Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ξανά στις αίθουσες το παλιό αντιπολεμικό φιλμ "Το Αστέρι του Βορρά - The North Star"

Ξανά στις αίθουσες το παλιό αντιπολεμικό...

Σε σκηνοθεσία του Λιούις Μάιλστοουν - Ήταν υποψήφιο για 6 Όσκαρ

H παλιά αντιπολεμική περιπέτεια «The North Star – Το Αστέρι του Βορρά» σε σκηνοθεσία του Λιούις Μάιλστοουν και σενάριο της Λίλιαν Χέλμαν που στις ΗΠΑ είχε πρωτοπροβληθεί τον Νοέμβριο του 1943, θα βγει στις Ελληνικές αίθουσες από τις 27 Φεβρουαρίου 2020 με αφορμή την επέτειο των 75 ετών της αντιφασιστικής νίκης των λαών και τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο, σε διανομή της New Star.

«Ένας μηχανοκίνητος χείμαρρος φωτιάς που δεν μπορούσε να σταματηθεί…Μια χούφτα ανθρώπων που έπρεπε να τον σταματήσουν!».

“Ένας ελεύθερος κόσμος για όλους τους ανθρώπους»- ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης”.

 “Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα φιλοσοβιετικών έργων που έγιναν από το Χόλιγουντ”

“Το μεγαλύτερο Δράμα του Lewis Milestone"

Η ταινία  ήταν υποψήφια για έξι βραβεία Όσκαρ.

Παραγωγή: Samuel Goldwyn Productions

Στο φιλμ πρωταγωνιστούσαν οι: Anne Baxter, Dana Andrews, Walter Huston, Walter Brennan, Ann Harding, Jane Withers, Farley Granger, Erich von Stroheim, Dean Jagger, Carl Benton Reid, Ann Carter, Esther Dale, Ruth Nelson και ο Robert Lowery.

Μουσική:  Aaron Copland

Μοντάζ: Daniel Mandell

Φωτογραφία: James Wong Howe

Box Office: 2,8 εκατομμύρια εκατ. δολάρια.

Διάρκεια: 108 λεπτά.

ΣΥΝΟΨΗ

Το “Αστέρι του Βορρά” είναι μια αντιπολεμική ταινία του 1943, παραγωγής από τη Samuel Goldwyn Productions και διανομής RKO Radio Pictures.

Η συγκεκριμένη ταινία σηματοδότησε & το ντεμπούτο του ηθοποιού και τραγουδιστή Farley Granger.

Τον Ιούνιο του 1941  σε γεωργικό συνεταιρισμό στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας οι  χωρικοί ζουν ειρηνικά.

Παρόλο που οι πολίτες του συνεταιρισμού ακούν για τις ωμότητες του πολέμου στα ραδιόφωνα τους, οι περισσότεροι δεν επηρεάζονται άμεσα από αυτό.

Είναι το τέλος της σχολικής χρονιάς και κάποιοι από τους μεγαλύτερους νέους είναι ενθουσιασμένοι για το μέλλον τους.

 

Μια ομάδα φίλων αποφασίζει να ταξιδέψει στο Κίεβο για διακοπές.  Τα πράγματα αλλάζουν όταν οι Ναζί εισβάλλουν στη Σοβιετική Ένωση - συμπεριλαμβανομένου του χωριού του συνεταιρισμού -πρώτα με αεροπορικές επιθέσεις και με στρατιωτικές δυνάμεις.

Τελικά, το ίδιο το χωριό τους καταλαμβάνεται από τους Ναζί. Στο μεταξύ, άνδρες και γυναίκες ανεβαίνουν στους λόφους για να ξεκινήσουν την αντίσταση.

Η πλήρης βαρβαρότητα των Ναζί αποκαλύπτεται όταν οι Γερμανοί στέλνουν τον Δρ von Harden να χρησιμοποιήσει τα παιδιά του χωριού ως πηγή αίματος για μεταγγίσεις σε τραυματίες Γερμανούς στρατιώτες.

Μερικά παιδιά χάνουν τόσο πολύ αίμα που πεθαίνουν. Όταν ο Δρ Pavel Kurin, ένας διάσημος Ρώσος γιατρός, το ανακαλύπτει και ενημερώνει τους συμπατριώτες, προετοιμάζονται όλοι για αντίποινα. Ξεκινούν μια επίθεση με ιππικό στο χωριό για να διασώσουν τα παιδιά.

Ο Ρώσος γιατρός κατηγορεί τον Γερμανό συνάδελφο του ότι είναι χειρότερος από τους Ναζί, επειδή έχει χρησιμοποιήσει τις δεξιότητές του για να τους υποστηρίξει και τον πυροβολεί.

Οι αγρότες σώζουν τα παιδιά και ένα κορίτσι προβλέπει ένα μέλλον στο οποίο θα «κάνουν έναν ελεύθερο κόσμο για όλους τους ανθρώπους», ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης.

*Το «Αστέρι του Βορρά» ήταν το όνομα ενός αγροκτήματος στη σοβιετική Ουκρανία του οποίου τα μέλη εντάχθηκαν στον αγώνα ενάντια στους Ναζί.

 "Οι άνθρωποι σε αυτό το ειδυλλιακό συνεταιριστικό περιβάλλον αγαπούν την ελευθερία και παίρνουν ηρωικές αποφάσεις ενάντια στη βίαιη δύναμη της ναζιστικής Γερμανίας", σημείωσε ο Σκοτ O'Brien στο βιβλίο του  "Ann Harding - Gallant Lady του Κινηματογράφου". 

Η ταινία ήταν ένας ύμνος για την σοβιετική μαχητικότητα εναντίον των Ναζί και στη δεκαετία του 1950 επικρίθηκε για το λόγο αυτό.

Ήταν μία από τις ταινίες που θεωρήθηκε «ανατρεπτική» από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή για τις Αμερικανικές Δραστηριότητες (HUAC) τον Οκτώβριο του 1947. Η επιτροπή αποφάσισε ότι, παρόλο που η Ρωσία ήταν σύμμαχός των ΗΠΑ κατά της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο - όταν έγινε αυτή η ταινία - η απεικόνιση των Ρώσων χωρικών και ανταρτών που αγωνίστηκαν ενάντια στις ναζιστικές δυνάμεις ήταν μια «έγκριση» του φιλοσοβιετισμού.

Έτσι έγινε μια αναθεώρηση των σκηνών της από την αρχή με απομάκρυνση ή συγκάλυψη της απεικόνισης των σοβιετικών αναφορών και συμπεριέλαβε αναφορές στην Ουγγρική εξέγερση του 1956. Αφαιρέθηκαν συνολικά 25 λεπτά, συμπεριλαμβανομένων όλων των αναφορών στη λέξη "σύντροφος", και με τη βοήθεια φωνητικών αφηγήσεων, μετέτρεψε το προβαλλόμενο φιλο-σοβιετικό κομμάτι σε αντι-σοβιετικό.

Ο Βρετανός αντι-σοβιετικός συγγραφέας Robert Conquest, μέλος του Τμήματος Έρευνας Πληροφοριών του Βρετανικού Εξωτερικού στη δεκαετία του 1950 έγραψε σχετικά με την ταινία, «μια παρωδία μεγαλύτερη απ’ ότι θα μπορούσε να είχε αποδειχθεί σε σοβιετικές οθόνες σε ακροατήρια που χρησιμοποιούσαν ψέματα».

 

Η ταινία τελικά επανεκδόθηκε το 1957 με τον τίτλο “Armored Attack”.                                              

Η καλλιτεχνική αξία της ταινίας αναγνωρίστηκε πάντως από την Ακαδημία Κινηματογράφου αφού το “Αστέρι του Βορρά” προτάθηκε συνολικά για έξι Όσκαρ, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, φωτογραφίας, μουσικής, ήχου, ειδικών εφέ και πρωτότυπου σεναρίου (Lillian Hellman).

Στο καστ της ταινίας συμπεριλαμβάνονται τέσσερις νικητές Όσκαρ: η Anne Baxter, ο Walter Huston, ο Dean Jagger και ο Walter Brennan και δύο υποψηφιότητες για Oscar: Erich von Stroheim και Ann Harding.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις Αμερικανικές Δραστηριότητες αργότερα θα αναφέρει πως το “Αστέρι του Βορρά” είναι ένα από τα τρία αξιοσημείωτα παραδείγματα φιλοσοβιετικών έργων που έγιναν από το Χόλιγουντ.

 Η ταινία του Lewis Milestone «North Star» είναι μια από τις πιο περίεργες ταινίες σε όλο το Χόλιγουντ. Η ιδέα  ξεκίνησε με την πρόταση του Franklin D. Roosevelt στον παραγωγό ταινιών Samuel Goldwyn να κάνει μια ταινία για την Ρωσία που ήταν τότε σύμμαχος  των ΗΠΑ λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης από τους Ναζί.

Η Goldwyn προσέλαβε τον έμπειρο σκηνοθέτη του «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο», Lewis Milestone, ο οποίος, μαζί με το στούντιο, υπέγραψε για μια αξιοσημείωτη ομάδα ηθοποιών, ενώ ακόμα ο σπουδαίος Αμερικανός συνθέτης Aaron Copland και ο στιχουργός Ira Gershwin έγραψαν μουσική και στίχους για την ταινία. 

Τέλος, ο διευθυντής φωτογραφίας James Wong Howe πλαισίωσε το έμπειρο και γνωστό καστ.

*Η Λίλιαν Χέλμαν ( 20 Ιουνίου 1905 - 30 Ιουνίου 1984) ήταν Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας γνωστή για τα έργα της Η ώρα των παιδιών και Οι μικρές αλεπούδες, καθώς και για την αριστερή της ιδεολογία, για τον κοινωνικό της ακτιβισμό και για την πολύχρονη σχέση της με τον συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Ντάσιελ Χάμετ. Η Χέλμαν μέσα από τα έργα της άσκησε σκληρή κριτική στον αμερικάνικο τρόπο ζωής.

Το 1950 η Χέλμαν, παρουσιάστηκε ενώπιον της επιτροπής αντιαμερικανικών δραστηριοτήτων, όπου της ζητήθηκε να καταδώσει μέλη του κομμουνιστικού κόμματος. Η επιτροπή γνώριζε καλά ότι ο σύντροφος της Χέλμαν, Ντάσιελ Χάμετ, ήταν μέλος του κομμουνιστικού κόμματος. Όταν λοιπόν της ζητήθηκε να μιλήσει για τις γνωριμίες της με άτομα κομμουνιστικών πεποιθήσεων, η Χέλμαν απάντησε ότι είχε ήδη ετοιμάσει δήλωση, στην οποία έγραφε:

Το να βλάψω αθώους ανθρώπους που ήξερα πριν από πολλά χρόνια για να σώσω τον εαυτό μου, θεωρώ ότι είναι απάνθρωπο και απρεπές και επαίσχυντο.

 Δεν μπορώ και δεν πρόκειται να μικρύνω τη συνείδησή μου ώστε να προσαρμοστεί στη φετινή μόδα, αν και εδώ και πολύ καιρό, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο και ότι δε θα μπορούσα να αισθάνομαι άνετα σε καμία πολιτική ομάδα.

Ως αποτέλεσμα η Χέλμαν μπήκε στη μαύρη λίστα των κινηματογραφικών εταιριών του Χόλιγουντ για πολλά χρόνια.

Πολλοί επαίνεσαν την Hellman επειδή αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις της HUAC αλλά άλλοι πίστευαν, παρά την άρνησή της, ότι ανήκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Λιούις Μάιλστοουν (30 Σεπτεμβρίου 1895 - 25 Σεπτεμβρίου 1980) ήταν Ρώσος σκηνοθέτης,  σεναριογράφος, παραγωγός ταινιών, μοντέρ και ηθοποιός με καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Είχε γεννηθεί στο Κισινάου της σημερινής Μολδαβίας και ήταν ιδιαίτερα γνωστός για τις ταινίες του, Ιππότες της αρβύλας (1927) και Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο (1930). Και στα δύο αυτά φιλμ βραβεύθηκε με το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.

Ο σπουδαίος Howard Hughes προώθησε τον Milestone σε σκηνοθέτη και μια από τις πρώτες του προσπάθειες, η ταινία «Ιππότες της αρβύλας» του 1928, κέρδισε Όσκαρ στην πρώτη τελετή απονομής της Ακαδημίας, το 1929. Μετά τον πόλεμο ο Λιούις Μάιλστοουν μπήκε στη μαύρη λίστα με την υποψία ότι ήταν φιλοσοβιετικός. Αποφασίζοντας να περιμένει την αντισοβιετική εχθρότητα να υποχωρήσει, αυτός και η σύζυγός του έφυγαν για την Ευρώπη,

Επέστρεψε στις Η.Π.Α. για να κάνει δύο ακόμη ταινίες: το θρυλικό «Ocean 11» με πρωταγωνιστές από το γνωστό Rat Pack, όπως ο Frank Sinatra και ο Dean Martin και το «Mutiny on the Bounty – Ανταρσία του Μπάουντι» με πρωταγωνιστή τον Marlon Brando.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture