Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020 Αγιά Σοφιά ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ "Μέχρι τη Θάλασσα" για 2 ακόμα προβολές στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ "Μέχρι...

Στις 12 και 19 Ιανουαρίου 2020 και θα συνδυαστεί και με ενδιαφέρουσες ομιλίες γύρω από την αποκατάσταση μετά από σοβαρό τραυματισμό

Το ντοκιμαντέρ του Μάρκου Γκαστίν, «Μέχρι τη Θάλασσα», επιστρέφει για όσους δεν το έχουν δει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στην Αθήνα, με ακόμη 2 καθολικά προσβάσιμες προβολές, στις 12 & 19 Ιανουαρίου 2020, στις 5 το απόγευμα που μάλιστα θα συνδυαστούν και με ενδιαφέρουσες ανοιχτές συζητήσεις.

Πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 12/1 μετά την προβολή θα λάβει χώρα ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Απώλεια: Ελπίδα ή Αποδοχή;» και ομιλητές την Κάτια Χαραλαμπάκη, Ψυχίατρο - συστημική ψυχοθεραπεύτρια και τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, Ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή, κοινωνιολόγο.

Ακόμα την Κυριακή 19/1 μετά την προβολή του «Μέχρι τη Θάλασσα» θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Αποκατάσταση: ιατρικό ή κοινωνικό ζήτημα;»

Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Ελευθέριος Μπάκας, Φυσίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής Euromedica-Αρωγής Θεσσαλονίκης, πρώην διευθυντής της κλινικής Φυσικής Αποκατάστασης του Νοσοκομείου ΚΑΤ.

 Το νέο ντοκιμαντέρ του Μάρκου Γκαστίν, «Μέχρι τη Θάλασσα» έχει πάρει πολύ καλές κριτικές.

«Διαπεραστικό, οικείο και εξαιρετικά ευαίσθητο», το χαρακτήρισε η Λήδα Γαλανού στο Flix.gr

"Το ντοκιμαντέρ του Μάρκου Γκαστίν, δεν αναδεικνύει μονάχα μια παραγκωνισμένη πλευρά της ιατρικής, αλλά συμβάλλει στο να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε την έλλειψη σωματικής αρτιότητας." - Δήμητρα Αθανασοπούλου/Η Εφημερίδα των Συντακτών

"Εξαιρετικό με άκρως εύστοχο μοντάζ... καταφέρνει να δημιουργήσει μια συναρπαστική εκκρεμότητα. Νομίζεις πως παρακολουθείς ένα μυθοπλαστικό αγωνιστικό υπαρξιακό δράμα, μια ιστορία πόνου, συντριβής, αγώνα και ελπίδας." - Αλέξης Δερμεντζόγλου/Μακεδονία.

Ασθενείς που νοσηλεύονται, μετά από σοβαρά ατυχήματα, στην κλινική Φυσικής Αποκατάστασης του ΚΑΤ, προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους... ή έστω να επανακτήσουν την αυτονομία τους. Ακολουθώντας την αγωνιώδη πάλη τους, η ταινία ερευνά ένα από τα βασικά διλήμματα της ανθρώπινης ύπαρξης: Ελπίδα ή Αποδοχή;

Χωρίς σχολιασμό ή συνεντεύξεις, και μέσω της εναλλαγής, συχνά ετερόκλητων συναισθημάτων, το «Μέχρι τη Θάλασσα» προσφέρει στον θεατή μια ασυνήθιστα διεισδυτική ματιά σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρώπινης συνθήκης, φιλοδοξώντας παράλληλα να ενεργοποιήσει την ενσυναίσθησή του, σε ένα ντοκιμαντέρ, εξίσου συναρπαστικό με μία ταινία μυθοπλασίας.

Σε συνέχεια της Φεστιβαλικής πορείας του, τις προβολές με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, αλλά και εκείνες του Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη, το «Μέχρι τη Θάλασσα» επιστρέφει με ακόμη 2 καθολικά προσβάσιμες προβολές που έχουν & την πιστοποίηση και επιμέλεια της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών) 

Οι προβολές θα είναι καθολικά προσβάσιμες, με Υπότιτλους SDH για Κ/κωφές/ούς και βαρήκοοες/ους και Ακουστική Περιγραφή AD για τυφλές/ούς και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, με την πιστοποίηση και επιμέλεια της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών-Disabled Artists Movement.

Το πρόγραμμα διατίθεται δωρεάν σε μεγαλογράμματη σειρά, γραφή Braille και σε κώδικα QR για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, οι (σινεφίλ) σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές/τριές τους.

•             Ο χώρος είναι φιλικός και προσβάσιμος για ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα.

•             Διατίθεται χώρος υγιεινής για όλους/όλες. Προβλέπεται χώρος στάθμευσης οχημάτων των αναπήρων.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134–136, Αθήνα. Τηλ.: 210 3612046.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 «Πριν από χρόνια, βρέθηκα ο ίδιος για δυο μήνες σ΄ ένα θάλαμο του ΚΑΤ» αναφέρει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης. «Ήταν μια από τις πιο έντονες και διδακτικές εμπειρίες που έζησα ποτέ. Έκανα την ταινία “Μέχρι τη Θάλασσα” για να μοιραστώ αυτή την εμπειρία με τον θεατή. Πιστεύω ότι έχει κι αυτός πολλά να νοιώσει, αλλά και πολλά να μάθει. Για τον εαυτό του, για την κοινωνία μας, για την ανθρώπινη κατάσταση… Μια ταινία με διακύβευμα, συγκρούσεις και κορυφώσεις, που, θέλω να πιστεύω, θα τον κάνει να δει αλλιώς την αναπηρία και τους ανθρώπους που την αντιμετωπίζουν. Θα μπορούσε να ήταν κι αυτός...».

Culture