Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος για τον Λευτέρη Ξανθόπουλο: Πολυπράγμων δημιουργός με δεκάδες σπουδαία ντοκιμαντέρ

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος για τον Λευτέρη...

Η ταινία του "Ο Δραπέτης" με τον Κώστα Καζάκο είχε συμμετάσχει στο Φεστιβάλ των Καννών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος εκφράζουν με συλλυπητήρια ανακοίνωση τους, την βαθιά θλίψη τους για την αιφνίδια απώλεια του ποιητή σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου σε ηλικία 75 ετών.

Ο γεννημένος στην Καβάλα πολυπράγμων δημιουργός με την πληθωρική, ζεστή προσωπικότητα και το αφοπλιστικό χιούμορ, στο ενεργητικό του έχει δεκάδες σπουδαία ντοκιμαντέρ με τα οποία ανίχνευσε και ανέδειξε αφανείς πτυχές της ανθρώπινης συνθήκης. Η βιβλιογραφία του μετρά πολλές ποιητικές συλλογές που ανέδειξαν το πηγαίο ταλέντο και την ευαισθησία του στον γραπτό λόγο. Η 1η μεγάλου μήκους ταινία του «Καλή πατρίδα, σύντροφε» γυρίστηκε το 1985 στην Ουγγαρία και βραβεύτηκε στο 39ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, ενώ η επόμενη, «Ο Δραπέτης» (1991) συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών.

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος, συνεπής μέχρι τέλους στην βαθιά ανθρωποκεντρική του ματιά, κατάφερε κάτι σπάνιο: να μπολιάσει το σινεμά με την ποίησή του και να "ζωντανέψει" τα γραπτά του με την αστείρευτη κινηματογραφική του φαντασία, αναφέρει η ανακοίνωση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Σημαντικές ταινίες του όπως το ντοκιμαντέρ "Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα", διαφυλάσσονται στο αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, στα σχέδια της οποίας είναι ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στο έργο του, για να τον αποχαιρετήσει όπως του αξίζει.

*Το ίδρυμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος είναι ένας πολιτιστικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ως στόχο την έρευνα, συγκέντρωση, διάσωση και προβολή της ελληνικής και παγκόσμιας κινηματογραφικής κληρονομιάς.

Βρίσκεται στην Ιερά οδό 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, στον Κεραμεικό, στην Αθήνα.

*Την περασμένη Κυριακή η ΕΡΤ2 πρόβαλλε το φιλμ «Καλή Πατρίδα, σύντροφε» στη μνήμη του σκηνοθέτη. Η πολιτική κηδεία του τελέστηκε τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020, στις 11.30 το πρωί, στο Α’ Νεκροταφείο.

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος πέθανε σε ηλικία 75 ετών το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 19/6.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture