Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020 I Can't Breathe ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ART

/

Δια χειρός Mary Katrantzou τα κοστούμια του ονειροπόλου «Δον Κιχώτη» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Δια χειρός Mary Katrantzou τα κοστούμια του ονειροπόλου «Δον Κιχώτη» στην Εθνική Λυρική Σκηνή
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Πολυαναμενόμενη η πρεμιέρα με την υπογραφή του γερμανο- βραζιλιάνου χορογράφου Τιάγκο Μπορντίν

Οι λάτρεις του χορού ανυπομονούν για το ανέβασμα του «Δον Κιχώτη» από τις 20/3: Η φιλόδοξη παράσταση προετοιμάζεται πυρετωδώς από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, βασισμένη πρωτίστως στην ιστορική, κλασική χορογραφία του Πετιπά, πάνω στην οποία «πατάει» η ανανεωτική σφραγίδα του διάσημου χορευτή- χορογράφου Τιάγκο Μπορντίν. Όμως στην dream team των συντελεστών συγκαταλέγεται και διεθνούς φήμης, πολυβραβευμένη ελληνίδα σχεδιάστρια Mary Katrantzou που υπογράφει τα κοστούμια. Η πασίγνωστη designer με έδρα το Λονδίνο θα επιχειρήσει μια εκσυγχρονιστική ανάγνωση του έργου και μια αφαιρετική, αλλά πολύχρωμη προσέγγιση της ισπανικής κουλτούρας. (Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως το Μπαλέτο της πόλης της Νέας Υόρκης και η Οπερα του Παρισιού).  Από τη μεριά του ο χορογράφος δηλώνει: «Σε κάθε γκαλά μπαλέτου που γίνεται στον κόσμο πάντοτε θα υπάρχει θέση για το pas de deux από την τρίτη πράξη του «Δον Κιχώτη» προκειμένου να τιμηθούν η βιρτουοζιτέ, η χάρη και η υψηλή τεχνική του κλασικού χορού». 

 

  • Add to Phrasebook
    • No word lists for Greek -> English...
    • Create a new word list...
  • Copy
Μποτρίν- Κατράντζου

Μποτρίν- Κατράντζου

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος, διευθυντής του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σχολιάζει πως  ο «Δον Κιχώτης» είναι ένα πολύ ωραίο μπαλέτο, χαρούμενο, γιορτινό, ένα έργο-πρόκληση για το χορευτικό σύνολο διότι οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι είναι ρόλοι υψηλού επιπέδου με πολλές τεχνικές και ερμηνευτικές απαιτήσεις». Τα σκηνικά σχεδιάζει ο  εμπνευσμένος Ελληνας σκηνογράφος, που διαπρέπει στα λυρικά θέατρα της Ευρώπης, Γιώργος Σουγλίδης με συνεργάτιδα την animator Ειρήνη Βιανέλλη.

Ιπποτισμός και έρωτας

Ο Δον Κιχώτης είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή έργα του κλασικού ρεπερτορίου του μπαλέτου. Μέσα από τη μοναδική μουσική του αυστριακού συνθέτη Λούντβιχ Μίνκους, εστιάζει στα υψηλά ιδανικά του ιπποτισμού συνδυάζοντας κωμικά και ρομαντικά στοιχεία. Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά μπαλέτα καθώς λέγεται πως η «ομάδα που μπορεί να αποδώσει σωστά τον Δον Κιχώτη είναι ικανή να χορέψει τα πάντα».

Το έργο αυτό έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς χορογράφους και χορευτές σε όλο τον κόσμο και κάθε χρόνο ανεβαίνει στα περισσότερα λυρικά θέατρα του πλανήτη.

O Δον Κιχώτης βασίζεται σε επεισόδια από το διάσημο μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616), που εκδόθηκε σε δύο τόμους το 1605 και 1615 αντίστοιχα. Η υπόθεση  βασίζεται κυρίως στο δεύτερο τόμο και επικεντρώνεται στον θυελλώδη έρωτα της Κιτέριας –Κίτρι στο μπαλέτο– με τον κουρέα Μπαζίλιο. Οι περιπέτειες του Δον Κιχώτη και του υπηρέτη του Σάντσο Πάντσα μένουν σε δεύτερο επίπεδο.

 

 *«Δον Κιχώτης», 7 παραστάσεις: Εθνική Λυρική Σκηνή, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ, 20, 21, 26 και 29 Μαρτίου, 5 και 26 Απριλίου, και 16 Μαΐου. Συμμετέχουν οι Α΄ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι & το Corps de ballet της ΕΛΣ. 

 

 

 

 

 

Best View