Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στον φερώνυμο Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Μιντιλογλίου

Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στον φε...

Στις 26 Ιουλίου

Εορτάστηκε στις 26 Ιουλίου 2020 στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής του Κοιμητηρίου Μιντιλογλίου Πατρών η μνήμη της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδας της υγείας των οφθαλμών. Αναγνώστρια του thebest.gr περιγράφει όσα έγιναν στη Θεία Λειτουργία την παραμονή , στον Εσπερινό αλλά και ανήμερα της γιορτής. 

Ας δούμε εν συντομία την βιογραφία της Αγίας.

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 - 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.

Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού. Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα - καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη - για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ' άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα.
Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.

Όπως περιγράφει η αναγνώστρια μας:

Κατά τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής στον φερώνυμο Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Μιντιλογλίου, ο πατήρ Κλέοπας, εφημέριος του Ναού, λειτούργησε την παραμονή στον Εσπερινό μετ’ Αρτοκλασίας με τη συμμετοχή πολλών πιστών και με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη π. Χριστόφορο Μυτιλήνη, ο οποίος κήρυξε με φιλικό και εύγλωττο τρόπο τον διδακτικό λόγο του. Ο π. Κλέοπας συνεχίζοντας το έργο του έδινε ευχές στους προσκυνητές, έτσι ώστε να έχουν υγεία και ψυχική δύναμη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Με ταπεινότητα και πίστη ο π. Κλέοπας συνεχίζει το επιτυχημένο έργο του προσελκύοντας τους πιστούς και έχοντας ανοικτές τις πόρτες του Ναού κάθε στιγμή που θα χρειαστούν συμπαράσταση.

Με τις αρμόζουσες τιμές πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα, ανήμερα της εορτής της Αγίας, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία με εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, τον Αρχιμανδρίτη π. Προκόπιο Κόρδα.

Στην άψογη λειτουργία του Ναού και του Κοιμητηρίου συμβάλλει και η συμμετοχή αρκετών πιστών και ευσεβών ανθρώπων του Ναού αλλά κυρίως της ακούραστης νεωκόρισσας κας Μαρίας. Η κα Μαρία η οποία επιμελήθηκε για τον πανηγυρικό εορτασμό τους άρτους της αρτοκλασίας (όπως φαίνεται στην φωτογραφία), έχει μετατρέψει κυριολεκτικά τον Ναό σε οικία δική της και όλων των ενοριτών, ξοδεύοντας με αγάπη και πίστη ατελείωτες ώρες στην φροντίδα και καθαριότητα του Ναού και του Κοιμητηρίου, όπως και στον στολισμό του κατά τις εορταστικές ημέρες – αλλά και καθημερινά – με όμορφα λουλούδια, με υπέροχους βασιλικούς και με κεντητά που τίμησαν κάθε μικρή και μεγάλη εικόνα του Ναού.

Κόσμος πολύς συνέρρεε κατά την παραμονή αλλά και ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής στον Ναό του Κοιμητηρίου, απόδειξη ότι η πίστη των ανθρώπων δυναμώνει και πολλαπλασιάζεται σε εποχές κρίσης και δυσκολιών.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις