Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι τέσσερις πατρινοί φοιτητές και η εφαρμογή που εντοπίζει κρούσματα κορωνοϊού

Οι τέσσερις πατρινοί φοιτητές και η εφαρ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

«Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να βλέπεις κάτι που έφτιαξες να μπορεί να το χρησιμοποιήσει αρκετός κόσμος προκειμένου να βοηθηθεί»

Μία εφαρμογή που δημιούργησαν φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, η οποία εντοπίζει πιθανά κρούσματα κορωνοϊού και αυτόχρονα βλέπει εάν ο χρήστης είχε έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα, αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα, αφού εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες από τους δημόσιους φορείς υγείας.

Ο Βασίλης Κυριαζόπουλος, μέλος της ομάδας που δημιούργησε την εφαρμογή, μίλησε στο thebest.gr για τον στόχο, τον τρόπο λειτουργίας αλλά και για τις δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, ο σκοπός της εφαρμογής είναι να εντοπίζει πιθανά κρούσματα του κορονοϊού, ενώ ταυτόχρονα να βλέπει εάν ο χρήστης είχε έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα ή πιθανό κρούσμα. Η διαδικασία είναι απλή, και η εγγραφή γίνεται μέσω facebook ή gmail. Οι τέσσερις φοιτητές ήθελαν να φέρουν και στην χώρα μας μία εφαργογή που θα μας ενημερώνει εάν έχουμε έρθει κοντά σε κάποιο κρούσμα, ώστε να μένουμε σπίτι για κάποιες μέρες ή να προσέχουμε περισσότερο για να μην κολλήσουμε τους γύρω μας.Σε άλλες χώρες ήδη υπάρχει αντίστοιχη εφαρμογή. 

Oι Γιώργος Τσούλος, Μάρκος Σταματάκης, Βασίλης Κυριαζόπουλος και Θάνος Σταματάκης. έχουν ονομάσει την ομάδα τους bitleaf. 

*Η σελίδα τους στο instagram λέγεται bitleaf.software, και στο facebook BitLeaf

Θέλαμε να διατηρήσουμε την ανωνυμία των χρηστών και την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων

Ποιος ήταν ο στόχος σας;

Αρχικά θέλαμε να αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο που είχαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Θεωρήσαμε λοιπόν καλή ιδέα να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας φτιάχνοντας ένα τέτοιο εργαλείο που θα βοηθούσε στην ιχνηλάτη των κρουσμάτων κορωνοϊού, που μέχρι τώρα έχει δυσκολέψει πολύ τους επαγγελματίες υγείας.

Είχατε πρότερη εμπειρία πάνω σε κάτι τέτοιο;

Είμαστε μία ομάδα τεσσάρων ατόμων. Είχαμε εμπειρία, Τους τελευταίους μήνες δουλεύουμε πάνω σε διάφορα projects ως ομάδα, όμως ένα τέτοιο εργαλείο ήταν κάτι καινούργιο για εμάς. Δεν υπήρχε όμως κάτι που δεν μπορούσαμε να ξεπεράσουμε μέσα από την εμπειρία που έχουμε στον προγραμματισμό.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσατε;

Θέλαμε να διατηρήσουμε την ανωνυμία των χρηστών και την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων. Φυσικά θέλαμε να είναι έγκυρες και οι τοποθεσίες που θα καταγράφει η εφαρμογή. Αυτές ήταν οι δύο βασικές προτεραιότητες μας και αυτές ήταν και οι δυσκολίες μας.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή και πόσο εύκολη είναι η στη χρήση της;

Η εφαρμογή με τη συγκατάθεση του χρήστη, όποτε αυτός το επιθυμεί, καταγράφει ανώνυμα τοποθεσίες του και σε περίπτωση που εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα επιλέγει αν θέλει να ειδοποιηθούν άλλοι χρήστες που βρέθηκαν στις ίδιες τοποθεσίες με αυτόν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ειδοποιούνται όλοι αυτοί που έχουν έρθει σε κοντινή απόσταση και στην περίπτωση που μπορεί να έχει μεταδοθεί η ασθένεια.

Είναι μία απλή εφαρμογή στη χρήση της γιατί θέλαμε να είναι ένα εργαλείο το οποίο δε θα το σκέφτεται πολύ κάποιος προκειμένου να το χρησιμοποιήσει. Είναι πολύ απλό. Καταγράφει τοποθεσίες όποτε το θέλει ο χρήστης και σε περίπτωση που παρουσιάζει συμπτώματα, το δηλώνει, αν θέλει, πολύ εύκολα και μπορεί να ειδοποιηθεί γι αυτό όποιος χρειάζεται.

Από αριστερά, Θάνος Σταματάκης, Γιώργος ...

Από αριστερά, Θάνος Σταματάκης, Γιώργος Τσούλος, Βασίλης Κυριαζόπουλος και Μάρκος Σταματάκης.

Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να βλέπεις κάτι που έφτιαξες να μπορεί να το χρησιμοποιήσει αρκετός κόσμος προκειμένου να βοηθηθεί

Υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των χρηστών που «σηκώνει» η εφαρμογή;

Αυτή τη στιγμή έχουμε περιορισμένους πόρους για να στηρίξουμε αυτό το project. Έχουμε αφιερώσει δικό μας χρόνο αλλά και χρήματα. Σκοπεύουμε και πιστεύουμε ότι μέχρι να κυκλοφορήσει η εφαρμογή θα έχουμε λύσει αυτά τα προβλήματα. Όταν φτάσουμε στην κυκλοφορία της εφαρμογής θα υπάρχει δυνατότητα να την χρησιμοποιήσει αρκετός κόσμος, στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή μιλάμε με τους αρμόδιους φορείς, βρισκόμαστε σε μία διαδικασία επικοινωνίας και ελπίζουμε την επόμενη εβδομάδα να έχει γίνει πλήρης κυκλοφορία. Η εφαρμογή είναι έτοιμη αλλά χρειαζόμαστε τις απαραίτητες άδειες από τους δημόσιους φορείς υγείας έτσι ώστε να μπορεί να κυκλοφορήσει.

Πώς αισθάνεστε γι΄αυτό που καταφέρατε;

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς αυτό που καταφέραμε και που φτάσαμε μέχρι εδώ γιατί υπήρχαν πολλοί περιορισμοί που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε… και χρονικό και αυτόν της απόστασης, αφού είμασταν όλοι απομονωμένοι. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να βλέπεις κάτι που έφτιαξες να μπορεί να το χρησιμοποιήσει αρκετός κόσμος προκειμένου να βοηθηθεί.

Πού και πώς θα μπορεί να κατεβάσει κανείς την εφαρμογή;

Θα μπορεί να τις κατεβάζει όπως όλες τις εφαρμογές. Θα ανέβει στο Google Playstore και στο Appstore και θα είναι έτοιμη για χρήση τόσο από συσκευές Android, όσο και από συσκευές IOS.

Ωστόσο, λεπτομέρειες μπορεί να βρει ο καθένας στην ιστοσελίδα της : https://covid.bitleaf.gr/. Η ομάδα των φοιτητών, έχει σελίδα στο instagram και λέγεται bitleaf.software και στο facebook BitLeaf.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις