Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Η Πάτρα των εργοστασίων, του καραγκιόζη & του ρεμπέτικου στο επίκεντρο Ελληνοιταλικής συνεργασίας

Η Πάτρα των εργοστασίων, του καραγκιόζη ...

Με αναθέτουσα αρχή το ΔΗΠΕΘΕ της πόλης - Αναμένεται & η απάντηση με τον αριθμό πρωτοκόλλου από το Υπουργείο για να προκηρυχθεί η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή

Τον αριθμό πρωτοκόλλου από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού αναμένει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για να προκηρύξει τη κενή αυτή τη στιγμή θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και το αργότερο έως τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου 2020 να έχει το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει το πηδάλιο του ιστορικού ΔΗΠΕΘΕ με τα 31 χρόνια πορεία.

Την ίδια ώρα προχωρούν οι πρόβες τόσο για τις 3 παραστάσεις των «Παραλογών» που θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο και στο Κάστρο της Πάτρας (αναμένεται η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό συμβούλιο) καθώς και οι πρόβες για την επανάληψη της παράστασης «Γκόλφω» από το Άρμα Θέσπιδος που θα επιστρέψει δριμύτερη μετά τις 15 Ιουλίου 2020 που θα επιτραπούν οι παραστάσεις. Ήδη όπως μάθαμε, έχει κανονιστεί να δοθούν τουλάχιστον 12 δωρεάν παραστάσεις της «Γκόλφως» σε ισάριθμους δήμους και κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας.

Ακόμα «τρέχει» το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – Interreg Greece –Italy 2014-2020» όπου το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ως αναθέτουσα αρχή, θα επιλέξει μεταξύ των δύο ενδιαφερομένων καλλιτεχνικών φορέων (Λιθογραφείον και Επίκεντρο) που κατέθεσαν αίτηση – πρόταση συμμετοχής για το ποιος θα αναλάβει το θέαμα - παράσταση με θέμα την Πάτρα και την προβολή του φυσικού και ιστορικού της χώρου μέσα από την ιστορία του καραγκιόζη, αλλά και των εργοστασίων όπως η Πειραική Πατραϊκή, η Βέσο ή η Πιρέλι και των Ρεμπέτικων τραγουδιών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει κινητοποιήσει και «εμπλέξει» πολλές διαφορετικές δυνάμεις της πόλης, όπως λογοτέχνες, ερευνητές, μουσικούς, ιστορικούς, κ.α., έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα δοθούν 1 παράσταση στην Πάτρα, 1 στην Κέρκυρα και 2 στην γειτονική Ιταλία εφόσον βέβαια βελτιωθούν τα πράγματα και αρθούν οι απαγορεύσεις λόγω του covid-19.

Θα είναι ένα θέαμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «Πολιτιστική κιβωτός μιας Πόλης», όπως τονίζεται στο σάιτ του ΔΗΠΕΘΕ. Από τις αρχές του Ελεύθερου Ελληνικού κράτος η Πάτρα είναι μια πόλη ταξικών ανισοτήτων. Από την μια πλευρά, πλούσιοι αστοί με ανοιχτούς ορίζοντες στην Ευρώπη μια και το λιμάνι της πόλης είναι η πρώτη Ελληνική πύλη προς την Δύση. Το εξαγωγικό εμπόριο της σταφίδας τους δίνει τις δυνατότητες να επιστρέφουν με εμπειρίες από τον δυτικό πολιτισμό. Μία συμπαραγωγή με Ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture