Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συγκινημένοι οι Κ. Λογαράς και Γ. Κοζίας μίλησαν στο thebest.gr: Ο Θάνος Μικρούτσικος άλλαξε την Πάτρα πολιτιστικά

Συγκινημένοι οι Κ. Λογαράς και Γ. Κοζίας...

Ακόμα μας είπαν πως ο Θάνος Μικρούτσικος ήξερε να δραστηριοποιεί ανθρώπους, είχε υψηλό όραμα για την Πάτρα και πως είχε μεγαλείο ως άνθρωπος

«Από τον Θάνο Μικρούτσικο θα θυμάμαι το μεγαλείο του ανθρώπου, την απίστευτη ανθρωπιά και συντροφικότητα του. Το ότι βοηθούσε τους πάντες και ότι πάντα είχε ένα καλό λόγιο για όλους. Θα θυμάμαι και την πρωτοτυπία του έργου του, πέρα από το λαικό του έργο, υπάρχει ένα πρωτοποριακό, πειραματικό και κλασικό έργο που δεν είναι τόσο γνωστό». Με αυτά τα λόγια μίλησε στο thebest.gr ο Πατρινός ποιητής Γιώργος Κοζίας που είχε συνεργαστεί με τον εκλιπόντα, σημαντικό μουσικό δημιουργό και εκλεκτό συντοπίτη μας Θάνο Μικρούτσικο. Ο λογοτέχνης Κώστας Λογαράς που παρέστη στην πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου το μεσημέρι της Δευτέρας 30/12/2019 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, είπε στο thebest.gr πως ο Θάνος Μικρούτσικος είχε ένα υψηλό όραμα για την Πάτρα και πως άλλαξε την πόλη πολιτιστικά με το Διεθνές Φεστιβάλ που συστάθηκε το 1986.

«Ο Θάνος Μικρούτσικος και το Διεθνές Φεστιβάλ που έστησε, έβγαλε την Πάτρα προς τα έξω, έβγαλε την πόλη από την επαρχιώτικη αντίληψη των πραγμάτων δημιουργώντας ένα Φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας όπου έρχονταν εξαιρετικές παραστάσεις και σπουδαία πρόσωπα. Ο Θάνος ήξερε να επιλέγει συνεργάτες και ανθρώπους όπου κι αν πήγε, όπου κι αν ασχολήθηκε. Ήξερε να δραστηριοποιεί ανθρώπους. Μην ξεχνάμε πως και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έγινε επί ημερών του όπως και η γκαλερί Επίκεντρο στον Άγιο Διονύσιο. Άλλαξε το πρόσωπο της Πάτρας σε πολιτιστικό επίπεδο και με έκανε προσωπικά μιλώντας υπερήφανο για την πόλη μου, για το προχώρημα και την προώθηση της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Λογαράς, ο οποίος το 1987 ευτύχησε να συνεργαστεί με τον Θάνο Μικρούτσικο στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας στην παράσταση – περφόρμανς «Σπίτια της μνήμης, σπίτια της σιωπής» που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Γαλανόπουλου απέναντι σχεδόν από το Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο με το λιμπρέτο που μιλούσε για τις αλλαγές που είχαν επέλθει στην πόλη (μία αναφορά στις μνήμες της πόλης και το ιστορικό της μέρος) να είναι του Κώστα Λογαρά με τον ίδιο τον Θάνο Μικρούτσικο στο πιάνο και την συμμετοχή του αξέχαστου ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα. Όπως μας θύμισε συγκινημένος ο Κώστας Λογαράς, ήταν μία πρωτοποριακή για την εποχή, σύνθεση που είχε παρουσιαστεί στο Μέγαρο Γαλανόπουλου μ’ έναν πρωτότυπο τρόπο όπου δύο υπηρέτες (τον έναν υποδυόταν ο Περικλής Βασιλόπουλος) μετέφεραν τους θεατές από δωμάτιο σε δωμάτιο όπου συνέβαιναν διάφορα. Υπήρχαν οθόνες τηλεόρασης ενώ είχε συμμετοχή και ο γνωστός μουσικός Νίκος Τουλιάτος στα ντραμς.

«Ο Θάνος με τίμησε και με πίστεψε», ανέφερε ο Κώστας Λογαράς προσθέτοντας πως η 2η συνεργασία μαζί του ήταν όταν επί Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2006, ο Θάνος Μικρούτσικος πρότεινε και υλοποιήθηκε η παράσταση – αναφορά στο παρόν και τα πάθη της πόλης «Η Τελευταία Μάσκα – Fallimento» σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Τερζόπουλου με το θέατρο Άττις στο παλαιό Πτωχοκομείο. Το στόρι είχε στηριχθεί σ’ ένα γεγονός, έναν φόνο που είχε συμβεί το ’62 όταν η ερωμένη ενός Πατρινού για να τον εκδικηθεί, του σκότωσε το μικρό παιδί. Η σημαντική αυτή παράσταση είχε ταξιδέψει και στο European Theatre Festival στο Βισμπάντεν και είχε επιλεγεί να παρουσιαστεί ανάμεσα στα καλύτερα έργα σε ευρωπαικό επίπεδο μαζί και με το "Γάλα" του Βασίλη Κατσικονούρη.

Ο Θάνος Μικρούτσικος όπως ανέφερε ο κ. Λογαράς είχε εξαιρετική σχέση και με την Κινηματογραφική λέσχη και επί ημερών του στο Διεθνές Φεστιβάλ είχε έρθει καλεσμένος της Λέσχης στο τότε Ζενίθ ο μεγάλος Ιάπωνας σκηνοθέτης Ναγκίσμα Όσιμα.

Ο Γιώργος Κοζίας βαθιά συγκινημένος από το γεγονός της απώλειας του Θάνου Μικρούτσικου, μας είπε πως επικοινωνούσε μαζί του μέχρι πολύ πρόσφατα και γνώριζε την εξέλιξη της υγείας του. Όπως είπε στο thebest.gr, “ο Θάνος Μικρούτσικος είχε μεγάλη πίστη στην ουτοπία, στην αλλαγή στην κοινωνία. Είχε κάνει σκληρή κριτική για τα όσα συνέβησαν στη χώρα μας με την κρίση”.

Ο Γιώργος Κοζίας είχε συνεργαστεί με τον Θάνο Μικρούτσικο σε έργα για φλάουτο που έγραψε ο μεγάλος αυτός συνθέτης και απέδωσε η εξαίρετη σολίστ Ιβόνα Γκλίνκα καθώς και στο «Η Γη Τσακισμένο Καράβι» και «Ένας Κόσμος χωρίς Ταξιδιώτες», ένα βιβλίο – cd  που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης το 2013 και παρουσιάστηκε τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όσο και στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας και στο Δημοτικό Ωδείο της Καλαμάτας. Η ξεχωριστή αυτή δουλειά περιέχει την εργασία του συνθέτη που βασίζεται στην ποίηση του Πατρινού ποιητή Γιώργου Κοζία (το «Η Γη Τσακισμένο Καράβι» είναι σε ποίηση Γιώργου Κοζία και William Blake, για φωνή και πιάνο και το «Ένας Κόσμος χωρίς Ταξιδιώτες», σε ποίηση Γ. Κοζία για φλάουτο και αφηγητή). Πρόκειται για έργα που κινούνται στο χώρο της λόγιας μουσικής όπως είχε αναφέρει & ο κριτικός και ιστορικός της μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης σε εκτενές κείμενο που συνοδεύει την συγκεκριμένη έκδοση.

*Στην πολιτική κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου παρέστησαν εκτός του Κώστα Λογαρά από την Πάτρα και η Βίκυ Σταύρου, ένα πρόσωπο από τις πλέον στενές συνεργάτιδες του την λαμπρή εκείνη περίοδο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, ενός θεσμού που έφερε στην Πάτρα ονόματα όπως του Μπομπ Ντύλαν, του Γεχούντι Μενουχίν, της Τζόαν Μπαέζ, του Μάνου Χατζιδάκι, του Οδυσσέα Ελύτη, κ.α. Ακόμα από την Πάτρα ήσαν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών η Πηνελόπη Κοντοδήμου-Δικαίου, η Παυλίνα Βοσινάκη αλλά και η Αγγελική Αντωνοπούλου που διηύθυνε τότε την γκαλερί Επίκεντρο, καθώς και ο Πέτρος Συναδινός που συνδεόταν με τον Θάνο με μακρά φιλία.

Παρών ήταν όπως γράψαμε και σε άλλο κείμενο, και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης με την αντιδήμαρχο υγείας Βίβιαν Σαμούρη και τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης «Ανυπόταχτη Πολιτεία» Χρήστο Πατούχα καθώς και ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανσόπουλος.

Ρεπορτάζ - κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις