Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ζάκυνθος: Ο 53χρονος κακοποιός που έγινε "βαθύ λαρύγγι" - Ζωή σαν ταινία

Ζάκυνθος: Ο 53χρονος κακοποιός που έγινε...

Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του έπεσαν θύματα μαφιόζικης επίθεσης

Σε σοβαρές καταγγελίες για τη «μαφία της Ζακύνθου» και για διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει ο 53χρονος επιχειρηματίας ο οποίος, μαζί με την 37χρονη σύζυγό του, έγινε στόχος μαφιόζικης επίθεσης στη Ζάκυνθο. Η 37χρονη έπεσε νεκρή από τα πυρά ενόπλων που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Ο 53χρονος γλίτωσε από θαύμα, με δύο διαμπερή τραύματα και μία σφαίρα στο σαγόνι. Η ζωή του επιχειρηματία, πατέρα τριών παιδιών, θυμίζει μυθιστόρημα. Γεννήθηκε στο Μοσχάτο, όπου πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και ένας από τους πιο καταξιωμένους μαιευτήρες της γενιάς του.

Οι αστυνομικοί κατάλαβαν από τα πρώτα του βήματα στην παρανομία ότι έχουν να κάνουν με έναν ευφυή παραβατικό. Για 15-20 χρόνια απασχολούσε τις Αρχές για μια σειρά από κακουργήματα, δημιουργώντας γύρω από το όνομά του έναν μύθο στο νησί. Πριν από μερικά χρόνια «απασφάλισε» και άρχισε να γνωστοποιεί με επιστολές του στις Αρχές τον τρόπο που λειτουργούν κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος στη Ζάκυνθο. Αποκορύφωμα ήταν η ανάμειξή του στην υπόθεση της ληστείας με θύμα τον σημερινό δήμαρχο Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη. Ο 53χρονος γνώριζε λεπτομέρειες για τα άτομα που άρπαξαν από τον κ. Αρετάκη 550.000 ευρώ, την ώρα που εκείνος περπατούσε τον Απρίλιο του 2016 με μια τσάντα γεμάτη λεφτά πηγαίνοντας για κατάθεση στην τράπεζα.

«Εχω κάνει φυλακή»

Ηταν μάρτυρας κατηγορίας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, το οποίο έκρινε ένοχο για ηθική αυτουργία αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούσε στη Ζάκυνθο και ένοχο για φυσική αυτουργία έναν άνδρα αλβανικής καταγωγής. Ο πρόεδρος του Εφετείου είχε μείνει τότε έκπληκτος από τη ροή πληροφοριών που έδινε ο 53χρονος, ο οποίος με αφοπλιστικό τρόπο φέρεται να είπε: «Εγώ ήμουν παραβατικός. Εχω κάνει και φυλακή. Τα ξέρω αυτά τα θέματα». Οταν ο πρόεδρος τον ρώτησε «μα καλά, δεν φοβάστε που τα καταγγέλλετε όλα αυτά;», εκείνος φέρεται να απάντησε: «Φοβάμαι. Εχω οικογένεια, όμως, και θέλω να καθαρίσει το νησί». Ο 53χρονος προσκόμισε στο δικαστήριο ακόμα και φωτογραφίες του εμπλεκόμενου στη ληστεία αξιωματικού μέσα από το κελί του στη φυλακή. Στόχος του ήταν να αναδείξει τα «προνόμια» που φερόταν να απολαμβάνει. Οι φωτογραφίες δεν έγιναν δεκτές, καθώς δεν ήταν σαφές από πού προέρχονταν.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του αστυνομικού ζήτησε τη σύλληψη του 53χρονου για ψευδορκία, κάτι που δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Αντιθέτως, φαίνεται ότι οι πληροφορίες του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης, μαζί με μια μαρτυρία γυναίκας που κατέθεσε σε βάρος των κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι γνώριζε πως έδιναν εντολές για κατοπτεύσεις χώρων. Ο επιχειρηματίας, ωστόσο, δεν ήθελε να καταθέσει μόνο για την περίπτωση της ληστείας, καθώς υποστήριζε ότι γνώριζε πολλά περισσότερα. Στην κατοχή του είχε πληροφορίες για συμμορία που ανατίναζε ΑΤΜ αλλά και για τη διακίνηση ναρκωτικών στο νησί. Σε καταγγελία που είχε κάνει στο παρελθόν είχε ενημερώσει τις Αρχές ακόμα και για επικείμενη ανατίναξη ΑΤΜ στην περιοχή του αεροδρομίου της Ζακύνθου, η οποία και έγινε έναν μήνα μετά. Τα τελευταία χρόνια φοβόταν για τη ζωή του, ενώ άγνωστοι είχαν αποπειραθεί να προκαλέσουν έκρηξη σε ξενοδοχείο του.

Οι Αρχές πραγματοποίησαν έρευνες για τα καταγγελλόμενα του 53χρονου, οι οποίες όμως δεν ήταν επαρκείς. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι σήμερα προκαταρκτική εξέταση που αφορά στον έλεγχο αστυνομικών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος. «Ο Νικήτας Αρετάκης κατέθεσε μήνυση πριν ακόμα ολοκληρωθεί η ανάκριση για την υπόθεση της ληστείας σε βάρος του. Με εισαγγελική διάταξη σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία που αφορά σε αστυνομικούς που υπηρετούσαν τότε στη Ζάκυνθο και κατά τον εντολέα μου υπέπεσαν σε αδικήματα με στόχο τη δυσχέρανση της προανάκρισης για τον εντοπισμό των δραστών. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι την έρευνα για τη ληστεία την ανέλαβε αρχικά ο αξιωματικός που στη συνέχεια καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός της. Μάλιστα, ανέλαβε την έρευνα παρότι υπήρχε από την αρχή η πληροφορία ότι ο φυσικός αυτουργός διέφυγε με συμβατικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιούνταν από τον αξιωματικό» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Το συμβόλαιο θανάτου

Η σύζυγος του 53χρονου, η οποία έπεσε νεκρή από τις σφαίρες των δραστών την περασμένη Τρίτη στον Αγιο Σώστη, ήταν επιχειρηματίας. Ασχολούνταν με ενοικιαζόμενα δωμάτια και με μισθώσεις αυτοκινήτων σε τουρίστες. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι στόχος των ενόπλων ήταν αποκλειστικά ο 53χρονος. Οι δράστες, ένας ψηλός και ένας κοντός, διέφυγαν μετά την επίθεση με φουσκωτό που τους μετέφερε στην Κυλλήνη. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι εκτέλεσαν συμβόλαιο θανάτου για λογαριασμό ανθρώπων με τους οποίους είχε ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν ο 53χρονος. Τοπικοί παράγοντες της Ζακύνθου που μίλησαν στο «Εθνος της Κυριακής» ανέφεραν ότι «στο νησί δρουν εδώ και πολλά χρόνια εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δεν εξαρθρώνονται, παρά τις πολλές καταγγελίες με… ονόματα και διευθύνσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν στην ΕΛ.ΑΣ. από ανθρώπους της Ζακύνθου. Εάν η Αστυνομία δεν προχωρήσει σε σοβαρή έρευνα, οι μαφιόζικες επιθέσεις θα συνεχιστούν.

Τα κυκλώματα αυτά είναι πολύ ισχυρά και έχουν σχέσεις και με ανθρώπους της νύχτας από την Αθήνα». Ο 53χρονος που έγινε στόχος είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες με αντικείμενο τον τουρισμό. Μεταξύ άλλων, διαχειριζόταν μαζί με συνεταίρο του ένα πλοιάριο που προσέφερε υπηρεσίες κατάδυσης. Παρά τα μέτωπα που είχε ανοίξει, δεν λάμβανε αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας, με αποτέλεσμα οι δράστες να τον αιφνιδιάσουν ενώ εκείνος κινούνταν ανυποψίαστος με τη μοτοσικλέτα του μαζί με τη σύζυγό του. Ο τραυματισμός του από τις σφαίρες ήταν σοβαρός, αλλά παρά ταύτα ήταν σε θέση να μιλήσει την περασμένη εβδομάδα στους αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Η έρευνα έχει φέρει ήδη αποτελέσματα, καθώς οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κάτοικο Ζακύνθου ο οποίος φυγάδευσε με σκάφος προς την Κυλλήνη τους δράστες. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου η ταυτοποίηση των δύο ενόπλων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν στην επίθεση ένα 45άρι πιστόλι και μια μοτοσικλέτα Yamaha TDM, που δεν έχει εντοπιστεί ακόμα από τις Αρχές. Κάμερες ασφαλείας καταστημάτων έχουν «συλλάβει» τους δύο αναβάτες της μηχανής πριν από την επίθεση στον Αγιο Σώστη. Επίσης, οι αστυνομικοί περιμένουν αποτελέσματα από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, τα οποία θεωρούν ότι θα τους οδηγήσουν στους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας. Οσον αφορά στο παρελθόν του 53χρονου, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πριν από πολλά χρόνια είχε συλληφθεί από άντρες της ΟΠΚΕ στην Ηλεία για μεταφορά 100 γραμμαρίων κοκαΐνης. Από την έρευνα είχε προκύψει ότι τα ναρκωτικά θα κατέληγαν στη Ζάκυνθο. Το 2004 είχε μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ. ΑΣ. για τη δολοφονία 56χρονης μαστροπού στο Γαλάτσι, χωρίς όμως να προκύψουν στοιχεία σε βάρος του. Οι αστυνομικοί τον έχουν θεωρήσει ύποπτο και για άλλες σοβαρές υποθέσεις, ωστόσο ο 53χρονος έχει απαλλαγεί ουκ ολίγες φορές από βαριές κατηγορίες. Ο ίδιος υποστήριζε ότι είχε αφήσει πίσω του τις παρανομίες και ότι ασχολούνταν αποκλειστικά με νόμιμες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις