Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Τελικά πρεμιέρα 21/11! Δον Κιχώτης με κοστούμια Mary Katrantzou από την Λυρική στο Νιάρχος

Τελικά πρεμιέρα 21/11! Δον Κιχώτης με κο...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Με την υπογραφή του γερμανο- βραζιλιάνου χορογράφου Τιάγκο Μπορντίν, έρχεται η πολυαναμενόμενη παράσταση μπαλέτου που είχε αναβληθεί λόγω covid

Οι λάτρεις του χορού ανυπομονούν για το ανέβασμα του «Δον Κιχώτη» τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο: Η φιλόδοξη παράσταση  από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, βασίζεται πρωτίστως στην ιστορική, κλασική χορογραφία του Πετιπά, πάνω στην οποία «πατάει» η ανανεωτική σφραγίδα του διάσημου χορευτή- χορογράφου Τιάγκο Μπορντίν. Όμως στην dream team των συντελεστών συγκαταλέγεται και η διεθνούς φήμης, πολυβραβευμένη ελληνίδα σχεδιάστρια Mary Katrantzou που υπογράφει τα κοστούμια. Η πασίγνωστη designer με έδρα το Λονδίνο θα επιχειρήσει μια εκσυγχρονιστική ανάγνωση του έργου και μια αφαιρετική, αλλά πολύχρωμη προσέγγιση της ισπανικής κουλτούρας. (Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως το Μπαλέτο της πόλης της Νέας Υόρκης και η Οπερα του Παρισιού).  Από τη μεριά του ο χορογράφος δηλώνει: «Σε κάθε γκαλά μπαλέτου που γίνεται στον κόσμο πάντοτε θα υπάρχει θέση για το pas de deux από την τρίτη πράξη του «Δον Κιχώτη» προκειμένου να τιμηθούν η βιρτουοζιτέ, η χάρη και η υψηλή τεχνική του κλασικού χορού». 

 

Μποτρίν- Κατράντζου

Μποτρίν- Κατράντζου

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος, διευθυντής του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σχολιάζει πως  ο «Δον Κιχώτης» είναι ένα πολύ ωραίο μπαλέτο, χαρούμενο, γιορτινό, ένα έργο-πρόκληση για το χορευτικό σύνολο διότι οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι είναι ρόλοι υψηλού επιπέδου με πολλές τεχνικές και ερμηνευτικές απαιτήσεις». Και επισημαίνει: «Καθώς το κλασικό μπαλέτο είναι η βασική κατεύθυνση του Μπαλέτου της ΕΛΣ, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη διεύθυνσή του είχα στο μυαλό μου να παρουσιάσουμε έναν κλασικό Δον Κιχώτη. Είναι ένα έργο που αγαπώ και θεωρώ πως η ομάδα μας μπορεί να το ερμηνεύσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Βεβαίως, η έννοια του κλασικού στο μυαλό μου δεν έχει σχέση με σκονισμένα χαρτονένια σκηνικά και κοστούμια που μυρίζουν ναφθαλίνη. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή στόχευσα σε καλλιτέχνες με ξεχωριστή ματιά και μοναδική αισθητική. Για τη δημιουργική αναβίωση της χορογραφίας του Πετιπά προσκαλέσαμε τον διακεκριμένο χορογράφο και χορευτή του Μπαλέτου του Αμβούργου και του Nederlands Dans Theater Τιάγκο Μπορντίν. Τα σκηνικά σχεδιάζει ο ιδιαιτέρως εμπνευσμένος σκηνογράφος μας, που διαπρέπει στα λυρικά θέατρα της Ευρώπης, Γιώργος Σουγλίδης και μαζί του η animator Ειρήνη Βιανέλλη. Για τα κοστούμια έχουμε τη χαρά να φέρνουμε για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή την κορυφαία Ελληνίδα fashion designer με τη μοναδική διεθνή καριέρα Μαίρη Κατράντζου, η οποία επαναπροσδιορίζει με μοναδικό τρόπο την έννοια του μπαλετικού κοστουμιού. Μαζί με την Ορχήστρα –σε μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη– και τους μοναδικούς χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είμαι βέβαιος ότι θα δημιουργήσουμε έναν Δον Κιχώτη κλασικό, αλλά και τόσο σημερινό ταυτόχρονα».

Ιπποτισμός και έρωτας

Ο Δον Κιχώτης είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου του μπαλέτου. Μέσα από τη μοναδική μουσική του αυστριακού συνθέτη Λούντβιχ Μίνκους, εστιάζει στα υψηλά ιδανικά του ιπποτισμού συνδυάζοντας κωμικά και ρομαντικά στοιχεία. Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά μπαλέτα καθώς λέγεται πως η «ομάδα που μπορεί να αποδώσει σωστά τον Δον Κιχώτη είναι ικανή να χορέψει τα πάντα».

Το έργο αυτό έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς χορογράφους και χορευτές σε όλο τον κόσμο και κάθε χρόνο ανεβαίνει στα περισσότερα λυρικά θέατρα του πλανήτη.

O Δον Κιχώτης βασίζεται σε επεισόδια από το διάσημο μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616), που εκδόθηκε σε δύο τόμους το 1605 και 1615 αντίστοιχα. Η υπόθεση  βασίζεται κυρίως στο δεύτερο τόμο και επικεντρώνεται στον θυελλώδη έρωτα της Κιτέριας –Κίτρι στο μπαλέτο– με τον κουρέα Μπαζίλιο. Οι περιπέτειες του Δον Κιχώτη και του υπηρέτη του Σάντσο Πάντσα μένουν σε δεύτερο επίπεδο.

 

 *«Δον Κιχώτης», 8 παραστάσεις: Εθνική Λυρική Σκηνή, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ,  21 και 29 Νοεμβρίου, 6, 19, 24, 26, 30, 31 Δεκεμβρίου. Συμμετέχουν οι Α΄ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι & το Corps de ballet της ΕΛΣ. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View