Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι μελέτες για τον κορωνοϊό και τα παιδιά που οδήγησαν στο κλείσιμο των σχολείων

Οι μελέτες για τον κορωνοϊό και τα παιδι...

Τα στοιχεία που μελέτησε η επιτροπή για να καταλήξει στην απόφαση του λουκέτου

O κορωναϊός εξαπλώνεται ραγδαία σε Ευρώπη και Ελλάδα, με τη χώρα μας  -μέχρι στιγμής- να έχει παραμείνει σε επίπεδο κρουσμάτων και όχι θανάτων. Εφόσον όμως έχουμε στη χώρα μας μόνο κρούσματα, πολλοί αναρωτιούνται γιατί ανακοινώθηκε γενικό «λουκέτο», σε όλα τα σχολεία της χώρας για 14 ημέρες.

Η απόφαση, λοιπόν, για την καθολική αναστολή της λειτουργίας όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση δεν ήταν εύκολη για την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό.

 Αυτό αναφέρουν έγκυρες πήγες από την ίδια την επιτροπή, η οποία είχε συζητήσει το θέμα από το προηγούμενο Σάββατο.

Το μέτρο αυτό συνοδεύεται και υπό την αυστηρή σύσταση στους γονείς «να περιορίσουν τις εξόδους των παιδιών τους» κάτι που και οι ίδιοι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι «δεν είναι εφικτό, αλλά καλό είναι οι γονείς τους να προσπαθήσουν να τα πείσουν να πειθαρχήσουν». Γιατί λοιπόν η Επιτροπή προχώρησε σήμερα και όχι το Σάββατο στο δραστικό μέτρο για κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Υγείας;

Η απόφαση είχε να κάνει με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους.

Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 

Το μέτρο που έχει ανακοινωθεί αφορά κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για δύο εβδομάδες, αλλά θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος.

 

Να σημειωθεί οτι στα σχολεία της Αχαϊας που παραμένουν κλειστά από τις 5 Μαρτίου, δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις σύμφωνα με πληροφορίες από το δήμο της Πάτρας. Το κονδύλι υπάρχει και απολύμανση σε κάποιο σχολείο θα γίνει εφόσον - κάτι που όλοι απεύχονται παρουσιαστεί κρούσμα κορωνοίού.  Με δεδομένο όμως οτι στα σχολεία της περιοχής έχει μπει λουκέτο, η απολύμανση δεν θα ωφελούσε σε κάτι, αφού οι αίθουσες έχουν καθαριστεί και η πιθανότητα να υπήρχε μικρόβιο κάπου, δεν υφίσταται πλέον.

15 ημέρες άδειας από το... κράτος για τους γονείς το βασικό σενάριο

Ειδικό σχήμα αδειών με αποδοχές για τους γονείς παιδιών έως 15 ετών (έως Γ Γυμνασίου) που φοιτούν σε σχολεία που κλείνουν εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για άδεια 15 + 15 ημέρων, δηλαδή έως 15 ημερών στη μητέρα και έως 15 ημερών στον πατέρα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς μετά το λουκέτο σε όλα τα σχολεία της χώρας λόγω κοροναϊού.

Το μέτρο εξετάστηκε ενδελεχώς στο πλαίσιο της διυπουργικής σύσκεψης που βρισκόταν μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης 10 Μαρτίου σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών με την συμμετοχή του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος με "τριμερή χρηματοδότηση" με βάση το οποίο η "ειδική άδεια" θα αποζημιώνεται από τον εργοδότη και το κράτος, το οποίο θα κληθεί να επιδοτήσει ένα τμήμα του κόστους των αποδοχών της άδειας.

Στο μέτρο αναμένεται να συνεισφέρει και ο εργαζόμενος καθώς στο επικρατέστερο σενάριο θα αφαιρείται ένα μέρος της κανονικής του άδειας αναψυχής. Δηλαδή ένα τμήμα από τις 15 ημέρες θα προέρχεται από την κανονική άδεια αναψυχής που δικαιούται ο εργαζόμενος.

Οι ημέρες της ειδικής άδειας αναμένεται να ανέρχονται σε έως 15 για τον πατέρα και έως 15 για τη μητέρα, ενώ μπορεί να χορηγούνται σπονδυλωτά ανάλογα με τις ανάγκες.

Η εν λόγω "άδεια ειδικού σκοπού" θα έχει ηλικιακό «κόφτη» και θα αφορά γονείς παιδιών που φοιτούν έως και στη Γ΄Γυμνασίου, δηλαδή γονείς παιδιών που είναι έως 15 ετών. Κι αυτό καθώς εκτιμάται πως τα παιδιά του Λυκείου μπορούν να μείνουν μόνα στο σπίτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται την Τετάρτη 11 Μαρτίου να δημοσιευθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα ρυθμίζονται όλες οι σχετικές λεπτομέρειες για την εν λόγω ειδική άδεια, η οποία θα ισχύσει μάλιστα αναδρομικά ώστε να καλυφθεί και η πρώτη μέρα πανελλαδικής αναστολής λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή η Τετάρτη 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα υπάρχει "μενού επιλογών" για τους εργαζόμενους και στις ακόλουθες 3 περιπτώσεις  :

-και οι δυο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι

-ο ένας γονέας είναι δημόσιος υπάλληλος και ο άλλος ιδιωτικός υπάλληλος

-και οι δυο γονείς είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι  

 Με την ΠΝΠ αναμένεται να ρυθμίζονται και ζητήματα τηλεργασίας πέρα από τις άδειες "ειδικού σκοπού" για την μέριμνα των παιδιών.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε στο πλαίσιο της διυπουργικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών:

Το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Σύντομα θα ανακοινωθούν - κατά την σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης 10 Μαρτίου - σχετικά μέτρα, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές.

Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν Τετάρτη 11 Μαρτίου.

"Το σύνολο του παραγωγικού ιστού – Πολιτεία, επιχειρήσεις  και εργαζόμενοι –  θα χρειαστεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών και πρωτοφανών επιπτώσεων του κορονοϊού.  Απαιτείται, απ’ όλους μας, ενότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη", καταλήγει η ανακοίνωση.

*στοιχεία και από ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις