Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πανεπιστήμιο Πατρών: Αύριο οι πρυτανικές εκλογές – Οι ιδέες, οι θέσεις και το όραμα των πέντε υποψηφίων

Πανεπιστήμιο Πατρών: Αύριο οι πρυτανικές...

Οι πρυτανικές εκλογές δεν αφορούν μόνο την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά συνολικά την Πάτρα

Ενόψει των αυριανών πρυτανικών εκλογών στο Πανεπιστήμιο Πατρών το thebest.gr συγκέντρωσε συνοπτικά τις θέσεις, τις ιδέες και το όραμα των πέντε υποψηφίων πρυτανικών σχημάτων και τις παρουσιάζει. Περισσότερα από 700 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού θα ψηφίζουν ηλεκτρονικά (λόγω κορωνοϊού) τη νέα πρυτανική αρχή. Οι πέντε υποψήφιοι πρυτάνεις είναι o καθηγητής Ιατρικού Τμήματος Τάσος Αθανασόπουλος, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας Νίκος Καραμάνος, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής Χρήστος Μπούρας, ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας Γιώργος Παπαθεοδώρου, και ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας Θεόδωρος Χριστόπουλος. 

 

 

 Ακολουθούν κατά αλφαβητική σειρά: 

ΤΑΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

«Στόχος μας είναι να ανασυγκροτηθεί το Πανεπιστήμιο και να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει, με δυναμική προοπτική για το μέλλον.

Οι πρόσφατες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για το μετασχηματισμό του Πανεπιστημίου Πατρών βρήκαν πολλούς από εμάς αντίθετους, διότι ήταν μη θεσμικές και μη συμβατές με την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία ενός σύγχρονου, Δημόσιου Πανεπιστημίου. Στην προσπάθεια για την καλύτερη διοίκηση του Πανεπιστημίου μας, κανείς δεν εξαιρείται. Θεωρούμε ότι η συναίνεση μεταξύ των θεσμικών οργάνων και ο απόλυτος σεβασμός στις αρχές που διέπουν τη λειτουργία τους θα μας οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το προσωπικό συμφέρον και η υιοθέτηση επιλεγμένων -κατά περίπτωση- στρατηγικών, δεν έχουν θέση στη διοίκηση ενός ακαδημαϊκού Ιδρύματος. Όλοι μας έχουμε έναν κοινό στόχο: την πρόοδο, την ποιότητα και την πρωτοπορία στο Πανεπιστήμιό μας. Το ύφος και το ήθος της διοίκησης δεν πρέπει να αποτελούν μια απλή ρητορική, περιορισμένη σε λόγια, διακηρύξεις και υποσχέσεις, αλλά να αντανακλώνται στο έργο μας, στην καθημερινή πράξη.

Η Παιδεία είναι και οφείλει να παραμείνει δημόσιο αγαθό σε μια δημοκρατική κοινωνία, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Η ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας και έρευνας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν αποτελεί μόνον αναγκαιότητα αλλά και ουσιαστική συμβολή στην ανάκαμψη της χώρας.

 Στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας και διεθνώς, η ακαδημαϊκή αναβάθμιση και η θεσμική λειτουργία του Πανεπιστημίου μας είναι ζητήματα πρωταρχικής σημασίας. Το ακαδημαϊκό αυτοδιοίκητο πρέπει να εφαρμοστεί και να ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διευκολύνει την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε όλες τις σημαντικές επιλογές μας που αφορούν στο Ίδρυμα, με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μετά από εποικοδομητικό διάλογο και συστηματική ανάλυση των προς εξέταση θεμάτων με όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και βεβαίως με τους φοιτητές μας, τις φοιτήτριές μας, τη νέα γενιά που εκπαιδεύουμε στο Πανεπιστήμιό μας. Η Πρυτανική Αρχή οφείλει να είναι πάντα ανοικτή στο διάλογο. Το Πανεπιστήμιο, εξάλλου, υπόκειται στο δημόσιο έλεγχο και στην κριτική, στοιχεία αναγκαία για τη διατήρηση της διαφάνειας στη λειτουργία του αλλά και για τη διαρκή βελτίωσή του.

Ο συνδυασμός κοινωνικής ευαισθησίας και ατομικής ευθύνης είναι η βάση του ακαδημαϊκού διαλόγου, ενώ κάθε διαχωρισμός σε «ημέτερους» και «αντιπάλους» είναι ανεπίτρεπτος. Η τήρηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας θα εξασφαλίσει τον ηγετικό ρόλο του Πανεπιστημίου στην κοινωνία. Το Πανεπιστήμιο οφείλει να είναι ανοικτό στην κοινωνία και να επιδιώκει σταθερά τη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς, διότι σκοπός του είναι η παραγωγή της νέας γνώσης και η προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, με το οποίο συνδέεται στενά. Η εκπαίδευση, η έρευνα και η ανάπτυξη χρειάζονται κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οφείλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας για πρόοδο με αγωνιστικότητα, αποφασιστικότητα, σύνεση και μετριοπάθεια.

Η Σύγκλητος πρέπει να αποτελεί το βασικό θεσμικό όργανο λήψης στρατηγικών αποφάσεων για το Πανεπιστήμιό μας καθώς και σχεδιασμού πολιτικών, που θα αφορούν σε σημαντικούς ακαδημαϊκούς τομείς. Δεν μπορεί να περιορίζεται στη διαχείριση ζητημάτων και στη λήψη διοικητικών αποφάσεων.

 

Ορισμένες βασικές θέσεις, που θεωρούμε σημαντικές για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του Πανεπιστημίου μας, προκειμένου να ανταποκριθεί στον πολυσχιδή ρόλο του, συνοψίζονται ως ακολούθως:

1.      Κατοχύρωση πλήρους διοικητικής και διαχειριστικής οικονομικής αυτοτέλειας του Πανεπιστημίου. Οι συνέργειες με τα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας είναι πρωταρχικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

2.      Το Πανεπιστήμιο είναι απαραίτητο να συμμετέχει στην  αναδιαμόρφωση των θέσεων για τα θεσμικά ζητήματα της Παιδείας.

3.      Η αξιοκρατία, η διαφάνεια και ο διάλογος είναι βασικές αρχές, στις οποίες είναι αναγκαίο να βασίζεται η διοίκηση του Πανεπιστημίου. Οι σχέσεις με φοιτητές, διδακτικό προσωπικό και εργαζόμενους σε αυτό πρέπει να  είναι ανοιχτές και φιλικές.

4.      Είναι επιτακτική ανάγκη να διευρυνθεί και ενισχυθεί η έρευνα. Ειδικότερα, πρέπει να υποστηριχθούν οι ερευνητικές δραστηριότητες των νέων μελών ΔΕΠ καθώς  και όσες αναπτύσσονται σε επιστημονικές περιοχές όπου υπάρχει δυσκολία στην ανεύρεση οικονομικών πόρων. Η πρωτοποριακή έρευνα αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την καταξίωση και την εξέλιξη ενός Πανεπιστημίου. Ο ΕΛΚΕ πρέπει να αποτελέσει το κύριο αναπτυξιακό μέσον σε αυτήν την επιστημονική προοπτική.

5.      Είναι αναγκαίο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να βελτιωθούν οι χώροι και οι συνθήκες διδασκαλίας. Είναι πρωταρχικής σημασίας ανάγκη η αναβάθμιση του ζωτικού κοινόχρηστου χώρου και η δημιουργία ανοικτών χώρων μάθησης συνεργασίας και αναψυχής για τους φοιτητές μας.

6.      Διεκδίκηση αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και της Παιδείας γενικότερα.

7.      Το Πανεπιστήμιο είναι περιουσία του Ελληνικού λαού. Κάθε προσπάθεια που θα αποσκοπεί στη διαφύλαξή του πρέπει να υποστηριχθεί. Η Πανεπιστημιούπολη πρέπει να είναι χώρος ασφαλής και με κατάλληλες συνθήκες υγιεινής για όλους. Όλα τα ακαδημαϊκά Τμήματα δικαιούνται να στεγάζονται σε αξιοπρεπείς και λειτουργικούς χώρους. Δε θέλουμε όμως άλλα άσχημα κτήρια στην Πανεπιστημιούπολή μας, κάθε νέο κτήριο πρέπει να είναι εμβληματικό.

8.      Είναι απαραίτητο και αποτελεί υποχρέωσή μας να υποστηριχθεί κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση  της Φοιτητικής Μέριμνας.

9.      Η έμπρακτη υποστήριξη των φοιτητικών πολιτιστικών ομάδων και των δράσεων τους αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση για ένα Πανεπιστήμιο που ενδιαφέρεται για την ενίσχυση του κοινωνικού κεφαλαίου και την ολόπλευρη προαγωγή υγείας των μελών του.

10.  Η ενίσχυση των οικονομικών δυνατοτήτων του Πανεπιστημίου, με την αποτελεσματική διαχείριση των υπαρχόντων πόρων καθώς και με την προσέλκυση νέας χρηματοδότησης, θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας, προσδίδοντας επιπλέον οφέλη στην τοπική κοινωνία, όπου λειτουργεί.

11.  Η εξωστρέφεια πρέπει να αποτελεί το βασικό στόχο του Πανεπιστημίου. Η δημιουργία ισχυρών δεσμών με την πόλη της Πάτρας και την ευρύτερη περιφέρεια, η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και η δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών θα βοηθήσουν στην ουσιαστική προβολή και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας.

12.  Η καινοτομία σε όλους τους τομείς, όπως: στη διδασκαλία, την έρευνα, την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, την εύρυθμη λειτουργία τής διοίκησης, θα προσδώσει στο Πανεπιστήμιο διεθνή εμβέλεια.

13.  Η πιστοποίηση των δομών και της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, με βάση τα διεθνή πρότυπα, θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του επιτελούμενου έργου σε αυτό και θα προαγάγει τη θέση του Ιδρύματος στο διεθνές περιβάλλον, όπου οφείλει σταθερά να ανήκει.

14.  Η ενθάρρυνση συνεργασιών με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας και του εξωτερικού θα εξασφαλίσει πόρους και μέσα για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του Πανεπιστημίου μας, επιτυγχάνοντας παράλληλα σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για την κοινωνία.

Το Πανεπιστήμιό μας οφείλει να επιδιώξει την αριστεία, όχι ως αυτοσκοπό, αλλά για να αναδείξει τις ξεχωριστές και μοναδικές ικανότητες του καθενός.

Με αυτούς τους στόχους, με πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης θα υπηρετήσουμε το Πανεπιστήμιο, εφόσον τύχουμε της υποστήριξής σας.

 https://axizoume.dsdchosting.gr/

 Yποψήφιοι αντιπρυτάνεις με τον Τάσο Αθανασόπουλο είναι οι:


Αθανάσιος Αργυρίου, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής

Δημήτριος Βαγενάς, Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών

Αθανάσιος Σκόδρας, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Αμαλία Υφαντή, Καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία».

Ο υποψήφιος πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Τάσος Αθανασόπουλος στο thebest.gr

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών διανύει την έκτη δεκαετία από την ίδρυσή του, με διαμορφωμένη πλέον τη φυσιογνωμία του ως ένα μεγάλο, δυναμικό και πολυθεματικό ΑΕΙ με διεθνή αναγνώριση, προσφορά στην εκπαίδευση και στην έρευνα και ουσιαστική συμβολή στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Το υψηλής στάθμης έργο του επιστημονικού προσωπικού έχει αδιαμφισβήτητα συμβάλει στην καταξίωση αυτή. Oι χιλιάδες απόφοιτοί μας που χαίρουν επαγγελματικής και κοινωνικής εκτίμησης αποτελούν την καλύτερη απόδειξη» επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι: «Αντιλαμβανόμαστε τη διοίκηση ως ένα μοντέλο αρχής που βασίζεται στο να εμπιστεύεται ανθρώπους με διάθεση προσφοράς, ανθρώπους που τολμούν και επιθυμούν να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους προς όφελος του Πανεπιστημίου. Πιστεύουμε στον πλουραλισμό και στη σύνθεση των απόψεων. Συγκεντρωτικές πρακτικές και περιττή γραφειοκρατία που εξαντλούνται στη χωρίς όραμα διοίκηση δομών και ανθρώπινου δυναμικού είναι ξένες προς τη δική μας αντίληψη. Για εμάς, η χάραξη της στρατηγικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών θα πρέπει να εμπλουτίζεται από τις εμπειρίες, ανησυχίες και προσδοκίες όλων όσων καθημερινά εργαζόμαστε με πάθος και συνέπεια».

ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Οραματίζονται το Πανεπιστήμιο Πατρών ως «ένα ισχυρό, δημόσιο, δημοκρατικό και υψηλού επιστημονικού κύρους Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα. Ενα Πανεπιστήμιο εξωστρεφές, κοιτίδα γνώσης και παιδείας, κόμβο πνευματικό-πολιτιστικό και αναπτυξιακό για την περιοχή και τη χώρα που γνωρίζει:

- Να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας.

- Να αποτελεί σημείο αναφοράς, με ανοικτές εκδηλώσεις και δράσεις για τον πολιτισμό και την παιδεία.

- Να πρωτοπορεί σε συνέργειες αναπτυξιακού χαρακτήρα με το ευρύτερο οικοσύστημα.

- Να αξιοποιεί το υψηλής στάθμης δυναμικό και τους αποφοίτους του, λειτουργώντας ως πόλος καινοτομίας και ανάπτυξης για την περιοχή με καθοριστική συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη, τις έξυπνες υπηρεσίες (ψηφιοποιημένες/αυτοματοποιημένες εφαρμογές, i-πόλεις, κ.ά.), το σύγχρονο επιχειρείν (με νεοφυείς δομές, κ.ά.).

- Να ανταποκρίνεται με σχεδιασμένες δράσεις και ευελιξία απέναντι στις σύγχρονες προκλήσειςδιεύρυνσης της εκπαίδευσης και έρευνας με εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών που απευθύνονται στην εγχώρια και διεθνή κοινότητα και καλύπτουν θεματικά μια ευρεία περιοχή επιστημονικών αντικειμένων».

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Με γνώμονα, όπως τονίζει το σχήμα Καραμάνου «το ακαδημαϊκό ήθος, το όραμα και τις αρχές που περιγράψαμε και έχοντας επίγνωση των συνεχώς και ταχύτατα μεταβαλλόμενων εθνικών και διεθνών δεδομένων» διατυπώνει τους παρακάτω βασικούς άξονες και το πλαίσιο για την επόμενη τετραετία:

Δημοκρατική λειτουργία με διαφάνεια, λογοδοσία και ακαδημαϊκό διάλογο.
Παροχή άρτιας εκπαίδευσης και ουσιαστική στήριξη των ακαδημαϊκών μονάδων και των διδασκόντων για συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, όλων των επιπέδων, που θα τεκμηριώνεται με τη θετική αξιολόγηση και πιστοποίησή τους.
Πλαίσιο στρατηγικής ενίσχυσης των συνεργασιών, της κινητικότητας, της εξωστρέφειας και της διεθνοποίησης που να ανταποκρίνεται: σε εκπαιδευτικό επίπεδο στις ανάγκες για επαγγελματική αρτιότητα των αποφοίτων μας, προσέλκυση φοιτητών σε ξενόγλωσσα προγράμματα, ενίσχυση της Πρακτικής Άσκησης, και σε ερευνητικό επίπεδο στο σύγχρονα διαμορφούμενο διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι και τις εξελίξεις.
Ενίσχυση της έρευνας και στήριξη των ερευνητών με θέσπιση κινήτρων για την παραγωγή υψηλής στάθμης ερευνητικού έργου, επιβράβευση και ανάδειξη του ποιοτικού εκπαιδευτικού, ερευνητικού έργου και αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και καινοτόμων ιδεών πέρα από τα όρια του Πανεπιστημίου.
Επαναπροσδιορισμό και ορθολογική εξισορρόπηση της ταυτότητας του Πανεπιστημίου Πατρών με τις ανθρωπιστικές σπουδές και τα νέα επιστημονικά αντικείμενα να εντάσσονται αποφασιστικά στη σύγχρονη μετεξέλιξή του.
Διεκδίκηση γενναίας αύξησης της δημόσιας χρηματοδότησης και άμεσου προγραμματισμού νέων θέσεων διδακτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.
Αναβάθμιση του οικονομικού μοντέλου διαχείρισης του Πανεπιστημίου με στόχο την ευελιξία, την αποτελεσματικότητα και τις οικονομίες κλίμακος, καθώς και εκσυγχρονισμός, επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα.
Ουσιαστική μετεξέλιξη βασικών δομών (όπως του ΕΛΚΕ, Τεχνικών Υπηρεσιών, Συνεδριακού Κέντρου, Φοιτητικής Εστίας, κ.ά.) σε εργαλεία ανάπτυξης και εξυπηρέτησης που θα λειτουργούν πάνω στην αρχή της ισονομίας και με δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Ανάπτυξη νέων έργων υποδομής σε επιστημονικό εξοπλισμό, ψηφιακή ολοκλήρωση, κτιριακές εγκαταστάσεις και ενεργειακή αναβάθμιση με οικολογική ευαισθησία. Εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των βιβλιοθηκών και αναβάθμιση των εκδόσεων και του εκτυπωτικού κέντρου σε ευρύτερης εμβέλειας "Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών".
Ενεργή συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών στο ευρύτερο κοινωνικό-οικονομικό οικοσύστημα της περιοχής σε συνεργασία με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς(Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια, επαγγελματικές ενώσεις, οργανώσεις, κινήματα πολιτών, κ.ά.) με στόχο μεθοδευμένες κοινές συνέργειες με άμεσες δράσεις και αποτελέσματα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της οικολογίας και του πολιτισμού.
Βέλτιστη αξιοποίηση του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, με τις διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες κατάλληλα οργανωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να συμβάλουν στη συνολική προσπάθεια για ένα ακόμα καλύτερο Πανεπιστήμιο.
Οργανωμένες παρεμβάσεις στον τομέα της μέριμνας, υποστήριξης και βελτίωσης της καθημερινότητας φοιτητών και εργαζομένων».
 

Υποψήφιοι αντιπρυτάνεις με τον Νίκο Καραμάνο είναι οι:

       
Βίκυ Ζολώτα, καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής   
Αντώνης Αλεξανδρίδης, καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχ. & Τεχν. Υπολογιστών
Νίκος Γιαννακόπουλος, αναπλ. καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Δημήτρης Μούρτζης, καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών".

Ο υποψήφιος πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Νίκος Καραμάνος στο thebest.gr

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

«Το Πανεπιστήμιό μας χρειάζεται, σήμερα περισσότερο από ποτέ, συναίνεση, διαφάνεια, σεβασμό στους θεσμούς. Κυρίως όμως απαιτείται ακαδημαϊκό όραμα και σχέδιο ανάπτυξης. Η νέα κανονικότητα πρέπει να αποβάλει την τοξικότητα, και να στηριχθεί στη δημοκρατία, τη δημιουργικότητα, τον ορθολογισμό, την αποφασιστικότητα, τις συνέργειες και την αποτελεσματικότητα. Οφείλουμε να αποκτήσουμε την ικανότητα να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να κάνουμε το αυτονόητο πράξη στη καθημερινότητα. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία οι χρόνιες βεβαιότητες υποχωρούν μπροστά στο απρόβλεπτο και οι κυρίαρχες απόψεις αχρηστεύονται μέσα στη νέα πραγματικότητα. Χρειάζονται νέες μέθοδοι και τρόποι για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η αλλαγή παραδείγματος είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη φορά.

Με σχεδιασμό και δουλειά, με Λόγο, Ήθος και Πάθος μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, στη δεκαετία 2020 - 2030.

Αυτό μόνο μπορούμε να υποσχεθούμε, ζητώντας την στήριξη και την ψήφο όλων των συναδέλφων στην εκλογική διαδικασία των Πρυτανικών Εκλογών.

Το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα υπό τον Χρήστο Μπούρα επεξεργάστηκε μία σειρά προτάσεων, με στόχο: «να ανοίξει γόνιμος διάλογος για το μέλλον του Πανεπιστημίου Πατρών, χωρίς δογματισμούς και θέσφατα, αλλά με νηφαλιότητα και ανταλλαγή επιχειρημάτων.

Οι προτάσεις αυτές συνοψίζονται στα εξής:

• Αποκατάσταση της θεσμικής λειτουργίας: Βασική προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση της θεσμικής λειτουργίας στο Πανεπιστήμιο. Η Σύγκλητος και τα συλλογικά όργανα είναι αυτά που εκφράζουν την Πανεπιστημιακή Κοινότητα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους της

χώρας. Οφείλουμε να απομακρυνθούμε από την κουλτούρα του διχασμού και του εγωισμού. Η υπόθεση της ανόρθωσης του Πανεπιστημίου Πατρών πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας, από όποια θέση κατέχει ή θα κατέχει ο καθένας μας.

• Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης: Πρέπει να καταρτισθεί αμέσως και με ευθύνη της Συγκλήτου Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου με κριτήρια ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά, ερευνητικά, ανθρώπινων πόρων, υποδομών, με δυνατότητα παροχής στέγασης και σίτισης των

φοιτητών και χρηματοδότησης και λαμβάνοντας υπόψη την συγκέντρωση των τμημάτων μιας σχολής στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Στην Πάτρα και στο Πανεπιστήμιό της αξίζει άριστο ανθρώπινο δυναμικό, διδάσκοντες και φοιτητές. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διαρκή ακαδημαϊκή αναβάθμιση, με προτεραιότητες τη διδασκαλία, την εργαστηριακή εκπαίδευση, την πρακτική άσκηση, τη φοιτητική μέριμνα και τη διαρκή επικοινωνία της έρευνας με την εκπαίδευση. Το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν πρέπει να βρεθεί χωρίς σχέδιο για άλλη μια φορά. Βασικοί πυλώνες του σχεδίου θα πρέπει να αποτελούν η αριστεία, η αξιολόγηση, η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η λογοδοσία, ο σεβασμός στους θεσμούς και η κοινωνική ευαισθησία.

Παράλληλα, πρέπει να ενταθεί και να συστηματοποιηθεί η προβολή του Πανεπιστημίου (π.χ. κοινωνικά μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα) με τη δημιουργία Γραφείου Τύπου.

• Ψηφιακός μετασχηματισμός και οικονομική διαχείριση: Η εξάλειψη της γραφειοκρατίας απαιτεί ισχυρό Ψηφιακό Μετασχηματισμό, απλοποίηση διαδικασιών και οργανωσιακές αλλαγές, με παράλληλη εκπαίδευση όλου του Προσωπικού σε νέες δεξιότητες. Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Πανεπιστημίου Πατρών με ανοιχτές τεχνολογίες αποτελεί προτεραιότητα.

• Αναβάθμιση του ΕΛΚΕ: Επιβάλλεται να αναβαθμιστεί ο ΕΛΚΕ, με κατεύθυνση την ενίσχυση της Αριστείας και της Αποτελεσματικότητας. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες με ψηφιακό μετασχηματισμό και οργανωσιακές αλλαγές στις διαδικασίες. Να υπάρξει επιβράβευση της

εξαιρετικής έρευνας και διδασκαλίας. Να υπάρξει ξεχωριστή προκήρυξη του προγράμματος ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ για τους συναδέλφους από τα πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ένα πρόγραμμα ανά τμήμα, χωρίς ηλικιακό περιορισμό για τα επόμενα 4 χρόνια. Ο ΕΛΚΕ πρέπει να μετεξελιχθεί σε ΑΕ ή ΝΠΙΔ με διαφάνεια και με ενσωμάτωση της Εταιρείας Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου.

• Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών: Μέρος της αναβάθμισης περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Ετσι θα δημιουργηθεί ένα νέο Πανεπιστήμιο Πατρών με ξεχωριστή θέση στον παγκόσμιο χάρτη, που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλη την περιοχή.

• Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση: Η διδασκαλία και ο τρόπος εξέτασης των φοιτητών στην τρέχουσα κατάσταση πρέπει να αντιμετωπισθεί με βάση τις οδηγίες των ειδικών, τη φύση των εξεταζόμενων μαθημάτων καθώς και τις δυνατότητες των υποδομών του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι πραγματικότητα ότι πολλά μαθήματα, εργαστήρια και κλινικές απαιτούν φυσική παρουσία, η οποία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλους τρόπους. Η χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αμφίδρομη και γόνιμη σχέση διδάσκοντα και διδασκόμενου στα αμφιθέατρα και στα εργαστήρια.

Χρησιμοποιήθηκε ως λύση έκτακτης ανάγκης για την πανδημία. Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε καλύτερα για μελλοντικά συμβάντα τα οποία πιθανώς θα δημιουργήσουν παρόμοιες καταστάσεις.

• Σχεδιασμός νέου κτηριολογικού χάρτη και βελτίωση των παλαιών υποδομών: Με αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων όπως ΕΤεΠ, ΠΔΕ, ΣΔΙΤ κ.λπ. με προτεραιότητα τη δημιουργία 3-4 μεγάλων αμφιθεάτρων, κτήριο για Οριζόντιες Ερευνητικές Υποδομές και κατασκευή κτηρίων Τμημάτων και Σχολών με βάση τον χρόνο λειτουργίας τουςκαι τις καταγεγραμμένες αναπτυξιακές τους ανάγκες. Σημαντικός στόχος πρέπει να είναι η αξιοποίηση των εστιών, του ανοιχτού θεάτρου και του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου με χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων και την ανάδειξή τους σε πολυχώρο πολιτισμού άθλησης εστίασης

και διαμονής με ποικίλες χρήσεις.

• Υπηρεσιακά συμβούλια και αξιολόγηση των υπαλλήλων: Η άμεση λειτουργία υπηρεσιακών συμβουλίων είναι επιβεβλημένη. Ετσι οι κρίσεις των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Πατρών και η αξιοποίησή τους θα γίνονται με βάση τα προσόντα και τον υπηρεσιακό τους φάκελο. Οι

τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης να γίνονται από τη Σύγκλητο.

• Ασφάλεια και καθημερινότητα της πανεπιστημιακής ζωής: Απαιτείται να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο, με την ολοκλήρωση της περίφραξης, την ενίσχυση της φύλαξης, την αλλαγή πολιτικής στο άνοιγμα των θυρών εισόδου και την υλοποίηση από τις αρχές των αποφάσεων για τους παράνομους καταυλισμούς.

• Εξωστρέφεια και κοινωνική διάδραση: Η προσέλκυση δωρεών, υποτροφιών και χορηγιών πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης και καλά συντονισμένης ακαδημαϊκής πολιτικής.

Μπορούμε να αποκτήσουμε κτίρια και αμφιθέατρα, αλλά και άλλους χώρους που να φέρουν το όνομα του δωρητή. Πρέπει να ζητηθεί από τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να σχεδιαστεί ένα τετραετές πρόγραμμα αναβάθμισης του ερευνητικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού και μια σειρά έργων για το κτιριολογικό πρόγραμμα. Η πόλη, με δεδομένη την εξαιρετική προσβασιμότητα της, μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς του συνεδριακού τουρισμού και θερινών σχολείων. Στην λογική αυτή θα κινηθεί η αναβάθμιση και διεθνοποίηση της έκθεσης Patras IQ, βασικός πυλώνας της οποίας είναι το Πανεπιστήμιο. Τέλος, ο σχεδιασμός μιας δράσης «το Πανεπιστήμιο πάει στη Πόλη και γνωρίζεται με τους πολίτες». Η Πάτρα ζει με το Πανεπιστήμιο και οφείλει να το αγκαλιάσει και να δηλώσει ενεργά τη παρουσία της με υποτροφίες, χορηγίες και δωρεές.

Υποψήφιοι Αντιπρυτάνεις με τον Χρήστο Μπούρα είναι οι: 

Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας

Διονύσης Μαντζαβίνος, Καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών

Μάρκος Μαραγκός, Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής

Δημήτρης Σκούρας, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών».

 Ο υποψήφιος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας στο thebest.gr

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

«Με όχημα τον δημοκρατικό διάλογο και τις συλλογικές διαδικασίες θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις παθογένειες που ταλανίζουν το Πανεπιστήμιο Πατρών. Με εργαλεία τη χρηστή διοίκηση, τον έλεγχο και τον τακτικό απολογισμό, θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης σε μια διχασμένη και απογοητευμένη πανεπιστημιακή κοινότητα».

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ

Δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων τους σημειώνουν τρεις άξονες:

• Εκπαίδευση:

Δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και με ισχυρή υποστήριξη στο έργο όλων των διδασκόντων, που αποτελεί προτεραιότητα σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο.

• Ερευνα και ανάπτυξη:

Συμβολή στην κοινωνική περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της συστηματικής συνεργασίας με τους φορείς της ευρύτερης περιοχής και τον παραγωγικό τομέα.

• Διοίκηση:

Περιορισμός των γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διαδικασιών. Επιμόρφωση του προσωπικού για να μπορεί να διεκπεραιώνει οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα.

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών μπορεί - το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στους φοιτητές και στις φοιτήτριές μας, στην κοινωνία που το χρηματοδοτεί - να αποτελέσει παράδειγμα Παιδείας-Πολιτισμού-Δημοκρατίας με κοινωνικό πρόσημο και οικολογική ευαισθησία».

 

Υποψήφιοι Αντιπρυτάνεις με τον Γιώργο Παπαθεωδώρου είναι οι εξής: 
 
Σοφία Αντιμησιάρη, Τμ. Φαρμακευτικής

Χριστόφορος Κροντηράς, Τμ. Φυσικής

Γιώργος Νικολάου, Τμ. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας

Μανώλης Τατάκης, Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών". 

Ο υποψήφιος πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παπαθεοδώρου στο thebest.gr

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

«Το όραμα του σχήματος είναι η συλλογική δράση με την εποικοδομητική συμμετοχή όλων των δυνάμεων τόσο στην καθημερινή προσπάθεια όσο και στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, επίσης η δημιουργία εσωτερικού ταμείου κυρίως με πόρους του ΕΛΚΕ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δωρεές καθώς και matching funds, ενώ επίσης προτείνονται διεπιστημονικές θεματικές περιοχές και εμβληματικές δράσεις, αναβάθμιση επιστημονικών υποδομών, ενίσχυση επιστημόνων – επιβράβευση επιχειρηματικότητας και νέο εσωτερικό ταμείο στήριξης. Oι πέντε πρώτες αλλαγές μείζονος σημασίας για το Πανεπιστήμιο και άξονας άμεσων δράσεων για την σύνδεση με την Πόλη / Περιφέρεια /Φορείς.

1. Αλλαγή στο ύφος της διοίκησης του Πανεπιστημίου και δημιουργία κλίματος ακαδημαϊκότητας και δημοκρατικότητας, που αποτελούν τους όρους αναπνοής για την πανεπιστημιακή κοινότητα.

2. Για λόγους διαφάνειας, θα αναρτώνται στην κεντρική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών οι ημερήσιες διατάξεις και τα πρακτικά της Συγκλήτου (σε μορφή που επιτρέπει την αναζήτηση), τα οικονομικά στοιχεία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας, τα στοιχεία του τακτικού προϋπολογισμού και των δημόσιων επενδύσεων καθώς και οι τεχνικές αδυναμίες των πανεπιστημιουπόλεων. Δρομολόγηση του συστήματος ‘Smart University’ για την απλοποίηση της συνεχώς διογκούμενης γραφειοκρατίας που αποτελεί τροχοπέδη στο ερευνητικό και διδακτικό έργο των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

3. Δρομολόγηση ιστορικών αλλαγών στον τρόπο ενίσχυσης της έρευνας και τη δημιουργία ενός εύρωστου και συνεκτικού ερευνητικού οικοσυστήματος στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Δημιουργία εσωτερικού ταμείου κυρίως με πόρους του ΕΛΚΕ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δωρεές καθώς και matching funds είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των παρακάτω:

 (α) Ενίσχυση νέων μελών ΔΕΠ δημιουργώντας καλύτερες προυποθέσεις της έναρξης της ερευνητικής τους πορείας στο Πανεπιστήμιο (start up funding).

(β) Ενίσχυση του προγράμματος ‘Καραθεοδωρή’, το οποίο θα προκηρύσσεται σε ετήσια βάση και θα χρηματοδοτεί μεγαλύτερο αριθμό έργων δίνοντας προτεραιότητα στα νέα μέλη ΔΕΠ και στα μέλη ΔΕΠ που δεν έχουν λάβει έως τώρα.

(γ) Δημιουργία αντίστοιχου με το ‘Καραθεοδωρή’ πρόγραμμα ‘Κωστής Παλαμάς’ για τις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Ενίσχυση των οριζόντιων ερευνητικών δομών / κοινών εργαστηρίων (core facilities). (γ) Στην ενίσχυση της διεπιστημονικής έρευνας και την διασύνδεση των ερευνητικών ομάδων. Δημιουργία γραφείου διασύνδεσης σε καίριες δομές στις Βρυξέλλες για ουσιαστική στήριξη των μελών ΔΕΠ τόσο στην εύρεση εταίρων, στην συγγραφή προτάσεων αλλά και στον εντοπισμό κατάλληλων κονδυλίων.

(δ) Ουσιαστικός στρατηγικός σχεδιασμός μετά από διάλογο με τα Τμήματα μέσω αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας, της υποστήριξη της καινοτομίας και της επένδυσης κονδυλίων (εμβληματικές δράσεις). (ε) Εκσυγχρονισμός του επιστημονικού εξοπλισμού.

(στ) Πρόγραμμα χρηματοδότησης νέων ιδεών (seed money-proof of concept) για τη στήριξη νέων ιδεών, καινοτομίας υψηλού ρίσκου και δυνητικά μεγάλης προστιθέμενης αξίας.

(η) Πρόγραμμα χρηματοδότησης καινοτόμου επιχειρηματικότητας (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, EΣΠΑ- equifunds).

4. Εισαγωγή νέων θεσμών στην εκπαιδευτική διαδικασία όπως οι:

(α) ‘Παρατηρητήριο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης’,  (β) ‘Πανεπιστήμια του Κόσμου’, (γ) ‘Διεπιστημονικές Φοιτητικές Κοιτίδες’, (δ) ‘Πανεπιστήμιο και Προκλήσεις της Κοινωνίας’, (ε) Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα ‘Παιδεία’ για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής από αριστούχους αποφοίτους μας, (στ) Θέσπιση και τήρηση προδιαγραφών για τις αίθουσες διδασκαλίας, (ζ) Ίδρυση ‘Τομέα Τεχνικής Στήριξης Εργαστηρίων’.

5. Δρομολόγηση της επίλυσης του κτιριακού προβλήματος στο Πανεπιστημίο Πατρών που περιλαμβάνει ανέγερση νέων κτιρίων, λειτουργική αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό της βιβλιοθήκης, εκτεταμένη συντήρηση κτιρίων καθώς και τον ενεργειακό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου.

Πόλη / Περιφέρεια /Φορείς

Θεσμοθετούμε δύο Πανεπιστημικές Ομάδες Εργασίες με αντικείμενο Παν/μιο-Πολη και Παν/μιο - Περιφέρεια, οι οποίες εμβαθύνουν στις δυνατότητες συνεργασίας, ενδυναμώνουν ουσιαστικά την επικοινωνία, λογοδοτούν στην πανεπιστημιακή κοινότητα και συμβάλουν στο στρατηγικό σχεδιασμό της ανάπτυξης.

Άξονες συνεργασίας

Ίδρυση Ζώνης (περιοχής) Καινοτομίας κατά προτίμηση κοντά στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου, για την ανάπτυξη της περιφέρειας, την προσέλκυση επενδύσεων και υψηλής στάθμης επιστημονικού δυναμικού και την ανάσχεση του brain drain.

Βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Για παράδειγμα, κυκλοφοριακό, ποιότητα νερού, περιβάλλον, διαχείριση αποβλήτων.

Πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες με συμμετοχή των πολιτιστικών ομάδων του πανεπιστημίου και ενίσχυση της διοργάνωσης μεγάλων συνεδρίων.

Δραστηριότητες διάχυσης της επιστημονικής γνώσης στην κοινωνία με τρόπο που εμπνέει την κοινωνία. Ενημέρωση των πολιτών και προστασία των καταναλωτών για διάφορα θέματα αιχμής. Περαιτέρω ανάπτυξη του Μουσείου Επιστήμης και Τεχνολογίας. Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων τεχνολογικής εκπαίδευσης για εφαρμοσμένους τομείς.

Δημιουργία φοιτητικών εστιών και χώρων φιλοξενίας φοιτητών και ερευνητών, οι οποίες είναι διάσπαρτες στον αστικό ιστό.

Επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος της μετακίνησης των φοιτητών με τη δημιουργία ξεχωριστών φοιτητικών γραμμών που συνδέουν τις δύο πανεπιστημιουπόλεις.

Επέκταση του θεσμού του PatrasIQ ώστε να περιλαμβάνει εθνικά και διεθνή εκθέματα καινοτομίας.

Επέκταση του θεσμού της Πρακτικής Άσκησης στο μεταπτυχιακό και διδακτορικό κύκλο σπουδών.

Ενδυνάμωση της διεπιστημονικότητας, π.χ. έξυπνη γεωργία, εφαρμογές ρομποτικής κλπ.

Καινοτόμες συνέργειες επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς».

Υποψήφιοι Αντιπρυτάνεις με τον Θεόδωρο Χριστόπουλο είναι οι:

Σταύρος Κάκκος, Αν. Καθηγητής, Τμ. Ιατρικής, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΠΓΝΠ

Κωνσταντίνος Κουτσογιάννης, Καθηγητής (εκλεχθείς), Τμ. Φυσικοθεραπείας, πρώην Αντιπρύτανης Οικονομικών, Διοικητικών & Υποδομών ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας (2016-2019)

Ειρήνη Μαργιωλάκη, Αν. Καθηγήτρια, Τμ. Βιολογίας,Συνεργαζόμενη ερευνήτρια στην Διεθνή ερευνητική υποδομή ESFRI «Ευρωπαϊκό σύγχροτρον» (ESRF, Grenoble, France)

 Αθανάσιος Χασιακός, Αν. Καθηγητής, Τμ. Πολιτικών Μηχανικών". 

Ο υποψήφιος πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών Θεόδωρος Χριστόπουλος στο thebest.gr

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις