Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis το επίκαιρο βιβλίο "Το Ημερολόγιο της Γουχάν"

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis το επ...

Ένα χρονικό για το ξεκίνημα της φονικής πανδημίας γραμμένο από το χέρι μιας καταξιωμένης συγγραφέως της Κίνας

Οι Εκδόσεις Anubis παρουσιάζουν ένα σίγουρα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και επίκαιρο βιβλίο με τίτλο «Το Ημερολόγιο της Γουχάν» της Fang Fang, μια αφήγηση λεπτό προς λεπτό από την πόλη όπου ξέσπασε η πανδημία του COVID-19.

Στις 25 Ιανουαρίου 2020, όταν η κυβέρνηση της Κίνας επέβαλε γενικό lockdown στη Γουχάν, η Fang Fang ξεκίνησε να καταγράφει τα γεγονότα και τις σκέψεις της στα social media με τη μορφή ημερολογίου. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, οι νυχτερινές δημοσιεύσεις της έδωσαν φωνή στους φόβους, την αγωνία, την οργή και τις ελπίδες εκατομμυρίων συμπολιτών της, αντανακλώντας τον ψυχολογικό αντίκτυπο της καθημερινότητας στην επ’ αόριστον απομόνωση χωρίς αξιόπιστες πληροφορίες για την κατάσταση «εκεί έξω» – αφού, εκτός από μοναδικό παράθυρο στον έξω κόσμο, το διαδίκτυο αποτελούσε και βασική πηγή παραπληροφόρησης.

Με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται συνεχώς και την ανασφάλεια να κορυφώνεται, η συγγραφέας αντλούσε κουράγιο από το σθένος φίλων, επαγγελματιών στον τομέα της υγείας και εθελοντών. Παράλληλα, θεώρησε καθήκον της να εκφραστεί ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες και την κατάχρηση της εξουσίας, ερχόμενη σε σύγκρουση με την κυβέρνηση. Καθώς η Fang Fang εξιστορεί τις απαρχές της πανδημίας, εντοπίζουμε μοτίβα και λάθη τα οποία επανέλαβαν πολλές από τις χώρες που αντιμετώπισαν στη συνέχεια τον νέο κορωνοϊό.

Όπως μας θυμίζει η ίδια, ο εχθρός είναι κοινός για όλη την ανθρωπότητα και ο μόνος τρόπος να τον κατανικήσουμε είναι να συνεργαστούμε αρμονικά.

Ένα χρονικό για το ξεκίνημα της φονικής πανδημίας γραμμένο από το χέρι μιας από τους πιο καταξιωμένους συγγραφείς της Κίνας παρά τις απόπειρες λογοκρισίας του καθεστώτος, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου.

Για πολλούς στην Κίνα, οι άμεσες, απερίφραστες και συνάμα συγκρατημένες αναρτήσεις της Fang Fang στα social media έγιναν γρήγορα η ανεπίσημη πηγή πληροφοριών για τα γεγονότα στην Γουχάν, δημοσιοποιώντας σε πραγματικό χρόνο τις λανθασμένες αρχικές αναφορές των αξιωματούχων της Γουχάν, και της ταλαιπωρίας και απόγνωσης που ακολούθησε.

*«Το Ημερολόγιο της Γουχάν» κυκλοφόρησε ήδη στα αγγλικά και γερμανικά ενώ αναμένεται να μεταφραστεί σε 15 γλώσσες.

Έγραψαν για το βιβλίο:

«Μπορεί να συμμορφώνεται με τα μέτρα κατά τη διάρκεια του lockdown, τολμά όμως να λέει τη γνώμη της.» – New York Times

«Το ημερολόγιο της Fang Fang για τον τρόπο που ο Covid-19 εξαπλώθηκε στην Γουχάν εμπεριέχει ένα απλό, δυνατό μήνυμα για την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο.» – Financial Times.

*H Fang Fang (φιλολογικό ψευδώνυμο της Wang Fang) αποτελεί μία από τους πιο καταξιωμένους συγγραφείς της Κίνας, έχοντας αφιερώσει περισσότερα από 35 χρόνια στη συγγραφή. Γράφει ποιήματα από το 1975, ενώ το 1982 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο Da Peng Che Shang, και πέντε χρόνια αργότερα ακολούθησε το αριστούργημά της, Feng Jing, με το οποίο κέρδισε το εθνικό βραβείο για το καλύτερο μεσαίου μήκους μυθιστόρημα. Τα έργα της συνέχισαν να έχουν μεγάλη επιτυχία στην Κίνα και τo 2010 βραβεύτηκε με το Lu Xun Literary Prize.

Η Fang καταπιάνεται συχνά με τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ στο Ημερολόγιο της Γουχάν -το οποίο μεταφράστηκε τάχιστα στην αγγλική και τη γερμανική γλώσσα- τοποθετείται ανοιχτά ενάντια στο κατεστημένο και καλεί την κυβέρνηση της Κίνας να δώσει τέλος στη λογοκρισία του διαδικτύου που επιβάλλει στη χώρα.

Το βιβλίο αυτό των 448 σελίδων αποτελεί νέα κυκλοφορία των εκδόσεων Anubis και θα το βρείτε και στα Πατρινά βιβλιοπωλεία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture