Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πατρινό Καρναβάλι ολέ! Στήνεται η κεντρική σκηνή της έναρξης στην πλατεία Γεωργίου! ΦΩΤΟ

Πατρινό Καρναβάλι ολέ! Στήνεται η κεντρι...

Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη γιορτή της πόλης

Σε ρυθμούς καρναβαλιού θα κινείται η Πάτρα από το Σάββατο όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του καρναβαλιού, στην πλατεία Γεωργίου.

Όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες η κεντρική σκηνή έχει αρχίσει να στήνεται.

Να σημειώσουμε ότι συνολικά θα υπάρχουν τρεις σκηνές.

Τι θα δούμε στην τελετή έναρξης

Το Πατρινό Καρναβάλι φέτος έχει θέμα Υπέρ, περί, ανά ... κύκλο κάνω στη χαρά . Η Τελετή Έναρξης  θα αρχίσει στις 9μμ στην πλατεία Γεωργίου. Ο Πατρινός Ιωάννης Κοψίνης, μουσικός εικαστικός, μέλος του συγκροτήματος Deadbeat Escapement, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και ένας από τους δημιουργους του θεατρικού πολυχώρου Γραμμές Τέχνης,  υπογραφει το σενάριο και έχει την ευθύνη της τελετής για την οποία συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου «Καρναβάλι Πάτρας», Ήρα Κουρή.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Δημήτρης Δημησιάνος, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Ελένη Αλεξοπούλου, ο σκηνοθέτης της τελετής έναρξης, Ιωάννης Κοψίνης, ο εκπρόσωπος του πληρώματος 222, Αριστείδης Σταθόπουλος, που θα είναι φέτος υπεύθυνο για τον 55ο Κρυμμένο Θησαυρό  και ο συντονιστής της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, Χρήστος Καραγιάννης.

Όπως υπογραμμίζει ο Ιωάννης Κοψίνης, Πατρινός μουσικός, εικαστικός, μέλος του συγκροτήματος Deadbeat Escapement, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και ένας από τους δημιουργούς του θεατρικού πολυχώρου Γραμμές ΤέΧνης, που υπογράφει το σενάριο και έχει την ευθύνη της τελετής έναρξης:

«Ο κύκλος είναι το κεντρικό θέμα του φετινού Καρναβαλιού.

Ο κύκλος σαν σύμβολο της ενότητας, της πληρότητας,  και της αιωνιότητας.

Δύο τεράστιοι τέλειοι κύκλοι είναι ο Ήλιος και η Σελήνη που αποτελούν  αρχέτυπα τα οποία συμβολίζουν την αρσενική και θηλυκή αρχή και δύναμη.

Το  γεωμετρικό αυτό σχήμα οριοθετεί έναν ασφαλή χώρο μέσα στον οποίο όλα τα μέλη μιας ομάδας είναι ισότιμα ενώ στο εσωτερικό του διευκολύνεται η δημιουργία δυνατών δεσμών.

Ένας κύκλος αποτελεί την  μεταφορά μιας διαδρομής χωρίς αρχή  και τέλος. 

Στα λαϊκά πολιτισμικά έθιμα τα κυκλικά μοτίβα και οι εικόνες αφθονούν, ενώ κυκλική είναι η γραμμή που ακολουθούν ο μεγαλύτερος αριθμός τελετουργικών και πρωτόγονων χορών.

Το Γαϊτανάκι που συνδέεται άμεσα με τις Απόκριες, χορεύεται σε κύκλο όπως σε κύκλο χορεύεται επίσης  το  Κότσαρι του Πόντου, το οποίο  φέρει μια ιδιαίτερη σφραγίδα βακχικών χορών. Οι Διονυσιακοί αυτοί χοροί  εξέφραζαν την διαμαρτυρία των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων αλλά και τον πόθο τους για την απελευθέρωση από τα ιστορικά δεσμά τους και την επιστροφή τους στην φυσική αθωότητα.

Αποτέλεσαν δε αναπόσπαστο κομμάτι της  λατρείας του Διονύσου στην  οποία  έχει τις ρίζες του και το Καρναβάλι.

Με μια σύγχρονη χορογραφία  λοιπόν αφιερωμένη στον Διόνυσο θα ξεκινήσει η Τελετή Έναρξης του φετινού Καρναβαλιού. Ένα θέαμα με έντονους χορευτικούς ρυθμούς , αγαπημένους της νεολαίας, θα δώσει το έναυσμα της γιορτής, της οποίας τα δρώμενα θα ξετυλιχτούν από πέντε διαφορετικά σημεία ( τρεις σκηνές και δυο επιπλέον σημεία ), που θα αναπτυχθούν σε κυκλική διάταξη.

Στην κεντρική στεγασμένη σκηνή Α θα εμφανιστεί η αγαπημένη μπάντα της νεολαίας Passepartout, που θα ξεσηκώσει τον κόσμο με ένα ευρύτατο ρεπερτόριο που περιλαμβάνει σουίνγκ, ροκ εν ρολ, ποπ, ντίσκο, βαλκανικούς, λάτιν και καρναβαλική μουσική . Στο πρώτο μέρος της συναυλίας και κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του πασίγνωστου κομματιού "Πατρινό Καρναβάλι για πάντα" οι σύλλογοι των σοκολατοριχτών, Σοκολατορίχτες, Σοκολατομανίες, Σοκολατοπαίχτες, Σοκολατομαχίες και Σοκολατοβροχή και από τις τρεις σκηνές θα ζωντανέψουν το παραδοσιακό έθιμο του σοκολατοπόλεμου με ρίψεις γλυκαίνοντας το πλήθος.

Στη δεύτερη σκηνή θα ξεδιπλωθούν χορευτικά δρώμενα (6 χορογραφίες των χορογράφων, Βίκυς Αγόρα και Louis Mentes , 1 χορογραφία της Μαρίας Σιολέ με την ομάδα Rising Flames και
ακροβατικά της ομάδας των X Saltibagos ), ενώ στην τρίτη σκηνη  που θα έχει τη μορφή πασαρέλας , οι θεατές θα έχουν την ευκαιρια να θυμηθούν κορυφαίες στιγμές παλαιότερων Καρναβαλιών μέσα απο την  παρουσίαση επιλεγμένων καρναβαλικών στολών του, χθες από μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Οι στολές ανήκουν στο βεστιάριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης καθώς και του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας, οι οποίες σχεδιάστηκαν για παλαιότερες θεατρικές παραστάσεις του.

Στο τέταρτο σημείο, που θα αποτελεί μια μεγάλων διαστάσεων πυραμίδα, θα ξεδιπλωθούν τα ακροβατικά από τους X-Saltibagos.

Εντυπωσιακό κομμάτι της Τελετής Έναρξης αναμένεται να αποτελέσει το projection 3d video mapping στην πρόσοψη του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων αναδεικνύοντας τα καλαίσθητα αρχιτεκτονικά και δομικά στοιχεία του ιστορικού κτιρίου με χρήση προτζέκτορα και άλλων τεχνικών και επιφυλάσσει εκπλήξεις στην κορύφωσή του μέσα από ένα μουσικό χαλί, που αποτελεί σύνθεση των Deadbeat Escapement και παραγωγή του Alek Olafsson.

Θα ακολουθήσει η ρίψη των φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων που θα φωτίσουν τον πατραϊκό ουρανό, η οποία θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και πρόβλεψη για απόλυτη ασφάλεια από μακρινό σημείο από τα δρώμενα.

Στο πέμπτο σημείο μια πρωτότυπη και ολοκαίνουρια καρναβαλική κατασκευή , το κεφάλι της Βασίλισσας του Καρναβαλιού θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και πάνω σ' αυτό θα προβληθεί ένα βίντεο δημιουργώντας μία βίντεο εγκατάσταση, όπου το κεφάλι θα μεταμορφώνεται συνεχώς μέσω της προβολής πάνω σε αυτό, από μάσκες και πρόσωπα καρναβαλιστών από το αρχείο της Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Η αφετηρία της τελετής έναρξης θα είναι ουσιαστικά κεντρικοί δρόμοι της Πάτρας, δίνοντας αφού δυο πομπές μεταμφιεσμένων καρναβαλιστών με κρουστά, που θα ξεκινήσουν στις 8.30 μμ από διαφορετικά σημεία θα συμπλεύσουν συντονισμένα καταλήγοντας στην πλατεία Γεωργίου στις 9μμ.

Η πρώτη πομπή με τον Τελάλη θα ξεκινήσει από την πλατεία Τριών Συμμάχων και θα ακολουθήσει τη διαδρομή πεζόδρομος Αγ Νικολάου-Κορίνθου-πάνω μέρος πλατείας Γεωργίου, ενώ η δεύτερη πομπή θα ξεκινήσει από την πλατεία Αγίου Γεωργίου, θα κατέλθει τις σκάλες Γεροκωστοπούλου, θα ακολουθήσει τον πεζόδρομο Γεροκωστοπούλου και θα φτάσει στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου .

Βασικό επίσης ρόλο στο όλο θέαμα θα έχει ο Τελάλης, που φέτος για πρώτη φορά θα είναι γυναίκα (στον ρόλο η Μαρία Αγουρίδη) και ήδη από την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου θα μεταφέρει το χαρμόσυνο μήνυμα της έναρξης σε όλη την πόλη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις