Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Μεγάλο ερωτηματικό οι βάσεις!

Μεγάλο ερωτηματικό οι βάσεις!

Του Κυριάκου Δ. Σκιαθά

Από τους 100.000 φετινούς υποψηφίους, περίπου 8 στους 10 υπολογίζεται ότι θα εξασφαλίσουν  μια θέση στα πανεπιστήμια. Μοναδικό ζητούμενο για όλους οι βάσεις εισαγωγής οι οποίες εξαρτώνται από τρεις παράγοντες:

-     Θέσεις εισακτέων

-     Επιδόσεις υποψηφίων

-     Προτιμήσεις υποψηφίων (Μηχανογραφικό Δελτίο)

 

Φέτος, ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανέρχεται σε 77970. Παρατηρείται μια μικρή μείωση της τάξης του 0,46% (365 λιγότεροι εισακτέοι από πέρυσι). Ο μεγάλος αριθμός εισακτέων, που παρέμεινε σχεδόν ίδιος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα δημιουργήσει ευκαιρίες εισαγωγής για τους υποψηφίους. Οι 7718 υποψήφιοι του παλαιού συστήματος θεωρούνται ευνοημένοι, λόγω του ικανοποιητικού αριθμού θέσεων που διεκδικούν από το σύνολο των εισακτέων (ποσοστό 9,51%). Τις βαθμολογικές επιδόσεις των 74441 υποψηφίων των ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ με το νέο σύστημα, επηρεάζουν επιπλέον παράγοντες όπως: η μείωση της ύλης κατά 25%-30% που επέβαλε η πανδημία και η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας για τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, η ισοδυναμία των οποίων, θα επηρεάσει τη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολογίας.

Τη φετινή χρονιά, με τις τόσες ιδιαιτερότητες της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (αν και δεν ήταν η ίδια για όλους) μέρος των υποψηφίων εκμεταλλεύτηκε το χρονικό διάστημα της καραντίνας, με τα κλειστά σχολεία, για περισσότερη και συστηματικότερη μελέτη. Ένα γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό για τις περιζήτητες σχολές (Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνεία κ.λπ.).

Ένας άλλος παράγοντας, που επηρεάζει μόνο τα βαθμολογικά αποτελέσματα των υποψηφίων της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών με το νέο σύστημα, είναι η εξέταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας στη θέση των Λατινικών. Ένα μάθημα για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει βαθμολογική σύγκριση με άλλη χρονιά, καθώς εξετάζεται φέτος για πρώτη φορά.

Το Μηχανογραφικό Δελτίο, η συμπλήρωση του οποίου θα ολοκληρωθεί τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, παραμένει ο άγνωστος Χ στην εξίσωση διαμόρφωσης των βάσεων εισαγωγής. Μια κατάσταση που επιτείνεται από τον περιορισμό που έχουν οι υποψήφιοι του νέου συστήματος, να επιλέγουν προτιμήσεις μόνο από ένα Επιστημονικό Πεδίο και από το νέο νόμο για τις μετεγγραφές.

Οι προβλέψεις για τις βάσεις εισαγωγής καλό είναι να αφήνουν αδιάφορους τους υποψηφίους, γιατί κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να τις προβλέψει. Μονάχα οι τάσεις για την κίνησή τους έχουν ενδιαφέρον. Εν κατακλείδι, πρέπει να αναμένεται διαφοροποίηση ανάμεσα στις βάσεις εισαγωγής του νέου και παλαιού συστήματος. Επίσης, αναμένεται  η ανοδική τάση που θα εμφανίσουν οι περιζήτητες σχολές καθώς και η καθοδική των σχολών που απαιτούν λιγότερα μόρια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις