Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Η Πάτρα θυμάται τον σπουδαίο Απόστολο Καλδάρα

Η Πάτρα θυμάται τον σπουδαίο Απόστολο Καλδάρα

Την Τετάρτη 5/2/2020 η Ιόνια Ορχήστρα πραγματοποιεί συναυλία - αφιέρωμα για τα 30 χρόνια απουσίας του

Ένα αφιέρωμα στον μεγάλο λαικό συνθέτη Απόστολο Καλδάρα θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 στις 9 το βράδυ η Ιόνια Ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του κιθαρίστα και ερμηνευτή Χρήστου Παναγιωτόπουλου. Αφορμή για την μουσική αυτή βραδιά είναι η συμπλήρωση φέτος 30 ετών απουσίας του Απόστολου Καλδάρα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 68 του χρόνια, στις 8 Απριλίου 1990, στην Αθήνα.  Είχε γεννηθεί 7 Απριλίου του 1922, στα Τρίκαλα. Η συναυλία – αφιέρωμα στην Πάτρα, στο κέντρο Αστέρια live στην Τριών Ναυάρχων 1 και Όθωνος & Αμαλίας γίνεται με τη συμμετοχή 14 συντελεστών επί σκηνής.

Θα παρουσιαστεί ένα μέρος από τις μεγάλες επιτυχίες του Απόστολου Καλδάρα, όπως τα τραγούδια: Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι, Ένα Τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι, Δε σε κρίνω, Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ, Όποια και να ’σαι, Όνειρο απατηλό, Μην περιμένεις πια, Η φαντασία (Μα ποιο είναι εκείνο τ’ όνειρο), Ανεβαίνω σκαλοπάτια, Μην κάνεις όνειρα τρελά, Φέρτε μου νερό, Μες του Βοσπόρου, Φέρτε μια κούπα, Όσο αξίζεις εσύ, Αλλοτινές μου εποχές, Δυο παλικάρια απ’ τ’ Αϊβαλί, Ο Μαρμαρωμένος βασιλιάς, κ.α., όπου στίχους έχει γράψει ο ίδιος ο συνθέτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Πυθαγόρας, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Κώστας Βίρβος, κ.α. ο

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, η Έλενα Κοσμά, η Έλενα Βούλγαρη, ο Δημήτρης Δημόπουλος και ο Γιώργος Φλέσσιας καθώς και το φωνητικό σύνολο «ΑΝΤΗΧΗΣΗ» στο κομμάτι «Η Σμύρνη» από τον δίσκο του Απόστολου Καλδάρα «Μικρά Ασία» του 1972 που είχαν ερμηνεύσει και αφήσει εποχή ο Γιώργος Νταλάρας και η Χάρις Αλεξίου.

Την εκδήλωση στην Πάτρα θα προλογίσει ο συγγραφέας-φιλόλογος Γιάννης Παππάς και ο γιος του συνθέτη, Κώστας Καλδάρας.

Χαρακτηριστικά κομμάτια που συνέθεσε ο Απόστολος Καλδάρας σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου είναι το «Πετραδάκι – πετραδάκι», το «Ρίχ΄ τε στο γυαλί φαρμάκι», το «Μου σπάσανε τον μπαγλαμά», κ.α.

Το "Όνειρο απατηλό" του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που είχε πρωτοπεί ο Σταμάτης Κόκκοτας, το ξανατραγούδησε εκπληκτικά για τις ανάγκες της κινηματογραφικής ταινίας του Άγγελου Φραντζή, "Ευτυχία", ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Η μουσική βραδιά - αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα πραγματοποιείται και με την υποστήριξη της ΕΡΤ.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture