Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Συνάντηση για τα ΔΗΠΕΘΕ είχε η Λίνα Μενδώνη: Προτάθηκε η αλλαγή νομικού πλαισίου

Συνάντηση για τα ΔΗΠΕΘΕ είχε η Λίνα Μενδ...

Παρόντες από την Πάτρα ήσαν οι Σταύρος Τσακίρης και Πέτρος Βάης - Επίσης προτάθηκε να μπουν στο παιχνίδι χρηματοδότησης & οι Περιφέρειες

Μία ενδιαφέρουσα συνάντηση – συζήτηση με εκπροσώπους των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας καθώς και με εκπροσώπους Περιφερειών και Δήμων είχε το απόγευμα της Πέμπτης 23 Ιανουαρίου 2020 στην Αθήνα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Στη συνάντηση από την Πάτρα παρέστησαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σταύρος Τσακίρης και ο πρόεδρος του ΔΣ Πέτρος Βάης. Η συνάντηση είχε περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα κι όπως ανέφερε ο κ. Βάης μιλώντας στο thebest.gr, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν άνοιξε τα χαρτιά του, θέτοντας ωστόσο την ανάγκη ενός νέου νομικού πλαισίου λειτουργίας και ενός νέου ορισμού της χρηματοδότησης τους. Η κυρία Μενδώνη υποσχέθηκε να ξαναγίνει συνάντηση με τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας και ο νέος νόμος που θα διέπει τα περιφερειακά θέατρα να είναι έτοιμος σε ένα 8μηνο από σήμερα.

Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι είναι τα ΔΗΠΕΘΕ να στηρίζονται από μετοχικά σχήματα όπου θα μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο οι Δήμοι αλλά και οι Περιφέρειες, κ.α., ανάλογα με το όπως θα ορίσει ο καθένας. Προτάθηκε ως παράδειγμα το θέατρο της Κρήτης, το οποίο λειτουργεί ως μία ΑΕ στην οποία συμμετέχουν όλοι σχεδόν οι Δήμοι του νησιού με ένα ποσό, ωστόσο όπως μας σχολίασε ο κ. Βάης δεν είναι ιδιαίτερη η δράση του.

Τα ΔΗΠΕΘΕ υπήρξαν δημιούργημα της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη. Αυτό των Πατρών που συμπλήρωσε αισίως τα 30 του έτη, όπως ανέφερε ο κ. Βάης, αποτελεί ένα ΔΗΠΕΘΕ που παίζει ουσιαστικά το ρόλο του με καθοριστική για τη βιωσιμότητα του, χρηματοδοτική ενίσχυση από το Δήμο Πατρέων. Την ίδια ώρα λόγω και της υποχρηματοδότησης από το Υπουργείο αλλά και της αδιαφορίας, υπάρχουν ΔΗΠΕΘΕ που υπολειτουργούν μ’ έναν καλλιτεχνικό διευθυντή να προσπαθεί να τα κάνει όλα και να ανεβάζει το πολύ μία παράσταση το χρόνο.

Σε σχέση με την Πάτρα αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον της Υπουργού κ. Μενδώνη ήταν το νέο ευέλικτο σχήμα Άρμα Θέσπιδος, το οποίο πράγματι πληροί τον περιφερειακό, παιδευτικό, θεατρικό του ρόλο. «Ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία», ανέφερε στο thebest.gr, ο κ. Βάης, «αλλά το Υπουργείο δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Στη συνάντηση ήταν παρών και είχε κληθεί & ο κ. Πλασκοβίτης ως σύμβουλος που γνωρίζει τα των ΔΗΠΕΘΕ, ο οποίος πρότεινε την κατ’ αναλογία συμμετοχή και των Περιφερειών της χώρας στα ΔΗΠΕΘΕ των περιοχών τους».

Στη συνάντηση ήσαν παρόντες και ο Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης καθώς και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο εκσυγχρονισμός  των ΔΗΠΕΘΕ εντάσσεται στο πλαίσιο μιας «ευρύτερης εθνικής πολιτικής για το θέατρο» αλλά και μίας «περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής», όπως εξήγγειλε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, και αυτή η αναγκαία όπως μοιάζει, «επανεκκίνηση» των ΔΗΠΕΘΕ συνδέεται όπως έγραψε και το σάιτ της εφημερίδας Έθνος, με τον αξέχαστη Υπουργό Πολιτισμού και πρωταγωνίστρια που εμπνεύστηκε τα ΔΗΠΕΘΕ, τη Μελίνα Μερκούρη και την οφειλόμενη τιμή στη μνήμη της, στο πλαίσιο & των εκδηλώσεων για το 2020, έτος που αφιερωμένο σ΄εκείνη, με αφορμή την 100η επέτειο από τη γέννησή της.

Τέλος οι παρόντες εκπρόσωποι των ΔΗΠΕΘΕ αναγνώρισαν πως η βιωσιμότητα των θεάτρων εξαρτάται άμεσα από το παραγόμενο έργο και τη σχέση που αναπτύσσουν με την τοπική κοινωνία.

*Στο μεταξύ τη Δευτέρα 27/1/2020 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας όπου το κύριο θέμα είναι η αναμόρφωση του προυπολογισμού του 2020 καθώς και κάποια διοικητικής φύσεως θέματα.

Κείμενο: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture