Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Τρεις ταινίες του Μπονγκ Τζουν-χο των «Παράσιτων» σε πρώτη πανελλαδική προβολή στο Cinobo

Τρεις ταινίες του Μπονγκ Τζουν-χο των «Π...

Ο λόγος για τις ταινίες "Μνήμες Φόνων", "Μητέρα" και "Σκύλος που γαβγίζει"

Λίγο πριν κλείσει το δεύτερο μήνα λειτουργίας του, το Cinobo (Cinema No Borders), η νέα ελληνική streaming πλατφόρμα ανεξάρτητου κινηματογράφου, συνεχίζει να φέρνει στο προσκήνιο μεγάλους δημιουργούς από όλο τον κόσμο και επιχειρεί το μήνα Μάιο να επανασυστήσει στο Ελληνικό κοινό τον περσινό νικητή του Χρυσού Φοίνικα του Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών και θριαμβευτή των Όσκαρ του 2020, Μπονγκ Τζουν-χο (τα «Παράσιτα» τιμήθηκαν με 4 Όσκαρ καλύτερης ταινίας, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής), παρουσιάζοντας τρεις προηγούμενες ταινίες του σε 1η πανελλαδική προβολή.

Η αρχή έγινε με το φιλμ «Μνήμες Φόνων - Memories of murder» παραγωγής του 2003 που έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Cinobo την Τρίτη 5/5 και ακολουθούν η ταινία «Μητέρα –Mother» – πρεμιέρα στις 10/5 και το φιλμ «Σκύλος που Γαβγίζει - Barking dogs never bite» – πρεμιέρα στις 19/5/2020.

Να θυμίσουμε πως ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Μπονγκ Τζουν-χο έγραψε ιστορία στα Όσκαρ καθώς τα «Παράσιτα» είναι η πρώτη μη αγγλόφωνη ταινία στην ιστορία του θεσμού που κέρδισε το  Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας (και της καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας).

Από το ντεμπούτο του το 2000 με την ταινία «Σκύλος που γαβγίζει» μέχρι το θρίαμβο των Όσκαρ το 2020, το σινεμά του Μπονγκ Τζουν-χο δεν περιορίζεται στις αποδεκτές παραμέτρους του χιούμορ, της αγωνίας ή του τρόμου. Οι ταινίες του είναι ταυτόχρονα καθηλωτικά θρίλερ και τραγικωμωδίες χαρακτήρων, αρχετυπικές τραγωδίες και κοινωνικές σάτιρες. Στο επίκεντρο της φιλμογραφίας του βρίσκονται πάντα οι ενδοοικογενειακές σχέσεις και οι ταξικές δυναμικές, και το πώς το ένα υπηρετεί και συνδέεται με το άλλο. Ως εξέχων φιλμικός παρατηρητής του 21ου αιώνα στην καπιταλιστική αρένα, ο Μπονγκ παρακολουθεί με το φακό του διαδικασίες κι αλληλεπιδράσεις, χαρτογραφεί, αφουγκράζεται και συστήνει χωρίς να κατακρίνει τους ήρωές του, χωρίς καν να ενδιαφέρεται να μιλήσει με όρους απόλυτου καλού ή κακού, θέτοντας στον θεατή ηθικής και κοινωνικής φύσης ανοιχτά ερωτήματα.

Το καθηλωτικά αταξινόμητο σύμπαν του μεγάλου δημιουργού που έγραψε ιστορία παρουσιάζει λοιπόν τον φετινό Μάιο εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, το Cinobo, κάνοντας διαθέσιμες για πρώτη φορά στο κοινό της Ελλάδας και της Κύπρου τρεις ταινίες του.

"Μητέρα -Mother", 2009

Ένα ακόμη λαμπρό δείγμα του συναρπαστικού σινεμά του Μπονγκ Τζουν-χο, ο οποίος αναμειγνύει μαεστρικά αστυνομικό θρίλερ, φιλμ νουάρ, οικογενειακό δράμα και κοινωνική σάτιρα για να συνθέσει μια από τις πιο αντισυμβατικές ιστορίες μητρικής αγάπης που έχουν αποτυπωθεί στη μεγάλη οθόνη.

Σύνοψη

Η Χέι-τζα είναι η ανύπαντρη μαμά του 27χρονου Ντο-τζουν. Ο γιος της είναι ο λόγος ύπαρξης της. Αν και ενήλικας εδώ και χρόνια, ο Ντο-τζουν είναι αφελής και εξαρτάται από τη μητέρα του. Μερικές φορές συμπεριφέρεται με τρόπους που είναι ανόητοι ή και επικίνδυνοι. Είναι μια συνεχής πηγή άγχους για όλους. Μια μέρα ένα νεαρό κορίτσι βρίσκεται νεκρό σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο και ο Ντο-τζουν κατηγορείται για τη δολοφονία του. Καθώς η υπόθεση του κλείνει γρήγορα λόγω της αναποτελεσματικότητας του δικηγόρου και της απάθειας της αστυνομίας,  η Χέι-τζα αποφασίζει να αναλάβει την υπόθεση μόνης της - να ενεργήσει ως Μητέρα στην πιο αρχετυπική της μορφή. Ανακαλώντας όλα τα μητρικά της ένστικτα και χωρίς να εμπιστεύεται κανέναν, ξεκινά να βρει τον δολοφόνο και να αποδείξει την αθωότητα του γιου της.

Παίζουν οι ηθοποιοί Kim Hye-ja, Won Bin, κ.α.

Διάρκεια: 129 λεπτά.

 «Σκύλος που Γαβγίζει - Barking Dogs Never Bite», 2000 – πρεμιέρα 19/5

Ένας λέκτορας πανεπιστημίου, μία γραμματέας, σκύλοι που εξαφανίζονται. Επτά περιπετειώδεις ημέρες σε μια πολυκατοικία είναι αρκετές για να μας δώσει ο Μπονγκ Τζουν-χο το πρώτο δείγμα του συναρπαστικού κινηματογραφικού του κόσμου που τον ανέδειξε στον κορυφαίο Κορεάτη σκηνοθέτη όλων των εποχών.

Σύνοψη

Ο Γιουν-τζου είναι λέκτορας κολεγίου με πολύ ελεύθερο χρόνο. Τον εκνευρίζει αφάνταστα το γάβγισμα ενός σκυλιού και προσπαθεί με κάθε τρόπο να μάθει από που προέρχεται. Συμπτωματικά ανακαλύπτει ένα σκύλο μπροστά από την πόρτα του γείτονα και ενστικτωδώς πιστεύει ότι αυτός είναι ο ένοχος. Χωρίς δεύτερη σκέψη τον κλέβει και τον κλειδώνει στο υπόγειο της πολυκατοικίας. Η Χιουν-ναμ, γραμματέας του επιθεωρητή της πολυκατοικίας, έχει μπουχτίσει με τη ζωή της που δεν έχει τίποτα το συναρπαστικό. Σκοτώνει το χρόνο της λύνοντας σταυρόλεξα. Όταν μπαίνει στην πολυκατοικία ένα κορίτσι με μια ειδοποίηση για ένα χαμένο σκυλί, η Χιουν-ναμ ξαφνικά ενεργοποιείται και αρχίζει να μοιράζει στη γειτονιά την αναγγελία εξαφάνισης του σκύλου. Όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότερα σκυλιά αρχίζουν να εξαφανίζονται.

Μια μέρα η Χιουν-ναμ ανεβαίνει στην ταράτσα της πολυκατοικίας και βλέπει απέναντι έναν άνδρα να σκοτώνει έναν σκύλο. Η ζωή της παίρνει από το πουθενά μια απρόσμενα συνταρακτική τροπή.

Παίζουν οι ηθοποιοί Lee Sung Jae, Bae Doo Na, κ.α.

Διάρκεια: 106 λεπτά.

*Το Cinobo (Cinema No Borders) είναι μία νέα ελληνική συνδρομητική streaming (sVOD) πλατφόρμα που ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 12 Μαρτίου 2020 σε Ελλάδα και Κύπρο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή ανεξάρτητου και arthouse κινηματογράφου, με εκατοντάδες ταινίες επιλεγμένες και κατηγοριοποιημένες από επαγγελματίες curators του κινηματογραφικού χώρου. Με μόλις 7,99€ τον μήνα, δωρεάν δοκιμή 14 ημερών και δυνατότητα ακύρωσης ανά πάσα στιγμή, οι συνδρομητές του Cinobo μπορούν να παρακολουθήσουν απεριόριστα επιλεγμένο κινηματογραφικό περιεχόμενο από όλο τον κόσμο με ελληνικούς υπότιτλους. Η πλατφόρμα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση με μία «Πρεμιέρα Cinobo» και 2 νέες προσθήκες ενώ παρουσιάζει ανά 15 ημέρες εκτενή αφιερώματα και συλλογές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture