Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το Γαλλικό ερωτικό δράμα "Εμείς οι Δύο" συγκίνησε τους Αθηναίους σινεφίλ

Το Γαλλικό ερωτικό δράμα "Εμείς οι ...

Την ταινία ήταν να την προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας τον περασμένο Απρίλιο

Για «ένα συγκινητικό αφιέρωμα στη δύναμη της αγάπης», έκανε λόγο το Variety για το φιλμ «Εμείς οι Δύο» σε σκηνοθεσία Filippo Meneghetti και σενάριο Filippo Meneghetti, Malysone Bovorasmy με τις Barbara Sukowa, Martine Chevallier, Léa Drucker, Muriel Benazeraf και Jérôme Varanfrain που ξεκίνησε να παίζεται από την περασμένη Πέμπτη 13/8/2020 σε 3 αθηναϊκά θερινά σινεμά κόβοντας στο 4ήμερο έως και 16/8, 506 εισιτήρια.

Αξίζει να θυμίσουμε πως την συγκεκριμένη ταινία που είναι ένα  γαλλικό ερωτικό δράμα, την είχε προγραμματίσει για προβολή η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας τον περασμένο Απρίλιο αλλά όπως όλοι θυμόμαστε η πανδημία και η καραντίνα έφεραν τα πάνω κάτω και όλα αναβλήθηκαν.

Το φιλμ διάρκειας 95 λεπτών είναι μία συμπαραγωγή της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και του Βελγίου.

Σύνοψη

Η Νίνα και η Μαντλέν είναι βαθιά ερωτευμένες. Στα μάτια όλων, είναι απλές γειτόνισσες που ζουν στον τελευταίο όροφο του κτιρίου. Κάθε μέρα, πηγαίνουν και έρχονται μεταξύ των δύο διαμερισμάτων τους και μοιράζονται τη ζωή.

Κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει, ούτε καν η Άνν, η κόρη της Μαντλέν που την φροντίζει.  Μέχρι την ημέρα που ένα τραγικό γεγονός ανατρέπει τα πάντα.

Σε συνέντευξη του ο σκηνοθέτης Filippo Meneghetti ανέφερε πως στην πρώτη του αυτή ταινία, δεν τον ενδιέφερε να μιλήσει για τον εαυτό του. «Δεν είμαι ιδιαίτερα ταλαντούχος σε αυτό. Αντίθετα βρίσκω πολύ ενδιαφέρον  να κρυφτώ ο ίδιος σε μια ιστορία. Αναπόφευκτα, μετά από έξι χρόνια γραφής κάτι βάζει κανείς από τον εαυτό του στην ταινία. Έχω παρακολουθήσει ιστορίες που με έχουν σημαδέψει βαθιά. Πάντα έλεγα στον εαυτό μου ότι αν μια μέρα ήμουν σε θέση να κάνω μια ταινία θα ήταν ένας φόρος τιμής στους εμπλεκόμενους ανθρώπους. Ως εκ τούτου η ιστορία του ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΥΟ είναι εντελώς κατασκευασμένη. Ήθελα να πω την ιστορία δύο γυναικών που αγαπούσαν η μία την άλλη μυστικά. Αλλά δεν ήξερα πώς να την διηγηθώ.

Μια μέρα ένας φίλος μού είπε για δύο ηλικιωμένες γυναίκες που ζούσαν πάνω από το σπίτι του. Είχαν και οι δύο πρόσφατα χηρέψει και ζούσαν η μία απέναντι από την άλλη. Για να αισθάνονται λιγότερο μόνες πάντα άφηναν τις πόρτες ανοιχτές. Από αυτήν την ιστορία άρχισε να φυτρώνει η ταινία στο μυαλό μου. Στην ίδια κατάσταση θα μπορούσε να βρίσκεται και μια γυναίκα με έναν άνδρα. Όμως αυτό δεν ήταν κάτι που με ενδιέφερε».

Επίσης ο σκηνοθέτης Filippo Meneghetti τόνισε πως «η ταινία θέτει θέματα με τα οποία μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας, είτε είναι ετεροφυλόφιλος είτε ομοφυλόφιλος. Μιλάει για το πώς να το αποδεχτείς.

Η ταινία μιλάει επίσης για την εξαπάτηση. Για το παιχνίδι των προσόψεων, των καθρεφτών. Όπως αυτές οι δύο πόρτες, της Νίνας και της Μαντλέν. Διασκεδάζουν όταν παριστάνουν τις γειτόνισσες στον μεσίτη. Όμως αυτό που τις κάνει να γελούν καταλήγει να τις κάνει να υποφέρουν. Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων είπα στην Barbara Sukowa (Νίνα) και την Martine Chevallier (Μαντλέν) ότι η Νίνα έγινε Μαντλέν και αντιστρόφως. Στην αρχή η Μαντλέν είναι αυτή που οδηγεί, στην συνέχεια τα πράγματα αντιστρέφονται».

Εξήγησε ακόμα πως ήθελε να κάνει ένα μελόδραμα που να μοιάζει με θρίλερ, ένα θρίλερ ηθών. «Μου αρέσουν τα διαφορετικά είδη κινηματογράφου και μου αρέσει να ανατρέπω τους κώδικες. Ειδικά επειδή ο θεατής γνωρίζει αυτούς τους κώδικες. Για παράδειγμα, ο νοσηλευτής υπενθυμίζει μια τυπολογία χαρακτήρων που έχουμε ήδη συναντήσει στο σινεμά. Και παίζουμε με αυτό», ανέφερε.

Όσο για την επιλογή των ηθοποιών και τη συνεργασία μαζί τους, ο Filippo Meneghetti είπε πως «ήθελα να δουλέψω με ηθοποιούς που αισθάνονται άνετα με την ηλικία τους  και να είναι διαφορετικοί χαρακτήρες , γιατί χρειαζόταν αυτή η συμπληρωματικότητα για την δραματουργία. Η Martine Chevallier είναι σπουδαία θεατρική ηθοποιός και αυτή η εμπειρία φαίνεται στο ρόλο της. Η Barbara Sukowa είναι εμβληματική ηθοποιός του ανεξάρτητου σινεμά και φέρνει μια διαφορετική ενέργεια. Όσον αφορά λοιπόν στην προσέγγιση, λειτουργούν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, όπως και η Νίνα με τη Μαντλέν. Μου αρέσει η ιδέα ότι κάθε χαρακτήρας τρέφεται από το ταλέντο και την ιστορία εκείνου που τον ενσαρκώνει. Κάναμε ελάχιστες πρόβες. Όμως, όσο γράφαμε το σενάριο, είχαμε συνομιλίες με τους ηθοποιούς που θα συμμετείχαν, γεγονός που μας επέτρεψε να γράψουμε χαρακτήρες για εκείνους.

*Ο Filippo Meneghetti με καταγωγή από την Πάντοβα της Ιταλίας, είχε τις πρώτες του εμπειρίες στο σινεμά στους  κύκλους του ανεξάρτητου κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη. Μετά από σπουδές στον κινηματογράφο και την ανθρωπολογία στη Ρώμη, εργάστηκε ως πρώτος βοηθός για αρκετά χρόνια. Συνέχισε στη σκηνοθεσία με τις μικρού μήκους ταινίες «Undici»  (σε συμπαραγωγή με τον Piero Tomaselli, 2011) και το «L'intruso» (2012) το οποίο επιλέχτηκε και βραβευτηκε σε δεκάδες ιταλικά και διεθνή φεστιβάλ (συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Κοινού στο Φεστιβάλ Premiers Plan d'Angers το 2013).

Ο Filippo Meneghetti μετακόμισε στη Γαλλία και το 2018 σκηνοθέτησε το μικρού μήκους «The Beast», το οποίο, αφού διαγωνίστηκε στο SXSW  South by Southwest το 2019, κέρδισε πολλά βραβεία και σε άλλα διεθνή φεστιβάλ.

H ταινία «Εμείς οι Δύο –Deux» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του.

Η Martine Chevallier που υποδύεται την Μαντλέν προέρχεται από την La Comédie-Française. Φοιτήτρια του  Εθνικού Ωδείου Δραματικής Τέχνης, το 1968 η Chevallier προσλαμβάνεται στο Théâtre de la Ville. Το 1986 γίνεται μέλος του  διοικητικού συμβουλίου της Comédie-Française. Εργάζεται με σκηνοθέτες και διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Jean-Louis Benoît, ο Philippe Adrien, ο Pierre Romans, ο Peter Brook, ο Francis Huster και ο Jean-Louis Barrault. Το 2007 κέρδισε το βραβείο κωμικού Molière για το έργο «Le Retour au desert» του Bernard-Marie Koltès.

Στον κινηματογράφο έχει κάνει λίγες και εκλεκτές εμφανίσεις. Έχει συνεργαστεί κυρίως με τους: Guillaume Canet («Ne le dis a personne»), Benoît Jacquot («Les adieux a la reine»), Lucas Belvaux («Pas son genre») και Lucie Borleteau («Chanson douce»).

Τέλος η Barbara Sukowa είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη Γερμανίδα ηθοποιός. Ξεκίνησε την καριέρα της σε μεγάλα θέατρα, πριν εμφανιστεί για πρώτη φορά στην οθόνη στο «Berlin Alexanderplatz» (1980) του Rainer Werner Fassbinder. Συνεργάζεται με τον ίδιο σκηνοθέτη τον επόμενο χρόνο στην ταινία Lola. Αλλά είναι χάρη στο ρόλο της στο «Les Annes de Plomb» της Margarethe von Trotta όπου αποκαλύπτεται το ταλέντο της και κερδιζει βραβείο γυναικείας ερμηνείας στη Βενετία. Το 1986, στις Κάννες  βραβεύεται  για την ερμηνεία της στην ταινια «Rosa Luxemburg». Γυρίζει ταινίες επίσης με πολλούς  διεθνείς σκηνοθέτες όπως Serge Gainsbourg, Michael Cimino, Lars Von Trier, David Cronenberg και πιο πρόσφατα ο Andrew Fierberg στο «The Sky is Blue». Το 2012, στην ταινία «Hannah Arendt» της Margarethe von Trotta, η Barbara Sukowa βραβεύτηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου Καλύτερης Ηθοποιού.

Το φιλμ «Deux» διανέμεται από την Tanweer και τη Filmtrade.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η συγκεκριμένη ταινία έρθει για προβολή στο θερινό σινε-Κάστρο στο Ρίο, διαφορετικά θα είναι σίγουρα στο πρόγραμμα προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το flix.gr έκανε λόγο για ένα χαμηλότονο, μα συναρπαστικό φιλμ για την αγάπη που επιμένει, το οποίο προβλήθηκε σε μια σειρά από Διεθνή Φεστιβάλ ανά τον κόσμο, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture