Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο υποψήφιος πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Τάσος Αθανασόπουλος στο thebest.gr

Ο υποψήφιος πρύτανης του Πανεπιστημίου Π...

Μιλά για το όραμά του και τις προτεραιότητές του για το αύριο του Πανεπιστημίου Πατρών - Επιμέλεια Ελευθερία Μακρυγένη

Τις προτεραιότητές του για την επόμενη ημέρα του Πανεπιστημίου Πατρών, για την επίτευξη της ουσιαστικής και περαιτέρω σύνδεσής του με την κοινωνία, αλλά και για την πολυπόθητη εξωστρέφειά του μιλά στο thebest.gr o καθηγητής και υποψήφιος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Τάσος Αθανασόπουλος. Το thebest.gr δίνει βήμα σε όλους τους υποψηφίους Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών ενόψει της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέας Πρυτανικής Αρχής την Τρίτη 21 Ιουλίου, αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας.

Οι ερωτήσεις κοινές για όλους, αφορούν τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την πόλη, την αξιοποίηση των startupers, την Νομική Σχολή, την μείωση της χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, καθώς και τις προτεραιότητες και τους στόχους που τίθενται. Ο κ. Τάσος Αθανασόπουλος απαντά στις ερωτήσεις μας με ένα κείμενο ροής, επισημαίνοντας ότι το Πανεπιστήμιο οφείλει να είναι ανοικτό στην κοινωνία και να επιδιώκει σταθερά τη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς, διότι σκοπός του είναι η παραγωγή της νέας γνώσης και η προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, θέτει ως στόχο την εξωστρέφεια και την ενθάρρυνση συνεργασιών με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας και του εξωτερικού, η οποία θα εξασφαλίσει πόρους, καθώς και την ανασυγκρότηση του Πανεπιστημίου ώστε να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει.

 "Στις επερχόμενες εκλογές θα διεκδικήσουμε την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου μας.

Στόχος μας είναι να ανασυγκροτηθεί το Πανεπιστήμιο και να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει, με δυναμική προοπτική για το μέλλον.

Οι πρόσφατες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για το μετασχηματισμό του Πανεπιστημίου Πατρών βρήκαν πολλούς από εμάς αντίθετους, διότι ήταν μη θεσμικές και μη συμβατές με την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία ενός σύγχρονου, Δημόσιου Πανεπιστημίου. Στην προσπάθεια για την καλύτερη διοίκηση του Πανεπιστημίου μας, κανείς δεν εξαιρείται. Θεωρούμε ότι η συναίνεση μεταξύ των θεσμικών οργάνων και ο απόλυτος σεβασμός στις αρχές που διέπουν τη λειτουργία τους θα μας οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το προσωπικό συμφέρον και η υιοθέτηση επιλεγμένων -κατά περίπτωση- στρατηγικών, δεν έχουν θέση στη διοίκηση ενός ακαδημαϊκού Ιδρύματος. Όλοι μας έχουμε έναν κοινό στόχο: την πρόοδο, την ποιότητα και την πρωτοπορία στο Πανεπιστήμιό μας. Το ύφος και το ήθος της διοίκησης δεν πρέπει να αποτελούν μια απλή ρητορική, περιορισμένη σε λόγια, διακηρύξεις και υποσχέσεις, αλλά να αντανακλώνται στο έργο μας, στην καθημερινή πράξη.

Η Παιδεία είναι και οφείλει να παραμείνει δημόσιο αγαθό σε μια δημοκρατική κοινωνία, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Η ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας και έρευνας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν αποτελεί μόνον αναγκαιότητα αλλά και ουσιαστική συμβολή στην ανάκαμψη της χώρας.

 Στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας και διεθνώς, η ακαδημαϊκή αναβάθμιση και η θεσμική λειτουργία του Πανεπιστημίου μας είναι ζητήματα πρωταρχικής σημασίας. Το ακαδημαϊκό αυτοδιοίκητο πρέπει να εφαρμοστεί και να ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διευκολύνει την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Είναι αναγκαίο, λοιπόν, να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε όλες τις σημαντικές επιλογές μας που αφορούν στο Ίδρυμα, με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται μετά από εποικοδομητικό διάλογο και συστηματική ανάλυση των προς εξέταση θεμάτων με όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και βεβαίως με τους φοιτητές μας, τις φοιτήτριές μας, τη νέα γενιά που εκπαιδεύουμε στο Πανεπιστήμιό μας. Η Πρυτανική Αρχή οφείλει να είναι πάντα ανοικτή στο διάλογο. Το Πανεπιστήμιο, εξάλλου, υπόκειται στο δημόσιο έλεγχο και στην κριτική, στοιχεία αναγκαία για τη διατήρηση της διαφάνειας στη λειτουργία του αλλά και για τη διαρκή βελτίωσή του.

Ο συνδυασμός κοινωνικής ευαισθησίας και ατομικής ευθύνης είναι η βάση του ακαδημαϊκού διαλόγου, ενώ κάθε διαχωρισμός σε «ημέτερους» και «αντιπάλους» είναι ανεπίτρεπτος. Η τήρηση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας θα εξασφαλίσει τον ηγετικό ρόλο του Πανεπιστημίου στην κοινωνία. Το Πανεπιστήμιο οφείλει να είναι ανοικτό στην κοινωνία και να επιδιώκει σταθερά τη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς, διότι σκοπός του είναι η παραγωγή της νέας γνώσης και η προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο, με το οποίο συνδέεται στενά. Η εκπαίδευση, η έρευνα και η ανάπτυξη χρειάζονται κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οφείλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας για πρόοδο με αγωνιστικότητα, αποφασιστικότητα, σύνεση και μετριοπάθεια.

Η Σύγκλητος πρέπει να αποτελεί το βασικό θεσμικό όργανο λήψης στρατηγικών αποφάσεων για το Πανεπιστήμιό μας καθώς και σχεδιασμού πολιτικών, που θα αφορούν σε σημαντικούς ακαδημαϊκούς τομείς. Δεν μπορεί να περιορίζεται στη διαχείριση ζητημάτων και στη λήψη διοικητικών αποφάσεων.

 

Ορισμένες βασικές θέσεις, που θεωρούμε σημαντικές για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία του Πανεπιστημίου μας, προκειμένου να ανταποκριθεί στον πολυσχιδή ρόλο του, συνοψίζονται ως ακολούθως:

1.      Κατοχύρωση πλήρους διοικητικής και διαχειριστικής οικονομικής αυτοτέλειας του Πανεπιστημίου. Οι συνέργειες με τα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας είναι πρωταρχικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

2.      Το Πανεπιστήμιο είναι απαραίτητο να συμμετέχει στην  αναδιαμόρφωση των θέσεων για τα θεσμικά ζητήματα της Παιδείας.

3.      Η αξιοκρατία, η διαφάνεια και ο διάλογος είναι βασικές αρχές, στις οποίες είναι αναγκαίο να βασίζεται η διοίκηση του Πανεπιστημίου. Οι σχέσεις με φοιτητές, διδακτικό προσωπικό και εργαζόμενους σε αυτό πρέπει να  είναι ανοιχτές και φιλικές.

4.      Είναι επιτακτική ανάγκη να διευρυνθεί και ενισχυθεί η έρευνα. Ειδικότερα, πρέπει να υποστηριχθούν οι ερευνητικές δραστηριότητες των νέων μελών ΔΕΠ καθώς  και όσες αναπτύσσονται σε επιστημονικές περιοχές όπου υπάρχει δυσκολία στην ανεύρεση οικονομικών πόρων. Η πρωτοποριακή έρευνα αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την καταξίωση και την εξέλιξη ενός Πανεπιστημίου. Ο ΕΛΚΕ πρέπει να αποτελέσει το κύριο αναπτυξιακό μέσον σε αυτήν την επιστημονική προοπτική.

5.      Είναι αναγκαίο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να βελτιωθούν οι χώροι και οι συνθήκες διδασκαλίας. Είναι πρωταρχικής σημασίας ανάγκη η αναβάθμιση του ζωτικού κοινόχρηστου χώρου και η δημιουργία ανοικτών χώρων μάθησης συνεργασίας και αναψυχής για τους φοιτητές μας.

6.      Διεκδίκηση αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και της Παιδείας γενικότερα.

7.      Το Πανεπιστήμιο είναι περιουσία του Ελληνικού λαού. Κάθε προσπάθεια που θα αποσκοπεί στη διαφύλαξή του πρέπει να υποστηριχθεί. Η Πανεπιστημιούπολη πρέπει να είναι χώρος ασφαλής και με κατάλληλες συνθήκες υγιεινής για όλους. Όλα τα ακαδημαϊκά Τμήματα δικαιούνται να στεγάζονται σε αξιοπρεπείς και λειτουργικούς χώρους. Δε θέλουμε όμως άλλα άσχημα κτήρια στην Πανεπιστημιούπολή μας, κάθε νέο κτήριο πρέπει να είναι εμβληματικό.

8.      Είναι απαραίτητο και αποτελεί υποχρέωσή μας να υποστηριχθεί κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση  της Φοιτητικής Μέριμνας.

9.      Η έμπρακτη υποστήριξη των φοιτητικών πολιτιστικών ομάδων και των δράσεων τους αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση για ένα Πανεπιστήμιο που ενδιαφέρεται για την ενίσχυση του κοινωνικού κεφαλαίου και την ολόπλευρη προαγωγή υγείας των μελών του.

10.  Η ενίσχυση των οικονομικών δυνατοτήτων του Πανεπιστημίου, με την αποτελεσματική διαχείριση των υπαρχόντων πόρων καθώς και με την προσέλκυση νέας χρηματοδότησης, θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας, προσδίδοντας επιπλέον οφέλη στην τοπική κοινωνία, όπου λειτουργεί.

11.  Η εξωστρέφεια πρέπει να αποτελεί το βασικό στόχο του Πανεπιστημίου. Η δημιουργία ισχυρών δεσμών με την πόλη της Πάτρας και την ευρύτερη περιφέρεια, η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και η δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών θα βοηθήσουν στην ουσιαστική προβολή και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας.

12.  Η καινοτομία σε όλους τους τομείς, όπως: στη διδασκαλία, την έρευνα, την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, την εύρυθμη λειτουργία τής διοίκησης, θα προσδώσει στο Πανεπιστήμιο διεθνή εμβέλεια.

13.  Η πιστοποίηση των δομών και της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, με βάση τα διεθνή πρότυπα, θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του επιτελούμενου έργου σε αυτό και θα προαγάγει τη θέση του Ιδρύματος στο διεθνές περιβάλλον, όπου οφείλει σταθερά να ανήκει.

14.  Η ενθάρρυνση συνεργασιών με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας και του εξωτερικού θα εξασφαλίσει πόρους και μέσα για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του Πανεπιστημίου μας, επιτυγχάνοντας παράλληλα σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για την κοινωνία.

Το Πανεπιστήμιό μας οφείλει να επιδιώξει την αριστεία, όχι ως αυτοσκοπό, αλλά για να αναδείξει τις ξεχωριστές και μοναδικές ικανότητες του καθενός.

Με αυτούς τους στόχους, με πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης θα υπηρετήσουμε το Πανεπιστήμιο, εφόσον τύχουμε της υποστήριξής σας.

 https://axizoume.dsdchosting.gr/

 

Yποψήφιοι αντιπρυτάνεις είναι οι:


Αθανάσιος Αργυρίου, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής


Δημήτριος Βαγενάς, Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών


Αθανάσιος Σκόδρας, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών


Αμαλία Υφαντή, Καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Τάσος Αθανασόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1957.   Είναι Καθηγητής Ουρολογίας – Λειτουργικής Ουρολογίας στο Ιατρικό Τμήμα του  Πανεπιστημίου  Πατρών και Διευθυντής της Μονάδας Ουροδυναμικής Ουρολογίας του Π. Γ. Ν. Πατρών. Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2019-20 είναι Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα του Ιατρικού Τμήματος .

Εξειδικεύτηκε στην Λειτουργική Ουρολογία στην Μεγάλη Βρετανία . Εργάστηκε επίσης ως Επισκέπτης Καθηγητής  στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία  και στην Ιταλία. Έχει δημοσιεύσει πολλά  άρθρα (πάνω από 160) στη πλειονότητα τους σε διεθνή ιατρικά περιοδικά με κριτές και έχει πάνω από 2100 αναφορές. Έχει συγγράψει επίσης 5 βιβλία και 3 κεφάλαια σε βιβλία. Ως προσκεκλημένος ομιλητής έχει δώσει πάνω από 200 διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το κύριο ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι στο πεδίο της Λειτουργικής Ουρολογίας (Ουροδυναμική, Νευροουρολογία και Γυναικεία Ουρολογία). Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής 4 διεθνών περιοδικών. Είναι επίσης κριτής σε 37 διεθνή ιατρικά περιοδικά. Υπήρξε Αναπληρωτής Πρόεδρου του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών για 3 ακαδημαϊκά έτη  (2014-2017), καθώς και πρόεδρος ή μέλος πολλών επιτροπών του Ιατρικού Τμήματος.

 Πλήρες Βιογραφικό:

www.med.upatras.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις