της δουλειά στο σινεμά ήταν τα σκηνικά για την ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» και τα κοστούμια για την «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή

Γεννημένη στις Σέρρες, με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών και στο Conservatoire du Theatre του Παρισιού, η Ιουλία Σταυρίδου από τη σεκαετία του ’70 μέχρι και τις μέρες συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες σε διακεκριμένες ταινίες και σε ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις.

 

Τη θλιβερή ανακοίνωση του θανάτου της έκανε ο πρώην καλλιτεχνικό διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης με ανάρτησή του στο facebook:

«Η Αγαπημένη μας Ιουλία Σταυρίδου μας άφησε... Πάλεψε πολύ, αλλά δεν τα κατάφερε. Μια Σπουδαία σκηνογράφος κι ενδυματολόγος, μια Σπουδαία Φίλη για πολλούς από εμάς. Ένα χαμόγελο και μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους, δίπλα μας πάντα όποτε χρειαστήκαμε τη βοήθειά της. Ο covid19 ήταν πιο δυνατός...»

Η Ιουλία Σταυρίδου είχε στενή  σχέση με τον Παντελή Βούλγαρη («Πέτρινα Χρόνια», «Η φανέλα με το Νο 9», «Ακροπόλ», «Όλα είναι δρόμος») αλλά και με άλλους δημιουργούς όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Λάκης Παπαστάθης, η Κατερίνα Ευαγγελάκου, ο Γιάννης Οικονομίδης, ο Κώστας Γαβράς και όχι μόνο.

Η τελευταία της δουλειά στο σινεμά ήταν τα σκηνικά για την ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» και τα κοστούμια για την «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή για την οποία κέρδισε τον περασμένο Απρίλιο και το Βραβείο Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το πιο πρόσφατο από τις πολλές βραβεύσεις που στόλισαν την πολύχρονη πορεία της.

Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη για την απώλεια της Ιουλίας Σταυρίδου:

«Η Ιουλία Σταυρίδου φιλοτέχνησε επί δεκαετίες για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Βρισκόταν διαρκώς πίσω από την κάμερα, πίσω από τη σκηνή. Η δουλειά της όμως στη σκηνογραφία και στα κοστούμια, διαμόρφωσε τους χώρους, την εικόνα και την προσωπικότητα των ηρώων που πρωταγωνίστησαν στις παραστάσεις και στις ταινίες που φέρουν την υπογραφή της. Τους έδωσε ζωή, χρώμα, υφή. Αγαπητή συνεργάτις στις κινηματογραφικές και στις θεατρικές παραγωγές, αγαπημένη καθηγήτρια για τους μαθητές της, η πολυβραβευμένη Ιουλία Σταυρίδου είχε καθοριστική συμβολή στην αισθητική πρόταση δεκάδων ταινιών και παραστάσεων. Η απουσία από τον πρόωρο χαμό της, θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους πολλούς φίλους της».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture