Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πρωθυπουργός στην εντατική ο Τζόνσον - Τα νεότερα για την υγεία του

Πρωθυπουργός στην εντατική ο Τζόνσον - Τ...

Τι γράφουν οι βρετανικές εφημερίδες

Στην εντατική νοσηλεύεται από χθες το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εισήχθη εσπευσμένα στην ΜΕΘ ύστερα από την επιδείνωση της υγείας του. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εισήχθη το βράδυ της Κυριακής στο νοσοκομείο του St Thomas και η κατάστασή του επιδεινώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 6 Απριλίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε τις αισθήσεις του όταν μπήκε στην Εντατική, αλλά η δύσπνοια που εμφάνισε ανάγκασε τους γιατρούς να του χορηγήσουν 4 λίτρα οξυγόνου, με μάσκα. 

Ήταν 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας (σ.σ. 21:00 ώρα Ελλάδας) όταν η έκτακτη είδηση άφηνε τους πάντες άφωνους: Ο Μπόρις Τζόνσον, που το βράδυ της Κυριακής είχε μπει στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε στην Εντατική. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στις 27 Μαρτίου ότι έχει προβληθεί από τον κορονοϊό. Με τα συμπτώματα (κυρίως τον πυρετό) να μην υποχωρούν, ο Τζόνσον δεν γινόταν καλύτερα κι αυτό φαινόταν λένε όσοι τον έβλεπαν.

Δυο ώρες πριν γίνει γνωστό ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε μεταφερθεί στην Εντατική, η Ντάουνινγκ Στριτ επέμενε πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν ακόμη επικεφαλής της μάχης κατά του κορονοϊού. Λίγη ώρα αφού ο υπουργός Εξωτερικών και πρώτος τη τάξει υπουργός (ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον πρωθυπουργό) Ντόμινικ Ράαμπ είχε τελειώσει την καθημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Μπόρις Τζόνσον έπαιρνε το δρόμο για την Εντατική καθώς εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα και του δόθηκε οξυγόνο.

Ήταν η στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον ζητούσε από τον Ντόμινικ Ράαμπ να τον αναπληρώσει για όσο διάστημα θα είναι στο νοσοκομείο.

Το γεγονός πως η κατάσταση της υγείας του Μπόρις Τζόνσον κάθε άλλο παρά βελτιωνόταν, παρά την απομόνωση των τελευταίων ημερών, έγινε ακόμη πιο σαφές στους υπουργούς και τους συνεργάτες του το απόγευμα της Κυριακής, λίγο πριν ο γιατρός του τον συμβουλεύσει να πάει στο νοσοκομείο.

Η Κυριακή ήταν η 10η μέρα απομόνωσης του Μπόρις Τζόνσον, αλλά ο πυρετός δεν έλεγε να πέσει. Στις 10:00 το πρωί, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε τηλεδιάσκεψη με υπουργούς του, μεταξύ των οποίων ο Μάικλ Γκόουβ, ο Ρισί Σουνάκ και ο Ματ Χάνοκ. Η τηλεδιάσκεψη διήρκεσε 45 λεπτά και όσοι ήταν παρόντες δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την κατάσταση του Τζόνσον.

Τον περιέγραψαν χλωμό και σε ένταση, σημειώνοντας πως δυσκολευόταν να αναπνεύσει ενώ μιλούσε. Τέτοιες αναπνευστικές δυσκολίες φαίνεται να εμφάνισε ο Μπόρις Τζόνσον και το βράδυ της Δευτέρας με τους γιατρούς να του δίνουν τέσσερα λίτρα οξυγόνου και να τον μεταφέρουν στην Εντατική.

Άνθρωποι που ήταν παρόντες στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής ήταν ξεκάθαροι πως ο Μπόρις Τζόνσον, δεν ήταν καλά. «Τα συμπτώματά του επέμεναν. Ήταν σαφές πως δεν γινόταν καλύτερα. Αντίθετα, χειροτέρευε» είπε κορυφαίος αξιωματούχος.

Ο Τζόνσον ήθελε να μιμηθεί τον ήρωά του, Ουίνστον Τσόρτσιλ (σ.σ. είχε πάθει πνευμονία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) και δεν ήθελε να πάει στο νοσοκομείο. Όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και για ακόμη έναν λόγο. Όπως δήλωσε πηγή «μην υποτιμάτε τη “μάτσο” φύση που πολιτικού κατεστημένου στο Γουέστμινστερ. Ο Μπόρις δεν θα ήθελε να δείξει αδύναμος».

Τελικά, ο γιατρός του τον έπεισε να πάει στο νοσοκομείο. Και στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που όλη η Βρετανία παρακολουθούσε το ιστορικό διάγγελμα από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρωθυπουργός της πήγαινε στο St. Thomas. Ήταν η πρώτη φορά που ο Μπόρις Τζόνσον έβγαινε από το διαμέρισμά του στη Ντάουνινγκ Στριτ από το βράδυ της 2ας Απριλίου, όταν βγήκε στην πόρτα για να χειροκροτήσει για το προσωπικό του NHS.

Η εισαγωγή του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το βράδυ της Δευτέρας, με σύσταση της ομάδας των γιατρών που τον παρακολουθεί, μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

«Ο πρωθυπουργός στην εντατική» είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Times, που γράφει ότι χορηγήθηκε στον πρωθυπουργό οξυγόνο εξαιτίας δυσχέρειας στην αναπνοή και ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ αναλαμβάνει την ευθύνη του «πολεμικού συμβουλίου» για τον κορονοϊό. Επικαλείται πληροφορίες γιατρού από το νοσοκομείο St. Thomas, όπου νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο ως αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν είχε διασωληνωθεί, ενώ του χορηγήθηκαν τέσσερα λίτρα οξυγόνου με μάσκα, αρκετά λιγότερα από την ποσότητα που χορηγείται στις ΜΕΘ. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου που χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της επιδείνωσης της κατάστασης του Μπόρις Τζόνσον «σοκαριστική» στιγμή.

Η Daily Telegraph με τίτλο «Ο Τζόνσον στην εντατική» αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων, για την περίπτωση που χρειαστεί αναπνευστική υποστήριξη, ενώ δημοσιεύει δηλώσεις του Ντόμινικ Ράαμπ, που αναπληρώνει τον πρωθυπουργό κατά την ανάρρωσή του. Αναφέρεται στις ευχές για ανάρρωση στον πρωθυπουργό από το υπουργικό του συμβούλιο αλλά και πολιτικούς του αντιπάλους, όπως και στην ενημέρωση της βασίλισσας Ελισάβετ για την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού.

Η Daily Mail με τίτλο «Ο χτυπημένος (από τον κορονοϊό) Μπόρις μεταφέρθηκε στην εντατική» χαρακτηρίζει «δραματική» την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού, «σοκαριστική» την αποκάλυψη και τον Ντόμινικ Ράαμπ αντικαταστάτη του για όσο διαρκεί «η κρίση».

Οι Financial Times γράφουν ότι ο Τζόνσον «μεταφέρθηκε στην εντατική καθώς επιδεινώθηκαν τα επίμονα συμπτώματα» και ότι ο πρωθυπουργός όπως αναγνωρίζουν οι υπηρεσίες του δεν κρατάει αυτή τη στιγμή τα ηνία της κυβέρνησης.

Η Daily Mirror με τίτλο «Ο άρρωστος Μπόρις αντιμέτωπος με τον αγώνα για τη ζωή» αναφέρεται στις ανησυχίες ότι ο πρωθυπουργός έχει πνευμονία, καθώς επιδεινώθηκαν τα συμπτώματα.

Η εφημερίδα Independent αναφέρει ότι τα νέα για την επιδείνωση της υγείας του πρωθυπουργού συνέπεσαν με τη δήλωση του Ράαμπ ότι δεν είχε επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό για 48 ώρες. Στον τίτλο της γράφει «Ο πρωθυπουργός στην εντατική» και επισημαίνει στον υπότιτλο ότι ο υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει τον συντονισμό της κυβέρνησης.

Ο Guardian έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Τζόνσον στην εντατική μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων του ιού». Δημοσιεύει μεταξύ άλλων δηλώσεις του καθηγητή του UCL Ντέρεκ Χιλ, ο οποίος σημειώνει πως «κατανοούμε ότι ο πρωθυπουργός δέχεται υποστήριξη της αναπνευστικής του λειτουργίας με μια μέθοδο που ονομάζεται Συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών (Continuous positive airway pressure, CPAP), η οποία χρησιμοποιείται πιο συχνά στην θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας». Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εμπειρία από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «έχει δείξει ότι η CPAP μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ασθενείς με COVID-19, τουλάχιστον αρχικά», ωστόσο «πολλοί ασθενείς» τελικά «χρειάζονται διασωλήνωση».

Η Sun με τίτλο «Ο Μπόρις στην εντατική» γράφει ότι επισπεύστηκε η εισαγωγή του το βράδυ της Δευτέρας μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις