Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Παρουσιάζεται 3 Μαρτίου το νέο βιβλίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Παρουσιάζεται 3 Μαρτίου το νέο βιβλίο το...

Στον Ιανό, στην Αθήνα - Τίτλος του, «Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια, Επίγονοι ή κληρονόμοι;»

Ο Iανός και οι εκδόσεις Μεταίχμιο συνδιοργανώνουν την Τρίτη 3/3/2020 στις 20.30 εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Τάκη Θεοδωρόπουλου με τίτλο «Τα Ελγίνεια και τα πορτοκάλια, Επίγονοι ή κληρονόμοι;». Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο IANOS Café (Σταδίου 24, στην Αθήνα).

Με τον Τάκη Θεοδωρόπουλο θα συνομιλήσει ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τον συγγραφέα.

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο γνωστός συγγραφέας και αρθρογράφος, αφηγούμενος τα ιστορικά γεγονότα από την εποχή του Έλγιν και της μετατροπής της μικρής Αθήνας σε πρωτεύουσα του ελληνικού βασιλείου ως το σήμερα, προσπαθεί να εντοπίσει τον τρόπο που η υπόθεση των μαρμάρων επηρέασε τη συλλογική μας συνείδηση. Με το νέο του βιβλίο περιγράφει την αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να αξιοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, την αρχαία κληρονομιά της και τον πλούτο της γης της. Το ζήτημα που απασχόλησε τις αγγλικές και τις ελληνικές ελίτ από την πρώτη κιόλας στιγμή που ο Έλγιν ακρωτηρίασε βάναυσα το μνημείο, από τον λόρδο Βύρωνα ως τον Καβάφη, η χαρισματική Μελίνα το μετέτρεψε σε ζήτημα λαϊκής κατανάλωσης. Η «επιστροφή των Ελγινείων» βρήκε τη θέση της στο κομπολόι των εθνικών μας θεμάτων – υπαρκτών ή φανταστικών.

 Ο αγρότης που προτιμά να πετάξει τα πορτοκάλια του στις χωματερές, αντί να κοπιάσει για να φτιάξει καρπούς με ελληνική υπογραφή που θα διεκδικούσαν θέση στη διεθνή αγορά, αντιμετωπίζει με παθητικότητα τη ζωή του. Όπως και η χώρα που αντί να αξιοποιήσει την προνομιούχο σχέση της με την ελληνική αρχαιότητα, ένα από τα συστατικά κύτταρα του Δυτικού Πολιτισμού, αρκείται στο αίτημα της επιστροφής των Ελγινείων. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση ζητά να αποζημιωθεί.

[…]

Το ζητούμενο δεν είναι αν η διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα εκ μέρους της Ελλάδας δικαιωθεί νομικά. Το ζητούμενο είναι πώς όλη αυτή η περιπέτεια επέδρασε στη συλλογική μας συνείδηση, ιδίως δε στην ταυτοτική μας σχέση με την αρχαιότητά μας.

Ήταν δημιουργική, προκάλεσε δυναμική, ή μήπως κολάκευσε τα αδρανή μας υλικά;

Συμπεριφερθήκαμε ως επίγονοι ή ως κληρονόμοι; -απόσπασμα από το βιβλίο.

*Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά το πέρας των σπουδών του εργάσθηκε στον ημερήσιο και στον περιοδικό τύπο, καθώς και στον εκδοτικό χώρο. Σήμερα διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα Καθημερινή. Έχει υπογράψει μυθιστορήματα και δοκίµια.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία του: Σελάνα, Βερονάλ, Το αδιανόητο τοπίο, Το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα, Στη χώρα του περίπου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture