Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Το ιδιαίτερο αρχοντικό που φιλοξένησε τρεις Πατρινές οικογένειες και δημοφιλείς χορούς!

Το ιδιαίτερο αρχοντικό που φιλοξένησε τρ...

Ένα εντυπωσιακό κτίσμα - έργο τέχνης

 

Ήταν ένα από τα πιο ιδιαίτερα αρχοντικά της Πάτρας, στην καρδιά της πόλης στα Ψηλαλώνια που έζησε «μεγάλες στιγμές» φιλοξένησε τρεις οικογένειες με τις χαρές, τις λύπες, αφουγκράστηκε τα αισθήματά τους. Και το 1978, σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής, έδωσε τη θέση του σε κάτι άνετο, σε κάτι σύγχρονο και μοντέρνο σε μια πολυκατοικία…

Το συγκεκριμένο σπίτι βρισκόταν στην νοτιοδυτική γωνία της οδού Σταματίου Κουμανιώτη με την Αθανασίου Διάκου. Αριστερά στη φωτογραφία είναι η πλευρά επί της Κουμανιώτη, όλη η γωνία είχε εσωτερική κόχη, και δεξιά στη φωτό που είναι το δένδρο, κατεβαίνει η Αθανασίου Διάκου στο Νο 37-39.

Δεν σώζονται πολλά για τον πρώτο ιδιοκτήτη, ήταν πάντως Αιγύπτιος στην καταγωγή και στον πάνω όροφο υπήρχε ένα μεγάλο σαλόνι, αίθουσα που φιλοξενούσε χορούς της οικογένειας. Χτίστηκε πιθανώς τη δεκαετία του ’20.

Ακολούθως το κατοίκησαν οι οικογένειες Μαζιάκου, Τσαχιώτη και τελευταία του ιατρού Τάκη Μπιμπή και της Λίτσας Αποστολίδη.

Ξακουστοί έμειναν οι χοροί και τα πάρτι της δεκαετίας του ’50 και ’60. Μόνιμοι συνδαιτήμονες της οικογένειας,οι πρώην εκδότριες της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Γιώτα Παπαγγελούτσου και η κόρη της Νανά Δούκα, άρτι αφιχθείσα από το Παρίσι όπου είχε σπουδάσει σε οίκο υψηλής ραπτικής. Φίλες της Νανάς Δούκα και της Λίτσας Αποστολίδη, οι κυρίες Μαρία Βλασταρά - Φαρμάκη, Βουλή Κοντού, Μιράντα Στράτου, Σάντα Κυρίτση, Χρυσή Παπαλεξανδράτου, Ευτέρπη Παπαπλεξανδράτου, Φρόσω Γιαννακοπούλου, Ρένα Τσαχιώτη, Τιτίκα Βοσινάκη και άλλες.

Μάλιστα με αφορμή ένα πάρτι στην οικία Χάρη Ρωμανού, το 1952, η εκδότρια  Γιώτα Φραγκοπούλου τότε (μετέπειτα Παπαγγελούτσου) είχε υπογράψει ένα άρθρο στη στήλη της «ΕΥΑ» στην πρώτη σελίδα της «Πελοποννήσου» για τα εκλεκτά κοριτσόπουλα εκείνης της παρέας της κόρης της.

Το σπίτι «ολοκλήρωσε τον βίο» του κάπου στα 1978. Η οικογένεια αποφάσισε να ανεγερθεί πολυκατοικία και όλα πήραν το δρόμο τους.

Την επομένη της κατεδαφίσεως η «Πελοπόννησος» αναρωτήθηκε «Ποιος βέβηλος» το έκανε αυτό.

Το αρχοντικό Μπιμπή - Αποστολίδη όπως ήτ...

Το αρχοντικό Μπιμπή - Αποστολίδη όπως ήταν το 1978, λίγες ημέρες πριν το γκρεμίσουν οι μπουλντόζες. Η φωτογραφία ελήφθη από τον αρμόδιο Μηχανικό, και συμπεριλήφθηκε στον φάκελο για την έκδοση της πολεοδομικής άδειας. Αριστερά στη φωτογραφία ήταν η οικία

''...Έτσι δεν είχαμε μεγάλη απόσταση να κάνουμε,
γιατί το σπίτι της θείας Βασιλικής ήταν στη Κουμανιώτη και Ασημάκη Φωτήλα, κοντά στο σπίτι του Τσαχιώτη,
απέναντι από το θέατρο «Ορφέας»΄,όπου τώρα είναι η κλινική του Νίκα, επίσης κοντά στα Υψηλά Αλώνια..."
Ένα παιδί στον πόλεμο (Χρίστος Ανδρικόπουλος)

*Από το βιβλίο: Πάτρα μια λέξη ,χίλιες εικόνες / 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πάτρας Πολιτιστικό πρόγραμμα 2015-2016. Υπεύθυνες καθηγήτριες Πατσιαλού Κων/να , Στρατούλια Ευγενία

**Φωτογραφία και στοιχεία από την ανάρτηση του Άρη Μπετχαβά στο διαδικτυακό γκρουπ patrasmemories

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight