Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ο αποχαιρετισμός του κ. Τσιόδρα στο ΕΣΥ

Ο αποχαιρετισμός του κ. Τσιόδρα στο ΕΣΥ

Του Βασίλη Χριστόπουλου, συγγραφέα

Ο κ. Τσιόδρας, εκπρόσωπος  της  επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ και  του Υπουργείου Υγείας  για τον κορωνοϊό,  είναι ένα δημόσιο πρόσωπο. Με τη βοήθεια του μεγεθυντικού φακού των ΜΜΕ  για τρεις μήνες  αποθεώθηκε και  προβλήθηκε ως το πλέον αναγνωρίσιμο  πρόσωπο της συγκυρίας. Έτσι που σήμερα μπορούμε να μιλούμε για φαινόμενο Τσιόδρα.

Την Τρίτη 26/5/2020 ώρα 6 μμ  ο κ. Τσιόδρας πραγματοποίησε την τελευταία, δηλαδή   την αποχαιρετιστήρια,  ομιλία του ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας.

Η ομιλία ήταν γεμάτη με τις γνωστές,  σε όσους τον παρακολουθούν, συναισθηματικές εξάρσεις (για ανθρώπινες ζωές, για  παππούδες και γιαγιάδες). Συγκίνησαν και, ως συνήθως,  τονίστηκαν και υπερ-προβλήθηκαν από όλα τα ΜΜΕ.

 Ας δούμε κάποια αποσπάσματα που  με προσοχή  απομαγνητοφωνήσαμε από τα βίντεο που κυκλοφορούν με την  ομιλία του.

Στο πρώτο απόσπασμα (ως  εκπρόσωπος της επιστημονικής επιτροπής) μιλά για το ΕΣΥ:

 «Όλον αυτόν τον καιρό παραμείναμε άγρυπνοι …. Στην προσπάθεια για όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία του πληθυσμού  σε ένα σωρό μεγάλες μάχες,  όπως για την  προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού, τον  πόλεμο για τις μάσκες (σύμφωνα με το CNN),  την   ενίσχυση των εργαστηριακών ελέγχων, την ενίσχυση των ΜΕΘ,  την  προμήθεια φαρμάκων….».

 Για πρώτη φορά ο κ. Τσιόδρας μας μίλησε  για το ΕΣΥ και την προσπάθεια που καταβλήθηκε για την ενίσχυσή του σε  εξοπλισμό, ελέγχους,  ΜΕΘ κλπ.

Επί 3 μήνες ποτέ δεν  αναφέρθηκε στο ΕΣΥ.  Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η πειθαρχία μας  στα μέτρα και στις οδηγίες. Ακόμη και η έλλειψη μασκών παρουσιάστηκε με την  «επιστημονική» τεκμηρίωση ότι δεν είναι απαραίτητες.

Θα περιμέναμε όμως στον αποχαιρετισμό του και στην αποστροφή του για το ΕΣΥ να μας  πει  τι παρέλαβε και τις μας αφήνει πίσω μετά την  τρίμηνη  προσπάθεια. Και να μας ενημερώσει αν το σημερινό ΕΣΥ είναι αξιόπιστο για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που κάποια στιγμή θα ενσκήψει.

Να δηλώσει, δηλαδή, έστω και έμμεσα τη θέση του για το  Δημόσιο Σύστημα  Υγείας. Για τα μέσα που διαθέτει, για  τους γιατρούς και νοσηλευτές  που χρειάζεται.  

 Μισές αλήθειες  μας  είπε τελικά ο κ. Τσιόδρας στον αποχαιρετισμό του.  Και αναρωτιόμαστε γιατί; Τα θεωρεί ζητήματα δευτερεύοντα ή θέλησε να προστατέψει  τους πολιτικούς του προϊστάμενους και το πολιτικό σύστημα που τον εμπιστεύτηκε;

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι κατά το τρίμηνο της καθημερινής του ενημέρωσης απέκρυπτε επιμελώς τις ελλείψεις του ΕΣΥ και  επέμενε  μόνον σε μέτρα αστυνόμευσης,  παρέχοντας  έτσι  υποστήριξη  στην κυβερνητική πολιτική.

Από την άλλη πλευρά η  κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της κρίσης, υποκριτικά, έδειχνε να υποστηρίζει το ΕΣΥ. Με τη βοήθεια μάλιστα των ΜΜΕ  αναγόρευσε τους υγειονομικούς σε ήρωες και   επικοινωνιακά τους τίμησε με  χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια. Τώρα καθώς η καραντίνα τελειώνει  μαζί με τις τιμές  χάθηκε  και κάθε κυβερνητικό ενδιαφέρον για το ΕΣΥ.

Μάλιστα την προηγουμένη  της  αποχαιρετιστήριας ομιλίας του κ. Τσιόδρα,  ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Star εξήγγειλε το σχέδιό του για  τη δημόσια υγεία.

Κάποιοι λένε πως οι εξαγγελίες Μητσοτάκη το βράδυ της Δευτέρας ανάγκασαν τον κ. Τσιόδρα  στην αποχαιρετισμό της Τρίτης. Ήταν με άλλα λόγια o  αποχαιρετισμός του στο ΕΣΥ.  Γιατί ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα το βράδυ  εξήγγειλε το  «Νέο Εθνικό Σύστημα  Υγείας», στο οποίο κεντρικό ρόλο, όπως είπε, θα κατέχει «η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα».

 Στο δεύτερο απόσπασμα ο κ. Τσιόδρας μιλά (μεταξύ άλλων) και για την κριτική που δέχτηκε. 

Από την 1η Φεβρουαρίου ο υπουργός υγείας μου έκανε την τιμή και με όρισε εκπρόσωπο του υπουργείου για τον κορωνοϊό, ξεκίνησα μαζί με το επιστημονικό μου έργο και την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας. Όπως μου έμαθαν οι δάσκαλοί  μου παρέμεινα  περισσότερο μαθητής  παρά καθηγητής σε μια κατάσταση με συνεχείς αβεβαιότητες. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο, δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε μοναδικές στιγμές της ιστορίας ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο,πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμείχθηκαν το ψέμα με την  αλήθεια για να αναπαραχθεί το ψέμα ως  αλήθεια, το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν και ούτε θα βοηθήσουν σίγουρα στο μέλλον…

 Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς στο απόσπασμα;  Και μόνο το γεγονός ότι συγκρίνει τα 280.000 θύματα του κορονωϊού με τα 50 - 60  εκατομμύρια (τόσοι υπολογίζονται οι νεκροί του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου), δείχνει μια απώλεια αίσθησης του μέτρου.

Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας τονίζει τις   αβεβαιότητες  που είχε να διαχειριστεί δηλώνοντας ταυτόχρονα πως  στη διαχείριση αυτή  (της αβεβαιότητας) δεν δέχεται καμία αμφισβήτηση και κριτική. Κάθε άλλη άποψη, κάθε κριτική στην αυθεντία και αλήθεια του  κ. Τσιόδρα και της επιτροπής,  δαιμονοποιείται και εξοβελίζεται ως   ανάμειξη ψέματος και αλήθειας για να επικρατήσει το ψέμα, ως   παρανοϊκό που προσπαθεί  να παρουσιαστεί ως λογικό.

Ο κ. Τσιόδρας ως «ελληνολάτρης» θα  πρέπει να γνωρίζει ότι στην «Ελλάδα μας» το κάθε  δημόσιο πρόσωπο υπόκειται σε δημόσια κριτική και η κριτική  (δίκαιη ή άδικη – αδιάφορο) είναι στοιχείο και προϋπόθεση της δημοκρατίας.

Όταν μάλιστα οι  επιστημονικές προτάσεις και απόψεις διατυπώνονται εν μέσω αβεβαιοτήτων,  πώς μπορεί να ισχυρίζεται ότι ο ίδιος  είναι υπεράνω κάθε κριτικής και  κάθε διαφορετική γνώμη να χαρακτηρίζεται ψέμα και παράνοια;  Έλεος κ. Τσιόδρα.

Αλλά υπάρχει και συνέχεια.

Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια και την προσπάθεια να αναλύσω  επιστημονικά  τα δεδομένα και με τη βοήθεια μιας επιστημονικής επιτροπής 26 εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετέχω υπό τον Γ.Γ.του υπουργείου  …. καθώς και με τη στήριξη  υπουργών κλπ…… προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες, να απαντώ στα ερωτήματα… και κάποιες φορές να εμψυχώνω μια κοινωνία που αγωνιούσε.

Η παράγραφος ξεχειλίζει από τον υπερτονισμό του ρόλου του, με άλλο λόγια από εγωϊσμό και αμετροέπεια. Αν και διαχειριζόταν  την επιστημονική αβεβαιότητα αισθανόταν την υποχρέωση να μας εμψυχώνει. Μήπως αποκρύβοντας  τις αδυναμίες και τις ελλείψεις  του ΕΣΥ προκειμένου να μην πανικοβληθούμε;

Και κλείνουμε τα αποσπάσματα με την έξαρση ταπεινοφροσύνης και χριστιανικής ταπεινότητας:

Όλον αυτόν τον καιρό δεν αισθάνθηκα κάτι διαφορετικό από όλους σας, απλά ένας άνθρωπος απευθυνόμενος σε συνανθρώπους, ένας άνθρωπος με αδυναμίες που φυσικά δεν μπορεί να προβάλλεται σαν πρότυπο….

Να μην ξεχνούμε ότι ο κ. Τσιόδρας ως θρησκευόμενος γνωρίζει ότι κατά την Αγία Γραφή αυτή η ταπεινότητα εξυψώνει αυτόν που εμφανίζεται  ταπεινός. (Όστις υψώσει εαυτόν ταπεινωθήσεται και όστις ταπεινώσει εαυτόν υψωθήσεται, Ματθ. 23,12).

Επί 3 μήνες τα ΜΜΕ τον αποθέωναν και τελικά  καλλιέργησαν το μύθο του. Τον αναγόρευσαν  ως τον  άξιο  και αλάνθαστο προφήτη του Μωυσή (Μητσοτάκη)  που οδήγησε τη χώρα δια μέσου της Ερυθράς θάλασσας της πανδημίας. Γι αυτό και θεωρεί ότι μια ολόκληρη  κοινωνία (πολίτες, ασθενείς, γιατροί, νοσηλευτές) τον ευγνωμονεί. Και ότι από όλους εισέπραξε αναγνώριση και αγάπη. Μας λέει λοιπόν, ότι καθώς αποχωρεί για να υπηρετήσει τους αγαπημένους του ασθενείς και φοιτητές:

Εγώ θα κρατήσω την αγάπη σας που εισέπραξα αυτόν τον καιρό και θα ήθελα να με συνοδεύουν οι ευχές σας όπως αυτή  που έλαβα από ένα σωματείο παιδιών με ειδικές δεξιότητες  που μου μήνυσαν πως  οι άγγελοι στη γη από το δικό τους μετερίζι μας σκέφτονται, όχι  εμένα αλλά όλους μας...

 Για να είμαστε δίκαιοι υπήρχαν και αρκετές  θετικές όψεις του φαινόμενου Τσιόδρα. Όταν στις 10 Απριλίου βρέθηκε στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, στον καταυλισμό Ρομά που εντοπίστηκαν 20 κρούσματα,  πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των Ρομά διευκρινίζοντας πως βρέθηκε στην περιοχή τους να  μιλήσει για το σχέδιο  καραντίνας,  αποσυνδέοντάς το από τα  στερεότυπα που  συνοδεύουν τους Ρομά.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Για αυτό βρεθήκαμε σήμερα κοντά τους…. Το μήνυμά μας ήταν σήμερα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. …. Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα».

Μετά τα ουσιώδη που αναφέραμε, ας πούμε και κάποιο επουσιώδες: Παρά το ότι ο κ.Τσιόδρας, κατά δήλωσή του,  υποστήριζε  πάντα την αλήθεια, ακόμη και εν μέσω αβεβαιοτήτων,  έκλεισε την  ομιλία με…. fake news. Το ποίημα το οποίο διάβασε  δεν είναι του Οδυσσέα Ελύτη, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε. Τα Εllinika hoaxes μας πληροφορούν ότι είναι του   blogger «Βιολιστής στη στέγη», ο οποίος στις 18 Νοεμβρίου 2019 έγραψε αυτό το  κείμενο υπό τον τίτλο «Παράθυρο χωρίς θέα»: http://archive.vn/CIMVR

 Δεν γνωρίζουμε  αν κάποιο νέο κύμα της πανδημίας θα επαναφέρει τον  κ. Τσιόδρα στην επικαιρότητα και στην προβολή. Το γεγονός είναι ότι κατά την τρίμηνη παρουσία του    υπηρέτησε προκλητικά  μια κυβέρνηση,  έναν ΥΥ και μια πολιτική που στηρίχτηκαν στον εγκλεισμό και στις απαγορεύσεις. Και μετά από τρείς μήνες μας αποχαιρετά αφήνοντας πίσω του ένα  Δημόσιο Σύστημα  Υγείας το ίδιο αδύναμο όπως το βρήκε.  Τι θα γίνει στο εγγύς μέλλον όταν θα ενσκήψει το νέο κύμα; Ο κ. Τσιόδρας  την Τρίτη 26/5/2010 στον αποχαιρετισμό του στο ΕΣΥ ένιψε  τας χείρας του,  πολύ σχολαστικά.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις